Bienvenue Keita!

A ma bemutatandó játékosunkat, azt, hiszem, nem nagyon kell bemutatni. Egyrészt mivel tavaly nyári vétel, másrészt elég hosszas saga volt tavaly nyáron, és ha nem is akkor, de a most kezdődő szezonra sikerült behúzni. Mindenki ismeri a sztorit, hogy nagyon akartuk tavaly nyáron, de akkor nem engedte a Red Bull és idén is csak azért, mert aktiválódott volna a nyáron a kivásárlási ára, amire még rá is igértünk, hogy biztos a miénk legyen. Így is lett, július 1-től hivatalosan is a Liverpoolé Naby Keita.

Gondolom tavaly nyáron mindenki kismillió videót, elemzést látott olvasott róla, így az általános bemutatót rövidre fogom.

Naby Laye Keïta Guinea (korábban francia Guinea) labdarúgó. Idén töltötte a 23-at, így a legjobb focista évei legelején jár. Nagyon alacsony 170 cm körül mozog, így a Coutinho, Allen vonalon kell elképzelni. Azt gondolom, mindenki tudja, hogy Keita igazán különleges labdarúgó. Statisztikai vonalon párját ritkítja, vagy egyedül csak ő képes ezeket a számokat hozni a világon. Ez azt jelenti, hogy ilyen szinten, mint Keita igazából más nem tudja ötvözni azt, hogy olyan támadó (cselezés, kulcspasszok, lövések) statisztikái legyenek, mint egy elit támadó középpályásnak, hogy közben meg védekezésben (szerelések, interceptionök) olyan statisztikái legyenek, mint egy elit védekező középpályásnak. A statisztikai elemző közösség nagy kedvence. No, és a leírtak alapján ő az ultimate box-to-box középpályás. A pályáfatása érdekesen alakult fiatal korban Franciaországba került a francia alacsonyabb osztályokból a Red Bull fedezte fel. Két évet töltött az osztrák majd két évet a német csapatukban, így került el mostanra hozzánk. (Életútja kísértetiesen emlékeztet Manééra (cselezése is)) Viszonylag fiatal kora és az alacsonyabb szintű bajnokságok ellenére Európában például elég tapasztaltnak tekinthető a maga több mint 20 mérkőzésével (bár mostanra nálunk sem akkora hiánycikk már az Európai tapasztalat, mint korábban)

Számomra két dolog érdekes most. Az első, hogy a korábbi remek éveit követően, hogyan szerepelt a kölcsönben maradós évében, hiszen a Red Bull nem véletlen ragaszkodott csapata legjobbjához. A csapat szempontjából azt gondolom, vegyes az eredmény, hiszen nem sikerült ismét kiharcolniuk a BL indulást, hiszen végül csak a 6. EL-indulást jelentő helyen végeztek, viszont Európában szépet mentek, hiszen első nekifutásra a BL-csoportban EL-tavaszt érő helyen végeztek és az EL-ben a 8 között csak a későbbi döntős Marseille állította meg őket. Persze, számunkra az az izgalmas, hogy Keitának milyen szezonja volt.

Az látszik a számokból, hogy a korábbi magas színvonalát tartotta. Továbbra is csapata legjobbja volt. Továbbra is kiemelkedő szerelések tekintetében, ugyan interceptionök tekintetében a korábbiakhoz képest visszaesett, de még így is kifejezetten jó, sőt a meglevő fiainkhoz képest kiemelkedő.

Támadásban még előrébb is lépett. (Feltételezem, hogy a legjobbjukat kicsit támadóbb szerepben használhatták) Többet lőtt kapura, mondjuk, ez sajnos a nem jó minőségű 16oson belüli lövésekben, hanem távoli lövésekben jelentkezett (viszont az látszik, hogy nagyon konzisztensen legalább 0,6 lövést összehoz per90 16oson belüli lövésekből), viszont lényegesen többet cselezett, több kulcspasszt adott, mint korábban. A lényeget tekintve gólokat per90 alapon gyakorlatilag pont olyan arányban szerzett, mint tavaly és gólpasszokban maradt el a megszokottjához képest, de a fél gólhozzájárulás per90, azért kifejezetten erős.

Tényleg nehéz elmenni amellett, hogy védekező képességei miatt sokan védekező középpályásnak tartják és ilyen szerű poszton is játszott, de öt évéből 4 alkalommal hozta gyakorlatilag vagy még jelentősen meg is haladta 0,5 gólhozzájárulás per90-et. Persze az alacsonyabb színvonalú bajnokságok ebben akár szerepet is játszhattak, de ezt ellensúlyozza a fiatal kora. No meg két egymást követő Bundesliga szezonban-utóbbiban pedig már BL+EL kombóval hozza ezeket a félelmetes számokat. A srác tényleg különleges.

Három negatívumot kell vele kapcsolatban megemlíteni.

Egyrészt sosem volt még része olyan meccs terhelésben, mint nálunk várja. 3000 percnél egyszer játszott csak többet. Pedig a transfermarkt sérüléstörténet (tudom nem a legmegbízhatóbb) alapján hosszú komoly sérülései nem voltak, “csak” sok apró. Nem is olyan kicsi aggodalommal várom, hogy a nálunk várható nagyobb terhelésre hogyan reagál a játéka.

A másik az, hogy agresszív játékos, aki mindig a tűz közelében van. Speciális képességeiből adódóan vele is sokat szabálytalankodnak (aki sokat cselez, sokszor rúgják fel) és ő maga is sokat szabálytalankodik. A sok szabálytalanság elég sok sárgában és tavaly két pirosban jelentkezett. A forrófejűségét nálunk le kell vetkőznie. A sok faragás kapcsán van egy olyan parám is, hogy szerintem ő is olyan, mint Clyne és Mané, azaz ha egyszer eltörik, akkor ott könnyen lehet, hogy vége a karrierjének az érdemi része.

A harmadik elég egyértelmű. Termetéből adódóan a fejpárbajok nagyon nem az erősségei. Mondjuk, nem akkora probléma ez, hiszen a termete teszi lehetővé, hogy viszont a cselezés kifejezetten erőssége lehessen.

A második, hogyan illik hozzánk. Elvileg Keita közel tökéletes a Kloppballba agresszívan gegenpresszingel sokat fut, jól védekezik, jól támad. Kicsit úgy képzelem, hogy egyszemélyben olyan mintha a Coutinho-Lallana-Ox játékos vonalat és a Milner-Hendó-Ox féle kőműves vonalat egybe gyúrnák. A jelenlegi 4-3-3-ban a 8as posztra egyértelmű upgrade bárkivel szemben egyedi képességei miatt.

Azt is gondolom, hogy Fabinhoval csomagban érdemes kezelni. Egyrészt nagyon viccesen fognak kinézni a pályán a colos és a törpicúr. Másrészt képességeik alapján elméletileg lehetővé teszik, hogy Klopp szokásaival ellentétben rugalmasabb és változatosabb legyen az alaptaktika tekintetében. Vele, velük egy 4-2-2-2 egy 4-2-3-1 is simán életképesnek tűnik. Szép idők elé nézhetünk.