Kiszámíthatatlan csikók ellen

A királynő halála miatt elmaradt forduló után (és előtt) fiaink kedden este otthon fogadják az Ajaxot egy olyan találkozón, amelynek megnőtt a jelentősége az első BL meccsen elszenvedett vereség után.

Az Ajax az első BL fordulóban jó alaposan elverte a Rangerst. A bajnokságot is jól kezdték, hiszen 6 meccsen 6 győzelemnél tartanak – bár azért az Eredivisie nemzetközi szinten mérsékelten mértékadó. Jól mutatnak, annak ellenére, hogy azt gondolhatnánk, a MU rendesen lerabolta őket: elvitték a legutóbbi sikeredzőjüket, Ten Haagot valamint a Lisandro Martínez, Anthony duót laza 136 millió fontért. Azonban ha azt nézem, hogy az Ajaxnak évek, évtizedek óta az európai fociközegben keltető szerepe van, akkor máris nem olyan durva ez a váltás, hiszen persze voltak más távozók is. Azt gondolom, idén nyáron több pénzt adtak ki, mint általában – elsősorban persze a MU bevételből. Eme tőkeinjekció nélkül kétlem, hogy megvették volna a Spurstól Steven Bergwijnt cirka 30 millárt és a Rangerstől Calvin Basseyt cirka 20 milláért. Azért az is látszik, hogy ugyan többet költöttek, mint szoktak, de így is egy jó 100 millás pluszban zárták az ablakot. A legfőbb kérdés számomra, hogy az edzői pályafutását elsősorban segédedzőként McLaren, Erik ten Hag és Koeman mellett töltő Alfred Schreuder mennyire fog beválni. Elvileg nem rossz elképzelés, hogy egy Erik ten Hag mellett hosszú évekig segédkező fazon érkezik, hiszen ismeri a módszereit és ez adhat egyfajta folyamatosságot a csapatnak.

Az Ajaxot mindig nehéz belőni, hiszen rendszerint működési modelljéből fakadóan az európai élmezőnyhöz képest roppant fiatal csapattal áll ki. A fiatalság meg bolondság, ami kiszámíthatatlan, nagyon kilengő teljesítményben tud testet ölteni. Igazából most is 3-4 idősebb kulcsfigurán kívül 22 év alatti srácok alkotják a keretet. A nagy öregek (Tadic, Davy Klaassen, Daley Blind, Steven Berghuis) különböző mennyiségű időt töltenek a pályán. Tadic és Blind tűnik kihagyhatatlannak, vagy másként nézve: nekik nincs szükségük pihentetésre.

Nos, nem is tudom mit lehet mondani fiainkról. Első és második ránézésre sem sikerült jól a szezonkezdet – kezdve magával a felkészüléssel. Azt gondolom, bőven lesz idő ezt rendesen kielemezni. Első ránézésre a játékosok egyszerűen ki vannak égve és egy óriási pihenésre, lazításra lenne szükségük, de nyilván nem ennyire egyszerű a dolog. Ebből a szempontból akár még jól is jöhet a hétvégén elmaradt forduló, viszont helyzetünk a sérülésekkel sokat nem javult, sőt talán még romlott is, mert hiába lehet elérhető Matip és Thiago, ha közben CuJo, Carvalho és Robertson meg kiestek. Mondjuk azért nem kérdés, hogyha Thiago tényleg tud játszani, akkor önmagában a szezon elején látott taktikai, szerkezeti problémánkat megoldhatja azzal, hogy pályára lép. Az már egy más kérdés, hogy stratégiai szemmel mennyire nem OK egy 30+-os, ennyire sérülékeny játékostól függni.

A másik érdekes kérdés lesz a meccs kapcsán, hogy a Jota, Nunez, Firmino trióból ki játszik középen. Persze elvileg Jota játszhat akár Díaz akár Salah helyén is, de most maradjunk a “ki játszik középen?” kérdésnél, hiszen három teljesen különböző stílusú támadóról van szó: Firmino ugye false9, Jota egy igazi poacher, Nunez meg egy klasszikus 9-es. Elvileg jó, hogy van ennyi opciónk, de mind3ukkal kicsit másként kell focizni és az eddigi meccseken úgy tűnt, hogy jelenleg egyikükkel sem igazán megy a csapatnak-főként a megfelelő középpálya hiánya miatt.

Az biztos, hogy izgalmas meccs lesz, amiből mi is és a stáb is sokat fog tanulni.