Továbbra is big picture

Remélem mindenki örül, hogy a híres-neves cseresznyés gif helyett valami rendes posztszerűség születik meg ma elméletileg. Az aktuális ellenfél a poszt szempontjából lehetne bárki.

Azért hogy a kötelező köröket lefussuk: eddig idén nem hasít nagyon a Howe vezette Bournemouth szekere, hiszen erősen benne vannak a kiesés-elkerülési harcban. Mondjuk, ezzel nagy dolgot nem mondok, mert nagyjából a mezőny fele a Championship mocsarának elkerüléséért iszapbirkózik. Túl sok újat nem tudok mondani, hiszen azt mind tudjuk, hogy a Bournemouth a még mindig tehetséges fiatal brit menedzsernek tartott Howe vezetésével játszósabb focit játszik, mint az átlag PL kiesés elől menekülő csapat a maguk matuzsálam, edzőkeringős csodamenedzsereivel. Nekünk elvileg feküdni szoktak a játszós csapatok, azonban Klopp-pal elég szoros nyögvenyelős szokott lenni a Bournemouth, hiszen eddig négy meccsen nem volt 1 gólnál nagyobb gólkülönbség. A decemberi hajtásban most sem számitok nagyon másra.

Ma alapjában Klopp-pal akarok foglalkozni visszanyúlva a bemutató posztjához. Szerintem Klopp nem csak nagyszerű figura, nem csak a tökéletes párosítás a Liverpoollal, hanem nagyszerű menedzser is. A két fő kérdőjel az volt, hogy Ikaruszt törni stabilan mennyire fog tudni, illetve mennyire fog tud alkalmazkodni az angliai megterhelő szezonokhoz, ergo mennyire fog tudni jól rotálni. Persze ha az ember nagyon akar kukacoskodni, akkor bele lehet kötni, hogy teljes szezonon keresztül még nem láttuk stabilan Ikaruszt törni, illetve hogy ugyan ma már rotál nem is keveset, de azt nem mindig jól teszi, de ma nem ezt a részt akarom kihangsúlyozni. Egyébként meg azt gondolom, hogy láttunk tőle ahhoz már eleget, hogy megbízzunk benne.

(kattintásra nagyobb lesz)

Amire a mai a bemutató poszthoz képest a kupameccsekkel teljes szezonosra frissített táblával rá akarok világítani az nagyon egyszerű: Kloppnak csak nagyon ritkán van jól védekező csapata (meccsenként 1 kapott gól alatt), eddig pontosan háromszor sikerült nekik. Ebből kétszer bajnok lett a Dortmunddal, valamint a Mainz történetének első Bundesligába feljutását hozták ezek a szezonok. Ezzel semmi meglepőt vagy újat nem mondok, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy Kloppék nem a védekező, hanem a támadó foci hívei, így nem is nagyon értem mikor a gyenge védekezést vagy a sok kapott gólt hozza fel valaki Klopp ellen, hiszen ez a Klopp-jelenség alapeleme. A józanész és a logika azt mondja nagyon határozottan, hogy ezen nem fog egy VvD vagy bármilyen focista egymagában változtatni. Ez szerintem olyan, hogy a zebracsíkos tapírnak hosszú fasza van, a kloppi csapatok nem kapnak kevés gólt. Azonban mindig ott van a remény, hogyha egyszer sikerül tényleg elit szintre hozni a védekezést és a kapott gólszámot, mert a 0,7-0,8 kapott gól az elit, akkor nagyon erős reményeink lehetnek arra, hogy el tudja hozni a Szent Grált.

A másik, amit szeretek és szeretnék hangsúlyozni az az, hogy Anglia mennyire megterhelő meccsszám-ügyileg, főleg a Bundesligából nézve. Mindenki szerintem már álmából felébresztve is tudja, hogy Anglia a két kupával és a téli pihenő helyett a szezon legsűrűbb időszakéval mennyire elüt a kontinenstől és ez mennyire nehézzé teszi a PL csapatok tavaszi Európai menetelését. Azért érdemes most is megnézni azt, hogy Kloppnak menedzserként ez a 17. szezonja, de az idei lesz a negyedik legalább 50 meccses szezonja (idén a minimum meccsszámunk jelenleg 50, de ez még változhat felfelé BL vagy FA kupa továbbjutással esetleg visszavágóval az FA-kupában). Persze megnézhetjük azt is, hogy Klopp eddigi 17 szezonjából mindhárom angliai szezon a top7 legtöbb meccses szezonja között van. Ehhez a gondolatmenethez szorosan hozzátartozik az, hogy ugye Kloppék első angliai szezonja BR-től átvéve 52 meccsel a rekordjuk (abban a szezonban összességében 63 meccsünk volt, ami persze még Angliából nézve is kiemelkedően magas meccsszám) csak hogy igazán durva legyen. Ezzel alapjában csak azt akarom ismételten aláhúzni, hogy a rotáció bizony Angliában elengedhetetlen, ha nagy csapat akarsz lenni. Ehhez a gondolatmenethez ha hozzáveszem, hogy az idénre a fizikai megterhelésből (meccsenkénti futás és pressing) visszavett Klopp még mindig Angliában az egyik, ha nem a legmegterhelőbb stílussal rendelkezik, akkor bizony nem nehéz belátni, hogy Krawitzéknek, ha sikeresek akarnak lenni Angliában, akkor a rotálás nem opcionális, hanem kötelező. A rotálás meg pont olyan, hogy eredményeként nem az elméleti legerősebb kezdő fut ki a legtöbbször, sőt ha jól van csinálva, akkor sosem az elméletileg legerősebb kezdő fog kifutni a pályára. Szerintem az ünnepi őrület havában semmilyen szín alatt nem lehet Kloppék szemére vetni, hogy rotálnak, sőt az lenne a baj, ha nem tennék, és 2-3 naponta felküldenék az éppen legerősebb csapatot és kiégetnék a játékosokat a szezon derekán.

Szerintem alapvetően jó az eddigi szezonunk, és ha visszajönnek a sérülésből Lallanáék akkor egy jó szezonunk lehet, főleg ha tényleg sikerül elkerülni, hogy itt decemberben kiégessük a fab4-t.