DoF Játék 2022

Az idei nyarunk Mané és Salah miatt lesz hangos. Ezért mindenképpen izgalmas nyár vár ránk. A poszt-COVID piacot továbbra is nehéz megítélni, így nehéz belőni a megváltozott körülmények között a játékosok valós piaci árát. A jelentkezőink Ward cipőjében remek megoldásokkal jelentkeztek. Köszönjük nekik! (Használati útmutató: minden potenciális érkezőről – amíg a jogtulajdonos le nem tiltja – elérhető videó a linkekre kattintva az első előfordulásnál.)

gabovka

A vezetőség £50M-t biztosított számomra. A játékosok értékeihez a transfermarkt.com-ot vettem alapul, ezért végig €-ban számoltam majd a végeredményt visszaváltottam £-ra.

Szerettem volna, ha az adás-vételek során megvan a lehetőség, hogy valami jobban sikerül vagy éppen balul sül el, csak úgy, mint a való életben. Ezért eladások esetén egyszer egy kockával, vásárlások során két alkalommal, három kockával tettem próbára a szerencsémet. A dobások értékétől függően, a transzfer ára módosulhat, vagy akár az egész üzlet zátonyra is futhat.

Kezdjük a távozókkal: Ben Daviest €2,1M, Neco Williamset €8M, Keitat €30M és Ox-ot €18M nagy szerencsével (talán mivel több csapat is érdeklődött) sikerült értékükön eladni. Phillips €6,8M és Minamino €10,2M esetén viszont kénytelen voltam beérni a 15%-al csökkentett átadólista árral, melyen az eladó játékosaimat meghirdettem. Mané esetében egyedül, ragaszkodva a valósághoz, alacsonyabb áron kínáltam fel a csapatoknak, végül ezt kifizették érte, €50M és köszönöm a szép éveket. Összesen €125,1M jött be az eladásokból, ahogy azt a táblázat mutatja.

Érkezők: minden esetben először a vételár meghatározása miatt dobtam, majd a tárgyalások sikeressége miatt is. Összességében egész jó árakon vásároltam, de nem volt akkora mázlim, mint az eladásoknál. Mindenképpen szerettem volna 2 angol játékost vásárolni a nevezési szabályok miatt. PL játékosok árát viszont rögtön 15%-kal növeltem (trm-t értékhez képest), hiszen riválisnak drágábban adnak el.

Fő DM célpontom Fabinho tehermentesítésére a portugál vonalon haladva Joao Palhinha €25M, már mindenben megegyeztünk, de az utolsó pillanatban visszaléptem és egy moneyball igazolást, Nörgaardot €11,5M hoztam a Brentfordtól jóval olcsóbban, hogy beleférjen még a keretbe a 2 angol: Maddison €65,5M és Bowen €43,25M. Előbbi Keita helyére érkezik utóbbi Salaht pótolhatja, hiszen az Ő jövője kiszámíthatatlan. Darwin Nunez erősítheti még a támadósort 55M€-ért, nagy reményekkel üdvözlöm. Elliot és Jones több lehetőséget fog kapni reményeim szerint, amivel élni is fognak. Maradt bő £7M, ezt Firmino hosszabbítására a vezetőség rendelkezésére bocsátom. Kezdődhet a szezon!

HH

Évek óta visszhangzik az okos igazolás politika, amihez párosult némi diszkréció is. A szurkoló vakon tapogatózik, egy-egy pletyka felmerül és néha a Fonaton is megy egy kört, vagy visszhangzik évekig, mint Reus. Nade ez egy játék, a keret pedig 50 milla kavics.

A fiatalítás melletti célok: az erőteljes kontrafociban jöjjön vissza Salah posztján a sebesség, mivel Díaz/Mané posztján visszajött vagy fokozódott, Fabinhonak olyan cseréje legyen, akivel nem gyengülünk sokat, a viszonylag vastag keretet használjuk fel arra, hogy télig több érkezőt tudunk nyugodtabban beszoktatni.

Középen kezdem: Elliott, Jones, Fabinho, Hendo, Thiago az a sor, akiért szívesen keresek streamet, Keita helyett a kertimunka is megteszi. Milner nem tudom, mit fog csinálni, de vele sokkal nem vagyunk többen és pénz sem lesz belőle, így nálam OX apróért elmegy, bér felszabadul, Keita Bissouma csere (tőlem mehet egy az egyben is, de Keita Sevillától Milánóig kb. azon a szélességi körön bárhova mehet). És legyen Gavi/Tielemans 50 misiért on.

Ha ez lenne a forgatókönyv, akkor középen 7 ember van.

Elöl Díaz, Jota nálam az alapember, hozzá keresek még egy kezdőt és egy cserét. Firmino nálam marad, mert Origivel egyszerre érzelmi okokból nem mehet el, de valami bérkeret csak felszabadul, hiszen ő nem a pár évvel ezelőtti klasszis már, hanem egy remek kiegészítő ember. Carvalho szintén itt van, neki is kell egy hely a padon, a japán helyére ülhet: Minamino off 25 milláért. Ha Mané tényleg megy, nálam két forgatókönyv van. Egyikben Salah marad, másikban ő is megy. Ha marad, Yéremy Pino/Leroy Sané kb. azért, amit Manéért kapunk. Ha Salah megy, akkor az árából Amine Gouiri/Moussa Diaby is jöjjön egy az egyben.

Firmino, Díaz, Jota, Carvalho, Pino, Gouiri nálam az álomsor.

AA mögé érkező Djed Spence, de miből?

Távozók: OX (ingyen), Milner (ingyen), Keita (30), Mané (40), Origi, Minamino (25), Salah (55) = +150.

Érkezők: Carvalho – ő nálam már keretben van, Tielemans (55), Bissouma (35+OX), Pino (40), Gouiri (50) és Spence (20) = – 200.

balint0806

Az FSG (*Fonatos Srácok Galerije) igazán elégedett a bevételek alakulásával, ezért Henry Máté adott is nettó 50 millát, ami azért elég £ontos adalék a DOF játékunk szempontjából. De akkor haladjunk is végig posztok szerint, hogy miként is alakítanám én a Pool keretét EdWards helyében…

Kapusok:

Alisson, Kelleher, Adrián… Adrián szerződése a nyáron lejár, de szerintem vele még egy évet hosszabbítunk és akkor meg is vagyunk, az elsőszámú, a feltörekvő fiatal és a rutinos tartalék kapussal ezen a poszton. A fiatalok közül Harvey Davies és Marcelo Pitaluga 18, illetve 19 évesen jók lehetnek egy-két felkészülési, esetleg kupa meccsre ebben az idényben. Kariustól a könnyes szemünket a zsebkendőnkkel törölgetve vehetünk búcsút…

A kapusoknál – ahogy tavaly is – én £0m pénzmozgást tervezek.

Védelem:

A CB poszton a VVD, Matip, Konaté hármas helye az elmúlt év alapján betonbiztos és a szerződéseik se járnak le mostanság. Negyediknek én megtartanám Gomezt és kerítenék neki egy „rontás levételben” jártas segéderőt, hogy végre elkerüljék ezek a szerencsétlen sérülések. Ezzel a CB négyesünk meg is van. Rhys és Sep nálam mennek megint kölcsönbe, míg Nat és Ben Davies eladásából én £15m-át várok. Ha verekedni kell, akkor még jöhet fel a Billy gyerek a tarcsiból. Jobbhátvédben Trent és a kölcsönből visszatérő Neco, illetve az ifjú Conor Bradley, a bal oldalon pedig Robbo és Tsimi szerintem megoldja a rájuk váró feladatokat ezért a széleken nem tervezek nagy mozgást.

A védelemnél tehát +£15m-val tervezek a nyáron.

Középpálya:

Az elmúlt szezon alapkezdője Fab (28), Thiago (31), Hendo (32), egy évvel öregebb rutinosabb lett, ezért itt már nem biztos, hogy Milner (36) egyedül elég lesz a fiatalításhoz. Nem véletlenül hoztuk Carvalhot (19) a Fulhamtől, illetve Keitával (27) is szeretnénk szerződést hosszabbítani. Mondjuk annak ellenére, hogy Ox-ot és Keitát is nagyon bírom, én minkettejüket simán eladnám és rámennék egy fiatal DM-re illetve pár fiatal CM-re. Ox (£25m), Keita (£35m), Woodi (£10m) eladása generálna egy ~£70 millás bevételt. Helyettük jönne a fiatal DM Khéphren Thuram (21) (£20m) a Nice-ből Fabinho mögé, Florian Neuhaus (25) a Mönchengladbachból (£25m), Christoph Baumgartner (22) a Hoffenheimből (£25m) és hogy legyen újra egy horvát is a csapatban, elhoznám Luka Sucic-ot (19) (£20m) a Salzburgból, aki ráadásul bal lábas is és jól lő távolról. CuJo-val, illetve a fiatal Milnerrel kiegészülve jó kis középpályánk lenne. (*Jövőre pedig jöhetne a középpályára Bellingham… 😉)

A középpálya átalakítása/fiatalítása így -£20m-ból meg is lenne.

Támadók:

Én úgy számolom, hogy Mané ebben az ablakban lelép (szerintem ezért is hoztuk januárban Diazt), míg Szalah elmondta, hogy ő mindenképpen maradni fog. Ezért az alap támadó triónkat én a Diaz – Jota – Szalah hármasban látom. Mögöttük Origi és esetleg Minamino távozásával, Firmi, Harvey és Gordon? marad elvileg bevethető, ami azért kicsit karcsúnak tűnik nekem… Mané (£45m), Minamino (£12m), Ojo (£3m) a távozók nálam és értük £60m-át remélek. A helyükre hoznám Jonathan David-et (22) a Lilleből (£40m) és Ivan Toney-t (26) (£30m) a Brentfordból. A kupa meccseken pedig játszhatnak a fiatalok…

A támadókat tehát -£10m-ból frissítettem.

Összegezve a csapategységenként vezetett egyenleget: 0+15-20-10=-15m fontban, ami a kapott 50-hez képest még mindig 35 millás plusz, de bennem végig az motoszkált, hogy Diaz tényleg azért volt hozva januárban, mert Sadio távozásával számolt a stáb és a 35 milla egyfajta megelőlegezett összeg volt a nyári ablakból. Ahogy én látom a támadó trió frissítése már előrehaladott állapotban van, illetve ott van a legtöbb feltörekvő fiatalunk, míg a középpálya frissítése nálam ebben az ablakban venné kezdetét.

mezter

Üdvözlök mindenkit! Nem szaporítanám a szót, így is hosszú lesz mindenkiét elolvasni.

A támadó szekció fiatalítása amúgy is napirenden volt már, de Mané és Salah lehetséges távozása miatt ez még égetőbb probléma lett. Az egész keretre úgy összességében is ráférne némi fiatalítás, így valószínűleg picit mozgalmasabb nyár várható, mint megszokhattuk. 4-5 igazolást is el tudok képzelni, akik egyből az első csapatba jönnének.

Először is nézzük a lehetséges távozókat. Kariusnak végre lejár a szerződése, Adriánnak is, de ő kaphat még 1 éves hosszabbítást. Origitől már elbúcsúztunk, és még Milneknek fut ki szerződése. Én csak azért kínálnék neki még egy 1 éves szerződést, mert Bellingham valószínűleg ezen a nyáron mozdíthatatlan Haaland eladása miatt, így azt majd csak jövőre. Neco, Phillips, Minamino nem kapna nálunk sok esélyt, őket pár millióért eladjuk. 1 éve van még az eredeti Front threenek, Oxnak és Nabynak. Mindkét középpályást igyekeznék pénzzé tenni. Manét nagyon sajnálom, nekem sose volt nagy kedvencem, de az utolsó fél éve nagyon erősen sikerült, egyértelműen neki kínáltam volna szerződést hármójuk közül, de ha menni szeretne, akkor el kell engedni. Salah-t is elengedném, de ott arról szólnak a hírek, hogy ő kifuttatná a szerződését, erőszakkal nem lehet eladni úgyse.

Szóval: Karius 0, Origi 0, Neco 7m, Phillips 8m, Ox 10m, Keita 18m, Minamino 10m, Mané 40m, így az eredetileg kapott 50-nel együtt 143m áll rendelkezésre erősíteni.

Igazolások: Érkezett már a fiatal Fabio Carvalho, 6m körül, én őt Elliottal párba képzelném el, egymást rotálva, szépen menedzselve a játékperceiket jobb oldali 8as poszton, persze az első választás Henderson lenne, de ő se lesz már fiatalabb. TAA mögé én nem vennék senkit, Gomeznek kell még pár meccs, amit azon a poszton megkap, ha csak a 4. számú cb poszt lenne neki, lehet ő is dobbantani akarna. 6osra mindenképpen szüksége van a csapatnak, és mivel a következő szezontól a pl-ben is 5öt lehet cserélni, így én egyből 2 támadót hoznék, hogy meglegyen a minőség a padon, és felkészülni rá, hogy 1 év múlva nagy valószínűség szerint Szalah és Firmino is elmegy.

Kezdeném a jobb széllel, ahol az én választásom Jarrod Bowen. Nem akkora sztár még, hogy egy kis időt ne bírna ki Szalah mögött, amíg beleszokik a rendszerbe. 12 gól, 10 gólpassz, ebben a szezonban, bal lábas, de a jobbot se csak támaszkodásra használja. Tm szerint 35m-t ér, szerintem 50ért el lehetne hozni.

Védekező középpályásnak Ibrahim Sangarét emlegetik a PSV-ből, 24 éves verőnéger, tavaly Teun Koopmeinerst lehetett olvasni az Atalantából, mindenképpen valami hasonló kaliberre lenne szükség. Max 20m, kisebb csapatból, és/vagy bajnokságból. Esetleg Dendonker a Wolvesból, neki 1 éve van már csak hátra, 20 magasságában lehet odaadnák.

Maradt még 70-75 millió egy támadóra. Ha ki akarnám maxolni a pénzkeretet, akkor Danjumát mondanám, ha nem, akkor Ivan Toney, a maradék pénzt pedig félretenném a Bellingham alapba jövőre.

guthmate

Az idei DoF játékunkban végül nagyon nem az eredeti terveimnek megfelelően jártam el. Ennek oka, hogy a legfőbb irányító alapelvem erre a nyárra a következő szezon extremitása. Az előre gyűlölt téli VB miatt cca 1,5 hónap kihagyás lesz, miközben 1-1 héttel kezdődik korábban és végződik később. A következtetés, hogy még sokkal sűrűbb lesz a szezon, mint az az eleve túlfeszített angol szezontól megszokott. Ezen okból a PL jövőre 5 cserével fog futni. Az 5 csere a nagy és mély keretet favorizálja, főleg ilyen extrém körülmények között. Erre reagálni kellett a stratégiában.

A másik alapelvem, hogy a Buvac távozása utáni csapatot/rendszert akarom megtartani, ami a maga módján egyszerre egyszerű és extrém. Ebben a rendszerben a támadók lövik a gólokat és a szélső hátvédek adják a gólpasszokat. Másként fogalmazva a szélső hátvédek és a presszing feladata az előkészítés. Ebben a rendszerben az extremalitásai miatt a középpálya feladata alárendelt a rendszer egyben tartásának. A középpályások feladata nem a gólok, gólpasszok szerzése, hanem presszinggel a labda megszerzése a lehető leggyorsabban odaadása a támadásért felelősöknek. Illetve mikor támad a csapat, biztosítani a két szélsőhátvéd mögött. Ergó nekem/nekünk középpályára fegyelmezett, sokat futó, jól védekező, jól presszingelő jómunkás emberek kellenek. Másként olyanok kellenek, mint Milner, akiknek a kezében a vakolókanál jól áll és képesek egybentartani ezt az extrém szisztémát. Ennek fényében nézzük, milyen lépéseket tennék Julian Ward cipőjében. 

Szerződés-hosszabítások:

Adrián szerződés-hosszabbítása egyszerű. Kloppék szeretnek három felnőtt kapussal nekifutni a szezonoknak és mindig van egy sosem játszó veterán a keretben, erre a szerepre kiválóan alkalmas a spanyol. Milner azt gondolom limitált szerepben még mindig hozzá tudna tenni a következő szezonban is a csapathoz. Elsősorban az edzések példaképének, másként fitnesz asszisztensnek lenne fontos. Mané szerződését nem szeretném kifuttatni, ezért kapna egy hosszabítást, hogy jövőre pénzért lehessen eladni.

Eladások:

Ben Daviest nem kell magyarázni, a pályát sosem látott kényszerhelyzeti kényszer megoldástól ideje lenne megválni bármi pénzért. A local hero Nat Phillips nem fog sosem bekerülni a rotációba, de benne van az angol prémium lehetősége. 

A középpálya az, ahol én is és a klub is kényszerpályán mozog. Nem ideális a rendszert ismerő, évek óta itt levő, ráadásul a legjobb korban levő középpályásoktól megválni. Főleg egy olyan fura szezon előtt, mint ami várható. Ox 29 évesen a sérülései után már nem az a játékos, de angolként és 1 év múlva lejáró szerződéssel most van itt az idő a pénzzé tételére. Keita szintén a sok apró sérülésének áldozata. Szerintem sokkal jobban játszik, amikor játszik, mint azt sokan gondolják. Érte vérzik a szívem, de pénzügyi okból el kellett engedni. Szalah egyértelmű: mivel a Szalah/Mané duóból valaki távozik, nálam a nagyobb pénz miatt Szalah az. Hiába neki is 2023-ban lejáró szerződése van, ettől még érte most komoly pénz gyűjthető be. Az eladásokkal együtt lesz 181 millióm. Amennyiben nagyon szükséges Woodburn, Ojo, Kelleher vonalon van még mozgásterem.

Érkezők:

Max Aarons személyében a jobboldali Tsimikast kerestem. 22 éves angol van 2-2 PL és Champó szezonja, támadásban erős. No meg kiesőként az angol felártól el kell tekintsenek. A meglevő felhozatalhoz képest upgrade, így a célnak megfelelő lehet.

Aurélien Tchouameni az egyik “sztárigazolásom”. 22 éves, egyből a legjobb 6-os pótlék, akiben megvan a potenciál, hogy majd átvegye a stafétát Fabinhotól. Addig is, ha kell, 8-asban is elkaristol.

Konrad Laimer a 25 éves osztrák tisztán RedBull termék, azaz presszingben erős. A fő érv mellette, hogy ő lehet az új Milner, aki sokat és jól védekezik és sokat melózik, hogy körülötte a többiek csilloghassanak. Ő a jelenlegi rendszerünk fenntartása miatt érkezik.

Jobe Bellingham a 17 éves öccse a dortmundi sztár tininek. Tisztán Moneyball igazolásnak tekintem, remélem van olyan jó, mint a tesója és akkor nem 80-100 milláért hanem 10 milláért oldottuk meg a középpálya fiatalítás kérdését 1-2 év múlva. Ha nem, akkor sem bukunk sokat.

Cristopher Nkunku a másik “sztárigazolásom”. Nem azért jön, mert a Bundás év játékosa lett és tavaly lőtt 35 gólt, mert ez lehet egyszezonos csoda. Ő a Firmino pótlékom. Nem kell nekem, hogy 10-15 gólnál többet lőjön szezononként. Nekem az kell, hogy jó legyen presszingben és a rendszerünkben, ami 433, de inkább 4diamond2. Ő legyen a sokat dolgozó irányító (false9). A legutolsó szezonját leszámítva a PSG-nél és Lipcsében is sokat presszingelő középpályás volt. Ez a fő ok. Az hab a tortán, hogy az első szezonja, amikor támadóként játszott, ennyire jól sikerült. Nincs tökéletes Firmino pótlék, de benne látom a potenciált. Ezért is kellett miatta teljesen felforgatnom az idei nyári stratégiámat. No meg azért, hogy a sok meccses szezon problematikára válaszul legyen 5 támadóm, akit Klopp mer kezdetni/rotálni.

A pontos számok és a keret ezen a linken