Új szelek, régi szelek, előszelek

Szombaton a délutáni sávban fogadjuk a londoni sasokat, még így a szezon bemelegítő szakaszában. Új szezon, új maraton eleje, de közben igazi változás kevés.

A Sasokat évek óta először nem a Bagoly vezeti. Kíváncsi vagyok, hogy ez okoz(ott)-e változást a csapatfilozófiában. Legutóbb, amikor a fővárosi gárda el akart térni a klasszik brit kiscsapatos focisztereotípiáktól De Boerral, gyors és nagy bukás lett a vége. Érdekes lesz nézni, hogy az egykori Arsenal klasszis, Viera miként szerepel majd náluk. A francia eddig érdekes második karriert fut, hiszen a már felolajosított Cityből vonult vissza, és maradt kötelékükben, mint utánpótlás-szaki néhány évig, majd az istállón belül a New York-i csapat menedzsere lett két évre. Onnan ment egy kis francia csapathoz szintén két évre, mielőtt a londoniakhoz került, ezért is lesz érdekes megfigyelni, milyen stílusban és milyen sikerrel veszi az akadályt.

Úgy tűnik, elkezdtek egy fiatalítást ezen a COVID-os nyáron, hiszen csupa 30+-os ismert név távozott: Townsend, van Aanholt, Cahill, Dunn, Sakho, McCarthy. A CB soruk cseréje a legfeltűnőbb Cahill, Dunn és Sakho egyszerre történő távozásával. Az érkezők bőven 26 éven aluliak: Andersen és Guéhi személyében két CB érkezett. Mondjuk ettől még a keret karaktere túl nagyot nem változott, hiszen továbbra is tele vannak PL veteránokkal. Az ismertebb nevek, jellemzően a 30 rosszabbik felén vannak, mint Tomkins, Clyne, Kelly, Milivojevic, Kouyaté, McArthur és Benteke. Továbbra is a csapat kiemelkedő játékosa és sztárja Zaha. Ez erősíti a kérdőjeleket: tud-e mást játszani ez a keret, mint a Bagoly ultrakonzervatív focija? Nem csak ezen a meccsen, hanem a szezonra vonatkoztatva is jó kérdés ez!

A mieinkről azt gondolom, hogy a mostani meccsre túl nagy rotáció nem várható, hiszen a következő hétközi meccs a ligakupában lesz, ott meg úgyis az ifi és a “B” csapat keveréke fog játszani, így túl nagy hozzáadott értéke ezen a meccsen nem lenne a pihentetésnek – no meg az önbizalomnak sem tesz rosszat egy jó szezonkezdet. Ettől még ennek is – mint minden szezonnak – kulcskérdése lesz, hogy a szűkös keretet mennyire sikerül frissen tartani. Kloppal többször láttunk már példát január-februári hullámvölgyre, amire idén ráerősíthet az Afrika Kupa. Ezért is kiemelten sajnálatos Elliott kiesése. Egyszeriben fontos kérdés lett, hogy Origi és Minamino mennyi bizalmat kap és ezzel mennyire tudnak élni? Azt gondolom, idén nem valószínű a tavalyi szezonhoz hasonló sérüléshullám és a keret elfogyása, amiatt az egyszerű tény miatt, hogy a tavalyi szezon egyszeri volt abból a szempontból, hogy nem volt alapozás, ellentétben az idei nyárral. A (ma már nem annyira intenzív) Kloppball azért még mindig igényli azt a fajta kemény alapozást, amit a srácaink ezekben az edzőtáborokban kapnak. A COVID korlátozások miatt ráadásul idén elmaradt a kereskedelmi túra, ami nyilván a csapat pénzügyeinek (elsősorban a cash-flow-nak) nem tett jót, de szakmai szemmel ideálisabb felkészülést tudott ez a tény biztosítani Kloppéknak. Nyugodt, hosszú, zavartalan, magashegyi edzőtábort, ami fitnesz alapozáshoz a magashegyi “ritka” levegő miatt kiemelten fontos körülmény. Lehet ezt még ragozni, de bizakodó vagyok ebből a szempontból az idei szezon kapcsán, míg ezt tavaly pont gondnak tartottam.

Összességében nagyon kíváncsi vagyok, hogy mire lesznek a  fiúk elegek idén. Azt gondolom, hogy a keret összességében a csúcsán már túl van, ezzel pedig a Klopp-korszak csúcsán is túl vagyunk, ezért nehezen szabadulok attól a nem túl boldog gondolattól, hogy a következő 3 év egy stagnáló, kicsit visszaeső, elhúzódó hattyúdala lesz a Klopp-érának. 

Ez a fajta visszaesés illene Klopp eddigi állomáshelyeinek mintázatába. Azt gondolom, ez a mintázat Klopp személyiségének a kvintesszenciája. A csávó végtelenül lojális, de olyan fizikális focit játszat, amit a lojalitás és a familiaritás nem tud egy idő után kompenzálni az idősödő játékosaival. Azt gondolom ez a Dortmundnál volt a leginkább szembetűnő: nálunk, ahol már lényegesen kevésbé fizikális focit játszat, ez talán kisebb gondot fog okozni. Ettől még nehéz eltekinteni attól a ténytől, hogy Mané vagy Salah megérkezésük után bármikor bárkit megfutottak, de ma már ez nem igaz rájuk. (Lehetne ezt sorolni, de talán jó példa, hogy mire gondolok.) Azt gondolom, a visszaesés nem lesz nagy és látványos, mert igaz az, hogy a sok száz meccs és a sok ezer edzőpályán töltött óra olyan taktikai finomságok és olyan automatizmusok kialakítására volt alkalmas, amit az “ismerik egymás gondolatát” frázissal szokás emlegetni. Ez pótolhatatlan és felbecsülhetetlen kincs, ami sok probléma maszkolására alkalmas. Az is igaz, hogy jellemzően nem a csikócsapatok szoktak címeket nyerni, főleg nem a PL-ben, így nem zárom ki, hogy lesznek sikerek az előttünk álló időszakban. Ettől még rossz belegondolni, hogy a Kloppball legjobb/legszebb/legizgalmasabb focija minden valószínűség szerint már mögöttünk van. Abba meg ne is gondoljunk most még bele, hogy mi lesz Klopp távozása után. Azt mondom, élvezzük a lehetőleg sikeres hattyúdalt!