Körkérdés – Klopp legjobb pillanatai

Javában tart az őszi válogatott szünet, ami a legszebb hagyományaink alapján a ti megkérdezésetekről szól. Most adta az apropót, hogy Klopp nemrég töltötte be a negyedik évét kedvenc csapatunk élén. A legjobb Klopp pilanataitokra voltunk/vagyunk kíváncsiak.

Ddodi

5. helyezett: Klopp érkezése

Én kedveltem BR-t, most is így vagyok vele, de a köd után egyszerűen váltani kellett.  Ez a frigy pedig a mennyben köttetett, és bárcsak soha sem érne véget… (azóta a fogsor is kiegyenesedett, nem csak a Liverpool útja)

4. helyezett: Klopp kineveti Lucas kísérletét

Kicsit homályba veszett, pedig ikonikus. Egyrészt nekem ugye sajnos kevesebb jutott a Lucas&Klopp dologból, mint szerettem volna, de ez a jelenet inkább arról szól, hogy milyen is Klopp és mit hozott vissza a csapathoz: a mókát, a kacagást (lásd még), a derűt, a szenvedélyt, meg mindent, amiért érdemes nézni ezt az egészet.

3. helyezett: a BL győzelem

Nem kell sokat magyarázni, bár az kicsit váratlan, hogy nem az első helyezett, sőt sokat gondolkodtam a 4. helyen is, mert szerintem ez már „csak” az egyenes és várható eredménye annak, ami a klubnál megy 2015 ősze óta. Nem fogok bánkódni, ha ez az egy ilyen képe marad, ha nyerünk PL-t végre…

2. helyezett: Lovren és a Dortmund

Ki ne emlékezne rá: a világlegjobbvédője továbbfejeli Klopp új csapatát egy történelmi fordítás során Klopp volt csapata ellen. Azt hiszem nagyon sokan vártuk már az „új Isztambult”, az újabb sorsfordítót, és bár a vége akkor még nem sikerült, ez volt Klopp első igazán nagy győzelme, ami nagyon ráfért már a Liverpoolra – és talán elhitette a szkeptikusokkal is, hogy ez a csapat sokra hivatott!

1.   helyezett: A közös YNWA a Barca meccs után

Annyi örömet és bánatot éltünk meg Pool drukkerként az elmúlt 10-20-30 (kinek mennyi) évben, amennyit talán más csapat sohasem fog, de számomra az biztos, hogy ilyen családdá csapat csak akkor válhat, ha ilyen edzője van. Jó csapatok vannak, de akkora összetartás, ami Liverpoolban van, másutt nem nagyon jellemző. Ezt, és szerintem Kloppot és az ő filozófiáját szimbolizálja a közös You Will Never Walk Alone, amit hallgatva már akkor is biztos voltam benne, hogy Madridban mi fogunk nyerni. Egyszerűen ez a csapat nem veszíthetett…

Hát ennyit gondoltam én, rengeteg jó pillanat van még, vannak videók is Klopp legjobb pillanatairól, és reméljük pár év múlva minimum 10-es listát kell csinálnunk úgy, hogy abban se BL se PL győzelem nem lehet… ;) 

ClayMatthews52

Bár a kérdés Klopp top 5 momentumára vonatkozott, én mégsem az emlékeket, pillanatokat emelném ki, hanem 5 témakört (a sorrend nem takar semmiféle fontossági sorrendet), ami miatt számomra Klopp a király, és addig lehetne a Pool edzője, ameddig csak akarna (valószínűleg így is addig lesz).

1.       Bár nagyon nem értek egyet sem Klopp, sem a scouserek többségének politikai nézeteivel, tagadhatatlan, hogy Klopp sok tekintetben akár lehetne tiszteletbeli scouser is. Ami miatt azonban imádom, az a derűs életfilozófia, amivel látja a világot, s ez teljesen megfordította a klub körüli hangulatot. Számára nem a foci a minden, ahogy Shankly mondotta volt. Ő képes az elvesztett BL-döntő után részegen énekelni, hogy „majd jövőre”; képes mindenből poént csinálni, de eközben folyamatosan 120 százalékon dolgozik. Miatta lettünk kétkedőkből hívők.

2.       Ebből kifolyólag remek kapcsolata van a szurkolókkal. Nem kell részletezni, hogy milyen hatással van rájuk, amikor meccs közben, illetve meccs után spannolja őket. Ez pedig természetesen hatással van a játékosokra is, a stadion újra Fortress Anfield lett. Klopp mintha egyszerre lenne a kápó, de egy mezei szurkoló is, gondoljunk csak a banterekre, az ünneplős buszon lévő 6-os mutogatásra, a Szuperkupa-döntő utáni ADRIAAAAAAAN kiáltására. Az Anfielden mindenki egyszerre rezdül Klopp-pal.

3.       Nagyjából ehhez kapcsolódnak az interjúi, sajtótájékoztatói is. A Boom, a Bayern lost, Gini felköszöntése, a F*cking giants, hogy csak pár aranyköpését említsem, mind olyan dolgok, amikben tökéletesen megmutatkozik Klopp összetett személyisége. Mi meg csak egy popcornt kérünk, hadd szórakozzunk a pojácán.

4.       Rátérve magára a játék részére, Norbert egyik legfőbb ismérve a játékfilozófiája. Az nyilvánvaló, hogy mi a felfogása a játékról, milyen stílust képzel el a csapatainak, az elmúlt szezonban azonban úgy tűnt, hogy sikerült valamilyen szinten megreformálnia az egész futballt, hiszen a BL legjobb négy csapata is hasonló stílusban játszott. Az sem hátrány persze, hogy élvezet nézni a Liverpool meccseit, a gépezet pedig már odáig lett tökéletesítve, hogy nem kell izgulni nemhogy háromgólos, de egygólos előnynél sem. Sőt, nem is nagyon izgulok mostanában meccseink alatt. Ennek a filozófiának a része, hogy mindenképpen az elképzelésébe illő elemeket keresi, nem feltétlenül szórja a pénzt, emiatt esik meg az a ritkaság, hogy alig tudunk olyan játékost mondani, akinek a leigazolását bukásként értékelhetjük.

5.       Ez pedig nagyban köszönhető a pedagógiai érzékének is. Fantasztikusan ért a játékosok nyelvén, tudja őket motiválni, fejleszteni. Sokszor egyáltalán nem vesszük figyelembe, hogy hiába keresnek embertelen összegeket, mégsem robotokról beszélünk, így a teljesítménybe erősen belejátszanak mindenféle más tényezők is. Mindenféle eszközt meg kell ragadni, hogy az olajpénzekkel versenyezzünk, a mi padunkat pedig jelen helyzetben ez tudja hosszabbítani, hogy az edzői stáb az emberi tényezőkre tud alapozni, így maxolva ki a teljesítményüket.

Számomra Jürgen Norbert Klopp neve egyet jelent a Liverpool FC-vel, ennél jobb párosítást a jelenlegi felhozatalból lehetetlen lenne elképzelni. 

Robbie_Fowler

4 éve mikor elkezdték pletykálni, hogy ő lesz a Liverpool következő managere el se akartam hinni. Ennyire biztató hírt nem igen hallottam már jó ideje akkor. Aztán eljött a nagy nap és az első sajtótájékoztató. Azóta ő a „Normal One”. Nekem inkább Absolute One. Elkezdte visszaadni azt az önbizalmat amit egy nagy klubnak birtokolnia kell, a játékosoktól kezdve a konyhás nénikig. Shankly féle vicces, de nagyon is komoly tartalommal bíró odamondogatások. Jó kapcsolat a sajtóval, a szurkolókkal. Na meg egy olyan football meghonosítása újra az Anfielden ami eredményes és szórakoztató. Szórakoztató a szó szoros értelmében is, főleg mikor eszembe jut Lucas „bombája” az Everton ellen. Na ott volt röhögés rendesen. Szerencsére az már 4-0-nál történt. Volt nagy örömködés. Ahogy volt mikor a Norwich ellen Lallana gólt szerzett. Örömködés, szemüvegtörés, izzadt férfitestek ölelkezése. Micsoda csapat,micsoda hangulat. Igen a hangulat, ami az Anfield sajátja. Amire Coutinho és Suarez is felhívta barcás társai figyelmét. De más mesélni és más átélni. Mert ugye a Barca mégis csak a Barca. Mit nekik anfieldi hangulat, főleg egy 3-0 előny tudatában. Messivel a csapatban. Az ellenfélnél meg nincs Salah. Aztán mégis megtörtént a BL-ben a csoda. Egy olyan fordítás amire senki nem gondolt. Ami újra a MI csapatunkkal fordult elő. Mert voltak a szurkolók akik nem fehér zsebkendőt lobogtatnak, ha nem megy. Nem kifügyülik a kedvenceiket. Hanem egy dalt énekelnek aminek átérzik minden sorát. Tényleg nem jársz, nem énekelsz egyedül. Hanem mindenki együtt, ott a hihetetlen fordítás után. Klopp és a csapat a KOP-pal szemben. Libabőr, meg minden.

Már csak egy dolog hiányzik, de az már 30 éve. Talán eljött az ideje és mikor bekövetkezik az egy igazi nagy  Boooom lesz. Amilyet csak ez a német tud mondani.