Értekezés Kloppról és Salahról

A válogatott szünet előtti utolsó bajnokinkat megint egy hetes pihenő előzte meg. Ezért elvileg frissen és felkészülten mehetünk a szombat esti összecsapásra a Burnley otthonába feltörni a Dyche féle Ikaruszt. Ide még visszakanyarodunk.

A hét fő eseménye a BL sorsolás volt. Elméletileg egy könnyű csoportba kerültünk első körösként. A hagyományos logika alapján nekünk és a Napolinak simán tovább kellene menni a csoportból. A két csapat egymás elleni meccseinek kellene eldönteni az első-második hely kérdését. Meglássuk. Az biztos, hogy utazási szempontból kedvező, hogy egyik csapathoz sem kell a világ végére menni. Azonban a Genk és főleg a Salzburgi Red Bull azért kellőképpen nehéz lehet. Szóval a tutibiztos BL továbbjutást azért nem húznám be, még akkor, sem ha a Kloppi évek csúcsán levő Liverpoolnak elméletileg ezt a csoportot könnyedén meg kellene ugrania.

Mindeközben azt gondolom, hogy nekünk, Liverpool drukkereknek most éppen az a dolgunk, hogy élvezzük a szurkolói létet és a csapatunkat. A szurkolói pályafutásunk alatt a mai állapotnál sokkal jobb nem valószínű, hogy lesz. Kloppnál kevés jobb dolog létezik a mai modern fociban. Nála sokkal jobb edzőt, nála a csapatunkhoz jobban passzolót találni nem tudom lehetséges-e? Még akkor sem, ha a mai napig Rafa hatalmas kedvenc. Találni olyan edzőt, akivel sexybb és eredményesebb focit tudna tolni szeretett csapatunk? Mindegy ez a jövő problémája. Amire most ki szeretnék térni bővebben az a Kloppi ciklus.

A Mourinho féle 3 éves ciklust azt gondolom, mindenki ismeri. Első év a felépítés második év a sikerek ideje a harmadik év meg a szétesésé, ha nem lett volna világos mire gondolok elsőre. Azt gondolom Kloppnál is meglehet figyelni egy elég jól meghatározható ciklust. Szerintem már a Klopp bemutató posztban volt szó az ő ciklusáról érintőlegesen. A Kloppi ciklus is egészen jól kiszámítható, de mivel ez egy lassabb 7 éves ciklus, így kevesebb alkalommal mehetett le. 7 év pontosabban majdnem 7 év, de legalább is 7 szezon mikor a csapatnál volt (a Mainzot évközben vette át, így az inkább 6,5 év). A 7 éve megvolt a Mainznál és a Dortmundnál is. A jelenlegi szerződése a Liverpoollal is a 7. évének végén jár le (itt is szezon közbeni átvétel miatt nem teljes a szezon). Nem meglepőek ennek ismeretében azok a hírek, hogy a klub hiába szerette volna a nyáron meghosszabbítani a szerződését Kloppunk nem akar most még kötélnek állni.

A Kloppi ciklus eredményességben is elég jól meghatározható még akkor is, ha nem 100%-os a három csapatánál az eredmény görbe együtt mozgása. Az első két év az alapozás a 3.-4.-5. év a sikerek kora a 6.-7. év a leszálló ág. A Mainzzal Klopp a másod osztályban kezdett. A 3. szezonja volt mikor feljutottak a klub történetében először a német élvonalba. A 4. szezonjában a középmezőnyben szerepeltek és az UEFA faiplay miatt kiharcolták az Európai szereplést. Az 5. szezonban Európában játszottak és megint a középmezőnyben végeztek. Azonban a 6. szezonjában kiestek és a 7. szezonjában pedig nem jutottak vissza az élvonalban, így Klopp könnyek között lemondott mondván nem tud már többet adni a csapatnak – ahol életéből 18 évet töltött. Majd jött a Dortmund az első két év az építkezés 6. majd 5. hely. A 3. szezonban bajnokok lettek. A 4. szezonban bajnoki és kupa győzelmi duplázás. Az 5. szezonban BL döntőbe jutott a csapat a második hely mellett. Aztán jött a 6. szezon, amiben nem estek vissza nagyon, de “csak” egy második hely jött össze. Majd érkezett a 7. szezon, amiben persze irtózatos sérülés hullám érte a csapatot, de az őszi félév végén még kieső helyen állt a Dortmund, amit tavasszal a 7. helyre sikerült visszahozni. Klopp pedig megint könnyek között bejelentette, hogy többet már nem tud a csapathoz hozzá tenni, így a szezon végén lemond. Eddig a Liverpooli pályafutása Kloppnak és csapatának egészen jól – nem tökéletesen – ráilleszthető erre a mintázatra. Első szezonban a szezon közben átvett csapattal 8. hely a bajnokságban, viszont két kupadöntő a Mikiegérrel és az EL-el, azaz hamarabb volt már siker, ami eltérés. A második szezonban 4. hely éppen becsúszva a Wenger kupáért. A 3. szezonban ismét negyedik hely, de mellé a Kijevi BL döntő. A 4. szezonban pedig jött a BL győzelem Madridban a 97 pontos rekord második hellyel a bajnokságban. Azaz az eddigi Liverpooli pálya futása eddig egészen jól leköveti a Mainzi és a Dortmundi ívet. A Kloppi ciklusnak van még egy érdekes vetülete. Benne van a pakliban, hogy a véletlenek összejátszása, azonban mindaz, amit Kloppról és csapatáról tudok abba az irányba mutat, hogy érdemes megemlíteni ezt is: Klopp csapatai sokkal jobbak lettek irányítása után, mint előtte voltak. Pontosabban a Mainz Klopp előtt egy stabil Bundesliga2-es csapat volt. Klopp után pedig egy stabilan Bundesliga1-es csapat lettek. A Dortmund anyagi csődben és Európából kiszorulva volt Kloppék érkezése előtt. Kloppék után gyakorlatilag beálltak egészen stabilan a második legjobb német csapat pozícióba, a Bayern mögé mind pénzügyileg, mind sikerekben.

A lényeg azt gondolom, hogy egy egészen jól látható és egészen jól kalkulálható Kloppi ciklus létezik. Ennek a ciklusnak pedig jelenleg a siker részében vagyunk, így élvezni kell / kellene a szurkolói létet, élvezni az utazást, befogadni az élményt. Ennél voltak már sokkal rosszabb korszakaink és lesznek is a jövőben. Szeretném kihangsúlyozni, hogy amellett, hogy szerintem a Kloppi ciklus létezik a világunk nem determinisztikus, nincsen semmi sem előre kőbe vésve. Semmi sem garantálja, hogy a ciklus alapján várhatónak megfelelően idén sikeres lesz a csapat és a következő két év rosszabb lesz. A végén Klopp könnyek között lemondó sajtótájékoztatót tart. Azonban azt gondolom érdemes tudatában lenni ennek a mintázatnak / ciklusnak.

A mai posztot alapvetően Mohamed Salahról akartam írni, így kezdjünk el foglalkozni vele. Azt gondolom köztudott, hogy Salah milyen játékos a Liverpoolban és a Fantasztikus trióban. Azt gondolom, az ő szerepe Kloppék által van ráosztva. A szerep pedig, hogy ő a sokat lövő támadó – amit a legjobban az mutat, hogy nagyságrendileg annyit lő ő egymaga kapura, mint Firmino és Mané, mióta így hármasban együtt játszanak – aki, ha a csapat visszaszorul a saját térfelére a legelőrébb helyezkedő támadó készen kiugrásra. Azt is tudjuk, hogy mióta itt van messze ő szerezte a csapatból a legtöbb gólt (eddig 109 meccsén 74-et). A kérdés számomra, hogy Salah mindig is ilyen volt? Erre a szerepre lett kinézve? Mit vehetett észre a laptop warrior Edwards? Vagy esetleg véletlenül gyémántot találtunk?

Azt gondolom az látszik, hogy Salah több gólt szerez a Liverpoollal, mint korábban bármikor. Nem csak az első kiemelkedő szezonjában, hanem tavaly is. Mondjuk az igaz, hogy per90 alapon viszont már tavaly nem volt lényegesen jobb, mint az utolsó Romás szezonjában. Persze a per90ben 0,5 gól jónak számít. Azt gondolom, hogy az az állítás megáll a lábán, hogy Salah az utolsó Romás szezonját leszámítva nem volt egy kiemelkedő góllövő, hanem csak egy gólerős szélső támadó. Salah kapcsán szoktam hallani, hogy önző. Azt gondolom, hogy önző játékosoknak nem szokott 10+ gólpassza lenni szezononként, mint például a két nálunk töltött teljes szezonjában nálunk (úgy, hogy közben per90 a karrier átlagának megfelelő ütemben adja a gólpasszokat). Szerintem az okozhatja ezt a képet róla, hogy ő a csapat kijelölt sokat kapura lövő támadója (angolul ez a kifejezés jobban hangzik: volume shooter).

Salah amennyire az elérhető ingyenes statisztikák alapján meg tudom állapítani a pálya futása java részét tükör szélsőként vagy tükör támadóként töltötte. Azaz ballábas játékosként a támadó sor jobb oldalán, ami természetesen az erősebb lövő láb felé befelé cselezésből és több kapura lövésből áll, mint a hagyományos oldali inkább beadásokra fókuszáló játék. Salah esetében a whoscored segítségével ezen a poszton az ideit is már figyelembe véve 8 szezonon keresztül figyelhetjük meg, hogy milyen statisztikai teljesítményt nyújtott. Persze a Baseles korszakából csak kisebb és csak Európai meccses mintánk van. A lényegen ez nem változtat: kifejezetten jól lekövethetően és statisztikailag megfoghatóan más focit játszik Salah Kloppék alatt, mint korábban bármikor. Alapvetően három fő változás figyelhető meg a focijában:

  • Kevesebbet védekezik: pontosabban kevesebb szerelése és interceptionje van Salahnak, mint korábban bármikor. Egy kisebb fajta nagyvonalúsággal mondhatjuk azt, hogy a t+i mutatója Kloppékkal a pályafutása korábbi részének felére esett vissza (nem túl meglepő módon a 2013-2014es szezonja mikor a mintában javarészt Mourinho alatti meccsek szerepelnek volt a legerősebbje védekezésben)
  • Többet lő kapura: mielőtt Kloppék kezei alá került egyszer fordult elő, hogy per90 3 lövés felett átlagolt, akkor mikor Montella kezei alatt focizott a Fiorentinában. Egyébként 2,2 és 2,95 lövés közötti sávban mozgott. Amióta Kloppék alatt focizik mindig 4 felett átlagos kapura lövésből (az idei kisminta jól illik a képbe, ezért veszem számításba). Lényegi a különbség.
  • Kevésbé van bevonva a támadás építésbe: láthatóan sokkal kevesebbet és pontatlanabbul passzol, mint korábban. Eddig jellemzően per90 35 passz felett átlagolt. Míg a Liverpoolban Kloppék kezei között sem a két teljes sem az idei korai eredmények alapján sosem érte el a 30 passzt. Elsőre lehet nem tűnik óriási különbségnek, pedig jelentős.

A statisztikai tapasztalatokat összefoglalva klasszikus értelemben véve csatárosabban játszatják Salaht Kloppék, mint korábban bármelyik ponton a pályafutása alatt. A három összetevőt, főleg ha egyszerre vesszük figyelembe, akkor elég erős összefüggés jön ki. Azt gondolom ennek fényében nem meglepő, hogy gólerősebben focizik, mint korábban.

Csatár poszton is több szezonban focizott már annyit, hogy érdemes legyen ránézni. Kevésbé tisztán, de a fenti megállapítások ülnek ezen a poszton is. Érdekes módon Montella volt, aki először csatárt játszatott Salahhal. Az látszik, hogy a tavalyi 4-2-3-1-es kísérletnek köszönhetően tavaly játszott messze a legtöbben a poszton. Ami még érdekes lehet, hogy Salah a jobbszélről többet lő kapura, mint mikor középen focizik eredetileg. Nem gondolom, hogy eme összefüggés nem játszott szerepet abban, hogy Kloppék visszatértek a már jól megszokott 4-3-3-hoz. 

Tényszerűen annyi megállapítható, hogy Kloppék erőteljesen másként / más szerepkörben használják Salah-t, mint a korábbi csapatai és edzői. A korábban feltett kérdésre tényszerű válasz, hogy Salah korábban nem úgy focizott, mint a Liverpoolban. Ebből számomra az következik, amit már hangoztattam, hogy Kloppék taktikai utasítása alapján lett belőle keveset védekező, sokat lövő és a támadás építésből kevesebbet vállaló játékos, nem ez volt a természetes focija. A további kérdésekre tényszerű válasz nincs. Azonban elég sokat lehet tudni Klopp és csapata valamint Edwards működéséről. Ez alapján azt gondolom, hogy az a valószínű, hogy bele látták Salahba azt a potenciált, hogy a szélvész gyors szélső támadónak egész gólerős csávóból ki tudnak hozni egy csatárosabb gólgépet, ami az utolsó Romás szezonja alapján nem volt lehetetlen. Azt gondolom, hogy erre a csatárosabb szerepre nézték ki Mohamedünket, hogy kiegészítse a már meglevő Firmino, Mané duót.

Burnley’s coach Sean Dyche prior to the kick-off

A meccsről is kellene néhány szót ejteni. Dyche és Klopp is elég régóta a posztján van ahhoz, hogy a várható meccset a szó szoros értelmében többször láttuk már. A Burnleytől mélyen ülő Ikarusz várható, ennek következményeként elsöprő Liverpooli labdabirtoklási fölény. A felállt fal körül körbe-körbe passzok és rendszeres oldalváltások. Ebbe a képbe érkezik a Robertson és TAA teljesen üresen hagyva, tőlük meg rendszeresen a beadások. Addig ez a kép nem is várható, hogy változik, amíg csapatunk nem szerez két gólt legalább. Ebben persze semmi új nincs. Azt is tudjuk, hogy az ilyen típusú ellenfeleket Kloppék már megtanulták feltörni, így újdonság a meccsről magáról nem igen mondható el.