Át a parkon és balra

Carlo Ancelotti nem ma kezdte az ipart és amit a város kék felén művel nem is tűnik úgy, hogy közel állna a kiégéshez. Az okos nyári igazolások átformálták az Everton kezdőjét, így igen nehéz rangadó elé nézünk a Goodisonban.

Az Everton első lépésként bebiztosította a rutinos, már már zeniten (nem azon! Lovren <3) túljáró top edzőt. Saját bőrünkön tapasztaltuk mennyire más Kloppnak igazolni, vagy Rodgersnek. Hatalmas a különbség, ha egy épülő csapat padján egy bizonyított arc ül. Ennek megfelelően második lépésként a nyári őszi átigazolási szezonban szinte a teljes középpályáját lecserélte. Elcsábította korábbi mélységi irányítóját a Nápolyból, valamint lerabolták a két kiesőt és szintén korábbi játékosát sikerült meggyőznie hogy érdemes északra költöznie. James Rodgriguez abszolút top játékos, nem a kiégett Walcott szint, ennek megfelelően be is indult a szekér, az összeszokott védelem kiegészült egy új modern középpályával, valamint a Richarlison Calvert-Lewin csatárpároshoz csatlakozott a kolumbiai.

Ennek megfelelően a korábbi 4-4-2-es klasszikus kontrázós buszozós feelinget egy sokkal modernebb felfogás váltotta fel, az érkezők minőségével. Az Everton már-már Liverpool B-ként játszik, nem vagdalják előre a labdát a két csatár felé, hanem kihasználva Allan képességeit szépen hátulról építkeznek, szélsővédőik magasan játszanak és sokat támogatják a támadásokat, valamint Richarlison és James is befelétörve játszik. Sokkal komplexebb modern focira váltott az olasz mester, akinek elég erős és kiegyensúlyozott minőségű kezdőjének köszönhetően vezetik a bajnokságot, méghozzá verertlenül. Ugyan jelenleg a válogatott szünet a kékek védelmét igencsak megtépázta, érdekes lesz megfigyelni, mire elég egy erős kezdő, ha nincs aki beszálljon a padról.

A városi vörösebb felén az élet kényelmes, és ez meg is látszik a csapaton, olyan hibákat vétenek sorra, amiket az elmúlt évek feszült koncentrálásában nem láthattunk. Az utolsó meccsünkön az ellenfél kidobta a 6-ost golyóval, nem is lehetett más, mint a sima bukó, viszont így extra figyelem került a veretlen listavezető elleni derbire. A rivalizálás feszültsége mellett rég volt ilyen tétje is ennek a meccsnek. A Liverpoolnak fontos lenne az igen nehéznek ígérkező meccset megnyernie és hamar elfelejteni a Villa ellenit, míg az Evertonnak fontos lenne, hogy megőrízzék a veretlenségüket és tovább tartson a momentumuk, amivel a BL helyek egyikére pályáznak.

A csapatba visszatért Mané és Thiago a Covid-19 pihenő után, valószínuleg egyből a kezdőbe is kerülnek, ahol kérdés, hogy Gomez marad-e a védelemben, vagy a visszatérő Matip kezd, esetleg Fabinho kerül be megint. Kulcs kérdés lesz Firmino játéka, hiszen Allan kivétele az Everton labdakihozatalából, nagyon megnehezítheti a hazaiak játékát. Kiváncsi leszek Ancelotti hogyan reagál a sok sérültre, esetleg visszatér a deffenzívebb felálláshoz a bajnok ellen. Adrián marad a kapuban, reméljük felkészültebben érkezik majd a meccsbe.

Őszintén örülök, hogy az elmúlt évek langyos városi rangadói után végre igen éles meccset játszhatunk. Mile grazie, Carlo!

EVERTON – LIVERPOOL | 13:30 | Digi Sport 1