Több is veszett már

Vereséggel startoltunk az új évben, a citiynek sokadik nekifutásra sikerült legyőznie Kloppal a poolt, de eret vágni azért kár lenne. Érdekes meccs volt ez, bosszantó végeredménnyel és ezért Lowren mellett a legnagyobb szerepe Klopp biztonsági játékának volt. Hajtás után részletezem is a Pep magic mellett.

Kellett kis idő, míg lenyugodtam annyira, hogy ne Lovrant legyen a poszt címe és 3 bekezdésen át osszam hőn szeretett horvát hátvédünket. Mindannyian ismerjük kvalitásait, barátságát Moval, azt hogy nem tudja befogni a száját, ha nyilatkozatokról van szó. Nagyon fontos volt decemberben azt hangoztatni, hogy sikerülhet a veretlen szezon a csapatnak, mintha a 30 éves bajnoktalansági sorozatot nem teljesen mindegy lenne, hogy egy Origifejesnyivel nyerünk-e meg.

Vagy amikor a világ egyik legjobb védőjének titulálta saját magát a vb alatt, ami még ha igaz is lenne, akkor is baromság (láttuk mennyi vita volt arról, hogy mekkora karikát kell kanyarintani a Venn-diagramhoz, hogy Lovren arca is beleférjen a világ top védői közé). Persze vannak ennek a mélyen gyökerező (höhh) suttyóságnak győzelmi csulákban megmutatkozó bája is és kellett is ez, hogy ne hánytorgassam fel neki az első gól előtti totális bealvását, ami már messziről látszott, hogy jönni fog. Arról csak széljegyzetként emlékeznék meg apróbetűvel, hogy egy ifjonc szélsőhátvéd mellett ez duplán veszélyes.

Nyitott szájjal a faszerdőbe

Azt sem lenne ildomos itt emlegetni, hogy visszafejelte a középpályán kétszer a citynek a labdát, úgy hogy mögötte 50 méter volt kontrázni, csak a jószerencse és Alisson állta a city útját. És ezért nem is húzom rá egyszemélyben a meccset, mert nem lenne igazságos, de jogos. Kurva sokat tett azért, hogy a city nyerjen és még ennek ellenére is meccsben voltunk. Ez persze nem meglepetés annak, aki ismeri hősünket, akinek teljesen mindegy, hogy játékban van, vagy sérülésből tér vissza, függetlenül védőpárjától x meccsenként elfelejti, hogy mi is a feladata egy védőnek. Na pont ezért nem tenném fel a kisujjamat, hogy lesz 10 meccse egymás után hiba nélkül, bármilyen kocsi is a nyeremény. De mivel én nem vagyok béka, ti pedig nem vagytok nyuszik kár is Lovrenen ugrálni, ezért nem is teszem.

Azonban ezen a meccsen még csak a szerencse sem volt velünk. Mané kapufája kifelé jött és nem csak Stones nem rúgott elég nagyot Edersonba a labdával, de a kapus csuklószalagjai sem feszültek meg eléggé, így pont annyi ideje volt korrigálnia a védőnek, hogy a vonal után ~20,8 centivel épp be tudja bőrözni a berobbanó Salaht. Így a meccs legszebb támadásának intett egy könnyed fuckot, valamint az utána következő aranyfokozatú Benny Hill-kenetes esélyt is nullázta. Sanéé ellenben tökéletesen pattant befelé, ahogy Kompany is pár centivel a sárga határán belül maradt a sporinál. A szerencse és a Lovren faktor kívül esik a befolyásolási körön, legalább is most, hogy nincs más egészséges CB.

Ami azonban a meccsen kevésnek bizonyult és rajtunk múlt az a középpálya. Ami nem is csoda, hiszen pont a nagy teherbírás és a végtelen futómennyiség miatt igen kiszámítható ez a hármas. Gini volt az egyetlen aki váratlant tudott húzni olykor és labdakihozatalnál kockázatot vállalt, ebből is indult a kapufánk előtti támadás. Azonban ennek a középpályának már a PSG is megtalálta az ellenszerét, így Pepsinek sem okozott nagy fejtörést. A passztérképekről látszik, hogyan ürítette ki Tuchelhez hasonlóan a középpályát, és pakolta be a legjobban faltoló játékosait (Kompany, Danilo) a kezdőbe, Otamendi és Walker kihagyásával. Így mivel a középpálya nem tudott annyit hozzáadni a támadásépítésekhez elég volt szépen taktikai faltokkal megakadályozni, hogy Mané vagy salah átcsússzon a presszing miatt magasan meghúzott babakék védelmi vonalon. A city ezt igen jól alkalmazza a rangadóin, most is másfélszer annyit szabálytalankodtak, mint átlagosan szoktak.

Jól látszik, hogy Lovren-TAA oldalt boNbázták valamint, hogy mennyire kikerülték a középpályánkat

Visszakanyarodva a Kőművesekhez, hátrányban látszik meg igazán képességeik plafonja. Lehet érte hibáztatni Kloppot, hogy túl kockázat kerülően küldte fel a csapatot, de nagyon kevésen múlt, hogy nem kerültünk előnybe, ahogy az is ennyin múlott, hogy a city meg igen, amiben viszont nagy érdeme van a középpályának. Érdekes, hogy mennyire kevéssé tudtuk kontrollálni a meccset ezzel a 4-3-3-mal, de úgy éreztem amikor a gólokat kaptuk mi voltunk jobban meccsben.

A párizsi meccsünkkel nem csak az ellenfél minősége és támadó stílusa miatt érdemes párhuzamot vonni. A PSG-hez hsonlóan a citynek is élet-halál volt ez a meccs, míg nekünk az x több mint megfelelt volna. Emiatt ugyanolyan elszántan szálltak bele a meccsbe és az őszhöz hasonlóan most sem sikerült ezen igazán felül kerekednünk. Megint megmutatkozott, hogy nem tudunk reaktívan meccset kontrollálni egy tudatos minőségi ellenfél ellen. Azonban mielőtt temetnénk kedvenceinket azt tegyük hozzá, hogy sokkal x-esebb volt ez a meccs. Főleg Fabinho üzemi hőfokra melegedése után 4-2-3-1-ben Bobby dedikáltan csak Fernandinhon tudott dolgozni, ami igen hamar eredményezett egy Salah helyzetet.

Amiért jár a csicskapofon Kloppnak, az az, hogy Ginit eldugta a szélre, ahol a második félidőben szinte semmit nem tudott adni. Talán túlzottan ragaszkodott a megbízható embereihez ezen a meccsen, pedig egyszerre 3 középpályással ez ellen a city ellen éppen kevés volt. Nem sokkal mondjuk úgy 1,2 centivel.

Hogy ne csak a shit stormról emlékezzünk meg jár a keksz az egész meccsért Robbónak VvD-nek és Alissonnak, mint kb minden meccsen az elmúlt félévben. Abszolút top szintet hoztak. A fab3-at egyenként nem kárhoztatnám, mert amíg 3 középpályással játszottunk túl nagy volt a távolság a két csapatrész között, hogy érdemi esélyük legyen. A sálas kopasz ezt szépen összerakta, Bernardo Silva arany Milner vakolókanál díjas alakításával remekül rombolta a játékunkat, de a győzelmük nem csak rajtuk múlt, ahogy a miénk az Everton ellen sem csak rajtunk.

Örök közhely, hogy nüanszok döntenek, ahogy az is, hogy 3 esélyes egy ilyen rangadó, vagy nem mindig a jobb csapat távozik három ponttal, vagy Lovren, de ez a meccs tökéletes példa arra, hogy hiába unalmasak és semmit mondóak ezek a frázisok igazság tartalmukkal nem érdemes vitába szállni. 4 pont előnyünk még most is tetemes és a 7 persze komfortosabb volna, a 10 pedig álmaink netovábbja, de az elmúlt hónapokból kiindulva látszik, hogy amíg mi tudtunk lépni egyet a 4-2-3-1-gyel a tavalyi szezonhoz képest, addig a city már nem a tavalyi verhetetlen nyerő gép, ami pontrekordot hozott, nem mellesleg még mindig mi vagyunk előrébb.

Marad nekünk Fortuna otthonra

Nem kell fosni, ha valamit tud Jürgen, akkor az az, hogyan pattanjunk fel újra!