Történelmi mélységekben

Cseresznyéékhez látogatunk szombaton, a liga egyik leghullámzóbb teljesítményt nyújtó csapatához. Hatalmas szerencsénkre nem állhat soraikba – egy halom sérülten kívül – a legyőzhetetlen csodafegyverük, aki a liverpooli távozók sormintájába tökéletesen illően a formaidőzítést és hasznossági függvényének maximumát már csak házon kívül sugározza vissza az emlékeinkbe. Csöpi törzskommentelőnk segítségemre szolgált a beharangozóban, így dőlttel az ő sorait olvashatjátok majd.

Nehéz ilyenkor bármit is írni, azt hiszem történelmi mélységet sikerült megütnünk a hétfő este, és mivel a Vörös Fonat a statbuzi púlosok és az indokolatlan januári evoék Kárpát-medencei zászlóshajója, néhány eldugott számadattal, meg érdekességgel szeretném visszarángatni a mélyen tisztelt publikumot a valóság rideg talajára.

Tudom jól, vannak néhányan, akik csak legyintenek, sérültlistákat hoznak fel, vagy a szakmai munkát méltatják, de ebbéli igyekezetükben elhagyják az igazságot, kétkedést öntenek a szívekbe és megelégszenek az ezüstérem fullasztó posványával. Én azonban többre vágyom, és nyakig elmerültem a szarban, hogy összeszedjem mindazt, ami miatt én, és talán mások is úgy érzik: a kezdeti álmodozás után igenis itt az ideje felszámolnunk a hibákat és az oda nem illő elemeket, annak pedig az első pontja a nevesítés.

Pikachu mémeket elő, de azért a fél védelem és középpálya kidőlésével nem csodálkozom a 4 elvesztett ponton, főleg úgy, hogy az elmúlt két meccs bíráskodása igen sok kivetni valót hagyott. Ugyanez Kdb és Fernandinho sérüléseivel a citynél is elhozta a pont hullajtást decemberben. Persze értem én, hogy mindenki csak a könnyen behúzott bajnoki címekre emlékszik és csak és kizárólag nekünk ilyen szörnyen nehéz bármit is elérni, de ha egy lépést hátrálunk, kilépve szurkolói burkunkból látszik, nem követjük olyan intenzitással és átéléssel a többi csapat bajnoki küzdelmeit. Ha meg még a hozzávesszük, hogy az emlékeket igen szelektíven tudjuk előbányászni (így működik mindenkinek az agya, sorry :( ) akkor megint csak odajutunk, hogy bele vagyunk bújva a saját piros hóesésünkbe nyakig.

Persze ezek csak érzelmi húrok, lássuk akkor, hogy hova is jutottunk el gyakorlatilag egyetlen hónap leforgása alatt:
Allison egy hónapra levetített védéshatékonysága a liga legjobbjából (97%) a liga legrosszabbjáévá (10%) vált, ezzel alulmúlva Kariust, Donit és Brad Jonest. Ha gyengébb teljesítményt keresünk a Liverpool hálóőrénél, akkor egészen a skót nemzeti ligáig kell elmennünk, ahol a Hardersfield kapusa,  Dave McGea év eleji számai alacsonyabbak. Érdekesség, hogy Dave másodállásban egy faxjavító műhelyben dolgozik, és fizetnie kell a csapatának, hogy játszhasson.

Ez is egy hasonlóan nehéz meccs lesz, mint az előző kettő volt. mélyen két 4-es vonalban védekező középcsapat, aki bízik a kontrákban. Mi meg szopunk, hogy feltörjük a falat. Az elmúlt hetekhez szokásosan megint a 4-2-3-1-es felállással hazaipályán pláne orrnehézre faragott csapattal megyünk neki a meccsnek. Kedvenc hamis kilencesünk játéka kritikus, hiszen Salah csatárjátéka még inkább függ Bobbyétól.

Firmino passzpontossága a második legalacsonyabb mutató volt az idei évben minden bajnokságot, játékost és rendezvényt beleértve. A listavezető továbbra is Tarján Ferenc budapesti lakos, aki a bikás focipályályán mutatott őszi teljesítménye repített a sportág Hall of Fame-jei közé. 

Az OptaSport német matematikusai kifejlesztettek egy mérőszámot, amellyel egy adott játékos középpályás jelenlétét lehet mérni. A mérőszám: 1 Keita. A csoport vezetője Stefan Effenberg elmondta: bármilyen középpályást is használunk, a guineai középpályás teljesítményének a többszörösét fogjuk megkapni, így esett a választásuk a Liverpool futballistájára. A sikeres bevezetést egyelőre gátolja, hogy a játékosok túlnyomó többségének túl sok számjegyet tartalmaz a minősítése, esetenként többsoros számokról is beszélhetünk. Kérdésünkre Mr. Stefan aggodalmát fejezte ki ezügyben, és jelezte, hogy „meg leszünk baszva, fasszal”, amennyiben tovább okvetlenkedünk. Vagy valami ilyesmi, sajnos nem beszélünk németül.

Az idei bábelnapok is eseménytelenül elmúltak, de két az első csapatban is megfordult távozónk Eddie mester fiaivá vált. Solanke jó pénzért vált létszám felettivé, volt egy éve, hogy megmutassa többet tud, mint Origi. Elsőre ez nem tűnt megugorhatatlannak, de játékpercek és a csatárposzton elvárt taktikai fegyelem és előképzettség nélkül epizód szerepeken kívül nem hagyott nyomot. Andy Carroll után először használom a csodafegyver epitheon ornanst, mert hozzá hasonlóan vált ki belőlem idegrohamot és nevethetnéket Clyne. Illetve ezt itt árnyalnám, mert nem Clyne, hanem a hozzá kapcsolódó minden valóság alapot mellőző szurkolói sirám. Ha Clynet nem adnánk kölcsön, akkor már nem havas pályán kellett volna játszani és még a Ratkinson-Friend duó is értelmesebb produkciót rakott volna le egy tucat háromlábú Simcát vontató kutyánál. (Jelentkezzen, aki érti az utalást.) A realitás azonban keményebb, mint Tarzan sarka, horzsol és durván orrba talál. Clyne jó másfél éve nem mutatott semmilyen életjelet a pályán. A rommá gyalult Mou MU meccset nem fogom referenciaként tekinteni, látjuk mennyire nem tükrözi riválisaink erejét.

A 62 megszerzett pont és az 56 gól is negatív rekord, a klub soha, egyetlen szezonjában sem szerzett még ennyire kevés pontot, gólt.
Az elmúlt hét meccsből mindösszesen egyetlen clean sheetet tudunk felmutatni, ez a csapat legrosszabb szériája 1966 óta, akkor egy adminisztrációs hiba miatt 5 meccsből kilencen (!) kaptunk gólt.

Igen, Clyne ennél többre hivatott, de nem ebben a játékrendszerben. A 4231-es felállás általunk alkalmazott formája nem a támadóktól várja a szélek bejátszását. Nem Mané, Shaqiri, Keita vagy ahogy a city ellen láttuk Gini játszik szélsőt, hanem egyedül kizárólag a full-backek. Milner az, aki szélső múltja miatt inkább kifelé játszik ebből a pozícióból. A szélsőtámadó szerepet egy formán kívüli Clyne nem tudta hozni Gomez és TAA helyett, ahogy a szezon könnyebb meccsein sem kapott szerepet. Tehát egyrészről Klopp oldaláról adott volt, hogy a támadásban limitált Clyne nem szerepelt tervei között. Védekezésben még egy stabil játékos nem segít azon, hogy ellenfeleink látva tavalyi kontrajátékunkat sorra húzzák mélyebbre és mélyebbre a védelmüket. Másrészről Clyne oldaláról sem kecsegtető ez az alkalmankénti tűzoltó szerep, ha játszani akar. Micsoda hülye focista, játszani akar.

Az egymás utáni két döntetlen is rekord, bajnoki címre pályázó csapat utoljára 1973-ban döntetlenezett kétszer egymás után, érdekesség, hogy az akkori Leeds Unitedben játszott Stevenson Gerrardson, aki későbbi olimpiai ezüstérmet szerzett a svád curlingválogatottal.  

Az elmúlt meccsek szerény eredményei és frusztráló játékképe után a középpályás emberállomány duzzadni látszik, valamint már TAA is edzett egyet, így támadó szélsőhátvédbeli éhségünk, ha a holnapi meccsre nem is, de a február végi nagy meccsekre már mindenképpen enyhül, elhozva az első tavaszi fuvallatot, ami kivezet minket ezekből a szörnyű időkből, ahol csak 3 ponttal vezetjük a tabellát.