Benny Hill térdszalagrend

Divock Origi. Köszönöm a lehetőséget, tartsanak velünk a jövő héten is, ennyit szerettem volna csak mondani, minden más felesleges. Városi rangadót nyerni hosszabbításban, elég sok karma pont lett most itt ellőve erre a varázslatra, de kurvára megérte. Ennyi, nincs miről többet beszélni.

Jó, talán csak annyit, hogy amióta elkezdtünk nagycsapatosodni, azóta csomó minden kiveszett belőlünk. Nyilván tudatosan, nyilván erre készülve (ide majd kanyarodjuk vissza év végén), de két dolog is történt, ami miatt lehetett várni egy igazi, szárazon kipréselt kulatorpedót a ventillátorba: Kikaptunk, és aztán városi rangadó. Ennek a két dolognak egymástól függetlenül is elő kellett volna rángatnia belőlünk az ősmedvét, aki évszaktól, napszaktól, helyezéstől, száj ph-értéktől függetlenül rúgja nyelvcsapon a fél erdőt, csak úgy, mert megteheti. És ez lett? Furcsa, mert az eddigi önmagunkhoz képest megint mintha lett volna üzemanyag a rendszerben, és nem egy két hónapos mindenmentes ketodiéta után hajtották volna ki legelni a srácokat, de ha fellapozzuk a Nagy Faszrahúzások Képes Krónikáját, akkor nem ennél a meccsnél fog kinyílni magától.

Mert érdekes módon helyzeteink megint voltak, bőven elég ahhoz, hogy már az első félidőben eldöntsük a meccset. Mané egyszer ziccerben, egyszer komoly helyzetben rontott, plusz ott volt Shaki ajtó-ablak helyzete, szóval senki nem szólhat semmit, ha 2,5 -0 ide. Másrészt viszont, bár inkább volt nekünk több helyzetünk, ez a neverton egy (magához képest) nem szar csapat, szóval csak össszehoztak ők is két ziccert elég gyorsan.

(Egy pillanatra kanyarodnék csak el, hogy egyébként mekkora kibaszott királyság már, hogy van nekünk is egy eléggé top színvonalú kapusunk. Amit a dinamó átvészelt anno Courtoisval, vagy a MU DDG-vel, az most elég jól jött nálunk is. Lábbal is tökéletes, kibaszott nyugalmat is áraszt, lassan már a csövesbánat szpíker közhelytárból is kikopik a legdrágább kapus jelző)

Ami leginkább feltűnő volt ebben, hogy Fabi időnként még kevésbé érzi ezt a helyezkedés dolgot. Mivel dedikáltan védekezés miatt tartjuk, ezért nyilván sokkal inkább előkerül az ő szerepe, ha azt látjuk, hogy lyukas a középpálya. De az én szememben nem volt ez rossz, inkább fine-tunet, meg beleszokást érzek az ő esetében deficitesnek, pláne, mert Lucas és Leiva óta kevésbé volt jellemző, hogy valaki 6 tacklet rakjon a közösbe.

És ha már középpálya, adódik is az enigma, hogy azért nyilván több védekező feladat hárul Fabira és Ginire, ha Shakira van a pályán mellettük. Ami miatt lehet egyébként károgni, a középpályás stabilitás, meg dolgok, de szerintem az is látszik, hogy mekkora magic tud lenni, hogy arra az indításra nem Milner érkezett. Persze, Shaki is kihagyta, de szegény Milly vagy nem veszi át a labdát, vagy hosszan, és/vagy elesik rúgás közben. Vagy nem. De az én szememben egyértelmű, hogy amit mondjuk Milly belerak stabilitás oldalán az egyenletbe, azt egy másik oldalról Shaki a bemozgásaival és sebességével tudja hozni, csak más típusú pozitívumként, egy nulla összegű játékban. És érdekesen alakul így a csapat játéka, mert a korábban megbonthatatlan 4-3-3 egyrészt elmászott 4-2-3-1 felé, másrészt kezd kialakulni egy-két anomália is. Gondolok itt arra, hogy Salah szinte végig konkrétan centert játszott, ahol  meglepően jól tartotta meg a (nyilván) földön feljátszott labdákat, másrészt Bobby szinte kontroller pozíciókig visszamászkál labdáért. Ez utóbbi lehet Klopp válasza arra, hogy az ellenfelek rendszeresen területet védenek egy 4-es vagy 5-ös fallal a mi védőink / kontrollerünk előtt, így +1 emberrel lehet kihasználni az ellenfél középpályája és a védelme közti területet. Így még nagyobb szerep hárul széljátékban a FB-jeinkre, mögöttük pedig a CM-ek visszazárására. Szóval abba az érdekes irányba kezdünk haladni, hogy támadásban fontosabb lesz lassan a két FB, mint maguk a CM-ek, ami mondjuk elmozgásban és terület nyitásban teljesen valid elgondolás, nekem speciel a szereplők technikai képessegei közti különbségek miatt van rossz érzésem időnként ezzel kapcsolatban.

Maradva egyébként a meccsnél, valószínűleg a végeredmény is egy 0 összegű dolog lett volna, valahol egyébként jogosan, valahol meg nem. Egyrészt több lövésünk volt jóval, igaz, kaput eltaláló ugyan annyi (3-3), ami azért még így elég nyers adat, ha mondjuk Mané első félidei ziccerére gondolunk. Többet volt nálunk a labda, 61%-ban az everton védekező harmadában is tartottuk azt, ha ez egy pontozásos sportág, akkor mi nyerünk. Viszont vannak azok az esetek, amikor bár 0-0 az eredmény, de kurvára sajnálod, mert egyébként mennyivel több helyzetet volt, vagy egyszerűen csak érzed, hogy oda-vissza lett beszántva az a kurva ellen. És ez nálam nem ilyen volt. Jobbak voltunk, de nem átütően, nem nagyon van mit fogni a szerencsére, a bíróra, az ellenfél ihletett formában védő kapusára. Ez utóbbira nagyon nem, legalább lesz mit elrakni a humorosba.

Szóval nyertünk, de a játék alapján simán benne volt az is, hogy 0-0 marad, és speciel akkor se mondtam volna semmit.