Movember

A szezon egyetlen britanniai hideg esős szerda estéjén győztünk. Mondom győztünk! 0-3-ra amúgy, de ki számolja.

Akkor se számold, ha látod, hogy a 0-3 ordas nagy hazugság. Illetve nem is az, a kijelzőn ez volt, a füzetben ez van, a táblára is ez kerül fel. Szegény Stoke meg állhat majd az arca elé nyújtott mutatóujját kérdőn maga előtt felejtve, hogy nem úgy volt az, de a holnap reggeli újságok kiadása után ez már senkit nem fog érdekelni, robog majd tovább az információs cunami, mint mindig.

Pedig Minyont ki kellett volna állítani 0-1-nél, ez kristálytiszta. Az utolsó emberes szabály megváltoztatásával mostanában megkavartak, de viszonylag biztos vagyok abban, hogy ha a teljesen üres kapu tövében csúszol a bokájára a támadónak, akkor az egy azonnali zuhanykupon. Valahol nevetséges, hogy ezt megúsztuk, hirtelen nem is jut eszembe olyan kombináció, ami mellett befújják szabálytalannak, de csak sárgát ér a dolog. Milyen opció lett volna még a védelem előtt, a hátulról lerántás? Mindegy, rigók.

A másik rigópozitív eset a Mané vezetőgólja, amikor Gomez a vonal legszéléről kanalazta vissza az gólpasszt adó Solanke-nek a labdát. Fogalmam sincs hol volt egy jó alapvonali kamerás bevágás – ezekről mindig van -, de meccs közben nem láttam egy ilyet sem, a szögben álló lassításokból meg inkább tűnt nekem úgy, hogy bent volt. A zászlós szintén szögben áll amúgy, úgyhogy ha ki is gurult pár miliméterrel a labda, az igazából az emberi érzékelés hibahatárán belül van, ami miatt hiába is reklamálna bárki. Amíg emberek vezetik a játékot, addig ez egy nem kiküszöbölhető hibaforrás lesz, ehhez nincs mit hozzátenni azon kívül, hogy rendszerhiba a dolog. Akár bent volt, akár kint.

Ha már a rendszerhibáknál tartunk, akkor viszont a mi szerkezetünket is elő kell venni, vagy célszerűbben a csomópontjait, a játékosokat. Mert az oké, hogy a Stoke ellen, hidegben, esőben, éjjel, újholdkor, józanon, a Mars ilyen állása mellett nem könnyű gálázni, de nem azért nem talált rajtunk fogást végül a Stoke, mert ügyes csúszós angolnák voltunk, hanem mert a Stoke minden izzadságmirigye a tenyereibe öntötte termékét. A Bilics-féle West Ham szintjét bőven nem érték el, de ha egy kicsit is jobb napjuk van, akkor nem lett volna meg a tiszta lap. Se.

Kezdjük mindjárt Minyonnal, aki bár többnyire határozott tudott maradni a szögleteknél Crouch-ék mellett, de amikor ez nem jött össze, akkor csak a Stoke-on múlt, hogy nem oldották meg jobban a helyzetüket. Nem azt mondom, hogy bármelyik kapusnak pont a Britanniában kellene a golyóit a támadók szájába mártogatnia a dominancia jeleként, de több olyan momentum volt, ahol az előnyünk könnyedén elúszhatott volna. Emellett egyébként nem fontos, de nekem, mint nagy Minyon-hívőnek most azért jobban tetszene, ha Karius átvenné portaszolgálatot most egy ideig. Van annyira meccsben Ikarusz, hogy helyt álljon ha kell, Migs-nek meg tavaly is elég jót tett a pihenő, most is jól jönne az elmúlt pár meccs alapján. Mindegy.

Ami kevésbé mindegy, az az, hogy a védelemben már megint volt Morenonak egy 5 perces rövidzárlata, amikor az istennek se jött rá, hogy a kör alakú formát nem a négyzeten kell átnyomni, és majdnem ott is hagytuk ebben a fogunkat. Hasonlóan nem érezte többször a dolgokat Matip sem, a Minyon-piros esetben is elég tevékeny előkészítő volt. Lovren ellenben a gyógyszerezése átállítása (vagy mondhatjuk úgy, hogy a gyógyulása) óta azért sokkal jobb, és Gomez is hozta azt amiért hétről hétre kezdő.

A középpályát most átugrom, mert a sárgák begyűjtésén túl csak ment a monoton robot kiemelkedő teljesítmény nélkül, elöl viszont érdemes elidőzni a rotakapa aktuális szögállásán.

Már eleve az, hogy van igazi, mélységi rotáció, az engem még mindig az újdonság erejével tud meglepni. Az, hogy működik, hogy képest gólt hozni, az még inkább. Ox és Solanke is teljesen vállalhatóan növelik a csapat felső vállövének kerületét, a világot egyelőre nem váltják meg, de az alsóházi csapatok elleni darálóra tökéletes játékosok már most is, később remélhetőleg fejlődnek tovább. Solanke mondjuk kezdheti majd azzal, hogy nem a kapusba lövi a ziccerét, de a bajnokságban először kezdőként nem rossz adat a gólpassz sem.

Manétól és Firminotól a már megszokott emberfeletti robot jött szokás szerint, és ha nem jött volna Mo (és nem szopunk ki valami szerencsétlen, de nem túl váratlan módon), akkor ez a poszt most arról szólna, hogy miért Firmino az egész támadórendszerünk alfája és omegája, hogy hogyan tartja Atlaszként az égboltot a teljes támadójátékunk fölé.

De mire ideáig eljutottam volna a gondolkodásban, becserélték Szimbát.

Szalah (igen, így írjuk sajnos) – akit mostantól csak Szimbának fogok hívni éppen emiatt – novemberben 8 gólt szerzett, ebből 7-et a bajnokságban. A Chelsea, mint csapat lőtt a hónapban 7-et a bajnokságban, a Swansea pedig ebben a szezonban összesen.

Ezzel a teljesítménnyel egyből fel is katapultálta magát a góllövőlista élére, immár 14 meccsen 12 góllal, Torres elsőéves gólrekordja pedig úgy vár a dobogó tetején, mint egyszeri szánkós a világkupán, amikor látja, hogy valaki fél másodpercet vert már rá féltávnál. Még mosolyog, de már nézi, hogy hova kell lépnie a dobogón lejjebb.

Viszont.

De.

Hiába a nagy öröm, a Szimba-dupla (és milyen volt az első, te jó ég), ugyanúgy nem megyünk ettől mennybe, mint ahogy a Sevilla elleni 3-0-ról való leolvadás sem lökött minket az örök purgatóriumba. Ez egy kövér három pont felvésve a táblára, de a mutatott játék sokszor elég lyukas volt, most se sokon múlt, hogy egészen másképp alakuljon a meccs. Egy nehezebb kötelezőt hoztunk, de egyáltalán nem könnyedén, vagy egyértelműen. És ezzel is csak annyival vagyunk előrébb, hogy nem szakadtunk le addig, amíg egyedül a Spurs botlott a fordulóban a riválisok közt. (Burnley mögöttünk maradt, yeah.)

Szóval ma este jár a pihi, de holnap ugyanúgy keményen bele kell állni a munkába, mint a Sevilla-meccs után, hogy képesek lehessünk a rotáció mellett is hozni a pontokat. Tavasszal aranyat ér majd mind a pont, mint a mostani rotálás.

Szombaton délután négykor folytatás a Brighton ellen, a 2-es ppg előszobájáért megy majd a harc, az 1.93-ért.