Körkérdés – Salah

Válogatott szünet van, így érkezik is az egyik kedvenc poszt sorozatom legújabb darabja. Ma három választ olvashattok a következő kérdésre: Mit gondolsz Salahról? (Világklasszis-e Salah? (Csak a cou féle régi kérdést folytatva))

42

Kicsit vicces, hogy – ahhoz, hogy megválaszoljam ezt a kérdést – először a lassan 3 évvel ezelőtti Coutinho-körkérdéshez kellett visszanyúlnom, holott már Máté e-mailjének megnyitása pillanatában tudtam, hogy a válaszom igen lesz. De konzisztens akarok lenni, és a hazai öreg szagértőkkel ellenben, nem szeretnék segget csinálni a számból.

Mivel a klasszisra azóta sem érkezett egy FIFA által meghatározott definíció, így akkor most idéznék egy klasszikust a fent említett körkérdésből: A klasszis, egy olyan játékos a modern futballban, aki bizonyított csapatemberként és bizonyított egyéni képességeivel is a futball legmagasabb klub és/vagy válogatott szintjén.” Ezt a definíciót találtam ki magamnak, hogy valami kézzelfogható dologgal elinduljak körbejárni az akkori témát. Ezt tenném most is. (Rövid kitérő 1: érdekesnek találom, hogy akkor a válaszom a Liverpool csapata miatt volt nem Coutinhora és nem a képességei alapján. Azóta az élet azt hozta, hogy a kis brazil a katalánoknál nem tudta bizonyítani klasszis mivoltát, ellenben csapatunk felnőtt ahhoz, hogy az itt játszó játékosok klasszissá érjenek.)

A fenti fogalmam alapján (is) úgy gondolom, Szaláh klasszis. Csapatunkkal a legmagasabb szinten képes kiemelkedni, a világ legnézettebb bajnokságában és kupasorozatában kiélezett meccseken tud olyan mozdulatokat tenni, játékintelligenciával játszani, amelyek miatt minden fociszerető ember – az elvakult hatereket leszámítva – elismeri és klasszisként értelmezi. (Rövid kitérő 2: amúgy ezt az összes többi játékosunkra nagyjából el tudnám mondani, akik a csapatunk magját alkotják. Ezért is gondolom azt, hogy abban a kérdésben, hogy valaki klasszis-e, nagyon nagy kihatással van az, hogy hol játszik. Csapatunk berúgta az ajtót a világelithez, lesajnálóan ránézett a reálra, megfejelte a bayernt, majd métereskékeresével orcán suhintotta a barcát, s ezt követően kikérte a hatodik korsó sörét a lebujban.)

„… aki bizonyított csapatemberként…” Nos, akkor elérkeztünk ide is. Úgy gondolom, az egyiptomi csapatjátékos, ugyanakkor azt szerintem kár tagadni, hogy vannak olyan meccsei, periódusai, mikor sajnos inkább levetkőzi ezt, és előbújik belőle egy önzőbb góllövő. Ami egyébként nem is lenne probléma, de mivel én úgy látom, hogy ez valamilyen féle frusztrációból eredeztethető, így ezekben pillanatokban rendre rossz döntést hoz. Ezért érzem azt, hogy a világklasszis kérdésre a válasz pedig egy határozott talán. Ha ezt frusztrációt kinövi – ami esetleg abból ered, hogy az első szezonbeli eredményeit akarja megdönteni, megismételni, pedig ha ezt elengedné, valószínűleg közelebb kerülne hozzá – akkor mondanám biztosan világklasszisnak. Hozzátenném azt is – csak, hogy kapjatok egy mércét, az én világklasszis értékemre – hogy a jelenlegi csapatból egyedül Virgilt mondanám száz százalékra világklasszisnak, míg egy kezem elég lenne megszámolni a többi csapatban játszót.

RQ17

Világklasszis játékos-e Mohamed Salah?

Az én megközelítésem a kérdéshez meglehetősen feleslegesen elemző lesz, kezdjük is – a mondattal -. A “játékos” úgy gondolom egy futballblogon már tisztázott fogalom, és Mohamed Salahot sem kell senkinek bemutatni. Ismerjük a számait, a játékát, az erősségeit és a gyengeségeit is. A porcióm végén azért visszatérek majd ezekre, de a legismeretlenebb faktornak a mondatban a “világklasszis” fogalmat tartom, szóval ennek a teljesen szubjektív, de mégis rendszerbe erőltetett boncolgatásával fogok kezdeni.

A szó eredetét keresve rá kellett jöjjek, hogy ezt a változatot sportnyelv erőszakolta be a magyar nyelvbe, az értelmező kéziszótár csak a klasszis szót jegyzi a szóösszetételből:

Régen: iskolai osztály. „…olyan ember, aki mindig első volt a klasszisban… hátulról!” (Jókai).   Mai sportnyelven: „kiemelkedő tehetség”. „Világklasszis!” (nem pontosan meghatározott) minőségi osztály, szint. „Több klasszissal jobb volt ellenfelénél”, „Klasszis-különbség”. “


A régi jövevényszó a latin “classis”-ból jött, az angolba is innen került be, és osztályt, valamilyen csoportosítás eredményeképp létrejött réteget (is) jelent. Innen kelt életre ez az szigeten is, a “top class player”= legjobb osztályba tartozó játékos rövidült később “class player”-re, a class tehát a legfelsőbb osztályt jelenti. Innen jött vissza a sportnyelven át a magyarba, és kezdtük el mi is azt mondani valakire, hogy “Ő egy klasszis játékos.” Erre egyébként a van hivatalos eljárás is, ún. klaszterezés (gondolom már sejtitek hogy a “klasz” miért szerepel a szóban), objektív mutatók alapján, amit a statisztika és az informatika is előszeretettel használ. Az osztályzás maga teljesen relatív, hiszen a legfelső osztály a merítésen múlik, általában ezért klasszis játékosként a ligaelit, vagy tornaelit játékosokról beszélünk. Vak játékosok között klasszis a félszemű, ezt pedig a következő ábra is mutatja, ami az utóbbi évek Liverpool klasszait, illetve a 2 éve a Sümegi Öreghegy tetején megrendezett családi szuperkupa döntő játékosainak klasszait szemlélteti.

 Az internetes fejtegetéseket olvasva általában csapatmérettől függően ez az emberek fejében 1-2 csapatnyi játékost érint, mégpedig azért, mert mégis csak egy “top class”-ról, egy csoportnyi emberről beszélünk, ha túl sokat csoportosítunk bele, elveszik a lényege. Ha szigorúan tartjuk ezt a logikát, akkor a Premier Leagueben maximum 22 liga szinten klasszis játékos lehet egyszerre, a világklasszisok csoportjába pedig ugyanennyien tartoznak, nyilván nálunk PL szerelmeseknél jó sok átfedéssel.

Előbbi volt a fogalom csoportosítós, számolgatós mentális modellje felőli megközelítése, de persze azért mi emberek (és RQ-k) nem gondolkozunk ennyire kizárólag szisztematikusan. Ahogy a szótár bejegyzés “mai sportnyelvi” részénél láthatjuk a fogalom “nem pontosan meghatározott minőségi osztály”. Ahogy felnövünk nézzük, és tanuljuk a focit. Tudjuk, hogy kire mondták sokszor, hogy világklasszis (nálam pl. Zinedine Zidane ugrik be a 2006-os vb-ről, és a 2000-es eb-ről), és ez alapján kialakítunk egy képet a fejünkben. Népszerű megközelítés a kutatásom alapján, hogy azt látjuk világklasszisnak, aki egyedül képes megváltoztatni meccsek képét vagy kimenetelét a jelenlétével a legfelső szinten, több éven át. Zizou, Ronaldinho, a két Ronaldo, Messi, Puskás – sorolhatnám hány ember jut az ember eszébe ennek hallatán. Persze azért nem csak támadók, de védők is eszünkbe juthatnak (Maldini, Beckenbauer, Van Dijk) – egyértelműen érezzük a pályán gyakorolt hatásukat. Ez a fogalom teljesen relativizált, számok ugyan alátámasztják és segítenek benne, de egyes játékosoknál a látvány felülírhatja a ténylegesen gyakorolt hatást (imádom ugyan, de ebbe a kategóriába tartoznak a nagy dél-amerikai flopok, pl. Robinho, ). Lehet valaki világklasszis befejező, világklasszis passzer, villágklasszis tackler. Erről amúgy külön szól egy Quora oldal, annyira gyönyörűen relatív.

A harmadik megközelítés ami népszerű, az az, hogy a posztján világklasszis. Alapvetően nagyon sok kritikusi és tornadíj így épül fel, szezon csapata, év csapata, legjobb védő, legjobb támadó – ezért szimplán ha valaki a legjobb 2-3 játékos közé tartozik a posztján, nem véletlen, hogy a VB-k és EB-k nagyon nagyot nyomnak a latba a független díjaknál, itt eleve a világelit találkozik, és aki itt, egy nem annyira tökéletesre gyakorolt szisztémában nagyot villant, általában meggyőzik a közvéleményt.

CSOPORTOSÍTÓS
Mohamed Salah beletartozik-e a világ legjobb 22 játékosa közé? Itt most nem relativizálunk poszt szerint, csak szimplán a top 22-t nézzük, nem jó a transfer value sem, mert ott meg a fiatal kor nyomja fel az árat, szóval marad a jó öreg Who Scored. Salah bent volt az utolsó top 20-ban a Fifánál, a Guardiannál, az Aranylabda szavazáson, az EA Sports engine-je szerint, a WhoScorednál, a Squawkánál, de még a kibaszott NSO-n is, állítólag. TOP 22 JÁTÉKOS PIPA, VILÁGKLASSZIS FAKTOR 1/3.

POSZT SZERINTI
Momo benne van a 2-3 legjobb játékosban a posztján, hogyha szűken értlemezzük a jobb oldali tükörszélső/ támadó posztot. Mind a statisztikái, mind a besöpört díjak alapján ez a hármas Messi és ő, + Griezmann lehet. Gólkirályi címek, VB-cím, liga legjobb játékosa szavazások, aranylabda szavazások. Ők hárman forogtak az utóbbi időben, mindhárman középen is bevethetők, nálam ez egyértelmű. TOP 3 JÁTÉKOS PIPA, VILÁGKLASSZIS FAKTOR 2/3.

A PÁLYÁN GYAKOROLT HATÁS/ ÉREZHETŐ JELENLÉT

A legszubjektívebb és legnehezebben mérhető megközelítés, és eléggé rühellem is. Ez alapján viszont az biztos, hogy a csapatban nem Mo a legnagyobb világklasszis Van Dijk mellett, hanem Roberto Firmino, de mivel a kérdés nem erre irányul, megpróbálok erre is válaszolni. Ha Mohamed Salah nem játszik, az biztos, hogy a Liverpool nem ugyanolyan veszélyes. Egyiptom messze nem ugyanaz a csapat nélküle. 3 éve elkezdett elit számokat hozni, az utóbbi 2-ben pedig abszolút top formában játszik.

Salah és az ő bizonyos számai, az Understat tolmácsolásában

Igen, lehet hogy önző, lehet, hogy nem minden megmozdulása zseni, de bármelyik csapat ellen is lépünk pályára, azért egyik szurkoló sem nyugodt, és az utolsót megelőző BL-döntő elbukását is sokan simán ráfogtuk arra, hogy kiesett. Azt gondolom, ez az ahol egyébként lehetne vitatkozni azon hogy akkor most Mo világklasszis-e, rá lehet fogni hogy egy gólgép szélső egy jó rendszerben, el tud tűnni, önző, nem dönt el egyedül meccseket vagy még pár hegyiivános megfogalmazást tudnék ide keresni, szóval itt legyen akkor az, hogy se igen, se nem,  PÁLYÁN GYAKOROLT KOZISZTENS FASZOM NEM TELJESEN PIPA, VILÁGKLASSSZIS FAKTOR 2,5/3.

Hogy ne maradjunk hoppon, behozok Nektek még egy bagatelfaktort +1-nek, elszórva egy remek magyarkodós frázist hogy 3 a magyar igazság, 1 meg a ráadás. (Mehetek már a  Sport 1 stúdióba?). Mohamed Salah azért világklasszis játékos, mert a világon bármelyik csapat kezdőjébe beférne. Ez hasonló a poszton méricskéléshez, csak éppen még irdatlanul nagyobb faszság, mert ugye ha pont van valahol 3 kurvajó támadó, vagy épp nem játszik valaki 10-essel, vagy szélsővédő helyett wing backek vannak, akkor kurvára lehetsz te jó 10-es, vagy fullbekk, kurvára nem fogsz beférni pont abba a kezdőbe. Na mindegy, mert Salah amúgy még a bárszelóná kezdőjébe is beférne, nem hogy a reálmádridéba, vagy a PSG-jébe. Amúgy a city és a bárszá lenne meg a legnehezebben, de mivel Grizi tud balon nyomulni, Salah mehetne középre, Messi meg ahova akar, a Cityben pedig úgy gondolom, hogy Mahreznél és Sanénál is tudna sokkal konzisztensebb lenni, az a rendszer se lenne neki sokkal szarabb mint a mostani.
VILÁGKLASSZIS FAKTOR 3,5/3+1, SZÓVAL EZ AKKOR SZERINTEM MEG IS VAN, KÖSZI A FIGYELMET.

Ddodi

„az olyan ember pedig, mint magam, akinek csiszlik volt az apja, s aki mindig első volt a klasszisban – hátulrul: – mert mint szent Márk evangelista mondja: „Az utolsók lesznek egykor az elsők;”(Jókai Mór: a dudai lévita) – nos nem tudom, hogy Salah volt e valaha utolsó a klasszisban (itt osztály), de hogy volt nem első pl. a Chelseanél, hanem csak sokadik, az biztos. Aztán mégis megélt belőle valahogy (mert a beszélgetés a műben erről folyik).

Ha az egyiptomi királyra gondolok, akkor – több millió más hívővel együtt – biztos nem Abd el-Fattáh esz-Szíszi jut eszembe (amúgy nem király a titulusa), de a google képkeresőjének sem, hiszen sok múmia után a 10. képen máris a mi Mohamedünk áll. Hogy világklasszis lesz-e ettől? Nem tudom. Biztos vagyok viszont abban, hogy amit én sportolói világklasszisnak gondolok (olyan sportoló, akinek sportbéli érdemeit a világ jelentős részén elismerik, nagyra becsülik, teljesítménye, eredményei kimagaslóak), abba Salah beleillik.

Nem untatnék senkit az életrajzi, meg egyéb adatokkal, úgyis mindenki megtalálja, amit akar róla, én inkább a szurkolói attitűdöt próbálnám átgondolni. Ha én most ne adj isten bármely más európai klub rajongója lennék, örülnék-e annak, ha Mohamed Salah hozzánk igazolna? Vélhetően elégedetten dőlnék hátra, és bólogatnék: klasszist igazolunk…

Mert miért is kérdés ez egyáltalán? Nyilván vannak, akik megkérdőjelezik Salah képességeit, érdemeit, de az biztos nem én vagyok. A google szerint is megoszlanak a vélemények, bőven akad példa a világklasszis kérdés pro és kontra oldalán is.

Szerintem már akkor klasszisocska volt, amikor hozzánk jött, de egy olyan Liverpoolban, amit 3. éve látunk (az első BL döntős évtől számolok), ahol harmadik éve nyújt kimagasló teljesítményt, biztos, hogy nem kérdés, Salah nálunk világklasszis lett! Mert persze vannak gyengéi, néha önző, néha nem védekezik úgy, de a csapatban betöltött szerepe, a rengeteg gólja, és az őt világszerte övező miliő, azt gondolom, nem teszi kérdésessé sem, hogy milyen státuszban is van ő valójában. És ha eligazolna tőlünk, mondjuk egy Realba, vagy Barcaba, ők azt mondanák, világklasszist igazoltak? Biztos vagyok benne! Vagy mi mondanánk azt, hogy klasszis távozott? Naná! Persze nem magamat kell meggyőznöm erről, de aki meg amúgy sem szereti, azt meg nem is akarom meggyőzni. Világklasszis és pont. És amúgy leszarom őszintén a kis hisztiket, amiket Manéval csinálnak, mindkettő gólt akar rúgni, Salah a karját rángatja, amikor Mané ront helyzetet, utóbbi meg mutogat amikor előbbi bénázik, hát istenem, mindkettő gólt akar rúgni… Cé meg utál mindenkit és mindent akkor is, ha a saját csapattársa lövi a gólt és nem ő. Aztán mégis világklasszis. Szerintem Salah pontosan azt csinálja egyébként, amilyen szerepet a csapatnál osztanak neki – nagyon kevesen lennének képesek ilyen szinten csinálni ezt! Nem gondolom, hogy bármi feszkó lenne amúgy közte és Mané között, egyszerűen a meccs heve ezt hozta ki belőlük. Biztos nem fognak öregkorukban egymás mellett házat venni (de csak mert Cirmi háza a kettejük között lesz), de azért gondolom túl vannak már pár hasonló hisztin, nekem is van ilyen haverom, akivel vérre menő viták után sörözünk tovább pont úgy, ahogy előtte.

Szóval a lényeg a lényeg, hogy a csapat javára válik Salah, és addig, amíg ilyen számban termeli a gólokat, adja a gólpasszokat, és nincsenek körülötte sztárallűrök, addig örülök, hogy egy ilyen világklasszis van a csapatunkban!