Bem-vindo Fabinho!

Az első igazi idei nyári igazolás kifejezetten gyorsan megtörtént pár nappal a BL döntő után, ami a hangulatnak azért segít nem is kicsit. Főleg, hogy Keita igazolást, ha akarjuk, számolhatjuk az idei nyárhoz, így már két új érkező van a középpályára, ami az idei hosszú szezonban a sérülések miatt kissé elfogyott a végére, így nehéz nem pozitívan tekinteni erre az igazolásra. Nézzük kit is igazoltunk.

Fábio Henrique Tavares, avagy Fabinho idén tölti a 25 életévét. Tehát a legjobb focista éveinek elején jár. A csávó ritka fizikai adottságokkal rendelkezik, hiszen magas, de vékony és ennek ellenére gyors. Tudjuk jól a magasság adatok nem a legmegbízhatóbbak, de egy 188-190 cm között lehet valahol, ezzel persze egycsapásra ő lett a legmagasabb középpályásunk. Macca örül.

Európai pályafutását a Real Madrid “B” csapatában kezdte, de nem itt, hanem a francia bajnokságban a Monaconál szerzett nevet magának. Alapvetően azért tértem ki erre, mert a sebessége és itt elsősorban a gyorsulására gondolok (továbbra is a magyar nyelv gyengéjének tartom, hogy a sebességre csak egy szavunk van az angollal szemben, így mindig gondom van, mikor a témáról kell, beszéljek, pedig a Kloppi foci kapcsán biza a sebességről rendszeresen kell beszélni, hiszen központi elem. Tudom volt már, de nem tudom elengedni, hogy sebesség, gyorsaság kapcsán csak keverni tudjuk a két teljesen különböző tulajdonságot: a végsebességet és a gyorsulást) kapcsán érdemes megjegyezni, hogy pályafutását jobboldali fullbackként kezdte. Ez a magasság, (amibe beleértendő, hogy cingár módjára piszok hosszú kezei, lábai vannak), sebesség kombináció az, ami speciálissá teszi fizikai adottságait. Védekezésben sebességének köszönhetően oda tud érni és hosszú lábainak köszönhetően meg tud csinálni olyan szereléseket, amikre a legtöbb focista nem képes.

Oda tud érni és megszerezni labdákat, amikre kevesen képesek.

A statisztikáit nézegetve lehet látni, hogy 3 éve szerepel a középpályán.

A magassága kapcsán érdemes két dolgot megjegyezni. Mezőnyben jó fejelőnek számít (ugyan Franciaországban, ami nagyon nem Anglia a fejpárbajok szempontjából), olyan mennyiségű megnyert fejpárbaja, van, ami nem összehasonlítható egyik meglevő középpályásunkéhoz sem, mivel egyszerűen köröket ver rájuk. A kisebb angol csapatok előrevagdosott labdái és az ellen kapus kirúgásai kapcsán sokkal jobb esélye lesz a csapatunknak vele a pályán labdát szerezni, mint eddig. Valószínűsíthető, hogy a már nem vészesen gyenge pontunk, de azért még mindig nem erősségünk, avagy a rögzített szituációk kivédekezése vele a pályán erősödhet. A másik érdekesség a magassága és a fejelések kapcsán, hogy viszont támadásban rögzített szituációknál a Monaconál nem volt tényező. Nemhogy gólokat nem szerzett, de még kapura menő lövéseket sem (2013ban szerzett utoljára fejes gólt és Monacoi pályafutása alatt 3 kapura menő fejese volt, ami annyira hihetetlen adat, hogy kérdőjeles számomra, hogy igaz lehet-e).

Ki szokták emelni, hogy védekező középpályáshoz képest gólerős az elmúlt 3 szezonban 28 gólt szerzett 149 meccsen. A Monacoi pályafutása alatt pedig 22 bajnoki találatot. Ez elsőre nagyon komoly szám. Azért nem szabad elmenni a tény mellett, hogy góljainkat döntő többségét büntetőkből szerezte. A 22 bajnoki góljából 19-et egészen pontosan. Nem akarom érdemeit nagyon kisebbíteni, de azért, így egészen más a leányzó fekvése. Mondjuk nálunk Milner öregedésével éppenséggel szükség van más biztos büntető értékesítőre, így éppenséggel nagyon jól fog jönni eme képessége. A francia bajnokságban 20 büntetőből 19et értékesített.

A statisztikái (videoi) kapcsán még kiemelendő, hogy jó eséllyel a szélső védői fiatalságából eredően jól és sokat cselez. Főleg védekező középpályás létére. Rendszeresen látni tőle, olyant, hogy megcsinál, egy cselt majd nagy sebességgel elindul támadni a labdát vezetve. Azt gondolom a Kloppballunknak ez a tulajdonság erősítheti a direktségét. Mindenestere a magam részéről nem tartom ezt jónak. Itt térnék ki arra, hogyha marad a 4-3-3, akkor a csávó a 6os pozícióba illik a legjobban. Abban biztos, vagyok, hogy a 6os poszt a csapat egyik legfontosabbja és itt engedhető meg a legkevesebb hiba és itt preferálandó leginkább a szürke hibakerülő stílus. Ezen a poszton, ha elrontasz egy cselt, egy passz rossz helyre megy, főleg ha a csapat védekezésből éppen támadásba megy át, akkor a lehető legmagasabb gólszerzési lehetőséget kínálod fel tálcán ellenfelednek (a híres Gerrard elcsúszás szerintem mindenkiben sebeket tép fel, de ez alapján a legérthetőbb mire gondolok). A lényeg, hogy számomra az, hogy sokat cselez nem éppen a pozitívum kategória.

Az egyetlen igazi negatívum a játékában, amit a néhány megnézett bemutató videó alapján látok, hogy rendszeresen szokott veszélyes becsúszásokkal élni. (Azt hiszem többször olvashattátok tőlem, hogy nem szeretem a becsúszó szereléseket. Egyrészt mivel sérülés veszélyesek. A másik fő érvem ellenük, hogyha nem sikerülnek, akkor onnantól a becsúszó játékos kiesik a játékból, hiszen esélye sincs, utolérni a támadót mire a becsúszásból feláll, és újra el tud kezdeni mozogni sok idő, eltelik)

A csávó klopball kompatibilisnek tűnik minden elemében, hiszen van sebessége, már a Monaconál lehetett tőle látni gegenpressing megmozdulásokat, jól védekezik, a hosszú lábaival elképesztő szerelésekre képes. Mélyről való labdás előre rontásai a csapat direktségéhez jól illenek. Az árával a mai PL környezetben azt gondolom nem érdemes foglalkozni. Összességében egy jó korban levő és a rendszerbe jól illő játékost szereztünk és ezzel, jó eséllyel sikerült mélyíteni az egyik legfontosabb pozícióinkat.

Még egy dolgot szeretnék vele kapcsolatban kifejteni. Minél többet gondolkoztam bemutatóján annál erősebb lett a párhuzam a két focista között. A csávó és Emre Can közötti párhuzamok kísértetiesek. Mindkettő szélső hátvédként kezdte a pályafutását, mindkettőnél érkezésekor a becsúszó szerelések és a piros veszély gondot jelentett. Mindkettő szeret és tud cselezni, mindkettő szeret labdával megindulni, támadni. Mindkettő védekező középpályásként érzi magát a legjobban. Hasonló korban vannak. Emre Can várható távozásával, azt gondolom az a kérdés, hogy Fabinho upgradet jelent-e leszűkül arra, hogy Fabinho jobb-e és ha igen miben, mint Can. Első körben azt gondolom, hogy egy magasabb, fejpárbajokban jobb, jobban gyorsuló és védekezésben fegyelmezettebb játékost kaptunk, de olyant, aki gólszerzésben gyengébb és nem vethető be 8as poszton. Látatlanban ma és még 1-2 évig eldönthetetlen ez a kérdés érdemben.