Körkérdés – Salah

A nyár folyamán Salahon kívül minden fontos játékossal szerződést hosszabított a csapat. A hírek szerint magas a bérigénye, ezért húzódik a dolog. Komplikálandó a helyzetet Salah élete formájában játszik. Ellenben már 29 éves, így élete „utolsó” nagy szerződésére készül. Megint ellenben hosszú távú szerződéssel magasabb árat lehet érte kérni. A körkérdés rovatunkban ezt a kérdés kört jártuk körbe. A pontos kérdés, így hangzott: Mit gondolsz Salahról és szerződéshosszabításáról?

Ddodi

Ez egy nagyon komplex és rettenetesen nehéz kérdéskör, aminek én most 4 aspektusát próbálom meg megvizsgálni: FSG szempontja, Salah szempontja, a csapat(társak) szempontja és a kívülálló szempontja.

FSG: vélhetően van egy fizetési plafon, amit az FSG felállított. Ezzel az a probléma, hogy nem tud szubjektív lenni és a határt élesen tartva azt mondja, hogy nem adok többet X-nél (legyen az x most 350.000.Font/hét, mai árfolyamon 423*350.000=148.050.000.-Ft hetente, 592.200.000.-Ft., azaz ötszázkilencvenkettőmillió-kettőszázezer forint, több, mint fél milliárd forint havonta, 7,1 milliárd forint évente. Ízlelgessük…). Ezt tartva azt mondják, oké Mohamed, kapsz fizuemelést, de ez 350k max. Valahol érthető, valahol meg nem, mert ő mégiscsak Salah, nem Tsimikas. Onnan érthető, hogy pénzügyi stabilitás, meg folyamatos fejlődés, meg egyebek, de nem veszi figyelembe, hogy kinek is adja/ki kéri a fizetésemelést. Viszont én a magam részéről támogatom a big picture-t, a „no one is bigger than the club”elvet, ezért az FSG-t támogatom ebben.

Salah: „élete utolsó nagy pénzes szerződése”, most van a csúcson, nagyon fut a szekér, bombaforma, stb. Értem én, csak a fenti számot itt most ízlelgessük újra egy kicsit. Tényleg minden „futballsztár” el kell menjen abba az irányba, hogy 34+x éves korig meg kell keresni annyit, hogy az ükunokájának se kelljen dolgozni? Ezt nehezen tudom feldolgozni. De persze ez most az ő szempontja, ha neki kell ennyi, akkor kérjen, viszont a „nem” válasz sem csak a pénznek szól, és az FSG és a csapat(társak) érdekeit bizony Salah is szem előtt kéne tartsa, hiszen ez csapatjáték – még ha a fizetésen nem is mindig mutatkozik ez meg. Kérjen fizetésemelést, mert megérdemli, de Salah is gyakorolhatna önmérsékletet (nem tudjuk a valóst, ezért lehet, hogy gyakorol is – legalábbis a maga módján). Ha meg mégse kapja meg, majd jól megsértődik és elmegy? No one is bigger than the club!

Csapat(társak): a csapatnak jót fog tenni ha Salah a (mi világunk szerinti) összes pénzt hazaviszi? nem. A csapatnak jót tesz ha Salah új szerződést kap és boldog lesz? igen. A csapatnak segít az, ha Salah marad még egy jódarabig és termeli a gólokat? igen. A csapattársaknak jók ezek? igen. A csapattársaknak biztosan jók ezek? nem. Mert innentől kezdve mindenki egy másik polcra fogja tenni/kérni magát. VVD jövő héten bejelentkezik 300k-ra, mert „ő is ér ennyit”, Thiago szintén (mondjuk sztem az vicc lenne, de mindegy), aztán Mané, Jota, Fab, Trent, Robbo, Hendo (róla lehetne egy külön cikk is ugyanitt, szembe helyezve az FSG filizófiájával és a szerződése körüli hercehurcával) stb., és ez végig fog futni a teljes csapaton. Na ez az, ami nem jó a csapatnak és az FSG-nek sem. A bérfeszültség sosem jó, márpedig ha Salah megkapja a ne adj isten 500k-t, abba bele sem merek gondolni.

Kívülállók (saját véleményem): Él ezen a bolygón 7 milliárd ember. Ennek a jelentős többségének (mondjuk kb. 99%-nak) egész életére elég lenne ennyi pénz, mármint amit Salah egy hónapban megkeresne. Gondoljunk bele, normális az, hogy valaki focizással, értitek, labdarúgással, annyit keres, hogy 1 havi fizuja elég lenne egy afrikai ország segélyezéséhez? Ha valaki holnap feltalálná a rák, a hiv, az ebola, a veszettség elleni gyógymódot, az megérdemelné, de nem egy focista! Hány százezer embert lehetne ennyi pénzből megetetni? Vízhez juttatni? Hány bajbajutott emberen lehetne segíteni, kórházakat, iskolákat építeni, berendezni, gyógyszert adni? Ne adj isten munkahelyeket teremteni? Nekem ez erősen gusztustalan. Sajnos ilyen világban élünk, ahol egy átlag magyar fizetés nagyon jó esetben 350k havonta, bruttóban, forintban, nem hetente fontban. Hányingerem van ettől. És nem, nem irigy vagyok.

És akkor itt visszakanyarodnék ahhoz a részhez, hogy tényleg úgy érzi Salah, hogy a heti 350k fontban kell neki (ha nem 500) ahhoz, hogy majd visszavonulás után valamiből eltengesse szegény napjait?

Imádom Salah játékát, de az, hogy ép ésszel felfoghatatlan pénzt kelljen neki adni, azzal egyszerűen nem tudok azonosulni.

ClayMatthews52

Ha 400 alatt meg lehet egyezni akkor meg kell. 400 felett semmikepp.” Mel

Nagy volt a kísértés, hogy csak ennyit küldjek be.

Szándékosan nem is olvasok el semmilyen hírt vagy találgatást ezzel kapcsolatban, mert annyira nincsen jelentősége az ilyen-olyan médián keresztüli nyomásgyakorlásoknak. Dehogyis akar ő heti 500 ezer fontot keresni. Lehet arról beszélni, hogy ez mennyire borítaná fel a bérstruktúrát, de ez szerintem csak abból a szempontból igaz, hogy akkor precedenst jelentene más játékosoknak. Szalahnak van marketingértéke, így (vissza)hozza a pénzt. Ő az egyetlen a támadótrióból, aki évek óta konzisztensen top teljesítményt hoz, ráadásul eddig még a sérülések is elkerülték. Egyszerűen az a teljesítmény, amit lerak a pályára (hétről-hétre!), az bőven megérne 400 ezer font feletti fizetést is egy gazdagabb csapatnak, de sajnos nekünk ez nehezen megoldható. Cserébe viszont ő is jól érzi itt magát, hajlandó anyagi kompromisszumokat kötni, ezért valószínűleg megegyeznek egy észszerű összegben – ez pedig 300 és 400 ezer font között lesz hetente. Ennek örülni kell, mivel jóval a valós értékén alul marad itt még pár évet, és remélhetőleg ebben a pár évben még képes lesz minél tovább a szó szerinti élvonalban maradni. Kétségtelen, hogy a támadóhármast el kell kezdeni lecserélni, ám Szalah hosszabbítása a no brainer kategória, hiába imádjuk Firminót és Manét (is), minden statisztika ezt támasztja alá, nem is ragoznám ezt többet.

Béres Attila

Ha hinni lehet James Pearce-nek, Mo és képviselője heti ~350 ezer fontot kérnek négy évre. Tehát ha ebben a pillanatban nyélbe ütnék a hosszabbítást, Mo keresete a teljesítményalapú bónuszpénzek nélkül 67,6 millió fontos garantált összegre rúgna. Mindeközben Neil Jones (Goal) szerint Edwardsék elképzelése az volt, hogy Mót úgy teszik minden idők legjobban fizetett Liverpool-játékosává, hogy heti 250 ezret adnak neki. Az eltérés heti 100 ezer font, azaz négy évre ~20 millió font, ami még úgy is meggondolandó különbség, hogy Mo jelenleg olyan formában játszik, mint ahogyan utoljára talán a 2017–18-as szezonban szerepelt.

Négy fő gondom van ezzel a bérigénnyel és a hosszabbítással kapcsolatban.

  • Potenciális új játékos szerződtetése előtt, amikor egy ügynök alkudozik védence béréről, hivatkozhat a megemelkedett átlagbérre vagy Szalah bérére, attól függően, milyen kaliberű játékosról van szó. Tehát Szalah gigafizetése nemcsak azt a további maximális 20 millió fontot jelentheti, amit az FSG előzetesen nem kalkulált be, de más tárgyalásokra is hatással lehet. Ahogy Özil szerződése hatással volt Aubameyang, Partey vagy Willian bérére, úgy ezentúl Szalahé is mérvadóbb lesz.
  • Szalah minden játékosunknál legalább 60 százalékkal többet kereshet. A világ egyik, ha nem a legjobb jobb-bekkjénél, középhátvédjénél, kapusánál. Ez nem egészséges különbség, ugyanakkor ők már hosszabbítottak, a klubvezetés részéről pedig okos, hogy Mót hagyták utoljára, így több mozgástere van Edwardsnak/Wardnak.
  • 2020. december 27. és 2021. április 3. között Mo 15 bajnokin 4 gólt és 0 asszisztot jegyzett. Ez volt az az időszak, amikor a The Athletic megírta: nem ideális a kapcsolata Sadióval. Kirkbyből olyan hírek érkeztek, hogy a két játékos nem beszél egymással, és olyan feszült konfliktushelyzet alakult ki, ami a teljes keretre negatív hatással volt. Mostanra mindez elmúlt, és olyan, mintha az egész egy röhejes álhír lett volna – de nem volt az. Ez a precedens simán elbizonytalaníthatja a klubvezetést, és arra mutat, nagyon alaposan kell mérlegelni, miképpen döntsenek.
  • Ahhoz, hogy a fiatalítás megfelelő ütemben végbemenjen, és 2024-ben Klopp ütőképes csapatot hagyjon hátra, az FSG talán legnagyobb bevételforrása 2024-ig Szalah jövő nyári eladása lenne.

Tehát nem az az elsődleges kérdés, Mo megérdemli-e ezt a fizetést, hanem az a kérdés, hogy ha megkapja, amit kér, az a további építkezésre és a Klopp utáni jövőre milyen hatással lesz. Természetesen mi csak kibicek vagyunk, a teljes képet csak Kirkbyben látják az edzők, agytrösztök, ahogy az is fontos szempont, Edwards mit lát, a piacon milyen érdeklődés van Mo iránt, reálisan nézve megvásárolhatják-e a nyári ablakban. Az „ős front three” tagjai közül kire akad vevő, hányan távozhatnak, és van-e egyáltalán értelme, hogy mondjuk Manéval hosszabbítsunk.

Ami biztos: Szalah formája, fizikális állapota, marketingértéke, követőbázisa, legendastátusza, mostani játékának hatása a csapatunkra, kiválásának kockázata; ezek így együtt a fenti kétségeket elhalványíthatják. Valószínűleg el is fogják, a szurkolótábor pedig elégedetten fog csettinteni. Én senkinek nem adnék heti 350 ezer fontot, de azt sem szívesen engedném, hogy a front three egy éven belül távozzon. Szóval választani kell, és amellett dönteni, ami kevésbé kockázatos. Remélem, Kirkbyben jó döntés fog születni.