A megoldás illata

Szücsi kolléga eléggé full-covered képet festett a beharangban nem csak a fő problémákról, de ráadásul a taktikai kilátástalanságról is, ami elsősorban abból adódik, amit Klopp is hangsúlyoz mostanában: szétvideózták már a feltolt szárnyvédőink mögötti terület letámadás sikerreceptjét minden szinten az ellenfeleink. Erre a kilátástalanságra jött kedden az első látványos megoldás a stábtól.

Kissé túlegyszerűsítése a jelenlegi Liverpool-világnak taktikailag, de a tavalyi ultra-szezon után Kloppék a nagyok feltörését nevezték meg prime projektként, amire egy 9-es játékot akartak betenni a tarsolyba a 433 mellé. Ahogy viszont nagyon-nagyon gyorsan kiderült ebben a szezonban: a prime projektünk kurva gyorsan az kell legyen, hogy megoldjuk azt a tiny, talán annyira nem várt – bár várható – problémát, hogy most már a világ összes minimum PL-szintű csapata ismeri azt a sivatagnyi területet, ami a szélsőhátvédeink mögött marad abban a fajta támadójátékunkban, ami a prime (hah) Kloppi Liverpool alapja.

Volt.

Gyorsult és agilis világban gyors és agilis szemléletű klub tud porondon maradni. Nehéz persze megoldást találni, mikor van heti nyolc meccsünk. Taktikai változtatásra max a tízóraiztatás tejszüneteiben lehet esély. A stáb Klopp meccs utáni interjúja alapján viszont pont ezt csinálta. A hétvégi – szinten kurvára reménytelen – meccs után nyomott egy bevallása szerint is laza edzést, ahol betolták félig vicces gyakorlásképp a lenti változtatáshalmazt, majd megpróbálta a Rangers ellen:

  • Trent marad hátul támadásépítéshez.
  • DP biztosít a középpálya két oldalán az egy szem 6-os helyett.
  • Mikor fent a labda, mozog fel Trent a halfspace-be, miközben a DP fedi a betámadási opciókat.
  • Elől gyakorlatilag vonalba ér Tsimi és a mindenhol is létező Jota, amivel van egy front5 támadó falunk, két csatárral.
  • A szélpárok (Tsimi-Diaz, Trent-Salah) a rengeteget keresztbe futó, majd kiszökellő csatárpárost (Jota, Nunez) ugratja ki 3 percenként 4-szer.

Zseni baszdmeg. Annyira adtam, hogy ezt így betolta hét közepén kábé a semmiből a stáb, hogy imádtam. (Azt persze nem értem, miért nem a queen szünetben gyakorolták, de lehet csak valami Klopp mindgame volt ez a nyilatkozat.) Leginkább a BR-ezüstszezon mélypontján a semmiből elővett 3-védős rendszer bizsergető érzése fogott el.

A meccs amúgy tökéletesen szórakoztató volt így, hogy működött valami, amit én sem nyáron nem láttam jönni, sem két napja. McGregor-nak persze jár a keksz, de őszintén ez még a támadóink pszichológiai levertsége – remélem, és nem adottsága – hogy a kb. 7 ziccer egyike sem ment be akcióból, bezzeg a kapus hasába, kezébe. Jó lesz ez, minden alapja az, hogy a whiteboardon mi van és arról mi kerül át a green boardra.

Remélem, visszük tovább ezt az ötletet, nagyon élem. A Rangers helyett bárki lehetett volna ott, totálisan leszartuk, mit akarnak játszani, mi diktáltunk, vidózzátok majd ki, ha tudjátok. Remélem a bajnokaspiránst (lol) is meglepjük.