Leeds kiharang

Amúgy inkább a Leedsnek adjunk pontot, mint a Burnleynek. A hullámvasút folytatódik tovább: A Wenger kupáért folyó harcban próbáljuk kideríteni, melyik csapat a sok közül a legkevésbé szerencsétlenebb hülye fasz – sajnos az idei szezon reputációja nem azt mutatja, hogy mi lehetünk azok.

Kezdjük ott, hogy szerintem pont ideális ellenfél volt ez a Leeds. A focizni akaró csapatok ellen mindig jobban megy, ők meg hoztak egy Lipcsét, bénábban passzolva, sokkal több hibával, plusz nem különösebben basztatva a mi gyengeségeinket. Meg egyébként is: Nem lehet nem imádni egy Bielsa csapatot, fociznak, küzdenek, kicsit meccs közben a Rodgers féle Swansea jutott róluk eszembe. Nem játékban, sőt, Rodgiék még a shitty ellen is próbáltak 60% fölött labdák tartani, de ahogy nézted őket, olyan érzésed volt, hogy ez most valami nagyon más, mint egy szokásos angol középcsapat. Meg egyébként is, mekkora arcok már. Egyik csoki kitalálta, hogy öltözzünk az összes Halloweenkor a púderszínű raszta jótündéreknek, és azóta tartja a csapat nagy része a stilót. Szóval az egész erősség – gyengeség narratívára tökéletes példa az első és a második félidő közötti éles kontraszt: Az elsőben megnyerhettük volna, a másodikban ők, maradt az döntetlen a végén, ami igazából ha a trendeket nézzük inkább ránk nézve hízelgő.

Az első félidőben nem éreztem igazából parának, hogy Nat kiesésével Fabi kezdett a védelemben Kabak mellett. Annyira nem tolta a Leeds az íveléseket ész nélkül, és bár egyébként nem sajátja, Thiago egész jól bemozogta ezt a védelem előtt labdaszerző pozíciót – teszem hozzá, full random volt általában, hogy éppen ki a hatos, de valahogy az égett a retinámba, hogy ő hozta ott a legtöbb fontos szerelést (és itt jön be a Milner – Thiago sejtés: Olyan meccsen, ahol rohangálni kell előre és hátra, plusz keményen beleszállni emberekbe, ott azt nézed, hogy mennyire kilóg Milly fölfelé. Csak ha ilyen focit játszunk gecire szükségtelen a csapatba Thiago, akinek meg a szűk területen gyors passz, plusz a pressing resistance az erőssége – szóval a sejtésem az, hogy minél kevésbé működik a rendszer, annál jobbnak tűnik Milly a pályán). Az első félidőben annyi történt, hogy a Leeds Liverpoolabb akart lenni a Liverpoolnál (=hozták részben a saját játékukat), vagyis nem minket akartak ellehetetleníteni, hanem úgy voltak vele, hogy tegyük ki a brét az asztalra, aztán meglátjuk kinek puffan nagyobbat. Mindegy, ki mennyire és hogyan tolja a presszinget, ők lábon kihozzák bazmeg, ha kell egyérintővel, ha kell a kapussal passzolgatva. Kurva jó, egy formában lévő tavalyi Pool rámol ebből egy négyest, aztán pacsizunk a végén, hogy végre nem Tarkowski ugrált Alisson szájába szögletnél. Ezért se volt para, hogy Fabi – Kabak volt CB-ben, mert ha véletlenül futni kellett, hát akkor futottunk CB-ben is. Védekezésben is jöttek boldogan presszingelni, amit párszor simán át lehetett lendületből hozni CB oldalról. Jó, persze, kár ezen nyönyörögni, de egy VVD – Gomez (Matip) CB párosnak ez akkora csemege lett volna, hogy a könnyem kicsordul.

Long story short, az első félidőben próbálták tolni az úgynevezett focit, amit köszöntünk szépen de csak egy gól erejéig tudtuk kihasználni. Bőven volt annyi eladott labdájuk transitionben (elvi hibával karó), hogy abból még rúghattunk volna 2-3 gólt, de sajnos annyi foson ment már át az egész csapat, hogy még Jota se tudott teli ziccert berúgni. Ez van, innentől nem a CB páros setupja, meg a középpálya futása számít: Ezzel a messze nem igazi presszinggel is sikerült annyi hibát kikényszeríteni belőlük, hogy megnyerjük a meccset, csak baszhatjuk, hogy nincs end product. Kis sidenote: Kedvenc példám a hülyeségre a gólszerző Mané presszingje volt: Végtelen energiát égetett el arra, hogy izomból fusson mindenkire, hogy aztán az első cselre elszálljon mint a győzelmi zászló, és kínosan ügyelt rá, hogy ezt a jó szokását az egész mandátuma alatt megtartsa. Kicsit olyan volt, hogy megfutom, mert ez a dolgom (senki nem szólhat meg érte), de amúgy mindenki hagyjon már békén a picsába, nem akarom én ezt az egészet. Legyünk valahogy túl rajta és kész.

Hát ez a legyünk már túl rajta mindset át is ragadt az egész csapatra a második félidőre. Nincs nagyon hova tartalékolni, egy hét múlva van csak ’Castle, de nagyon nem úgy jöttünk ki a másodikra, mint aki nem csak takaréklángon akarja lehozni dolgot. Pontosabban két dolog történt: Bielsa megvonta a vállát, hogy oké, akkor megbaszod, csináljuk inkább azt, ami nagyon fáj a Poolnak. Elkezdtek leduplázni mindkét szélen, ami nyilván kurva érzékeny, mert Trentet se azért szeretjük, mert mennyire rendíthetetlenül védekezik, plusz általában arra az oldalra ment Thiago segíteni. Egyiket se azért tartjuk, hogy vég nélkül rohangáljon zárva a passz sávot. Plusz indult az ívelés Bamfordnak, és lássuk be: A kapus és a védők közé bekúrt labdák hatástalanítása nem az erősségünk. A mi oldalunkon valszeg az volt a gameplan, hogy jöjjenek mi meg kontrázunk, ami kicsit azért érthetetlen, mert (mint írtam) kurvára nincs hova tartalékolni – bár lehet abban volt Klopp, hogy ha megbaszódunk se vagyunk képesek gólt szerezni még egyet, akkor meg minek menjünk annyira előre.

Szóval a második félidőben megfordult a dinamika, csinálták azt, ami nekünk fáj, és ezzel kb. meg is nyerhették volna a meccset. 2,89 (ha jól emlékszem) XG-t se a szélt fújt nekik össze, ami meg valahol a legszomcsibb volt, hogy a korábbi standard hasfájásaink közül semmire nem tudjuk fogni ezt az egészet. A bíró nem volt látványosan fasz, felugrásnál mindenkit szájba lehetett baszni mindennel (ez mondjuk elég standard), de valahogy ezt 2021-ben a PL-ben mind a mai napig nem lehet megugrani, hogy ha egy bármilyen játékos áll a labda fölött, az ellenfele mögé ér és kb csak kicsit megtolja testtel, akkor az azonnal szabad. 4-5 labdaszerzés ment így a levesbe, cserébe ezt a fasz elvet borzasztó konzekvensen alkalmazta mindkét oldalon, szóval nagyon nincs miért sírni. Őszinte meglepetésemre nem vonalazták meg a gólt, amiben elsőre úgy 90%-ig biztos voltam, hogy elveszik. És bocsánat, ez a legnagyobb bajom ezzel a rendszerrel: Vedd elő te fasszopó, vonalazd meg, és vedd el ezt is. Tough luck. De akkor minden kibaszott meccsen vedd elő a vonalat, és húzogasd addig a hónaljhoz a labdát, amíg ki nem jön, hogy les. Nem a rendszer rossz, hanem az, hogy még mindig arra vagyunk utalva, hogy éppen egy bírónak milyen kedve van, csak nem a pályán, hanem a VAR szobában. Dettó Trent kezezésénél: Igen, fújd be akkor a tizit bazmeg, hozzáért, csináljad. Ha be tudtad fújni anno Robbora a tizit Wellbeck ellen, akkor szépen ilyeneket is fújjál be. Sajnos ettől olyan szájíze van az egésznek, hogy a csokinyulak egy pont után észbekaptak, hogy bazmeg, tényleg a West Ham fog menni a BL-be, gyorsan, hagyjuk most már egy kicsit ezt a csöves Poolt, megértették valszeg a leckét. Nyilván nem, de elfogult Pool szurkerként ez nagyon szarul néz ki.

Elkanyarodtam, szóval semmire nem lehet fogni ezt a második félidőt, nem volt bíró, nem volt VAR, az ellenfél akart focizni, nem volt orkán meg hóvihar, csúszott a pálya, de hát nekik is (meg mi amúgy is a gyors foci miatt locsolunk mint állat, szóval na). Nagyjából a 60. perctől meg álltunk ott mint a fasz, és vártuk, hogy mi fog történni. Az történt, hogy elővették mutiba a Pool helyzetkihasználás c. playbookot, és próbáltak azon versenyezni, hogy ki tud nagyobb helyzetet kihagyni. Ali hős lett (ahogy mi szoktuk hőssé tenni a kapusokat), hogy aztán egy csöves szögletből kapjunk egy gólt, amit egyébként a Leeds kurvára megérdemelt. Amúgy nem tudom nem elővenni kicsit Kloppot, egy nagyon erős disclaimerrel indítva. Én mindent értek, hogy neki is geci megterhelő ez a szezon, személyes bajok, állandó tűzoltás, nyomás innen meg onnan. De az van, hogy a szünet után látványosan máshogy játszott a Leeds, amit nem nagyon sikerült lereagálni. OX becserélésével lett vmi 4-4-1-1 szerűség, pedig már súlyos percek óta látszott, hogy a szélen kell a segítség a FB-eknek. Nem tudom, hogy milyen állapotban volt Nat, de ha a padra le tudott ülni, akkor szerintem az utolsó 20 percben bőven jöhetett volna fejelgetni, akár úgy is, hogy 3 CB-t nyomunk, ahogy Matippal szoktuk ilyenkor (Ha már egyszer a gól megtartása a terv). Amúgy az első félidős játék működött: Nyilván senki nem kérdezi meg Jotától, hogy hova a picsába rúgdossa a labdát, de a másodikban nem csak a csapatból, de szerintem Kloppból is hiányzott a szellemi frissesség.

Arra én meg nem nagyon tudom fogni, hogy a szuperliga miatt most leszóltak, hogy úgyse lesz BL, basszatok rá. Vagy ha igen, akkor meg tök felesleges volt nekimenni így az első félidőnek. Én fontosnak tartom egyébként (részben az utókornak, meg saját magunknak, amikor megkopnak az emlékek) rögzíteni, hogy ez bizony fos volt, és miért volt fos. Mert így ezt a meccset nem lehet nagyon külső tényezőkre fogni, meg voltak a helyzetek, bele is lehetett volna nyúlni a második félidőbe, mégse nyertünk. De azért remélem tudjátok, hogy attól még, hogy ezt leírom, nem tudok nem empatizálni azzal, hogy egyébként a Liverpool labdarúgói is emberek, akiket a szezonban már vagy 40x gyomorszájon baszott az élet, szóval amikor itt is kaptunk egy gyomrost, nem úgy reagáltunk, mintha most jöttünk volna frissen egy bajnoki címből. Azt a momentumot amit tavaly összeszedtünk, lépésről lépésre erodálta a mostani szezon, ami látványosan egy ilyen meccsben összpontosult, ami tavaly valószínűleg egy nagyon sima 3-as ide.

Szóval marad még 6 meccsnyi szenvedés, valószínűleg egy fasza derbivel a MU ellen. Én bevallom már nem vagyok hajlandó nézni a tabellát, mert csak felbaszom magam azon, hogy nálunk még a többi csapat is csak nagyobb nyomorult tud lenni. Menjen be a West Ham meg a Dinamó, aztán hagyjuk az egészet a picsába, mert ebből a konstans szenvedésből azért már kezd kicsit kurvára elegem lenni.