Összeharangozó

Elváltottuk magunkat a jacuzziban a karalábé meccs után, pont ahogy a lottómódra kihúzott védelmünk párszor, úgyhogy most egyben lesz az évszázad meccsének összefoglalója, és a Villa-beharang, ez van. És akkor kezdjük is a kupával, melyet újonnan Spongyabob vércsoportja szponzorál (az égetnivalóan szégyentelen szóviccek szerint ez a Korall AB, ami azért már fejlődés a Kar-alá-B, és a Kar-a-lábé vonal után).

A kezdőcsapat játékosainak számozása és a pályára lépő ifisták az egyszerű szemlélődőnek tényleg egy randomgenerátor eredményének tűnhetett, mely egyszerre ötvözi egy esti Kenó-sorsolás mételyét és a megboldogult Domino Day élő dominórakós szelekciójának delíriumát. A hardcore fanoknakviszont nincs szükség nagy bemutatásra, láttuk már őket legkésőbb az MK Dons ellen is, de kedvezzünk azért azoknak – mint én -, akik nem tudnák fejből megmondani még Kelleher mezszámát sem.

Magával a kezdővel – és azzal, hogy Klopp átadta Pepijn Lindersnek ismét a kupa menedzselését – kábé húztunk is egy vonalat a homokban, hogy ezért a kupáért eddig vagyunk hajlandóak elmenni, és nem tovább. Az ifisták és az aktuális bajnoki cserepad mehet, de többet ebbe nem vagyunk hajlandóak beleadni. Menedzseri szinten sem, bár a vonal mellett azért továbbra is Kloppnak jut az akció.

Meg a hitetlenkedés, a csodálkozás, az elájulás, ahogy nekünk is a tévé előtt.

Linders azért nem tud itt sem teljesen a háttérben maradni, nem is kell neki, ez az ő nagy győzelme is a tojáshéjúak mellett. Ja mert igen, végül győztünk, és aki nem látta úgy a meccset, hogy még nem tudta az eredményt előre, annak őszinte részvétem. Nem is igazán tudnám leírni a közben átélt értelmi hullámvasutat, volt itt minden. A kezdőnél egy nagy mosoly, amikor vezetést szereztünk, akkor egy jóízű kacaj, 1-3-nál egy leszarós legyintés, hogy úgyse számít, aztán ahogy lőttük a bombábbnál bombábbakat, már csak egyre hangosabb és őszintén nevetés, hitetlenkedés. Röhögés. A tizenegyeseknél pedig már valódi izgalom a kis szarosokért és egy náluk sokkal szarosabb kupa nyolcaddöntőjéért. Fociélménynek elsőosztályú volt.

Sajnos közel sincs annyi időnk és energiánk itt a blogon, hogy a fiatalok folyamatos fejlődését nyomon kövessük posztok és hírek szintjén (vendégposztokat nagyon szívesen látunk a témában, ahogy Máté is ilyen témában kezdte itt és itt a Fonatos pályafutását), ezért nem látom hatalmas értelmét a félig felnőtt-, félig ificsapat együttdolgozásának, hibáinak kielemzését, ezért emeljünk ki csak párakat.

Kezdetnek Kellehert, aki (majdnem) mindenhol és mindig ott volt ahol lennie kellett, egy 20 éves kapus szintén hatalmas klasszist nyújtva. Hátulsó passzokban és kijövetelekben nyilvánvalóan látszódtak még a hiányosságai, de amit a vonalon nyújtott, az már PL-szint, az 5 gól ellenére is. És ha ez sem lenne, akkor már csak a büntetőknél a védésért is kaphatná a babérkoszorút, arról nem is beszélve, hogy a maradék 4-nél is igen közel járt a védéshez.

Harvey Elliott is megérdemel egy kiemelést, hiszen 16 éves (!!) – még ha többnek is néz ki -, három hónappal később született, mint Milner első PL-gólja (szintén 16 évesen). Milnerrel együtt ő is vétett egy szörnyű védelmi hibát, de ami teljesítményt belerakott a játékba, az Sterling-szintű koraérettséget és tehetséget vetít előre ugyanabban a pozícióban.

Szintén pofátlanul fiatal (18) még Curtis Jones ehhez a szintű játékhoz, hirtelen a Wenger alatt nagyon fiatalon berobbanó Wilshere és Ox példája lebegett nála a szemem előtt, a padról beszállva is igazán lendületet tudott adni a játékunknak – ami azért Keita kritikája is -, és 35 perc alatt +2-es lett a hokis +/- mutatója. Impact az van.

És ugye Origi. Nem is tudom… kell ennél többet mondanom?

Origi.

A továbbjutás azt jelenti, hogy a negyeddöntőben vélhetően nagyon hasonló körülmények és komolyan vehetőség mellett találkozunk az Aston Villával idegenben valamikor december közepén. Egyelőre december 17-ére van kiírva a meccs úgy, hogy 18-án már Katarban játszunk a klubvébén, őszintén szólva mindkettőre elküldeném a fakót, de azt meg nyilván nem lehet. Ahogy a meccseket így lerendezni sem, szépen machinálunk majd valamit az FA-vel, valamit valahonnan csúsztatunk, de így is egy masszív decemberi menetre számíthatunk még úgy is, hogy azért bőven lehet benne tét nélküli meccs, a potenciális meccsek fele is akár.

Meglátjuk, mindenesetre hatalmas meccs volt, még hatalmasabb gratuláció a fakónak, guruljunk is tovább Birminghambe.

Annyira rég játszottunk a Villával, hogy Kloppnak még csak egyetlen meccse volt ellenük, 2016 februárjában. Idegenben nyertünk 6-0-ra Studge, Milner, Can, Origi, Clyne és Kolo góljaival, ami azért jól érzékeltetia kort. Moreno fix kezdő volt még például, Lallana meg az egyik top játékosunk.

A Villa utána borzasztóan dicstelenül kiesett a Purgatóriumba (17 pont 38 meccsen), ahol egy jelentékeny 3 évet töltött. Először beleragadva a középmezőny mocsarába, aztán az egy meccsen a legtöbb pénzről döntőn (Champo playoff-döntő) kikapva, egy évvel később meg azt megnyerve végzett, ez utóbbival pedig vissza is jutott a mézescsuporhoz.

A feljutással a komoly források mellé komoly beruházások is történtek, a több, mint veterán védelmet is erősen frissíteni kellett, kapusposzton is fejlesztettek, és ami a legfontosabb, a Chelsea-hez visszahívott Abraham helyett (aki 26 gólt termelt nekik a Champoban, most 8-nál jár a Chelsea-ben) találni kellett valakit előre. Ez egyelőre nem is sikerült rosszul, a csak 22éves Wesley Moraes a Brugge-ben töltött közepes szezonjai után egy hasonlót hoz a Villánál, ami már nem egy rossz eredmény egy frissen feljutott, és meglepően fiatalos csapatnál.

Ha a pontokat nézzük, akkor maga a Villa a 11-gyel meglehetősen jogosan dagonyázik a középmezőnyben, tökéletesen hozza a biztos bennmaradóhoz szükséges pontokat és gólarányt (-1). Egyszerű masszív középcsapat ez, se hatalmas leolvadásokat, se nagy győzelmeket nem lehet várni tőlük, csak egy szokásos gránátvörös-bilikék csapat. Burnley, West Ham, Villa, és biztosan lehetne még folytatni. (Miért?!) Annyira azonos a Villa a másik kettővel, hogy mindkettővel le is ikszeltek már a szezonban. Fantasztikus.

Tőlünk a nagycsapat még a Spurs elleni fáradtságból, de azt már kipihenve érkezik. Szalah és VvD is elvileg jól lesz és játszik – már amennyire láttam -, Matip viszont továbbra is out, és Gomez hétközi szereplésével is nyilvánvalóan a világ egyik legjobb védője alkot majd párt a világ legjobb védőjével.

Ami még kérdés, hogy Fabinhonak mennyire akarunk bekockáztatni egy ötödik sárgát a jövő heti City elé, mert alapvetően van annyi a keretben, hogy erre ne legyen szükség. Simán felvehetné Milner a kétlábon járó taktikai fault szerepét a Villa ellen, de a hétközi meccs alapján inkább Fab kezdetését valószínűsíteném, elkerülve ezzel a teljes kőműves all-int. 70-30-ra mondom ezt, egyszerűen nem látom, hogy miért pihentette volna Fabot Klopp hétközben, ha most nem tervezne vele.

Akárhogy is, a szokásoshoz nagyon közeli kezdővel futunk ki a Villa Parkba egy szokásos kötelezőre szombaton 16 órakor. Nagy gálára nem, de a kötelező behúzására azért kéne számítani, ennyivel mi mind bőven meg is elégednénk.