Twenty twenty

Valamikor az alig induló magyar Eurosport hőskorában, a 2000-es évek elején történt. Mikor még Istanbul nem volt benne a rendszeres összefoglalókban, és mikor még csak nem is Sinama Pongolle megmozdulásairól szólt az aktuális Watts Zap. Krikett meccset adtak. Piacot kell mérni – mondták biztos -, hát ment egy évad mély-indiai kvidics liga.

Akkoriban jelent meg a Húsz20, avagy twenty twenty mérkőzésformátum. Ha a krikett egyik 2003 óta fennálló mérkőzésformátumáról kezdenék írni, akkor azt hiszem százak törölnék a Fonatot a könyvjelzősávból. Annyi viszont biztos, hogy nem csak azt gyűjtöttem össze anno a franciakockásba, hogy milyen Lego-t kapok karácsonyra tizen év múlva, de azt is, hogy 2020 mekkora frenetikus év lesz majd, ha betolhatják a twenty twenty világkupát twenty twenty-ben. 2020, érteed.

Hát frenetikusnak frenetikus lett. Bár most lehet nyúlnom kéne a magyar értelmezőért; fejezzük ki inkább úgy, hogy

Twenty twenty meg a krikett extremitása – hát a tököm. Emlékszik itt még valaki, mikor kocsmába lehetett menni? Megenni egy velős pirítóst nyitott szájjal a sarki hentespulton? Vagy mikor maszk nélkül ihattam a málnaszörpöt Pool sálban a 4-6-oson/osban? Mikor mindenki a Liverpoolon röhögött még a Premier League íhénségük okán?

Egy nyugalmasat fingani nem tudsz az erkélyen, mert azt hiszi a szomszéd, hogy vírust szórsz az éterbe; egy fennkölt mocskoscselzízést nem tudsz bevisítani a szomszéd Ytong téglafala felé, hogy felnyissa csipás szemét Barca szurker álmatagságából, mert nyilván: szóród a korót.

Twenty twenty meg a makkom, mi lett volna itt egy jó India-Pakisztán rangadóval? 3 napos meccs, 2 milliárd helyi néző. Ehelyett ez. Meg legalább egy Lego Porsche, ha már benzingőzt eregetni… tudod.

Newcastle-t verni vagy nem verni a 2020-as év utolsó meccsén? – mit tudom én, hagyjál békén. 4231 vagy ki az edző vagy hány a koronás? Húsz20 mindkettő, jó napot. VARmák United? VVD térgye kalácsa? Milner ivócimbije? Nyertünk egy 19. bajnokságot? Van-e munkám? Lesz-e jövőnk?

Álompor. Krikettpálcák vagyunk egy gólyobisra várva.