A 2017-2018-as szezon statisztikai szemmel

Megy ugyan valami VB, de mi már jobban pörgünk a július 7-ei Chester elleni sörmeccsen, ami a következő szezon első fecskéje lesz. Addig is nem árt vissza nézni egy kicsit az előző szezonunkra. A BL döntő kapcsán már volt egy-két szezon értékelő jellegű írás. Most kifejezetten statisztikai elemzés lesz egy csomó számmal és excell táblával.

Szerintem fantasztikus szezonon vagyunk túl. Az elvárásokat sikerült magasan megugrania a csapatnak. A legfőbb eredmény számomra, hogy sikerült jól megbirkózni a kettős terheléssel és lényegesen több meccset játszva sikerült ismét behúzni a Wenger trophyt, úgy hogy csak egy ponttal szerzett kevesebbet a csapat. Nem mellékesen először Klopp alatt erősebb tavaszt sikerült produkálni, mint őszt. Ez hatalmas szó, hiszen ez (volt) az egyik legfőbb félelem Klopp kapcsán. Szerintem a hosszú távú építkezésben és a játékos megtartó és vonzó erő szempontjából ez a legfontosabb. Nagy szó, hogy Rafa után Kloppnak sikerült egymást követő szezonokban hozni a BL indulást a bajnokságból. Az, hogy BL döntőt is játszott a csapat az csak “cherry on top.gif” persze azért a játékos vonzás és megtartás szempontjából 3 év alatt két nemzetközi kupadöntő az bizony jól mutat. Alapvetően pozitív mostanság a csapat és annak jövőjének megítélése.A meccsenként szerzett pontok (tudom, kupa meccsekre nem jár pont, de szerintem, így teljesebb a kép) tekintetében megint kicsivel a bűvös 2 PPG alatt a maradt a csapat, sőt a tavalyinál 0,1 PPG-vel még kevesebbet is szerzett. Összességében csak a PPG alapján Kloppnak ez a mostani az 5. legjobb szezonja edzői pálya futása alatt.

Előzetesen az egyértelműnek látszik, hogy a szezon két legfontosabb változása menet közben VvD érkezése és Coutinho távozása volt. Kíváncsi vagyok, hogy ez meglátszik-e és ha igen mennyire a védekezési és a támadási számokon.

Először foglalkozzunk a védekezéssel, hiszen ezt gondoljuk a Klopp éra Achilles-sarkának. De még mielőtt belemennénk had említsem meg megint, hogy mekkora eredmény és öröm számomra, hogy az elmúlt két – pontosabban 1,5 –  szezon Kloppi tendenciáját sikerült megtörni és a korábbi ősz 1,68 PPG -> tavasz 1,54 PPG majd, ősz 2,39 PPG -> tavasz ismét 1,54 PPG negatív / aggasztó tendenciát sikerült okos rotációval megtörni és az őszi 1,89 PPG után sikerült tavaszra a bűvös 2 PPGre emelni a teljesítményt. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a Klopp éra sikeressége a keret mélységen és az okos rotáción múlik. Az idei szezonunk nagyon megnyugtató volt számomra.

A védelem folytatta a Klopp alatt megszokott normáját, hiszen továbbra is hozza Klopp az alap stílusából fakadó kevés engedett lövést és kevés engedett kaput találó lövést. Mindezt teszi úgy, hogy a hagyományosan mérhető statisztikai mutatók alapján egyre ergonomikusabb a csapat (gyakorlatilag folyamatosan csökken a tackle+interception szám). A féléveket tekintve az őszi volt az egyik legrosszabb félévünk BR megjelenése óta a kapott gólokat tekintve. A meccsenként átlagban kapott 1,21 gól az minden féle skálán nézve pocsék teljesítmény. A második félévre VvD érkezésével (no meg Robertson és Karius állandó kezdővé válásával fiszen egy fecske nem csinál nyarat) jelentős javulás volt tapasztalható, hiszen “csak” 1,04 gólt kaptunk meccsenként, ami a múlt heti poszt alapján átlagos teljesítmény. Pontosabban az átlagosnál kicsivel rosszabb. Saját magunkhoz BR érkezésétől viszonyítva viszont az átlagosnál jobb teljesítmény. Azt érdemes még megjegyezni, hogy ezen a mintán a most tavaszi félév rekorder abból a szempontból, hogy most engedtük a legkevesebb kapura menő lövést. A lényeg az, hogy igen javult a védekezés tavaszra, de nem lett sem a legjobb sem kiemelkedően jó.

Ezt csak érdekességnek mutatom görgő átlag helyett, hiszen ilyen kicsi mintán nagyon sokat számít az adott hónap ellenfeleinek erőssége. Az látszik, hogy nagyon volt a védekezés – pontosabban a kapott gól szám – kiegyensúlyozott, hiszen a 10 hónapos szezon majdnem felében (4 hónap) abszolút pocsék számokat hozott a védelem két hónapban még a meccsenként 2 kapott gólt is elértük. A szezon másik felében (5 hónap) viszont a nagyon jó-elit skálán mozgott a kapott gól szám. Még VvD előtt a november-december és VvDvel február-április időszak kifejezetten jó volt.

Ennél a táblánál álljunk meg kicsit. A tábla legfőbb célja, hogy alátámassza, hogy teljesen más stílusú a focink, ha top csapatok ellen játszunk, mintha a többi csapat ellen játszunk. Persze ez sem teljesen egyértelmű, hiszen Mourinho féle luxus busz törések alkalmával a focink igazából olyan, mint a rest of the league ellen, de összességében azért elég erősen meg áll a lábán ez a megállapítás. Nem tudom biztosra, de azt gondolom, nincs még egy csapat, amelynél ilyen éles és tendenciózus különbség lenne a stílusában az ellenfelek minőségét tekintve. Az ellenfelek alapján Angliában nagyon egyszerű a kategorizálás, hiszen van a Top6 (rangadó) és a rest of the league (Ikarusz törés), azonban az Európai ellenfelek ellen már nem ennyire egyértelmű. Ennek köszönhető, hogy Klopp első időszaka át is lett kategorizálva utólag. Idén mondjuk csak a Hoffenheim elleni BL selejtezők kapcsán vagyok kicsit gondban, hiszen nem illik igazán egyik kategóriába sem. A táblában a rangadó kategória alatt található meg ez a két meccs. A BL szezonunkból, igazából csak a két Maribor meccs került az Ikarusz törés alá.

A hónap bontásban tapasztalható kiegyensúlyozatlanság hátterében az áll, hogy idén óriási volt a különbség mind a játék stílusát, mind eredményességét tekintve a Nagy és a kis csapatok elleni meccseinken. Azt látni kell, hogy mióta Klopp itt van sosem volt még arányaiban ilyen sok rangadónak számító meccsünk, mint idén. Persze ez adódik, hogy ez volt az első BL szezonunk Kloppal. Viszont azt az örömteli változást is látni kell, hogy a másik hatalmas örömteli változás a tendenciákat tekintve az volt az idei szezonba, hogy a rest of the league elleni Ikarusz törős meccseinket üzem biztosan hoztuk, hiszen a 2,24 PPG ellenük kifejezetten jónak számít. A másik örömteli dolog, hogy folyamatosan javuló tendenciát mutat ez a Klopp éra sikerességét szintén erősen befolyásoló tényező, hiszen Klopp első nem teljes szezonja 1,66 PPG majd tavaly 1,92 PPG volt az ilyen típusú meccseinken. A fun fact az, hogy rangadó típusú meccseink PPGje a két nemzetközi kupadöntős sok ilyen meccses szezonunkban lényegesen alacsonyabb volt, mint a tavalyi haccintér nélküli szezonban.

A védekezésre vissza kanyarodva azt kell látni, hogy a “kicsik” elleni meccseinken kapott gólok tekintetében elit szintet hoztunk. A kapott 0,70 gól bármelyik skálán nézzük nagyon is jó, főleg ha mögé vesszük a mögöttes statisztikákat, hiszen az engedett 6,30 lövés és az engedett 2,36 kaput találó lövés is irtózatosan alacsony szám. Ha hozzá vesszük, hogy a tavalyi 433ra váltás óta stabilan hozzuk az ilyen típusú ellenfelek ellen a 65%-os labdabirtoklást 84%+-os passz pontosság mellett akkor láthatjuk, hogy abszolút dominálni szoktuk a kisebb ellenfeleket, ami mellé először sikerült elit kapott gólszámot tenni.

Azonban ott van a nagycsapatok elleni védekezés. Klopp előző két évéhez képest ebben a kategóriában sokat romlott a kapott gólszámunk, hiszen Klopp első szezonjában ilyen típusú meccsen 1,12, majd második szezonjában a nem rossz 0,91 volt a kapott gólszám. Kapott gólok tekintetében az 1,74-es kapott gólszám az abszurd módon pocsék. A Citytől a piros lapos meccsen 5-öt kaptunk, de az AS Roma és a Tottenham is rúgott 4et. 3 góllal lepett meg minket a Sevilla, Arsenal, City és a Real Madrid is. Szóval voltak sok gombócos meccseink nem is kevés. Nem csoda, hogy a kapott gól átlag nagyon rossz. Azaz korábban rangadókon átlagos mennyiségű gólt kapott a csapat. A mögöttes statisztikák tekintetében az engedett 11,39 lövés sok, de nem kiugró a korábbi évekkel összevetve, ugyan ez igaz az engedett kaput találó lövések tekintetében, ami 3,78 lett. A játszott stílus sem adja meg a magyarázatot egyértelműen, hogy idén mitől lett a rangadókon ilyen magas a kapott gól szám, hiszen a labdabirtoklás (47,91%) ugyan kicsit alacsonyabb, de nincs jelentős eltérés. A passzpontosság 78,3%-al nem tér el jelentősen. Ami egy lehetséges indok a magas kapott gólszámra, hogy az ergonomikus Angliához igazított foci ergo kevés tackle és interception a magas engedett lövés számmal kombinálva kihozza ezt a kapott gól számot. Azonban ezt, ha nem is teljesen, de cáfolja a tavalyi szezon mikor stílusát tekintve kicsit kevésbé ergonomikus focival, de kifejezetten jó 1 kapott gól alatt hozott a csapat. Mondjuk akkor lényegesen kevesebb engedett és kaput találó engedett lövés számmal sikerült ezt elérni szóval ez az egyetlen, de nem teljes magyarázó erővel bíró indoklásom.

Összességében az idei védekezésünkről az mondható el, hogy kettős arca volt. A kicsik ellen elit a nagyok ellen pocsék. Nem kell nagyon megerőltetni a hasonlatot, hogy az idei védekezésünk olyan legyen, mint Lukaku.

A támadásra kanyarodva először nézzük meg, hogy egyénileg kik hogyan járultak hozzá a csapat góljaihoz. Az szerintem senkinek sem okoz meglepetést, hogy a Salah-Mané-Firmino trió elképesztő szezonon van túl. Salah a maga 44 góljával és 16 gólpasszával, azaz 60 gólhozzájárulásával egészen eszement szezonon van túl. Olyan szezonon, amit szerintem senki sem gondolt volna előre. Ezzel egyenesen szupersztár kategóriába került CRoni, Messi, Suárez mellé. Persze Firmino 44 gólhozzájárulásos szezonja is egészen kiemelkedő főleg a korábbi szezonjaihoz képest. Mané is hozta magát. Sturridge is megint bebizonyította, ha egészséges tudna lenni, akkor kiváló támadó. Ox is a maga 0,5 per90 feletti szezonjával remek bemutatkozáson van túl.  Élete egyik legjobb szezonját hozta, hiszen Kloppnak sikerült kihoznia belőle az állatot. Milner a BL gólpassz királya megemlítésre kell, kerüljön, ahogyan a Robertson-AA támadó fullback trió gólhozzájárulása is. Egyedül a sérülésből felépülgető Lallana, Solanke és az idén kifejezetten védekező csapatstrukturális lukakat betöltő Wijnaldum nem hozták azt per90 gólhozzájárulásban, ami elvárható lenne. A remek támadás kapcsán azt lehet kritizálni, hogy idén kevés játékos vállán nyugodott a teher, hiszen a Salah-Mané-Firmino trió kiemelkedett. Coutinhot külön vettem, hiszen neki nagy jelentősége van/lesz az elemzésben. A télen a Barcához távozott kis brazil mágus élete félszezonját hozta ősszel mikor éppen játszott a per90 gólhozzájárulása 0,059-el maradt csak el Salahhoz képest. Ha másból nem látszott volna egészen elképesztő félszezonja volt. Távozásának meg kell és egyébként meg is látszik a statisztikákban.

Az őszi félévünk még Coutinhoval majdnem utolérte gólok tekintetében az Sköb féle tavaszt. A 2,5 rúgott gól meccsenként nagyon-nagyon jó. Kaput találó lövésekben ősszel volt a legerősebb a csapat. A több mint 18 kapura lövés pedig a második legtöbb. Coutinho távozásával a támadósor visszaesett, de csak kicsit. A 2,32 rúgott gól meccsenként még mindig piszok sok. Coutinho távozása azzal, hogy Ő maga egy nagy lövés volumenű (meccsenként 5-6 lövést elengedő) játékos átalakult. A tavaszi 15,18 lövés BR érkezése óta a BR féle Ködös ősz óta a legkevesebb. A kaput találó lövések tekintetében 5,64 lövés az bizony átlag alatti. Ebből nem nehéz kitalálni, hogy Coutinho távozásával keveset lövöldöző, de azt hatékonyan tevő csapattá alakult a csapat. A lövések gólra váltásában hatékonyabb csak az Sköb féle tavasz a maga ezüst menetelésével volt. Most tavasszal 6,54 lövésenként és 2,43 kaput találó lövésenként szerzett gólt a csapat. Ez is egészen kiemelkedő tavasszal gyakorlatilag 6,5 lövésenként gólt szerzett a csapat. Coutinho távozásához köthető még az a stilisztikai változás, hogy az őszi 13,29ről tavaszra 10,93 csökkent a meccsenként bemutatott sikeres cselek száma. Coutinhot ismerve ez sem meglepő. Meglepő viszont elsőre az, hogy őszről tavaszra nőtt a kiugratások száma a kis brazil mágus távozásával. Azonban jobban belegondolva nem annyira meglepő, hiszen távozásával össze tudott állni a mind két szélen szélsebes gólerős játékossal operáló sokkal szimmetrikusabb 433 ahol Mané és Salah sebessége egy szervező nélkül is emelni tudta a kiugratás számot.

A támadó sor esetében a havi osztás alapján kevés újdonság mondható el. Szeptember volt pocsék és még a Május maradt a meccsenként 2 gól alatt.

A kicsik és a nagyok megosztás kapcsán, amit érdemes megjegyezni az az, hogy támadás esetében az gól eredményesség tekintetében lényegesen kisebb különbségek voltak idén, mint a védekezés tekintetében. A PPGben található kicsik elleni 2,24 és a nagyok elleni 1,52 között van hatalmas különbség. A rangadókon szerzett – egyébként nagyon magas – 2,3 gól és a kicsik ellen szerzett 2,48 gól között nincsen szakadék. A mögöttes statisztikák alapján a kaput találó lövések között nincsen nagy, de a lövések között már van jelentős eltérés. Azaz a nagyok ellen lényegesen hatékonyabb a csapat támadó játéka és sokkal kevesebb lövésenként szerez gólt. A három Kloppi szezon tekintetében a támadás tekintetében egyértelműbbek a tendenciák, főleg ha csak a két teljes és 433as szezont tekintjük. A kicsik ellen nagyon sok lövés, nagyon sok gól jellemző nagy labdabirtoklás mellett. A nagyok ellen kevesebb lövés, kevesebb gól és kevesebb labdabirtoklás jellemző.

Összességében a támadó sor remekül szerepelt idén. Coutinho távozásával kisebb lövés volumenű, de hatékonyabb lett. Ezt a tradeoffot a magam részéről élhetőnek gondolom.

Azt gondolom, egy remek szezonon vagyunk túl. Még egyszer kiemelném a szezon két legfontosabb tulajdonságát. Az első, hogy a nagyobb keret mélységnek és a jó rotációnak köszönhetően végre egy jó, sőt jobb tavaszt produkált a csapat, mint őszt. Ez a Liverpoollal megszokott dolog BR alatt is igaz volt, de eddig Kloppal nem működött. A második, hogy az Ikarusz törés üzembiztosan működött főleg az ellenük tapasztalható elit kapott gólszámnak köszönhetően. Ha ezt a két dolgot Klopp akár Buvaccal akár nélküle tartani tudja, akkor szép szezonoknak nézünk elébe.