Kettő az egyben

Kezd sűrűsödni a program, és kicsit megcsúsztunk a jakuzziban, így egybevesszük a Brighton elleni ki- és az Everton elleni beharangot. Először a szombati meccsel összefüggésben a védekezést vesszük elő, majd az esti összecsapás kapcsán a várható gólok kerülnek terítékre.

Kezdjük az utózöngével a hétvégi összecsapás kapcsán. Felvételről néztem vissza fél szemmel a meccset, és kb a 70. percig úgy tudtam volna összegezeni a látottakat, hogy alapvetően stabilan játszottunk, és két Trent beadás után két VvD gól született (egyébként lassan Trent szerepéről is érik egy poszt, mert ahogy szélső védő pozíciójából irányíjta a csapat játékát, az valami elképesztő). Azonban jött a védelem mögé beívelt labda, Alisson+védelmi zárlat, kiállítás, majd egy elég fura gól. Ezt követően az utolsó 15 perc elég zavaros lett, de kihúztuk, így megszereztük a három pontot, és a győzelemnek köszönhetően ki tudtuk használni a City botlását.

Annak ellenére egyébként, hogy a tabella élén vagyunk, sem elöl, sem hátul nem olyan gördülékeny a dolog, mint vártuk, vagy reméltük. A Chelsea elleni idegenbeli meccs óta egyetlen egyszer tudtunk egy gólnál többel győzni a bajnokságban. Örömteli, hogy ez pont a tavalyi bajnok elleni mérkőzés volt, ahol 3-1-re diadalmaskodtunk. A támadó oldallal annyira nincs is baj, hiszen az idén lejátszott 14 bajnoki mérkőzésen kettő kivételével mindig szereztünk legalább két gólt (a két kivétel két idegenbeli meccs a United és a Sheffield ellen). Nah de a védelem. Tavalyról az maradt meg az emlékezetünkben, hogy Alisson + a védő négyes olyan stabil, mint egy betonoszlop, viszont ezt idén annyira nem látjuk, legalábbis egyelőre. 14 meccsből kettőn nem kaptunk gólt (Alissonnak egyébként egy CS-je sincs a bajnokságban), és idén még nem volt két egymást követő kapott gól nélküli meccsünk. Ez azok után, hogy tavaly miénk volt a legjobb védelem a ligában, és Alisson megkapta az aranykesztyűt, kicsit elszomorító (legalábbis nekem).

Az adatok meccsenkénti bontásban

Ha a statok oldaláról tovább vizsgáljuk a dolgokat, az látszik, hogy idén kevesebb kapura lövésből, és kevesebb kaput eltaláló lövésből szereznek gólt ellenünk a bajnokságban, viszont jóval többet engedünk mind két kategóriában az ellenfeleinknek mint tavaly. Ha az idei adatokat összetesszük, akkor azt láthatjuk, hogy körülbelül 1 (0,95) gólt várhatóan kapni fogunk minden meccsen (hiszen egy meccsen 2,93 kaput eltaláló lövést engedünk, és ellenfeleink 3,08 kaput eltaláló lövésenként szerzenek gólt). Ez különösen annak a tükrében elszomorító, hogy tavaly az egy meccsen várható kapott gólok aránya 0,57 volt, ami azt jelenti, hogy körülbelül két meccsenként szereztek ellenünk egy gólt. Ez elég szignifikáns visszaesés.

Kérdés, hogy ez minek tudható be. Alapvetően két okra vezethető vissza a meglátásom szerint. Az egyik, és talán rövidebben kifejthető ok nem más mint, Alisson (majd Matip) sérülése. Az a kihagyás nem csak őt, de az egész védelmet megviselte mentálisan, nem beszélve arról, hogy értékes hetek estek ki a közös edzésmunkából. Mondhatnánk, hogy igen ám, de a srácok már tavaly is együtt játszottak, miért kell nekik újra összeszokni? Nah, itt jön a második ok, ami pedig a védelmi vonal magasabbra húzása a szakmai stáb részéről. Hogy miért húzzuk magasabbra a vonalat, arról már Máté írt korábban, de ennek a következményeiről még nem beszéltünk, legalábbis nem eleget.

Röviden összegezve az történt, hogy a VAR miatt a leseket pontosabban tudják meghatározni, ezért Kloppék úgy döntöttek, hogy a védelmi vonalat magasabbra húzzák, mert így kompaktabb tud lenni a csapat, és hatékonyabb lehet a presszing. Igen ám, de így hatalmas terület nyílik a védelem és a kapus között (lásd hétvégi gól). Ahhoz, hogy ezeket a hatalmas területeket megfeleleőn le tudjuk védekezni két dologra van szükség a) gyors védőkre (pipa) b) megfelelő kémiára a csapatrészek között (részben pipa). Az előző szezon nagyon hosszúra sikerült Alissonnak. Utolsó meccsen dőlt el a bajnoki cím, BL menetelés + döntő, Copa menetelés + döntő, és pusztán pár hét szabi. Ezután neki állt edzeni, majd egyből megsérült. Visszatérése óta pedig még nem volt elég ideje visszaszokni. Emellett az is tetőzte a bajokat, hogy amikor Alisson visszakerült a csapatba, Matip megsérült. Matip sérüléséig VvD volt a leghátsó emberünk az idei szezonban, míg Matip lépett fel a támadások segítéséhez, viszont utóbbi sérülésének hatására Lovren bekerült a csapatba, aminek az lett a következménye, hogy VvD lépdel fel támogatni a középpályát, míg a horvát az utolsó emberként biztosít. Ő viszont annyira nem gyors, mint a holland. vagyis Alissonak most olyan emberkével kell összedolgozni, akivel igazán jelentősen tavaly nem is játszott együtt, és idén is csak szokják egymást. Nah ennek a következménye lett kb a kiállítás. Ezt a harmónia hiányt amúgy a közös edzések és a sűrűsödő naptár megoldja, és tavaszra tuti összeszoknak majd a srácok. All in all, sokkal több minden változott, mint gondolnánk elsőre.

A magasabbra tolt védelmi vonallal megkaptuk a nyakunkba a nagy üres területet a védelem mögött, de megjött a presszing is.

Az xG és az ODC meccsenkénti bontásban szerepel

A PPDA mutatónk a bajnokságban jelentősen csökkent tavalyhoz képest, ami azt jelenti, hogy kevesebb passzt engedünk ellenfeleinknek védekező akciónkként. Emellett azt is fontos megemlíteni, hogy a támadó harmadban csapatunk szerezte legtöbbször vissza a labdát, összesen 90-szer. Ez meccsenként 6,42 labszerzés jelent a pálya utolsó harmadában, azaz tényleg azt mondhatjuk, hogy erősen pörög a presszingünk.

Érdekes egyébként, hogy az ellenfél a 20 yardosunkon belül kevesebbet tud passzolni (ODC mutató) idén, ami egy direktebb játékot sejtett a részükről. Ennek okairól találgathatunk (lehet az erősődö presszingünk hatása, lehet a nagyobb területre belőtt labdák, amiket egyből a kapusra lehet vezetni), de pontosat nem igazán tudunk mondani. Viszont az látszik, hogy az xGA jelentősen nőtt idénre. Vagyis az ellenfeleink lövéseinek a minősége emelkedett, ami ennek az egésznek a következménye. Összességében amúgy nem baj, hiszen minden érmének két oldala van, viszont a csapatnak javulni kell az összeszokottság terén (nem csak open-playeknél, de rögzített szituknál is), ami idővel meg is fog jönni, és remélhetőleg tavaszra megjelennek majd a CS-ek is.

És akkor térjünk rá az esti meccsre, ahol a szomszédvár lesz az ellenfelünk. Olyan rosszul szerepelnek, hogy szinte kötelező a győzelem. Nah most ezt picit árnyalnám, és új megvilágításba helyezném a dolgokat. A Statsbombon megjelent nem rég egy cikk, amiben pont azt tárgyalják, hogy Marco Silvát miért nem kell kirúgni. Abban a cikkben a jól megszokott módon az xG-re hivatkoznak, és Michael Cox a The Athleticen megelent írásában szintén az Evertonról és az ambivalens helyzetükről értekezik.

Mindkét szerző arra a megállapításra jut, hogy az Everton sokkal rosszabb helyet foglal el a táblázaton, mint amilyen a teljesítménye alapján megilletné. Az understat expected points-os tabellájának egy része így néz ki:

Forrás: understat

Az látható, hogy az Evertonnak a 17. hely helyett a 7. helyen kellene lennie azok alapján, amilyen helyzeteket kidolgoztak. Az adataikból az látszik, hogy a pálya mindkét oldalán alulteljesítenek. Több gólt kapnak, mint kellene, és kevesebbett szereznek, mint elvárható lenne. Hátul ezért leginkább Pickford formája az okolható, aki az elmúlt időszakban elég sokat hibázik, míg elől nem is csatárok, ahnem a középpályások teljesítenek a vártnál rosszabbul. Walcott, Sigurdsson és Iwobi együtt véve 5 xG pakolt össze, de csak 2 gólt szereztek ezekből a helyzetekből, ami szignifikáns különbségnek mondható. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy az Everton jobb meccsei a szezon elején voltak, ám annak köszönhetően, hogy kevés győzelmet és pontot gyűjtöttek, a csapat megingott az elmúlt időszakban, és mostmár a teljesítményük sincs a helyén. Döntse el mindenki maga, hogy ebből a szempontból jókor vagy rosszkor találkozunk velük. Személyesen azt gondolom, hogy egy városi derbi sosem egyszerű, egyedi, sajátos hangulata van, ahol az aktuális forma nem sokat számít. Emellett Klopp szenvedni szokott Silva csapatai ellen, így nem várok egyszerű mérkőzést, sem gálaelőadást, csak a három pontot.

Egylébként ha a csapatunk megnyeri a mai meccset, akkor az lesz Klopp 100. győzelme a PL-ben 158. meccsén. Ezzel ő lenne a második leggyorsabb menedzser, aki eléri ezt a határt, és a leggyorsabb, aki a Liverpool edzőjeként teszi ezt (Statzone). Reméljük sikerül behúzni ma este ezeket a rekordokat is a három pont mellett.