Túlélni

Vasárnap délután a Londoni csapat látogat az erősen formán kívüli fiainkhoz. Az elmúlt 6 bajnokin elért 5 vereség semmilyen csapatnál nem mutatna jól. Nem csak a top4be vágyó csapatunknál.

Az nem kérdés, hogy idén erős gondok alakultak ki a csapatnál. Jelenleg mély gödörben ücsörgünk. Az okokat ismerjük. Javarészt egyszeri különleges és nem rendszerszintű rossz működésből fakadó gondokról van szó, így azért annyira nem aggódom bármennyire is néz ki szarul az idei szezon. Főleg a téli időszak. Azt gondolom ez egy rövid időszak, amit túl kell élni. A remek közmondás jut eszembe, hogy ami nem öl meg erősebbé tesz.

Számomra, aki szeret hosszú távban gondolkodni nagyon izgalmas ez az idei szezon és hogyan reagálunk és fogunk rá reagálni. Azt gondolom, hogy nem sokan vitatnák a következőket.

  1. Egészségesen a jelenlegi Liverpool keret a világ egyik legjobbja, így a Premier League kettő legjobbjában benne van.
  2. Klopp és a szakmai stáb a világ egyik legjobbja, így a Premier League kettő legjobbjában benne van.
  3. Edwards és a tudományos háttér csapat a világ legjobbja. (Ez nem jelenti azt, hogy az idei CB kérdést a nyáron és télen stratégiailag nem szabták el.)

A körülmények összjátéka mégis azt hozza ki, hogy a jövő évi BL indulás egyre messzebb kerül. Az erős és jól működő alapok és a jelenlegi teljesítmény erősen ellentmond egymásnak, ami mindig izgalmas. Elég izgalmas gondolat az is, hogy attól, amitől normál körülmények között erős a csapat: az intenzív modern focija, az, ami az idei COVID-os és ezen felül sérülésekkel terhelt szezonban a bukás oka, hiszen az intenzív focink, amitől sikeresek vagyunk, normál körülmények között tovább rontja a sérült hullámunkat és ezzel erősíti a rossz eredményeket.

Egyszóval ezen okokból az idei szezonba már nem nagyon lehet belenyúlni csak túl, kell élni és remélni, hogy Jota felépülése ad akkora lökést, hogy valahogy sikerül a top4-be felküzdeni magunkat.

Hosszabb távra az a fő kérdés, hogy a stabil alapok mellett a bizalmat sikerül-e megőrizni. Kulcs kérdés, hogy a játékosok a szurkolók pénzügyi befektetők, bankok, szponzorok stb. Megőrizzék hidegvérüket és tudják azt, hogy az alapok erősek és ez az idei szezon csak egy statisztikai anomália egy kicsúszás. Ehhez persze hozzá tartozik, hogy nyugodtan következetesen legyen végig víve a fiatalítási projekt az elkövetkező 2-3 évben évente 3-4 játékos cseréjével.

Szóval az üzenet továbbra is az, hogy éljük túl az idei szezont és próbáljuk élvezni a roncsderbyt.