Második felvonás

Szombat délután döntőzünk idén második alkalommal hazai kupában a Chelsea ellen. Minden szempontból presztízs meccs várható, igaz az már egy másik kérdés, hogy mennyire lesz mindez élvezetes és izgalmas. Meg kell hagyni, az első felvonás a tizenegyes párbajjal a maga módján emlékezetesre sikerült.

A meccsnek különlegességet ad az, hogy Abra papa eladási kényszerben van, és ennek a lényege az értékesítési folyamat maga. Amennyiben tényleg végig megy az procedura, akkor az ellentmondásos ruszki milliárdosnak a mostani lehet az utolsó trófeája a Kékekkel. Nem biztos, hogy magán a meccsen ez meglátszódik majd, viszont biztos, hogy a jelentőségét megemeli az ellen oldalon. Sosem szerettem a londoni olajosokat, de ettől még tagadhatatlan tény, hogyha a módszereket félreteszem akkor a Abra papa egy szunnyadó, de nagy potenciállal rendelkező klubból elismert nagy csapatot csinált. Egy szép búcsúajándék lehetősége azt gondolom nem lebecsülendő motivációs tényező a Chelsea esetében.

Az idei Chelsea kimondottan jó csapat. A szezonban az eddigi 60 meccsükön 2,1 PPG-t produkálnak, a 119 góljuk egészen erős, de még ennél is jobb hogy csak 49-et kaptak. Ergó van egy kompetensen támadó és kimondottan jól védekező oldaluk, noha nincs egy kiemelkedő gólvágójuk Werner és Lukaku ellenére sem. Tuchel és Lőw Zsolti kezei alatt csapatként funkcionálnak, így ránk nézve nem lesz egyszerű a mostani összecsapás sem.

Klopp – ma már mondhatom így – hosszú és illusztris edzői pályafutása során lassan 1000 meccsen ült a kispadon. A Chelseavel eddig 18 alkalommal találkozott, ami az egyik legtöbbnek számít, ezeken eddig 8gy 6d 4v a mérleg, ez pedig egy nagy csapat ellen nem számít rossznak. Thomas Tuchel és Klopp pályafutása minimum izgalmas. Egyrészt a nagy Kloppot követte gyakorlatilag Tuchel a Dortmundnál, de egy lépcső beépítésével a Mainznál is, persze azóta a PSG-vel és a Chelsea-vel karrier íveik összefonódása oldódott némileg. Ellenben izgalmas, hogy Tuchel az a menedzser, akivel az egyik legtöbbször mérkőzött meg német szupersztárunk. Az eddigi 18 összecsapásból Klopp 10 meccset nyert, 5 végződött döntetlenre és Tuchel 3 alkalommal örülhetett. Örömmel megállapíthatjuk, hogy Tuchel ellen jól megy Kloppnak még akkor is, ha mindez főleg Tuchel mainzi korszakából ered.

év kupa ellenfél eredmény eredmény
2012 DFL-Pokal Cup Bayern 5-2 győzelem
2013 Champions League Bayern 1-2 vereség
2013 DFL-Super Cup Bayern 4-2 győzelem
2014 DFL-Pokal Cup Bayern 0-2 vereség
2014 DFL-Super Cup Bayern 2-0 győzelem
2015 DFL-Pokal Cup Wolfsburg 1-3 vereség
2016 EFL Cup Citeh 1-1 vereség
2016 Europa League Sevilla 1-3 vereség
2018 Champions League Real 1-3 vereség
2019 Champions League Tottenham 2-0 győzelem
2019 FA Community Shield Citeh 1-1 vereség
2019 UEFA Super Cup Chelsea 2-2 győzelem
2019 Club World Cup Flamengo 1-0 győzelem
2020 FA Community Shield Arsenal 1-1 vereség
2022 EFL Cup Chelsea 0-0 győzelem

Kloppról – megint ki lehet jelenteni – nem döntőzik kimondottan jól. Azt gondolom ebben van igazság. A 15 kupadöntőjéből hetet nyert meg nyolc vereség mellett. A Dortmund esetében (3-3) a mérlegéről elmondható, hogy a fontosabb döntőket bukta és a kevésbé fontosakat nyerte meg. A Liverpoolnál jelenleg negatív a döntős mérlege, persze a Community Shield avagy a glorifikált nyári edzőmeccs különösebben nem számít, de ha azokat kivesszük a számításból, akkor egyből több nyert kupát kapnánk. Azt gondolom, hogyha azzal kalkulálok, hogy körülbelül minden második döntőjét bukja Klopp, akkor nem kérdés számomra, hogy inkább most bukjunk, mint a Carlo féle Real ellen két hét múlva. Persze a világ és a nagyszámok törvénye nem így működik. Lehet úgy is tekinteni a kérdést, hogy itt a kiváló alkalom javítani a döntős mérlegén a németnek a Liverpoollal. Az biztos, hogyha mindkét visszalevő döntő meglenne, az különleges eredmény lenne: a treble-k elég ritkák a fociban még akkor is, ha ez nem a klasszikus treble lenne. Mindeközben az is igaz, hogy ez Klopp Liverpool menedzseri pályafutásában csak egy kis pont és így is úgy is a legnagyobb Liverpool menedzserek között fogjuk emlegetni teljesen függetlenül, hogy mi lesz ennek az FA kupának a végeredménye.

Alapvetően a meccsre túl sok hiányzónk nincs. Viszont a hiányzó Fabinho a keret egyik legfontosabb és egyik legnehezebben pótolható tagja. Távolléte nagy veszteség a csapatnak, hiszen az egyik legjobbunk hiányzik, de erre még rájön, hogy a pótlása jó eséllyel Hendo lesz, aki nála rosszabb 6-os, hovatovább Hendo meg akkor a 8-as posztról hiányzik majd. Mondhatni ez így kettős veszteség, ami biztosan nem jó. De hát ezzel kell nekimenni a meccsnek és erre kell megoldást találnia a stábnak. Felmerül bennem kérdésként, hogy Fabinhonál ki fontosabb és nehezebben pótolható tagja a keretnek. Igazából VvD, Allison jut csak eszembe, pedig tele vagyunk nagyon fontos kezdőkkel.

Mindezt figyelembe véve egy nehéz és kiegyenlített meccsre számítok. Nem lepne meg ha most is tizenegyesekkel dőlne el a füles bilis sorsa. Ettől még remélem sikerül behúzni, mert azt gondolom jót tenne a morálnak a BL döntőre, ami nekem most a fő fókuszom.