Zokni és Technic Lego, avagy welkom Virgil

Lezúztuk a karácsonyt, bejgli, töltött káposzta, Arsenal, fadíszítés, hogyan kaptunk 3 gólt ettől a fos Arsenaltól, halászlé, aperitif előtt nem iszunk valamit, kacsa, bor, pogácsa, zserbó, szaloncukor, töltött hattyú, gyerekek vigyetek még egy kis sültet az útra, kevés az a négy doboz kaja és a szentektől a szűz megváltó szerepben.

Sok minden említeni méltó nem történt a hattyúk elleni meccsen, a döcögős első félidő után beindult a gőzhenger és simán gurítottunk még 4-et az első gól után már az újabb vereséget elkönyvelő walesienek. Elég erősen készülnek az újabb csampó menetükre, mert egyre kilátástalanabb a helyzetük, és nem csak a pontok, de a játék tekintetében is. Sajnálatos módon el is intézem ennyivel a klasszikus kiharang topikot, erősítve ezzel azt a téveszmét, hogy az ilyen sima győzelmek után nem énekeljük meg megfelelően a csapat remek teljesítményét. Nem lebecsülve például Trent gólját, de ez a Swan még az őszi WHU-nál is rém gyengébb volt. Hoztuk a kötelezőt a szép győzelemmel az anfieldi pokolból, örülünk neki, mint a szokásos ajándék zokninak (mint az ábra is mutatja a korral egyre jobban).

Virgil van Dijk érkezésével érdekesebb téma került a mai írásom középpontjába, ahelyett, hogy vicces gifekkel telerakott hattyúzabáló posztot írjak. Nem sok esélyt adtam volna a téli érkezésére, ennél nagyobb öröm most, hogy késői karácsonyi ajándékként nagyobbat üssön, mint a teljes nyári ablak. Ha jól gondolom nem nagyon kell feszegetni, hogy a nyarat alapjaiban határozta meg a középhátvéd kérdése. Kritikus pontja a poszt a keretnek, hiszen elég vékony két első vonalas ember arra a posztra, egy fehér Touré és egy fiatal Gomez előtt.

Már a nyáron elkezdett kirajzolódni Klopp és a Liverpool új átigazolási filozófiája, miszerint az elsődleges célpontok csak olyanok lehetnek, akik a kezdő tizenegyen feltétlenül tudnak javítani. Ezek az infók elég hamar kiszivárogtak, miszerint még az ablak nyitása előtt 3 játékos az abszolút A terv; Salah, van Dijk és Keita. Nem mások, nem a B vagy C opciók helyettük, hanem amíg van lehetőség megszerezni, és a játékos is jönne, addig nem tágítunk. Salah volt a legegyszerűbb vétel, hiszen a Romának kellett a pénz lóvéra. Érkezésével végre lett egy villámgyors, nagy munkabírású és jól cselező ballábas szélsőnk, aki azóta is bizonyítja mennyire hiányzott ő ide. Keita és van Dijk nem feltétlen sikertörténet a nyár szempontjából, a két játékos klubjai megmutatták, hogy jobban megéri megtartani a legjobbjaikat, semmint hatalmas összeget zsebeljenek be. Keita jön a nyáron, igaz, a kivásárlási árán felül, de biztosan liverpooli játékos lesz. A van Dijk-történet igen kacifántos a sok megszokott epizóddal; nyári megy-marad, Cou pénzen vagy anélkül, edz vagy nem edz, télen vagy jövőre, City vagy a Dinamó nyúlja le előlünk. Aztán a világ legdrágább védőjátékosaként, bónuszokkal együtt 75 millió fontért érkezik január elsején.

A nyárra belengetett 120 milliós vásárlási keretet, még ha egy éven belül is, de sikerült a lista első három helyezettjére elkölteni és nem eljutni a pánik vásárlások csúszdáján oda, ahova már eljutottunk a Sanchez-Balotelli skálán. Igen kockázatos ez a hozzáállás, hiszen a fent említett CB-négyessel kellett nekimenni a szezonnak, ami óriási rizikó Klopp részéről az első BL-lel terhelt liverpooli idényében. Nem áldozta be a reményt VvD-re azért, hogy eggyel többen legyenek a Lovren szint mögött a padon, mert azzal hosszútávon nem lesz Wenger kupánál több.

Egyelőre háromból három sikeres vétel áll olyan nevek mellett, akiket ellenfeleink is szívesen a soraikban tudnának, ha idevesszük Ox-ot is, aki a dinamó magasabb fizetése ellenére jött hozzánk, úgy néz ki, a piacon is kezd beindulni a Klopp-hatás.

Nem mehetünk azonban el amellett az aprócska tény mellett, hogy egy nagyobb vagyon, amiért délről északra jön a holland. 75 millió font – beleszámítva a lehetséges add-onokat is – egy középhátvédért, elképesztő összeg. A klubrekordot jelentő Salah-igazolást közel dupláját adjuk ki (kb. igaz, a bónuszok egyik és másik oldalt is kérdőjelesek). Védőért ennyi pénzt nagyon ritkán adnak ki klubok. Illetve nem csak védőért, a világ top 10 legdrágább igazolásába is belefér ez az üzlet. Aki minimálisan is követte az elmúlt évek játékosmozgásait, annak nem meglepő, hogy a PL-ben van pénz. Everton lazán döntötte meg a városi átigazolási rekordot a nyáron, úgy hogy igazán port sem kavart a Sigurdssonra betolt lóvé, és mit rakott le az Everton az asztalra az elmúlt ’95 óta? Hihetetlen módon megindult az igazolások inflációja, köszönhetően a tévés pénzek, Neymar kivásárlása és a kínai igazolások hatásának. Azonban, ha kicsit kikukucskálunk, a nagyobb képet megnézve a liverpooli átigazolási ablakok nettó költése nem tükrözte idáig a tévés pénzek növekedését. Az FSG érkezése óta nettó költésünk 20 millió körüli átlagot mutat, amit a Keita-VvD igazolások jócskán 30 fölé tolnak majd. Ebben elég nagy szerepe volt annak, hogy a keret tagjai jó értéket képviseltek a piacon. Nem egy kirívó szám ez, ha összehasonlítjuk a liga csúcsával. Egy fecske nem csinál ugyan nyarat, de Kloppal változik a filozófia: az A célpontokért kérdés nélkül rakjuk le a nagy pénzt, mert van miből, mert szükség van rájuk a csapatban, mert ha nem belenyugszik a klub, hogy a fő célpontok a riválisoknál kötnek ki, akkor egy pénzügyileg igen gyümölcsöző, de trófeákban szegény klubot építenek, lásd Arsenal.

A pénzügyi részének a másik oldalát pedig a TPI-vel számolt átigazolási díjakat nézve még csak kanyarban sem vagyunk a listán, most kezdünk kopogtatni:

Virgil van Dijk 26 éves, tehát karrierjének a csúcsára érkezik Liverpoolba, még úgy is, hogy középhátvédként 30 felett is léphet még szintet. Fizikálisan igen erős, fejpárbajokban kiemelkedő és gyors, valamint Matiphoz hasonlóan, úgy VvD is kifejezetten jól bánik a labdával. A komoly statolás részt meghagyom Máténak, de egyet kiemelnék, meccsenként több, mint 6 fejpárbajban vesz részt és ezeket 75% felett nyeri meg. Természetesen itt is igaz, hogy egyedül nem fogja megoldani minden védelmi problémánkat, hiszen ezek rendszerszintűen kódolva vannak a játékunkba, de biztosan lendít majd a rögzített helyzetek elleni védekezésben, valamint az ilyen helyzetekből való gólszerzésben is. Fun fact, a szezonban összesen 3 gólt kaptunk az Anfielden a PL-ben, 10 meccsen ez nem rossz. Nem is a védelemben várom az igazi durva hatását, hanem a fizikális ellenfelek elleni szenvedést olthatja ki Virgil azzal, hogy busztöréskor lesz végre egy kimagasodó fej a szögleteknél.

Mivel nyáron nem sikerült kierőszakolnia a transzfert, így csapatkapitányból egész más megítélésbe került a szenteknél, és ez rá is nyomta a bélyeget a játékára. Nyilvánvalóvá vált, hogy nem tervez egy évnél tovább, ezért nagyobb hangsúly került utóda beépítésére, valamint a bokasérüléséből is még gyógyulóban volt, de nagy valószínűséggel fejben sem sikerült egyszerűen feldolgozni, hogy a költözése késik legalább egy fél évet. 12 meccsen lépett csak pályára a szezonban és remélem, hogy szép fokozatosan sikerült majd beépíteni a csapatba januárban. Azt is remélem, hogy sikerül ezt az elmúlt pár hónap mentális görcsét maga mögött hagynia, és szintet tud lépni a legnagyobb hibájának levetkőzésében, hogy ne aludjon bele a meccsekbe, mert erre már itt van nekünk Gomez.

Ugyan csak fél évet késett az igazolás és óriási kockázatot vállalt Klopp, hogy nem vett egy Lovren közeli tudású CB-t a nyáron, de fő célunk, a jövő évi BL szereplés elérése tökéletesen képben van, így veszíteni nem vesztettünk semmit. Változó trendbe illik az igazolása, miszerint nem egy igazán sokféleképpen használható keretet építünk, hogy majd csak kialakul, kik és hogyan képesek a legjobbjukra, hanem az alap, működő 11-ünket fejlesztjük a következő szintre, méghozzá olyan játékosokkal, akik 100 százalékig illenek a Klopp elképzelésébe. Vége a B megoldásoknak, nincs több rendszeridegen kísérlet a Lambert-Benteke-Balotelli sorban, az igazolások helyett a csapatba vetett hitre helyeződik a kockázatvállalás, csak azért, hogy érkezzen valaki, nincs vásárlás.

Van Dijkkal megkaptuk a régóta vágyott Technic kamiont, sokáig és jól fogunk vele szórakozni, közben a hattyús zokniban a lábunk sem fázik a padlón gubbasztva.