Ádámék ellen

Az Erzsébet királynő temetése miatt a megszokottnál is hosszabbra húzódó őszi válogatott szünet utáni első meccsünket szombaton otthon, a normál idősávban rendezzük a déli tengerparti csapat ellen. Ez lesz a nagyon sűrű október felvezetése, amely most úgy néz ki, hogy egy hónap alatt fiaink 9 alkalommal futnak ki a pályára. Egyszerűbben: az őrült sűrű október első falata lesz eme találkozó.

Az üdülővárosiak kapcsán a legfrissebb újdonság, hogy még a szünet előtt a Chelsea elhappolta tőlük Graham Pottert, aki azon kevés helyi edzők közé sorolható, aki modern, avagy innovatív és angol. Helyben sikeredzőnek számított, nem lesz egyszerű pótolni: most éppen Roberto De Zerbi került a helyére. Neki nem volt túl jelentős játékospályafutása, majd ezt követően alacsonyabb osztályú olasz csapatok élén állt. A Sassuolo ellenben ma már egy komolyan vehető csapat, amely után a Sahtar Doneck következett emberünknek. Ez a kiruccanás egészen izgalmasra sikeredett, hiszen az orosz-ukrán konfliktus miatt érthető okokból félbeszakadt  a bajnokság, így Roberto munkanélküli volt a Brighton megkeresése előtt. Első pillantásra visszalépésnek tűnik ez a kényszerű edzőcsere.

A nyári ablakban gyengülni látszott a csapat is, hiszen távozott a csapat két legjobbja: Marc Cucurella a Chelsea-be cca. 60, míg Yves Bissouma a Spursbe ment cca. 26 milláért. Ezenkívül is volt több távozó, de ők már kevésbé fontosak: így Neal Maupay az Evertonba, Leo Östigard a Napoliba, míg Matt Clarke a Middlesbroughba tette át székhelyét. Az érkező oldal kevésbé veretes: főleg ifjoncokból áll. Cucurella pótlása a Villarrealból érkezett Pervis Estupiñán személyében, de rajta kívül kvázi ifik jöttek: a 18 éves Julio Enciso irányító Paraguayból, a 21 éves Billy Gilmour középpályás a Chelsea-ből, míg a 20 éves Simon Adingra balszélső Dániából. Hosszú távon lehet jól jártak ezzel, de most erre a szezonra azt gondolom gyengült a csapat. Valószínű ez a 60 milla – amivel pluszban zárták az ablakot – kellhet a COVID veszteségek fedezésére, azonban azt is feltételezhetjük, hogy ezzel a tavalyi megnyugtató (éppen felsőházas) helyezés után ismét izgulhatnak, hogy meglesz-e a bennmaradás?

A saját házunk táján a millió dolláros kérdés, hogy a hosszú kihagyás pozitívan hatott-e a fiúkra? A stábnak a szünet előtt elmaradt két meccs okán keletkezett kis extra edzésidőt sikerült-e a fiúk helyrerázására használni? Ez a mostani pici könnyítés – ami persze a szezon későbbi szakaszában nyilván visszatér majd kísérteni – megtette-e pozitív, felrázó és feltöltő hatását? A szezon eleji aggasztóan hosszú és erős sérültlistánk apadni látszik. Úgy néz ki, hogy a normálisnak tűnő állapot (t.i. hogy nem a sérültlista, hanem a kispad az erősebb) visszaállhat. Kelleni is fog ez, mert az október gyilkos lesz! Persze a fantasztikus téli VB miatt nem csak ez a hónap, hanem gyakorlatilag a teljes szezon az lesz. Ezt Anglia – biztos, ami biztos – megfejelte még a királynő halála miatt elmaradt meccsekkel is. Ezt csak mély kerettel, okos rotációval és a jól működő fizikoterápia mellett egy kis sérülési szerencsével lehet túlélni.

Ez a szezon formaidőzítés szempontjából tervezhetetlen: nem csak nálunk hanem minden csapatnál. A játékosok alig pihenhettek a nyáron, és most is ki tudja mennyit repkedtek keresztül-kasul a világban. Ha minden igaz, pl. Díaz gépe csak csütörtökön ért Angliába. A szezont kettészeli minden szempontból a VB, amit elképesztő hőségben játszanak majd, a keret meg szanaszét lesz. Lesz olyan, aki nem is szerepel a VB-n: őket akkor a stáb edzi az ifikkel, vagy kapnak 1-2 hét extra nyaralást? A VB-ről  – kieséses jellege miatt – össze-vissza fognak megérkezni a játékosok, különböző lelki és fizikális állapotban. Gyakorlatilag egy ilyen zavar után kellene 1-2 hét alapozás, hogy mindenki ugyanolyan fizikai állapotba kerüljön és utána 2-3 hét, amíg az alapozás után formába lendülnek a srácok. Erre a szezon kellős közepén nyilván lehetőség nem lesz, szóval edzői, pszichológusi, fizikoterapeutai és taktikai szempontból tényleg rémálom ez a szezon.

A meccsről azt gondolom, hogy Klopp alatt ilyen válogatott szünet utáni rugdalódzásokon fiaink nem szoktak villogni. Most is pocsék összecsapásra számítok, ellenben a hangulatnak nagyon kellene, hogy jöjjön egy győzelem, hogy ne görcsöljön a csapat – viszont pont ez görcsöltetheti a fiúkat rá erre a találkozóra. Nem éppen vidám kilátások. Remélem, hogy a visszatérőkkel rutinból sikerül lehozni egy mérsékelten szenvedős picike győzelmecskét. Kellene nagyon az októberi őrület előtt!