Trendek

A mai nap folyamán fiaink az újonc Brighton otthonában fognak focizni egyet. Ennek a beharangozónak elméletileg erről a meccsről kellene szólnia. Azonban őszintén egyetlen Brighton meccset sem láttam még. A csapatról az összes tudásom, hogy a kiváló Championship Manager Hughton vezeti őket és jól kezdték a szezont, hiszen már majdnem megvan a pontjaik fele a bűvös 40-hez. Lehetne még írni arról, hogy valószínűsíthetően vissza fognak majd esni a szezon előrehaladtával a jól kezdő újoncokhoz hasonlóan, de helyette nézzünk inkább rá a Kloppi trendekre.

Szeretném azzal kezdeni, hogy a Maribor meccs kapcsán átgondoltam és revizionáltam a nagyon sokszor közzétett kicsik vs. nagyok elleni meccsek eredmény és stílusbeli statisztikát tartalmazó adat tábláimat, hiszen a Maribor hiába volt BL meccs, egyszerűen nem fért bele a nagyok/rangadó kategóriába. Szerencsére a 2016/17-es szezonnal nem volt gond, mivel nem volt haccintér, azonban Klopp első szezonjának az EL meccsei – a Kazany, Sion, Augsburg meccsek – a rangadó kategóriából átkerültek az Ikarusz-törés ergo a kicsik elleni kategóriába. Jobban analogizálva így a PL megosztásra, hiszen Angliából is csak a Top6 elleni meccseket vezetem ide, egy Soton vagy egy Everton elleni meccset nem. Ezen logika mellett Klopp első szezonjából már csak a Bordeaux elleni meccs az, ami megkérdőjelezhető, hogy jó helyen van-e. Mivel az adott meccs adatai jól illenek a kategóriába ezért maradt ott. Sokszor lehet hallani, hogy a statisztika hazudik, ami szerintem baromság, mert a számok nem hazudnak maximum az azokat értelmezők hazudhatnak vagy tévedhetnek. (szerk. by Glen: felállt) Azt gondolom, hogy egy ilyen nem objektív beosztásnál, mint ez is, sajnos benne van az, hogy át kell értelmezni. Alapvetően 5 meccs került átsorolásra és ezzel jó pár korábbi meglátásomat kell cáfolnom. Nézzük is mi változott és mi nem.

Az alap összefüggés – miszerint más stílusban focizunk a kicsik ellen, mint a nagyok ellen – nem változott, sőt sokkal élesebb lett a különbség a 2015/16-os szezonra is. Azonban egy fontos megállapításom változott: jobbak vagyunk a nagyok ellen, mint a kicsik ellen, hiszen minimálisan, ugyan de most már azt mutatják az adatok, hogy Klopp első szezonjában a PPG ha minimálisan is, de jobb volt a kicsik ellen, mint a nagyok ellen. Ennél mélyebben most nem fogok belemenni a változásokba. Inkább foglalkoznék a trendekkel, ami a mai cél. Klopp eddigi focijának változásaival a kicsik és a nagyok ellen.

A rangadókkal avagy a nagyok elleni meccsekkel kapcsolatban azt érdemes látni most éppen 3 szezon adatai alapján, hogy igazán jó eredményeket csak tavaly a haccintér mentes szezonban hoztunk, hiszen ekkor alulról karcoltuk a bűvös 2 PPG határát (1,92 PPG), az első szezon nem volt rossz (1,65 PPG), azonban idén finoman fogalmazva nem nagyon jönnek az eredmények (1,4 PPG), aminek okát  – asszem nem fogok túl nagy meglepetést okozni, hogyha elmondom, hogy – a védekezésben kell keresni. A kapott gólok meccsenkénti átlaga nagyon keményen rossz (1,9 főleg 1,12 és 0,91 fényében) ez még akkor is rossz lenne, ha kiveszem a két a kapott gólok számát felinfláló City és Tottenham meccset (1,25). Előreszaladva a “rangadókon” szerzett gólok tekintetében koránt sincsen ekkora kilengés (1,71, 1.64, 1,8), így jogos a kijelentés, hogy a védelem gyengélkedik idén a nagyok ellen.

Ezzel kanyarodjunk is rá a védelemre, amit viszont nem fogunk tudni megtenni az egész csapat stílusának áttekintése nélkül. Ugye a Fonaton nevelkedett Liverpool szurker, ha meghallja a Kloppi stílust, egyből a Heavy Metálra ergo a gegenpressingre és a pressingre asszociál az ellenfelek saját térfelén való folyamatos zargatására. Nos ha megnézzük, itt három dolgot kell látni:

1.: mikor Klopp megérkezett, akkor csapatta rendesen (a t+i azaz a szerelések és interception-ök száma ekkor volt a legmagasabb, ami elismerésre méltó, hiszen szezon közben érkezett ugye és nem saját emberekkel tolta)

2.: mindig is volt egy jelentős eltérés abban, hogy mennyire is volt felcsavarva a gegenpressing a kicsik és a nagyon ellen

3.: a pressing folyamatosan vissza csavarásra került Klopp eddigi szezonja során (“rangadókon” 44,71; 34,82; 30,60) (“kicsik ellen” 32,74; 27,23; 24,58). Itt kell megjegyeznem azt, hogy ezt a kijelentést miért is gondolom igaznak. Egyrészt mivel a t+i szám nem csak a pressinget mutatja, így mindig óvatosan kellene fogalmazni ennek pressingre való átfordításakor, de most nem is ez a lényeg. Hanem azt hiszem az egy kikezdhetetlen tétel, hogy ha kevesebbet van nálad a labda, akkor többet kell védekezned vagy fordítva, ha többet van nálad a labda, akkor kevesebbet kell védekezned. Röviden, de a t+i szám erős összefüggést mutat a labdabirtoklással. Éppen ezért mivel Klopp alatt a “rangadókon” nincsen jelentős labdabirtoklási különbség (51,41%; 50,09;% 48,80%) viszont megfigyelhető a t+i erős és folyamatos visszaesése, ezért Klopp esetében levonható az a következtetés, hogy a gegenpressing visszacsavarásra került (ha itt megáll, akkor nyugodtan feltételezhetjük, hogy a kicsik ellen is).

A Heavy Metál vissza csavarása két dolgot hoz. Egyrészt nagyon örömteli, hiszen az angol fociban az a fajta gyilkos foci amivel Klopp érkezett nem fenntartható (az okokat ismerjük téli szünet hiánya, sok kupa meccs stb.). Másrészt viszont ez az oka annak, hogy a rangadókon több gólt kapunk, hiszen a Kloppi foci erre lett felhúzva és ugye tudjuk, hogy kellőképpen túlfeszítve lett erre felhúzva. Éppen a túlfeszítettsége miatt a legkisebb eltérés a pressing intenzitásban rántja magával az egész csapat védekezést. A pressing hiánya miatti csapatvédekezés szétesése persze mind egyéni hibákban jelentkezik, és elő lehet venni Lovrent, Morenot, Hendersont, Minyont, bárkit, de a lényeg az, hogy a rangadós védekezésünk visszaesésének a fő oka, hogy Klopp sikeresen adaptálódik Angliához.

Munkahelyi szlenggel élve nekem kevésbé fáj a faszom a végeredményt tekintve, hogy mit csinálunk a rangadókon, mint a kicsi ellen. Mivel a bajnokság logikája pofon egyszerű. A top6 ellen van 10 meccs, a maximum megszerezhető pontszám 30. A “rest of the league” avagy az “ikarusz törés” ellen van 28 meccs a maximálisan megszerezhető pontszám 84. A top4hez 2 PPG avagy 76 pont szokott kelleni. Innen már nem nehéz kimatekozni, hogy a szükséges pontszámot honnan lehet és kell döntő többségében összeszedni. Mindig is ezt tartottam Klopp sikerességének kulcsaként.

Van egy jó hírem. Az eddigi trendek alapján folyamatos javulás látható a kicsik ellen, hiszen első szezon 1,62 PPG, a második szezon 1,92 PPG a mostani meg már kifejezetten pofás 2,25 PPG (itt jegyezném meg, hogy nem csak ez az összes adatom, amit most citálok nem csak bajnoki, hanem összes meccses) ha ezt sikerül tartani a szezon végéig, akkor jó eséllyel nem lesz gond a top4-gyel.

A sokat szidott védekezésnél maradva a 3 szezonos mintán folyamatos javulást mutat a kicsik ellen. Egyre kevesebb lövést, kapura menő lövést és gólt engedünk az ellenfeleknek. Az idei meccsenkénti kapott 0,83 gól már abszolút mutatóban sem rossz.  A kicsik elleni labdabirtoklásban látszik meg leginkább (egyszerűsítve) az első szezonos 4231 formációról 433-ra váltás, hiszen első szezon cirka 60%-os labdabirtoklása azóta 65% felett alakul.

Idő és terjedelmi okokból a támadásról rövidebben.

Maradva a számomra érdekesebb kicsik elleni produkciónál. Abból kiindulva, hogy a PPG folyamatosan javul nem lesz meglepő, hogy itt is folyamatos javulást látunk, hiszen mind a kapura lövések, mind a kaput találó lövések mind a szerzett gólok száma folyamatosan javul. Az idén eddig hozott 2,67 gól/meccs kifejezetten csinos mutató.

Ami állandó a kicsik vs. nagyok ellen, hogy a nagyon ellen – mivel ők nem állnak be általában csak védekezni – van hely, így több kiugratással tudunk élni, míg a kicsik ellen pont a fordítottja miatt több a beadás.

A fun fact, hogy Klopp első szezonjában a nagyok ellen több gólt szereztünk meccsenként, mint a kicsik ellen (ekkor volt ugye a Dortmund 4 stb.).

Összességében azt gondolom az életre jellemző valamit valamiért elv mentén, hogyha sikerül fenntartani a kicsik elleni jó szereplést, akkor nagyon magas ívből teszek arra, hogy a rangadó védekezés látja kárát Klopp angliai adaptálódásának.