DoF Játék 2021 edition

Az EB mellett foglalkozzunk kicsit magunkkal is. Ezért a kedvenc nyári játékunk következik, hogy elvegye a hiányérzetet. Köszönjük vendégszerzőink hozzájárulásait. TLDR iromány.

Ddodi

Szar van a palacsintában. Fiatalítani kéne, de nincs pénz, meg kéne szabadulni a ballaszttól, de COVID idején senki nem igazán akar és tud vásárolni, szóval azt hiszem a legnehezebb nyara lesz Edwardsnak, meg nekünk a fantasy-DOF játékban.

Távozók: jelenleg bőven akad ballaszt a csapatban, akiktől meg kellene szabadulni. Transfermakt szerinti EUR árakkal számoltam náluk: Matip (18M) – vérzik a szívem érte, de nem alkalmas erre a szintre a teste, el kell adni. Keita (32M) – érte nem vérzik a szívem, sztem ő egy masszív flop, és el kell adni, felesleges újabb egy évig várni arra, hogy „mi van ha egészséges lesz”, sztem nem lesz. Ox (18M) – őt is sajnálom, de hasonló Keitával, bár az utolsó meccsen szép gólt vert, de ez édeskevés, nem bírja a teste, el kell engedni. Wilson (17M) – őt sajnálom, mert nem tudott bizonyítani a nagycsapatban, de elhiszem Kloppnak, hogy nem elég jó. Origi (12M) – a local hero karszalagot átadja szépen Phillipsnek és mehet. Grujic (15M) – lassú fejben és lábban is, mehet. Ez így összesen (COVID miatt csökkentett) eladási áron Matip15+Keita20+Ox12+Wilson10+Origi10+Grujic8=75 millió ropogós, összesen tehát van 95 milliónk vásárlásra. Elvileg, de mivel ebben vastagon benne van, hogy nem sikerül mindenkit eladni, maradjunk 75 millánál.

Maradók: Shaqirit valamelyik DOF játékban elhoztam Stoke-ból, ezért, és mert én még mindig benne látom a legtöbb potenciált, őt megtartanám. Ha mindenkit eladunk, túl sok új nevet kellene beépíteni, ami nyilván rontja minden esélyünket az idei évre. Phillipset egyértelműen megtartanám 4-5. védőnek, magához képest szenzációsat ment idén, ráadásul 4-5. számú védőnek sztem pont jó lesz, és mivel nem tudjuk, hogy Davies valóban létezik-e, ezért eladni sem tudjuk, maradhat, nem oszt-nem szoroz. Kabak megy, Konate jöttével nincs is kérdés. Minaminonak is adok még 1 évet, hátha, ő legalább nem volt sérült minden nap.

Így tehát a 3 kapusunk adott. A védelem bal oldalán nyugodtan adok még 1 évet Tsimikasnak, mert nem bizonyíthatott igazán, Robbóval együtt megvagyunk. Jobbra Trent mögé nagyon kéne valaki, de 75 milla nem sokra elég, ezért Williams marad a backup. Középen VVD-Gomez-Konate-Phillips-Davies a sorrend, számban ez oké, de VVD és főleg Gomez nagy kérdés lesz ősszel. Merem remélni, hogy nem lesz megint 100 védőpárosunk az évben.

Középpályán Gini távozásával van némi űr, amit kellene is pótolni, meg nem is. Számban megvagyunk, hiszen Fab-Hendo-Thiago kezdőtrió mögé van egy Curtis, az örökifjú Milner……., ja és akkor rájöttem, hogy mégse vagyunk meg igazán, szóval ide minimum 1, de inkább 2 embert kell hozni!  Úgy pláne, hogy Hendo (és Fab) sem fog minden meccset végigtolni.

Elöl a Fab3 mögött ott van Jota, Minamino és Shaq, de ide is kell 1 ember legalább – láttuk, hogy Klopp nem igazán bízik utóbbi kettőben.

Tehát összesen minimum 3 embert kellene vennünk.

Érkezők: Neuhaust emlegetik, látni még nem láttam (hiszen Liverpool meccsen kívül mást nemigen nézek), de a statok alapján pont nekünk megfelelő az arc, ezért Edwards magic, csiribú csiribá, elhozza nekünk 40 potom misiért, amivel marad 35 a zsákban. Van nála egy Neves-ebb játékos is, de drágább mint az Újház, ezért marad a német. Meg Pellegrinit is emlegetik, de én az olaszokban nem bízom. Bissouma a második választásom, egyrészt mert DM poszton Fab mögött Hendo nem végleges megoldás, Thiago pláne nem, másrészt mert futónéger kinézete van, és az kell és pont. Őt piaci áron hozzuk el 25-ért, így marad 10 millió egy vérbeli bármilyenposztonbevethetőinstantgólvágócsodacserére, ami kb a lehetetlen kategória. De mivel valamilyen oknál fogva mégis sikerül eladni minden érintettet (és esetleg Minaminot is ha kell), ezért mégis marad egy kis zsetonka, amiből meg megvesszük Daka-t Raphinhat, Isak-ot, vagy valakit. Daka-t sajnálom ha BR-hez megy, ő pont jó lett volna. Én még hinnék egy Suarez reunionban is, de így, hogy bajnok lett, nem lesz belőle kiöregedő csodacsere.

Hát elméletben meg is lehetünk, de a gyakorlat szinte biztos nem ez lesz. Ami biztos, hogy a megénekelt és reális front3 fiatalítást szinte lehetetlen most elkezdeni, azaz el lehet, de akkor ne álmodjunk újra évekig bajnoki meg BL címekről, mert a kettő együtt – ennyi pénzzel – szinte kizárt dolog.

Izgalmas nyár lesz az tuti, mindenkinek jó nyarat, kevés EB sérültet és tökös Edwardsot kívánok!

ui.: vagy minden pénzt beleölünk Mbappeba, mert az a csávó egy zseni.

balint0806

Akkor csapjunk is a lovak közé: mivel a CB saga (vagy inkább purgatórium) Ibrahima Konaté (£35m) érkeztével rendeződni látszik, így ezen már nem kell Mike helyett agyalnunk. Ezt persze azt is jelenti, hogy Kabak (£18m) nem fogja nálunk betölteni a Can távozása óta megüresedett kebabos szerepét a továbbiakban. Úgy látszik Kloppnak nem jönnek be ezek a közel-keleti ételek és a francia(?) konyha felé kacsingat. Na, de elég is a kajálásból, mert a kilók gyorsabban gyarapodnak majd mint a bevételek…

Szóval tényleg köszi Mike, hogy a CB-vel megvagyunk (Te meg én ugye…:)) és a már elköltött £35m mellé Henry Máté „apánk” megdobott minket egy húszassal (milyen szuperliga??) ezért van még egy kis plusszunk is a „használtcikkes” piacon tervezett bevételek mellé. Egy húszas mindig jól jön, de a mai olajárak mellett ezzel azért nem jutnánk messzire… (jó a Grundban egy darabig elsöröznénk belőle az tény…:)). Szóval így összesen -£55m-ig „van hitelem” ha jól számolom…

Akkor talán menjünk is végig a csapategységeken, és nézzük meg kivel számolhatunk és hol kellene erősítenünk és hogy miként is alakulnának az anyagiak.

Kapusok:

Alisson, Kelleher, Adrián… Adrián most hosszabbított így ez a hármas valszeg marad. Alisson a világ legjobb kapusa és a fejese óta egy „hero” is, szóval vele „nyugodtan alszunk”. Alisson mögé én jobban örültem volna egy kicsit magasabban jegyzett kapusnak, dehát a pénz nagy úr és ha Alisson nem esik ki, akkor Kelleher és Adrián tudják majd hozni az itt-ott leeső pár meccset. Itt tehát nem várható nagy mozgás. Kariusnak jobbulást kívánok az agyrázkódásából és egy új csapatot, aki ingyen elviszi…

A kapusoknál £0m pénzmozgást tervezek.

Védelem:

A CB posztot már említettük az előbb. Itt egy £35m-ás költésünk már van tehát. Mivel Konaté mellett VVD, Gomez és Matip is várhatóan visszatér a július 12-én kezdődő alapozásra, ezért Nattal, Rhyssel és Ben Davieszel kiegészülve régen látott számú CB-vel kezdhetünk nekik a nyári rohangálásnak. Én megmondom őszintén eladni közülük a tavalyi miatt nem nagyon mernék senkit. Ha nagyon szorul a hurok akkor esetleg Matipot vihetik (Edwards cheattel £20m ért), de egyébként az alap négyes mellett, nálam Nat „hatalmas szívű” Phillips maradna ötödiknek, Rhys menne kölcsönbe erősödni, meg a helyben fordulást gyakorolni, a jó Ben pedig a szertáros mellett segítene cipelni a bójákat az edzéseken.

A két szélső hátvédben TAA és Robbo egy jó alapozás után ismét száguldozhatnak majd a meccsek 95%-án. Mögöttük Neco és Tsimi melegíti a padot és beszállnak ha kell. Ha pedig a két kezdő szélső hátvédünk kiesne akkor még mindig ott van Gomez, Milner, Fab, Gini, Milner, Hendo, Milner, Krawi, Milner beugrónak…

Akkor a védelem -£35m-val rendben is van.

Középpálya:

Mint  tudjuk ugye Gini megvalósítva gyerekkori álmát („qva sok pénzt fogok keresni mint focista”) Párizsba tette át székhelyét. Reménykedve, hogy ő nem allergiás a kagylóra mint Hitch, sok sikert is kívánnék neki az új csapatában. Az érte kapott pénzt pedig

Mivel maradnék a 433-as alapfelállásunknál, ezért a Fab, Thiago, Hendo alapkezdőnél maradnék. Fab 27, Thiago 30, Hendo 31, szóval egy rutinos, de még fiatal labdabiztos középpályánk lesz alapból. Ha rotálni kell, akkor ott van CuJo, Ox, Keita, Woodburn és ha fiatalítani kell, akkor Milner. Ez így Kloppéknak valszeg megfelel majd, de én egy kicsit variálgatnék a játék kedvéért.

Ox (£20m), Keita (£35m), Woodi (£10m), Grujic (£15m) eladás  generálna egy ~ £80 millás bevételt és jönne helyettük a pletykált Florian Neuhaus a Mönchenglabdachból (£35m), Boubakary Soumaré a Lilleből (£25m), Tyler Adams a RBL-ből (£20m), és Christoph Baumgartner a Hoffenheimből (£20m). Fiatalabb és talán kevésbé sérülékeny „második vonalat” hoznék így össze középen.

Nálam a középpálya variálása -£10m-ból meg is lenne akkor.

Támadók:

A FAB3-t manapság már inkább használjuk Fabinhora mint a Mané-Firmino-Szalah hármasra és az elmúlt idényben sikerült is saját negatív rekordokat döntögetniük eredményességben, de én idén nyáron még nem várom, hogy valamelyiküket is eladnánk. Mögöttük (mellettük) viszont csak Jota helyét érzem biztosnak. Esetleg Minamino maradhat még, hogy bizonyítsa, ragadt rá valami a Sotonnál, illetve Elliottal számolnék az első csapatnál ebben az idényben…

Origi (£20m), Shaq (£20m), Wilson (£20m), Ojo (£5m), Awoniji (£5m) a távozók nálam és értük £70m-át remélek.

Alexander Isak-ról pletykálnak, mint lehetséges célpontunk előre, de vele kapcsolatban én olvastam €55m-ás kivásáslási árat és €30m-ás visszavásárlási árat a Dortmundnak is, szóval én nem tartom valószínűnek, hogy őt meg tudjuk szerezni.

Ollie Watkins-ot is feldobta Fowler a múltkor az Athleticnek, de megér ő £40-50m-át nekünk?

Én elhoznám Jonathan David-et a Lilleből (£35m) és Youssef En-Nesyri-t a Sevillából (£55m) és ezzel befejezettnek is tekiteném a támadók erősítését. A liga kupa meccsekre jöjjenek a fiatal támadók az U csapatokból…

A támadókat tehát -£10m-ból frissítettem.

Akkor számoljunk csak:

Kapusok:        0

Védők:            -35

Középpálya:   -10

Támadók:       -10

Össz:                -55

Magyarán sikerült kihozni a Máté által megajánlott feltételekkel (Konaté (£35m)+ £20m zsebpénz a nyárra) a keret nyári frissítését. Remek, akár elmehetnék könyvelőnek is, mert ahhoz is annyira értek, mint a managerkedéshez… :D

Köszönöm, hogy részt vehettem ebben a játékban és én ezt tényleg játéknak fogtam fel, ezért az Edwards féle cheatel az igazolásoknál kicsit számoltam is…

Konig 74

Minden évben jó móka megpróbálni a tavalyinál is nagyobbat tévedni, így ezúttal is szívesen fogadtam el a kihívást. Előrebocsátom, hogy mindenhol transfermarkt árakkal számolok, mivel tippelni sem mernék, hol lesznek a nyáron a reális árak. Mivel az idei szezon a sérüléshullámon ment el, a célkitűzésem a sérülékeny játékosok megbízhatóbbakkal való pótlása. Nyilván pechünk volt idén rengetegszer, de azért egyáltalán nem véletlen, hogy pont mi keveredtünk az elmúlt évek legnagyobb sérüléshullámába.

Kezdjük onnan, hogy ki marad. Kapus poszton azt hiszem Adrián hosszabbításával nincs több kérdőjel. Szerintem a két FB poszton sem, mert egyrészt vannak sokkal égetőbb kérdések, másrészt gondolom, nem tolonganak a játékosok sem a világ legjobb FB párosa mögötti padozásra, harmadrészt pedig Milner. Konate érkezik a védelem közepére VVD mellé. Phillipset megtartanám 4. számúnak, mert sokkal szívesebben nézném őt a tétnélküli FA kupa/Liga kupa meccseken, mint bárki mást. Ha ennél több szerep jut rá, az nem az ő hibája. Megy Gomez és Matip (£27mm illetve £16mm).

Középpályán talán még egyértelműbb, hogy kivel érdemes számolni. Marad Fabinho, Thiago, Henderson és Curtis Jones. Elbúcsúzik az orvosi stáb Keitától és Oxtól (£29mm illetve £16mm).

Elől a nagy kérdés, hogy a régi front3-ból megy-e valaki. Szerintem nem. Salah az egyetlen, aki idén is hozott egy elfogadható szezont. Mané az egyetlen, aki idén nyáron elvileg sehol nem bohóckodik, ami sokat érhet jövőre. Firmino pedig még mindig a legKlopposabb játékosunk és érte amúgy sem tudnánk hatalmas pénzt leakasztani. Jota helye nyilván nem kérdés. Én Eliottot is az első csapatnál tartanám 5.-nek. Aki amiatt aggódik, hogy nem lesz elég lehetősége a ¾ részben 30 körüli és ¾ részben nyáron is szarrá hajtott támadó négyesünk mellett, azzal nagyon szívesen cserélek problémákat. Shaqirinek és Originek köszönjük meg itt az elmúlt évek szolgálatát. (£11mm-£11mm)

Így az eredeti £20mm mellé még számolhatunk £110mm-tal, ami ad egy egészséges £130mm-os keretet. Én ezt két középpályásra és egy CB-re költeném a fenti maradók fényében. Ha nagyon akarunk 6. támadót, akkor itt lehet tartani Minaminot. Az ő karrierjén sokat nem dobna, de itt maradni sem rosszabb, mint a Soton kezdőjébe sem beverekednie magát.

Liverpool meccsen kívül nem igazán nézek más meccseket, szóval csak pletykák alapján, illetve azt figyelembe véve, hogy mivel dobtam ki HG-ket, hozni is illene, mondok egy érkező hármast: Florian Neuhaus, James Maddison, Ben White. £130mm-ba beleférnének, és elég sokat segítenénk a csapat sérülékenységén. Ezt illusztrálandó zárásként nézzük meg, ki mennyit volt sérült az elmúlt két évben. 

(Origi azért nem került be, mert ő simán csak a súlytalansága miatt távozna nálam. Ben Whiteról nincs 2 évnyi adat, de idén 36 PL meccsen játszott.)

ClayMatthews52

Hetek-hónapok (ki tudja) óta nyekergem, hogy Flo Neuhaus. A 20 millás költőpénz kiteszi amolyan olaszosan a fél játékjogát, így az eladásokból még kb. 20 milliónak kell bejönnie a másik lábára is, szóval akkor az alap Flo Neuhaus igazolás mellett nézzük ki is távozzék.

Hátul Konatéval megvagyunk, kizárólag Rhys kölcsönadása (mármint, hogy hova megy), illetve a merseyside-i középhátvédfantom, aka. Ben Davies vs. a fű alól is fejelés koronázatlan királya, Nat Phillips a kérdés. Ha Phillipsért valami Bigsamcsapat letesz értékelhető összeget, akkor okcsá, ha nem, akkor Ben Davies kölcsön vagy vissza a feladóhoz.

Ha minden jól megy, akkor a Grujity, Wilson, Shaqiri, Awoniyi négyesből jön kb. 45 millió, plusz Karius, aki időközben szétgyúrta magát és újra növeszti a haját, hozta a cleansheeteket az Union Berlinben, de nem lett belőle kezdőkapus. Mellettük Origi lesz a fájó(bb), Minamino a számomra teljesen érdektelen távozó, legyen mondjuk kettejükért 35 millió, tehát Flo Neuhaus (!!!) mellett van 60 millió (random 50+-os matektanár: 60 millió micsoda? kiskutya? krumpli?) olyan támadómindenesre, aki értelmes cseréje a front3-nek.

Megmondom őszintén, hogy így az EB-meccseink hetében baromira nem néztem utána semmilyen statisztikának, így pusztán szimpátia/mindenféle infomorzsák alapján igazolok. Neuhaus mellett a másik Bundesligás lieblingem Milot Rashica, aki így számok nélkül, hunyorítva, lehetne Firmino pótléka. A másik érkező Patson Daka vagy Raphinha, gyorsnégercselgépek, ez már egész pozitív kiindulópont. A két igazolás belekerül 45-50 millió fontba, a maradék pedig Anfieldbővítésre, meg 29 éves alapemberek hosszabbítására megy.

Osztunk-szorzunk, eredménynek meg kijön, hogy Elliottal (miatta mondtunk le könnyen a japóról, vigye csak a Soton) és az újakkal megvagyunk elöl, középen ugyanígy, minden oké, Keita marad, fiatalítani meg továbbra sem fogunk…

Robbie_Fowler

Ugye ez a fránya COVID, ami felforgat mindent a játékos piacon. Vagy mégse? Ezt majd eldöntjük mikor bezárul az ablak. A Liverpool nyári játékos mozgásait szerintem nem befolyásolja jelentősen. Hisz van egy masszív keret, amin Klopp és Edwards folyamatosan finomítanak. Nem egy olyan klubstratégia mellett tették le a tulajok a voksukat, ami egy 100 millióhoz közelítő átigazolásokat vetítene előre. Így ez nem is tud elmaradni a vírus okozta helyzetben. Igen én nem hiszek a Mbappé vagy Haaland féle igazolásokban.

Nézzük először a távozókat. Origi rengeteget tett értünk, nem igazán emlékszem olyan cserejátékosra, akinek a távozása ennyire fájt volna. Számos fontos gól, szimpatikus srác (főleg evvel az ösztöndíj dologgal, így a távozása kapujában). 26 éves, bőven van még benne, a transfermarkt szerint 12 millió euró az értéke, szerintem ez borzalmasan alul lőtt érték. Még akkor is, ha csak 1 év van vissza a szerződéséből. Ha Anglián belül vált klubot, akkor szerintem simán kapunk érte 25 millió eurót. A másik tuti távozó Shaqiri, aki néha jól szállt be, de maradandót nem alkotott. Érte, ha kapunk 15 millió eurót, mondjuk egy Lyon kaliberű csapattól (kb. oda való), akkor öröm, boldogság. Nat barátunk nagyot ment a bajnokság végén. Kár, hogy Klopp nem előbb húzta meg a tutit, mármint Fab a középpályán marad és a CB poszton CB-k játszanak. Phillips úgy néz ki el is adta magát, remélem igazak a Newcastle-s pletykák. 24 éves angol, tehát reményeim szerint olyan 18 milliót a mostani helyzetben is kell érte kapni. Grujic idén nyáron már nem kölcsönbe megy. Dárdai mester egekig magasztalta, amikor nála játszott. Remélem nem felejtette el és mondjuk 15 millióért le is igazolja. Jó lesz ott, igérem. Az Ojo, Woodburn, Harry Wilson trioért jó lenne egy 20-ast bezsebelni. Az igazság az, hogy ez a Harry gyerek nekem nagy kedvencem. Ráadásu,l ha a hírek igazak, akkor Raphinha gyereket nézték ki Kloppék, aki szerintem is megfelelő lenne a további team pimpeléshez. Szóval a walesi és a brazil  is 24 éves, mind ketten a szélről befelé jók, gól és gólpasszokba is hasonlót hoztak. Csakhogy ezt Raphinha a PL-ben és nem a Champoban tette. Szóval bármennyire is szimpi Harry, azt kell, hogy mondjam nem a mi Liverpoolunk a megfelelő klub számára. De egy közép vagy alsóházi csapat jól járna vele és remélem ez így is fog történi. Minaminot még egy év kölcsönbe elküldeném, mert neki még játékpercek kellenek és nem annyi amennyit itt kaphatna. Aztán egy év után még mindíg el lehet passzolni, ha nem meggyőző. Ráadásul biztos jó haszonnal, hisz szemtelenül olcsón vettük. Ez összesen 93 millió euró bevételi oldalon.

A vételi oldal. Ugye a középhátvéd poszton erősödtünk a plusz oddsokat én nem számolom most, 40 millió euró nálam a biznisz Konatéért. Tehát marad 113 millió. Gini távozott és ugye az ő pótlása a nagy kérdés. Én afelé hajlok, hogy Kloppék ezt csapaton belül oldják meg a következő kép. 4-3-3 a felállás középen Henderson-Fab-Thiago hármassal. Ha valaki sérült, akkor vagy Milner, Jones párosból tesznek be felváltva játékost vagy átáll a csapat 4-2-3-1-re. A támadó sorunkra ráfér a frissítés és Jota érkezésével plusz még egy támadó vételével lehet is variálni rendesen arra 3 vagy 4 helyre a felállástól függően. Az új támadó szerintem a már említett Raphinha lesz. Akinek az ára szerintem 35 millió euró körül lesz plusz bónuszok. Pluszban érkezne Bissouma 30 millióért. Marad 48 millió euró meg egy nagy kérdés. Nem látom Kloppék, hogy akarják TAA pihentetését megoldani. Gomez NEM VALÓ SZÉLSŐ VÉDŐNEK: Neco nagyon kevés még oda. Egyszerűen a döntéshozatalai nem gyorsak és jók. Milner meg nem elég gyors már ehhez a poszthoz. Szóval mit lehet tenni a csapat egyik, ha nem a legfontosabb pozicióján? Arnold ha jó formában van, akkor lényegében a karmestere a csapatnak, beadásai, oldalváltásai, betörései elengedhetetlenek a buszok feltöréséhez. De két széthajtott szezon után látszott a fáradtság, amit nem tudott kipihenni. Egészen addig, amíg Southgate ki nem hagyta a válogatottból és volt két hét pihenője a bajnokság hajrája előtt. Ez a pihenő meg a válogatottba való viszaverekedésnek a motiváló ereje meg is hozta azt a Trentet, aki kellett a 10/10-es hajrához. Szóval ha egészséges és formába van beton a helye. De kit és hogy ültetsz le a padra ilyen kilátásokkal? Lehet a Leeds lesz az új Southhampton, szerintem a 30 éves Stuart Dallas megfelelő lenne. Pályája vége előtt egy nagy klubban játszhatna, trófeákért. Az első PL szezonjában a 8 gól 2 assziszt jó ajánlólevél. Megfelelő csere lenne és szerintem a kora miatt egy 15 millió eurós ajánlatra nem is mondana nemet a Leeds. Maradna még 33 millió, ami meg mehet a stadion alapba. Ez az én verzióm erre a COVIDos nyárra. Szerintem a támadó hármasunkat a Jota, Raphinha párossal bőven lehetne rotálni. A védelemben egy komoly alapozás után és bízva abba, hogy mégegyszer nem lesz egy ilyen sérüléshullám, a VVD-Konaté páros lenne az alap cserének Gomez, Matip, kupákba Rhys (aki gyorsabb már nem lesz, de taktikailag fejlődhet). Szóval ennyi. 

Béres Attila

Ha a pandémia miatt nem pangana a piac, biztos vagyok benne, hogy a Mané–Szalah duóból nyáron valaki távozna. A télen közöttük kicsúcsosodó konfliktus, Mo spanyol szennylapoknak adott szokatlan interjúi, az életkoruk, valamint az FSG elmúlt években tapasztalt játékosmenedzselése mind erre engednek következtetni. Vevő híján meg van kötve a kezünk, ezért az elmúlt években csalódást okozó perememberek eladásával kell villantania Edwardsnak.

Távozók: Origi (16 millió font), Wilson (15 millió), Grujics (14 millió), Shaqiri (12 millió), Oxlade (15 millió), Neco Williams (10 millió), Awoniyi (8 millió), Ojo (3 millió).

A sérülékeny Shaqiriért az Eb után a maxot kaphatjuk, Origire nagyon ráfér a váltás, a négyfejű combizomsérülés mellett már lelki gondjai is voltak az elmúlt hónapokban, Wilson és Grujics végre megállapodnának valahol, míg Neco is lépni akar. A nigériai Taiwo Awoniyi hat évig (!) küzdött azért, hogy megkapja az angliai munkavállalásit, és a Statsbomb szerint az öt topligában ő az egyik legnagyobb hatékonysággal presszingelő csatár, igazi sikersztori lenne, ha az előszezonban kiharcolná a kerettagságot, de sokadik számú alternatívának valszeg nem tartjuk itt. Keïta medencében eltöltött hidroterápiás kezeléseinek gyakorisága jól jelzi, a teste nálunk alkalmatlan a sorozatterhelésre, tavasszal még Herr Schlumberger sem tudott rajta segíteni. Nehezen hiszem, hogy bárki fizetne érte, így pedig kölcsön kell adni a francia vagy a német első osztályba, hogy újra focistára emlékeztessen. Oxlade angliai nevelés, vele elnézőbb az ember, kölcsön nem adnám, de ha befut egy 15–20 millió közötti ajánlat mondjuk az újjáépülő Palace-tól, nem gondolkodnék.

Amennyiben Kelleher nem ragaszkodik a rendszeres játékhoz, kapusposzton megvagyunk, míg Konaté érkezésével középhátvédek terén is. Trent és Robbo mögött viszont három sérülékeny játékost találunk, így simán lehet, hogy Conor Bradley a jobb oldalon, Owen Beck pedig a baloldalon jövőre fel fog tűnni a keretben. Kockázatos, de ha Trentből nem akarunk CM-et gyártani, idén a középpálya és a támadósor megerősítésének kell élveznie prioritást. 

Érkezők: Amine Gouiri (35 millió font), Sander Berge (35 millió), Florian Neuhaus (30 millió),.

A középpályán Jones szintlépésében bízhatunk, akárcsak a tavasszal összeszokó Thiago–Fabinho kooperációban, de Hendo és Milner már nagyon sérülékenyek. A liverpooli sajtó szerint nem keresünk középpályást, ami a liga egyik legstrapabíróbb játékosának kiválása után képtelenség, hogy igaz legyen. Youri Tielemans lenne számomra az álomtranszfer, de ~60 millióért a liverpooli sajtó szerint nem reális. Florian Neuhaus képviselőivel vettük fel a kapcsolatot. A német folyamatosan bevethető, hozna a középpályára végre kreativitást, emellé presszingrezisztens, az előző idényben nyomás alatt 323 alkalommal passzolt (ugyanannyiszor, mint Tielemans a PL-ben), ami a Bundeligában a második legtöbb a japán Wataru Endu mögött. Mint egy 5 évvel fiatalabb Gini. Ha Edwards valami csoda folytán korrekt ajánlatot tudna kiharcolni Oxlade-ért és/vagy Keïtáért, én Yves Bissouma, vagy még inkább Sander Bege személyében igazolnék még egy sokoldalú középpályást. Bergéről Kirkbyből hallani, hogy figyeltük, bár jelen helyzetben a 35 milliós árcédulája ijesztően hat.  

A szélekre Szalah, Mané Jota, Elliott elégnek tűnnek, viszont Bobby folyamatosan zuhanó mutatói miatt középcsatárt/hamiskilencest igazolni kötelező. A 21 éves lille-i Jonathan David tavaly ott volt a bevásárló listánk élén, de mi Diogót választottuk. A Herthában szereplő 22 éves brazil Matheus Cunhába könnyű belelátni a következő Firminót, de az fbref összehasonlító alkalmazása szerint Bobby doppelgängere a 21 éves nizzai Amine Gouiri, akinek a számai 21 éves kora ellenére nagyon meggyőzőek. Nem lepődnék meg, ha hármójuk közül kerülne ki Bobby utódja. 

___________________________________________________________________________________________________________________

guthmate

Az idei nyáron a COVID gazdasági válság és azon belül is foci gazdasági válság kellős közepén elképesztően nehéz reálisan látni a piacot, ha az egyáltalán létezik még. Sok egymásnak ellentmondó hatás van az egyenletekben. Csak a Liverpool vesztett a COVID miatt saccra a bajnoki aranyas szezonban 50 millió fontot elmaradt meccs és TV pénzeken. A most mögöttünk hagyott szezonban ez legalább 100 millió font lesz/volt elmaradt bevételekben. Ezt még ugye megfejeljük a Szuperliga büntetésekkel és még esetleg a Szuperligának is kellhet fizetni a kiugrás miatt. A Liverpool annyit költhetsz amennyit megkeresel fenntartható működési modellje miatt nem lehetne a játékunkban megengedett 55 millió fontos költés. Pusztán gazdasági oldalról nézve tényleg nonszensz a játékunk eme eleme. Azonban pont a megbukott SzuperLiga és a szurkolói körökben az FSG ellenesség az, ami azt gondolom a tulaji körünket a gazdaságilag indokoltnál lényegesen magasabb költekezésre fogja szorítani idén nyáron. Tudják a hosszú távú sikerük kulcsa, hogy a szurkolók mögöttük álljanak. A szurkolók “megvásárlásának” legegyszerűbb módja költeni a “húspiacon”, ezért nem lepne meg túlzottan, ha a valóságban költenénk a nyáron. Ennek okán “mertem”, így alakítani a játékszabályokat.

A nyári ablakot és a reális piaci árakat nehéz belőni, hiszen mindenki pénzügyi nehézségekkel kűzd. A tavalyi zárt kapus szezon mindenkinek megütötte a bevételeit, ami még rosszabb a top szereplők közül nem egy csődközeli állapottal küzd (Barca, Tottenham) vagy elképesztő adósság állomány nyomja (Real, Juventus, Inter, Atletico Madrid, Arsenal). Amennyiben a csúcs csapatok nem költenek az megzavarja a természetes pénz mozgásokat és mindenki megérzi. 

Másrészt ezt ellensúlyozandó azt gondolom a kisebb PL csapatok, akik a fő felvásárlóink a legkevésbé érintettek, hiszen náluk a jegy/bérlet bevétel eltörpül a TV pénz mellett az meg minimálisan csökkent. Viszont az is igaz, hogy kvázi mindenki most nekik mint a legkevésbé érintett csoportnak akar eladni, ami lefele nyomhatja a várhatóan kínálati piacon az árakat.

Ha már belekezdtem a magyarázatba, akkor be is szállok a játékba.

Az idei nyári játékra a keretben meglévő három problematikát kívánnám megoldani:

  1. Sérülékenység
  2. Kiöregedés
  3. Afrika Kupa kitettség

Eme három cél alá rendelek mindent. Elismerve, hogy az idei nyári piac arra a fajta kisöprésre alkalmatlan (összesen 13 nem kellő, ifiből kiöregedett, illetve sérülékeny játékos), ezért hagyok magamnak mozgás teret a vételek során. Illetve így tudom tartani azt, hogy ne legyen egyszerre sok új arc a keretben.

Matip, Ox, Keita az áldozata a sérülékeny játékosoktól való megszabadulási vágynak. Valószínűleg a tavalyi szezon sérült hullámának tól reagálása részemről. Keita esetében az eladó sorra kerülésről végül az Afrika kupa télre kerülése győzött meg. Enélkül a játéka, amikor éppen nagy ritkán a pályán van van olyan jó, hogy maradna nálam.

Ojo, Wilson, Kamil Grabara, Ben Woodburn, Taiwo Awoniyi az ifiből és ifjú tehetség korból kiöregedettek. Másik oldalról nézve az akadémia pénzteremtő képességének gyümölcsei.

Origi, Shaqiri, Karius, Ben Davies, Marko Grujic az alulhasznált vagy nem kellő játékosok, akik eladása kell a vásárlások finanszírozásához.

Mané eladása igényli a legtöbb magyarázatot. Nekem régi parám, hogy a Fab3 tagjai nagyjából egyszerre öregednek ki. Márpedig sosem volt még olyan, hogy a Liverpool történetének 20 legeredményesebb támadója egyszerre focizzon huzamosan a pályán, így nem semmit kell pótolni az érkezőknek. Szerencsére tavaly Jota bemutatta, hogy készen áll a feladatra, így lehetőségem van még utoljára komoly pénzt leakasztani valemelyikükről. Firmino a legkevésbé piacképes, mert ő a leginkább Klopptabilis a trióból. Egyébként is célom az Afrika kupa kitettség csökkentése, így marad Mané és Salah. Közülük Salah a jobban marketingelhető ergó ő hozza be a nagyobb pénzt. Salah a fiatalabb. Jota statisztikái és képességei Mané direkt helyetteseként működnek leginkább, így Mané húzta a rövidebbet. A játékban ő távozik. Nem mellesleg olyan drága igazolásokat tervezek amire kell a forrás, így extrán motivált voltam. 

Manét sok helyen akarnák, de nagyon kevés helyen van rá pénz. A Real ideális lenne neki is és a Realnak is nagyon kellene hiszen két éve Joviccal és Hazarddal mellé nyúltak, így igényük lenne rá, de pénzük szerintem nincsen. Ezért kvázi cheat kódként a PSG jön be, mint egyetlen lehetséges felvásárló. A játékom ezen múlik.

Érkező oldalon két verzió készült.

Védők: Mivel Konaté elég sok meccset hagyott ki ezért szerintem sérülékeny, így a tavalyi szezon tanulságának túlreagálása, hogy hoznék még valakit. Abban az esetben amikor kevésbé aggódok VvD sérülékenysége és formája miatt a már kipróbált Kabak érkezik, amikor jobban akkor a Dortmundos Akinji.

Középpálya: A korszerkezet és Wijnaldum távozása nem lenne gond, ha a következő generáció, aki már itt van nálunk nem lenne sérülékeny. Azonban mivel sajnos Ox és Keita kimondottan sérülékeny, így kénytelen vagyok ezt a hibát sok pénzből kijavítani. 

Az egyik verzióban a Dortmund tini duója érkezik. Az angol HG keret feltöltésére Bellingham (mekkora Moneyball lenne ez a deal a Dortmund részéről) érkezne akinek személyében egy védekezésben erős presszing gépet igazolnék, illetve Ox helyre támadó 8-asnak Gio Reyna, aki statisztikai profilja alapján alkalmas a feladatra. Nem mellesleg az amcsi piacon jól eladható játékos. Remélhetően jobban beválik, mint Pulisic.

A másik verzióban a HG kvótát Kalvin Phillips tölti be. A srác ma már angol válogatott. Bielsa alatt eltöltött most már négy szezont és mostanra PL tapasztalata is van, ezért valószínűleg drágább lenne, mint a táblázatban. Eduardo Camavinga a csoda tini kategóriában van. Tőle is egy védekezésben frankó pressing gép teljesítményt várnék el. A képességei és kora miatt benne van, hogy emberevő védekező középpályás legyen, de a pályát felszántó 8-as is.

Támadók: Alapvetően két típust keresek. Egyrészt egy támadó középpályás szélső hibridet, aki taktikai variációs lehetőséget ad avagy Shaqiri, Ox vonalról valakit. Illetve a következő Jotát, avagy a jövő Fab3 következő tagját.

Az egyik verzióban folytatom a nemes Liverpooli hagyományt és kukázok valakit egy kiesett csapatból. Idén a három csapatot végig nézve egyetlen lehetőséget látok Matheus Pereira személyében. Benne látom azt a potenciált, hogy az legyen, mint akit Shaqiriben láttunk. Donell Malen olyan focista, hogyha sikerül megugrania a Eredivisie PL szakadékot, akkor lehet a következő gyors gólerős szélső támadónk a fiatal Mané vagy éppen Jota vonalról akiben 15-25 gól benne lehet szezononként. Nekem megéri a kockázatot, hogy hátha meg tudja ugrani a két liga közötti szakadékot.

A másik verzióban a kukázott sokrétű támadó a német/olasz Vicenso Grifo egy próbát megér, hogy hátha tud Freiburgon kívül is focizni. Leon Bailey megint egy kockázatos kísérlet, aki 2018 nyarán sokkal menőbb lett volna. A ma még mindig csak 24 éves Jamaikai érdekes mert hozott az elmúlt 4 Bundesliga szezonból kettőben olyan teljesítményt (4 éve és most), ami alapján benne van, hogy megfeleljen a kívánalmaknak, de sajnos volt a két jó szezonja között két gyenge éve, így elég kockázatos kísérlet részemről, de azt gondolom, hogy Jota jelenléte miatt megengedhetem a kísérletezést és kockáztatást. Másként fogalmazva Jota jelenléte, akkora luxus, hogy szerintem belefér a kockáztatás.

Azt gondolom a konkrét embernél és számoknál fontosabb a mögötte meghúzódó érvrendszer.