Körforgó

Itt vagyunk a szezon kezdetén. A nyári válogatott tornázókat nem régen kaptuk vissza. A tavalyi jó szereplésnek köszönhetően mégis elég sűrűre sikerült ez az augusztus eleje. A “szuper” kupáknak köszönhetően. Az persze örömteli, hogy a két kupából a fontosabbat sikerült behúzni és megint módosítást kikényszeríteni a siker falon. Mondjuk, lehet egy nyugodtabb lazább edzőtáborosabb szezon kezdet jobb lett volna a hosszú szezonra készülés jegyében. Mostmár persze mindegy és egy újabb Isztambuli siker mindig örömteli.

A szezon elejének legnagyobb szívása Alisson kiesése. A PL és a világ egyik legjobb kapusának kiesése sosem örömteli hír. Ezt nekünk sikerült megfejelni csere kapus cserével, hiszen a megbízható, de nem kiemelkedő nyelvtudós Minyonunk haza tért Belgiumba a stabil játékpercekért. Helyette hoztuk a PL-ben tapasztalt Adriánt, aki kevésbé tűnik stabil teljesítményűnek viszont Minyonnál jobban passzol a csapat játékába, így nem gondolom rossz cserének főleg azzal, hogy ingyen érkezett. A Chelsea elleni meccsen azt gondolom elég jól be lehetett lőni a csávót, hogy mire lehet tőle számítani. Passzolásban Minyonnál sokkal jobbnak tűnik, de persze a liga egyik legjobbjától Alissontól elmarad, így vele a labdakihozatalunk kicsit rosszabb lesz. Ő sem tűnik olyan kapusnak, aki a gólvonalra lenne ragasztva, ezért is mondtam azt, hogy illik a focinkba. A kapuból kijöveteleknél vakmerőnek tűnik Alisonnal szemben, aki kalkuláltan agresszív. Erre megint a szuper kupa a legjobb példa két kirontása volt a kapuból az első félidőben egy fantasztikus mentés, majd a másodikban meg a tizi lett belőle. Ennek oka, hogy a csávó vakmerően agresszív ezekben a szituációkban, ezért nála mindig benne van ilyenkor a nagy védés, de a tizi/kiállítás/könnyű kapott gól is, ha nem jön be. Az biztos, hogy kvázi a “strandról” összeszedve amolyan kult hero lett a tizi párharcos döntő szituációs védésével. Azt gondolom, hogy második kapusnak nem rossz. Pechünk, hogy itt a szezon elején többet kell, lássuk, mint szeretnénk. (ha minden jól megy, lehet egy ennél rendesebb játékos bemutató)

Csak, hogy a pech sorozat folytatódjon az Isztambuli ünneplés során egy “szurkoló” berohant a pályára, akit a bizti őrnek sikerült, így lerántania, hogy beleszállt Adriánba, aki így összeszedett egy bokasérülést, így erősen kérdéses, hogy a Soton ellen pályára léphet-e. Persze, ami egyik játékos kára az egy másik játékos lehetősége. Andy Lonergan storyja ennek a sérülésnek köszönhetően még izgalmasabb. A csávó 35 éves idén 36 lesz több, mint 350 meccset játszott elsősorban a Championshipben. Azonban a kora miatt kikopott a csapataiból tavaly már kölcsönben a harmad osztályban tolta. A nyár nagy meséje volt, hogy Alisson Copája, Grabara u21es tornája és több ifi kapus sérülése miatt leigazoltuk training camp bodynak. Erre mit hoz az élet? Alisson lesérült, Grabara kölcsönbe ment, így kellett megint valaki, így ismét kapott egy rövid szerződést és Európai Szuper Kupa győztes lett. Lesz mit mesélnie az unokáknak. A meséje még izgalmasabb lehet, ha most hétvégén neki kell kezdenie. Azt gondolom a csapat szempontjából nagyon nem lenne jó, ha így járnánk, mert harmadik kapusnak amolyan félig meddig kapus edzőnek jó ötlet, mint volt az osztrák nyugdíjas pár éve. Na, de hogy PL meccsen kezdjen az már kevésbé szerencsés helyzet.

A szombat délutáni ellenfelünk a Soton lesz, avagy az egyik kedvenc bevásárló helyünk. Ellenfelünk edzője Ralph Hasenhüttl, akinek beceneve az Alpok Kloppja. Jó persze ezek a becenevek azért izgik pl.: “Madócsai Messi”. Azonban arra jó lehet, hogy belőjük, hogy egy modernebb presszingelősebb csapatról van szó, ennek az első teljes nyári felkészülése után még jobban meg kellene látszódjon.

A meccs kapcsán két nagyobb probléma van, az egyik hogy hét közben 120 perc focit toltunk a lábakba, ami meccsfitnesz szerzés szempontjából edzőtáboros körülmények között szerencsés, viszont most már teljesíteni kell, hiszen a PL meccseknek tétje van. A hétközihez képest egy rotált csapatra lesz szükség. TAA csak 30 percet játszott, így ő kezdeni fog. Robertson is csak 90 percet tolt, így szerintem ő is. Én a Wijnaldum, Milner, Ox középpályával mennék mivel senki sem játszott közülük még csak 90 percet sem. Origi kezdetése nagyon adja magát, ahogyan Shaqé is jó lenne. Firmino is csak csere volt. Ha meg gond van, beugorhat Salah és Mané. Az én csapatom így nézne ki. Persze Kloppék nem fognak ennyire legyengíteni, ami talán nem is baj. A másik gond Adrián sérülése. Nehéz döntés lesz, hiszen egyrészt jó lenne, ha össze tudnák kalapálni és ha másképp nem is, de fájdalom csillapítóval le tudná hozni, de nem biztos, hogy ez a szerencsés hiszen ha rásérül… Mondhatom azt is, hogy egy meccs Lonergannel sokkal jobban hangzik, mint 4-5.

A mai poszt eredetileg az idei szezonra bekövetkezett két nagy változásról és ezek lehetséges taktikai hatásairól akar szólni, így hát nézzük is meg ezeket.

Az egyik a VAR. Ez nem új dolog, de az idei szezontól lesz minden PL meccsen és ennek hatására játsszuk mostantól nagyjából minden meccsünket VARral. Sok mindent el lehet mondani a VARról. Összességében azt gondolom, hogy az összes gyerek betegségével is jobb lesz tőle a foci, hiszen csökkenti az emberi hiba mennyiségét és hatását. A legfőbb hatása a lesek megállapításában lesz/lehet, hiszen a VAR sokkal pontosabb tud ebben lenni, mint az emberi szem, ami egyszer a pillanat töredéke alatt láthatja a szituációt és még csak nem is biztos, hogy a legjobb szögből. Azaz az megállapíthatjuk, hogy a lesek megállapítása VARral pontosabb lesz. Olvastam egy remek cikket, hogy Klopp és az edzői csapatának koponyái eme változásra erősen építenek az idei taktikánk kialakítása során. A lényege, hogy eddig is magas védelmi vonallal játszottunk és eddig is jelen volt a lesre állítás a védekezésünk során, de az új technológiát kihasználva agresszívebbek leszünk. Még magasabb lesz a védelmi vonal és meg inkább lesre állításra fogunk alapozni a védekezés során. A csapat taktikai alap elveinek ez tökéletesen megfelel. Tudjuk, hogy a csapat erősen épít a pressingre. Tudjuk, hogy a sikeres presszing alap elve, hogy a pályát szűkítsük, össze amennyire csak lehet, hiszen minél sűrűbben vannak, a játékosok annál sikeresebb tud lenni a pressing. Nem véletlen, hogy a kompaktság a pressing során fontos. Sacchi 25 métert akart a védelmi és a támadó vonala között maximum. A gondolat menet, hogy a VAR miatt pontosabb a les megítélés ezért magasabbra tudjuk tolni a védelmi vonalat és ezért kompaktabb tud lenni a csapat és így jobban tudunk pressingelni teljesen logikus. Az agyig feltolt védelem kockázatos? Persze, hiszen ha nem jön be a lesre állítás, akkor könnyed gólszerzési lehetőség tud lenni az ellenfélnek. Azonban Alisson a liga és a világ egyik legjobb sweeper keepre és helyettese Adrián is olyan, aki könnyedén kimozdul a kapujából, így amennyire lehet, fel vagyunk, készülve arra az esetre mikor ez a fajta kockázatos védekezés nem jön be. Az biztos, hogy szerdán Giroud láthatóan sokszor futott lesre. Az is igaz persze, hogy Giroud gólja egy elrontott lesre állítás volt. Klopp pedig a meccs után azt nyilatkozta elvileg, hogy a védekezéssel az volt a baj, hogy túl mélyen játszott a csapat. Mikor ezeket összeadjuk, kijön az, hogy van ebben az elméletben valami. Nagyon kíváncsi leszek a szezonra, hogy igaz-e ez a taktikai váltás a VARra reagálva. Ha igen és bejön, akkor az egy zseniális húzás a stáb részéről.

Forrás: The Athletic

A másik változás, aminek taktikai hatása van nem is kicsi az a nyári szabály módosítás. Ennek a lényege, hogy most már kapus kirúgásnál a labdának nem kell elhagynia a 16-os területét, hogy a védő labdába érhessen. Nem tűnik elsőre nagy dolognak. Pedig a taktikai hatásai eldönthetik a City-Liverpool meccseket és akár a PL szezont is. Azért mondom ezt, mivel azt gondolom elsőre ez a szabály módosítás a Kloppballt és így a Liverpoolt hátrányosabban érinti, mint a Guardiola focit és így a City-t. Nézzük is meg részletesebben, hogy miről is van szó.

Ma már volt róla szó, de megint hangsúlyozni kell a megértéshez, hogy a pressing sikerességéhez a szűk, avagy kicsi terület szükséges. Eme logika mellett a labdatartós focinak meg pont az ellentéte kell, hiszen minél nagyobb a terület, amin a játékosok vannak és mozognak annál könnyebb üres embereket és sok passz opciót kialakítani. Azt hiszem eddig világos a dolog. A lényeg megértéséhez a másik tényező, amit tudni kell (nekem meglepő volt olvasni, mert nem volt így meg tudatosan), hogy kapus kirúgásnál nincsen les. Az megvolt, hogy kapus kirúgásnál a védelmi vonal nem a felezővonalon áll fel, hanem a legutolsó támadó után, de hogy ez azért van, mert a kapus kirúgásnál nincsen les olyan dolog, amin sose gondolkodtam el.

A szabály módosításnak három hatása van:

  • Egyrészt megnöveli a levédekezendő területet, hiszen most már 1 vagy 2 CB a kapus mellé az 5-ösre helyezkedhet.
  • Növeli a védő idejét, amíg passzol hiszen a támadó jelen esetben pressingelő nem mehet be a 16oson belülre.
  • Kiküszöböli azt a kellemetlen szituációt, hogy a játéknak háttal várja a védő a labdát, amíg az kiér a 16-oson kívülre.

A megnövekedett terület azt jelenti, hogy az ideális 25-30 méter helyett 60-70 méter is lehet ekkor a védelem és a támadók között. No meg ezentúl értelmes csapatnak a védője ezentúl úgy kaphatja a labdát, hogy közben a szeme a pályán lehet és lesz rengeteg ideje, hogy kiválassza kinek akar passzolni. E három hatás elég egyértelműen nehezíti a high pressinget és könnyíti a labdakihozatalt. Jó kérdés, hogy jól passzoló labdabiztos védők ellen megéri-e még megpróbálni pressingelni.

A City-Liverpool vonatkozása a változásnak egyértelműnek tűnik a két csapat közül a City és Guardiola inkább a labdabirtoklósabb és hátulról építkezősebb. A módosítás ezt a fajta focit részesíti előnyben. Mind két csapatra jellemző a high pressing, így elvileg mind két csapatot ez a része hátrányosan érinti. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a két csapat pressingjének alapvetően más a célja. A City és Guardiola a labdát akarja megszerezni és teljesen elégedettek, ha kikényszerítenek egy hosszú “passzt” és elkezdhetnek újra lassan építkezni hátulról a labda birtoklással. Ellenben a Kloppballban a cél az ellenfél hibájának a kikényszerítése és labdaszerzés a mi támadó és az ellenfél védő harmadában, amiből lehetőség szerint a leggyorsabb támadás akarjuk vezetni, hiszen ekkor könnyű gólt szerezni a szervezetlen védelem ellen. Nem véletlen mondja Klopp, hogy a legjobb helyzet teremtő a pressing. Jó persze az élet azért nem ennyire vegytiszta, de azért annyi érezhető, hogy pressing szempontból is a Liverpoolt és Kloppot hátrányosabban érinti a szabály módosítás az elmélet alapján, mint a Cityt.

Összességében azt gondolom, hogy taktikai nüanszokban izgalmas szezonnak nézünk elébe. Kíváncsi vagyok, hogy Klopp és csapata, hogyan adaptálódik az új körülményekhez.