Szívatásra adott válasz

A mai meccs a Soton ellen az Anfielden lesz. Ez az utolsó meccsünk a frissen idén bevezetett téli szünet előtt. Jó lesz kicsit megpihenni a keretnek és a stábnak főleg az elmúlt 2 hónap pörgése után.

A Soton nekem szimpatikus az angol kiscsapatok között. Remek a történetük, ahogyan a 3. osztályból visszakapaszkodtak rövid időn belül az élvonalba és ott meg is ragadtak. Okos építkezéssel és amennyire lehet a mai PL-ben építkezve az akadémiájukra. A focijuk sem feltétlen az a klasszikus brit buszozós kick&rush. A Southampton jelenleg a sűrű középmezőnyben tanyázik, a 9 helyen vannak 3 pontra az ötödik helytől és 6 pontra a kiesési veszély zónától. A gólszerzésük megfelel a tabellán elfoglalt helyüknek. Azonban a védekezésük, pontosabban a kapott gólszámuk alapján kieső helyen vannak a tabellán, így a gólkülönbségük alapján, a középmezőny alján kellene, szerepeljenek. Csak ennyiből kiindulva a Hasenhüttl féle pressing nem működik még kifejezetten jól. Azonban Hasenhüttlnek a Lipcséje is relatíve sok gólt kapott, így nem biztos, hogy erről van szó. A sok kapott góljuk alapján ez a mai találkozó akár könnyen is alakulhat még Mané hiányában is.

Azt gondolom érdemes kicsit beszélni az FA-ról. Tudjuk, hogy elég maradi és rugalmatlan szervezet. Amelyre jellemző a britek hajlamossága a múltban ragadásra és a régi dicső idők okán a dölyfösség, avagy felsőbbrendűség érzet.

Azt gondolom, hogy első sorban az FA rugalmatlansága okozta mindkettő idei menetrendi problémánkat. Elég nevetséges volt decemberben is, hogy nem voltak hajlandóak átszervezni a Ligakupa menetrendet egy kicsit, sem amikor a Liverpoolnak a klub VB-n volt jelenése. Ha belegondolunk sírva röhögős, hogy 22 órán belül volt a csapatnak két kontinensen két meccse. Mondjuk, ha nagyon akarnám, lehetne mentegetni őket, hogy ebben az esetben a FIFA volt a másik meccs szervező szervezet, azonban ez elég gyenge mentség lenne.

A mostani eset még durvább. Értem én, hogy a PL mint liga úgy alakult meg, hogy az élvonalbeli csapatok kvázi kiváltak az FA alól és igazából a PL egy önálló szervezet és lehet úgy tekinteni, hogy önálló meccsnaptár szervező. Az is igaz, hogy a téli szünet egyébként remek intézményét a PL vezette be. Remek intézkedés a téli szünet még akkor is, ha a csapatoknak csúsztatva van a szünete a nézői igények miatt meccsek kvázi folyamatosan vannak. Ebben az esetben kvázi házon belül nem igaz, hogy nem lehetett az számolni azzal, hogy a jelenlegi lebonyolítás alapján az FA kupa döntetlen esetén újra játszós és az újra játszás még véletlenül se essen a téli szünetre. Azonban a másik abszurdisztánban ezt nem sikerült összehozni.

A magam részéről abszolút egyet értek Kloppal és a menedzsmenttel, hogy mindkét esetben mikor megszívattak a menetrenddel a válaszunk az: Ok megszívattatok, akkor mi meg felküldjük a “tarcsit” a “tarcsi” edzők vezetésével. Mondjuk nekem a fizikai kipihentség nagyon magasan szerepel ilyenkor az értékítéletemben.

Abból a szempontból sem rossz, hogy ha már pocsék lebonyolítású (kevés meccs, rossz beosztással) és színvonalú a “tarcsi” bajnokság, ami abszolút nem szolgálja a fiatalok rendes fejlődését. Pozitívum, hogy meg lehet nézni őket kvázi éles meccs körülmények között, így egy kicsivel tisztábban lehet látni a fiatalok valós potenciálját.