Baljós árnyak

A szombat kora délutáni meccsen megfogyatkozott fiaink London mellé, Watfordba látogatnak el egy – a válogatott leállás miatt mindig izgalmas milyen formában leszünk – meccsre.

A Watford továbbra is tipikus Watford, akarom mondani Pozzo csapat. A friss fejutásukat levezénylő menedzsert már menesztették is a válogatott szünet alatt, így az első meccses menedzserük az ősöreg olasz róka, Ranieri került a kispadjukra. A Pozzok menedzsereikkel olyanok, mint Abra papa: 2012-es érkezésük óta nem volt olyan menedzser, akinek 75 meccsnél több jutott volna a padon. Másrészt viszont annyira hozzá vannak szokva a folyamatos menedzsercseréhez, hogy túl sok értelme nincsen előkapni a szokásos toposzokat, így “az új seprű jól seper”-féle örökbecsűt sem, ami ugye azt jelenti, hogy az új emberekkel kezdetben jó eredmények szoktak jönni. Főleg mivel a Watford tényleg arról híres, hogy az új szaki 1-2 segítőt hozhat magával, mindenki más azonban változatlan, hiszen náluk európai értelemben vett edzők/vezetőedzők és nem menedzserek vannak.

Tippem szerint a COVID lehet az oka, de frissen feljutó csapathoz képest meglepően csendes nyaruk volt: a transfermarkt szerint 17 millióért vettek és 11 millióért adtak el játékosokat. A feljutó csapatok ennél nagyobb beruházásokat szoktak tenni a PL pénzesőben való bennmaradás érdekében. Szokatlan ez a fajta visszafogottság, ezért is gyanakszom a COVID-ra. Moussa Sissoko, Danny Rose, Joshua King személyében PL-veteránok érkeztek ingyen vagy közel semmiért. A legnagyobb pénzt egy Imrân Louza nevezetű srácra költötték. A keretüket végignézve nem túl ütős ez a csapat, nem is csodálom, ha gondjaik vannak/lesznek a bentmaradással.

A válogatott szünet legfontosabb híre az volt, hogy hosszú évek kemény munkájával a Newcastle végül eladásra került a szurkolók által gyűlölt garasoskodó tulajdonos által, gyakorlatilag Szaud Arábiának. Pontosabban az ottani állami tulajdonú befektetési alapnak, aminek a jövőbeli diktátor a vezetője. Sok érdekes politikai-gazdasági kérdést vet fel ez a lépés. Azt gondolom a legérdekesebb az, hogy a szaudiak mit akarnak. Az öbölmenti országokhoz hasonlóan milliárdokból megcsinálják ők is a maguk csapatát a City és a PSG mintájára? Ezzel ugye az öbölmenti faszméregetési versenybe is beszállnak majd. A magam részéről más értelmét nem látom ennek a vásárlásnak, hiszen a vadkapitalista foci nem egy nyereséges üzlet, ergó csak arra lehet ez jó, hogy ne csak a yacht és a magánrepcsi méretén és árán, hanem a klubjaik árán és sikerességén is verethessék az “emirek”.

Amennyiben ez a feltételezés igaz, nem lesz a Valencia-féle „gazdag kínai nem önti a pénzt„- típúsú felsülés. Akkor az nem kérdés, hogy a szaúdiaknak megvan az a pár milliárd fontjuk, amiből néhány év alatt fel lehet építeni a következő City-PSG-t. A módszer már az FFP-s világban az előző kettő által kiépített lehet. Nem túl bonyolult kellőképpen túlfújt szponzori szerződéseket kötni a szaúdi uralkodócsaládhoz vagy az államhoz köthető cégekkel, amik fedezik ezt a néhány milliárd fontot. Sem az inkompetens FA-tól, sem az UEFA-maffiától nem várom, hogy FFP-kel magakadályozzák a Newcastle felfújását. Az eddigiekben láthattukba PSG és a City példáján, hogy röhögve kikerülhetőek, így csak a szaúdiakon múlik, mit akarnak csinálni. Engem erősen meglepne, ha nem akarnák megcsinálni a maguk sztár focicsapatát, egy kis imidzs tisztáramosási, pénzmosási és a már emlegetett faszméregetési okokból.

Ránk nézve ez azért szomorú, mert a jelenlegi 4 fős BL helyre a három olajcsapat mellett a MU-val és a most éppen dögledező Arsenallal és a kellőképpen nagy Tottenhammel lehet versenyezni a maradék egy helyért. Mondhatni frankó kilátások a jövőre nézve. A nagy kérdés, hogy a korábbi nagycsapatok közül ki fogja bírni a versenyt és ki fog visszasüllyedni az Everton-féle posványba. Jelenleg Kloppal jól állunk, de eme változás csak még élesebbé teszi a Klopp-féle utódlás és fiatalítás témakört. Nem túl vidám jövőbeli kilátások…

A meccsről: a COVID korlátozó szabályok miatt a franc se tudja, hogy a dél-amerikai kontingens tagjai pályára tudnak-e lépni, vagy amolyan kényszer rotációnk lesz emiatt. Nem számítok egyszerű meccsre, hiszen sosem szoktak azok lenni a válogatott szünet utáni találkozók Klopp alatt. Egyébként is: a következő két meccs az Atleti és a MU ellen sokkal fontosabb nekünk, mint ez a Watford elleni, így nyugodtan lehet bemelegítő meccsnek tekinteni eme összecsapások előtt.