Védelmi körkérdés

A mostani válogatott szünetben nem térünk el a hagyományinktól és jelentkezik a körkérdés rovatunk melyben TI írhatjátok le véleményeteket. A mostani alkalommal egy jó összetett kérdéssel készültünk mely így hangzott: Legnagyobb problémának jelenleg a védelem látszik. Szerinted mennyire befolyásolja majd ez az idei szezonunkat, tényleg komoly a probléma? Elérhetőek-e meg így is a céljaink, azaz a top4?

Ddodi

A legnagyobb problémánk nem a védelem! Sokszor hangoztatják, hangoztatjuk, hogy outscore csapat vagyunk, azaz mindig eggyel többet akarunk lőni, mint kapni (az alapigazságon felül persze). Ha pedig ez a szemlélet az alap, akkor bizony nem csak a védelem a szar, hanem a támadógépezet is ugyanannyira. Az utóbbi hetek gyengébb eredményei kapcsán az jutott eszembe, hogy amellett, hogy a védelmünk nem túl acélos, elöl is legalább akkora bajok vannak. Persze a probléma forrása nyilván sokrétű, szerintem a támadók rendszeresen kényszerhelyzetben vannak a bénázó védelem miatt – hiszen nekik kell jóvátenni a hátsó alakzat hibáit, hiányosságait. Szóval ebből a szempontból bizony a legnagyobb problémánk nem a védekezés, hanem az, hogy mindkettő egyformán gyenge. Éppen ezért én az előrelépési lehetőséget abban látom, ha sikerül a két egység között egyensúlyt teremteni és feljavítani mindkettőt. Ha hátul rendben lesznek a dolgok, elöl be fognak menni a lövések és vica versa, ha elöl megy a szekér, hátul is magabiztosabbak leszünk. Egy kicsit olyanok vagyunk, mint egy félbetört libikóka, amelynek mindkét fele lefele konyul. Ha működne a rendszer, egymás mozgatói lenne a két véglet, a támadók és a védők.

Ezen felül persze az alapigazság az, hogy a védelem szar. Ezt ugye onnan tudjuk, hogy rengeteg gólt kapunk. Én is gyakran szidom a védőket, de ezek a dolgok – az egyéni hibáktól eltekintve – nem egy emberen múlnak. Sokszor a totális fejetlenség uralkodik a hátsó ötösben, nincs egy vezér, nincs egy szónok, aki irányítana, mozgatna, buzdítana (ez az egész csapatra igaz sajnos). Időtlen idők óta nem láttam a pályán egy Carragher jellemű védőt, aki mutatná, ki hova helyezkedjen, ki merre menjen, kit fogjon. Sajnos erre egyik védőnk sem alkalmas, mi több, sem Mignon, pláne Karius nem ilyenek. Sajnos ezen a helyzeten tényleg csak Kloppék képesek javítani, rengeteg munkával, tanácsokkal. Nem gondolom, hogy ha VvD jött volna nyáron, akkor bomba védelmünk lenne és halomra nyertük volna a meccseket. Még mindig a Liverpool lennénk, a mi utunkkal együtt, csak akkor nem Lovren, hanem VvD rúgott volna lukat, futott volna alá, mellé, fölé, stb. Itt az alapvető bajok fejben vannak, ezt kell helyrerakni. Kapuskérdés egyébként szerintem nincs.

Mindentől függetlenül a helyzetünk egyáltalán nem reménytelen, az idei évben jobb keretünk van, mint tavaly, szerintem a top4 bőven elérhető, ha november-decemberig rendbe tudjuk tenni a dolgokat és addig legalább hasonló eredményeket érünk el (BL továbbjutás mellett). Tavasszal pedig jöhet egy hadjárat, BL 16-al és hazai fisfos kupák nélkül. A probléma ettől függetlenül nagyon komoly!

Én mindezek mellett sokszor érzem még azt is, hogy szinte egyáltalán nem vagyunk felkészülve az ellenfélből, szinte minden meccsen azt érzem, hogy ők jobban tudják tőlünk mire kell számítani, mint fordítva. Ezen is feltétlenül dolgozni kell, és erre nem lehet kifogás a heti több meccs!

Végül csak egy saját megjegyzés a védelmünk kapcsán, szerintem Klopp nyári egyik legnagyobb hibája volt elengedni Lucast (ohh igen, muszáj volt belefűznöm), meggyőződésem, hogy jelenleg is jobb alternatíva lenne Klavannál.

ClayMatthews

Szokták mondani, hogy a meccseket a támadósorok nyerik, a bajnokságot a védelmek. A mi esetünkben kiemelt szerepe lenne, hogy a védelem megfelelően tudjon teljesíteni, mert a támadókkal általában nincs probléma (dehogy nincs, be kéne rúgni a helyzeteket). Ugye mennyivel jobb lenne, ha nem folyamatosan az outscore-ért kellene izgulnunk? Talán a kapusaink jönnek ki ebből a helyzetből a legrosszabbul, hiszen a legtöbbször már kiszolgáltatott helyzetben kéne bravúrt bemutatniuk. A másik nagy vesztese a szituációnak Matip, aki mostanában kezd beleszürkülni a védelembe. De legalább így fel tudja magára hívni a figyelmet Lovren (nem csak a hibáival), hogy tud teljesen vállalhatóan is lehozni meccseket, mint ahogy a Szpartak ellen is. Szóval nevek alapján nincs egy rossz belső védőpárosunk. De mellettük/mögöttük nincs olyan játékos, aki kezdő kaliber tudna lenni. Persze sokan Lovrent sem tartják annak, ezzel én nem értek egyet, viszont az Klopp eddigi legnagyobb hibája, hogy nyáron nem hozott senkit erre a posztra. Szerintem hülyeség úgy hozzáállni, hogy ha nem jobb Lovrennél, akkor ne is jöjjön, vagy esetleg ár-érték arányban nem megfelelő. Egyszerűen nem vagyunk jó alkupozícióban, sajnos muszáj nagyobb összegeket kiadni, mert nem vagyunk meg hátul, nincs erős versenyhelyzet.

Viszont tartok tőle, hogy egy-egy nagyobb név sem oldaná meg teljesen a helyzetet. A csapatnak nagyrészt mentális problémái vannak. Nagyon kellenének a sorozatos magabiztos győzelmek, mert biztos vagyok benne, hogy akkor kevesebb buta hiba lenne hátul is. A probléma összetett: egyrészt van ez a mentális alaphelyzet, másrészt viszont a játékstílusunk sem segíti túlzottan a védőket; egy-egy helyezkedési, technikai, bármiféle hiba sokkal jobban megmutatkozik a feltolt védelemnél. Szerintem ezt a problémát nem a védelemnél kell megoldani, ott nem nagyon lehet mit csinálni, ha ennél a játékstílusnál akarunk maradni (a védelem hibái nem rendszerszintűek, hanem egyéni hibák – a rendszer sajátosságaiból kifolyólag). A legfőbb gond, hogy nincs megfelelő emberünk a 6-os pozícióra. Hendo sajnos itt nem válik be, így a védelemre, azon belül is általában Matipra még több feladat hárul, mint ami kéne. Az a baj, hogy Can sem képes annyira labdabiztos lenni, elosztani a labdákat, megcsinálni a mélységi felpasszokat pontosan, amit ez a pozíció megkövetelne. Ezen felül a presszing segítheti nagyban a védelem munkáját, ha viszont kicsit alábbhagy, akkor a védelemnek is ehhez kéne alkalmazkodni, ilyenkor kicsit visszább kell(ene) venni a magasan helyezkedésből.

Klopp is sokszor hangsúlyozta, hogy itt csapatszintű védekezésről van szó, viszont úgy érzem, hogy ehhez a csapat nem mindig alkalmazkodik egységesen. Komoly a probléma, de nem megoldhatatlan. Az igazolások hiánya miatt abból kell főznie, ami van, de ezt a problémát mindenképpen az edzői stábnak kell megoldania. Én úgy vagyok a szezonnal, hogy jelen kerettel ki kell húzni a top4 környékén, télen mindenképpen kiegészíteni a keretet, majd egy erős tavaszi feljavulással meglehet, meg kell lennie a top4-nek.

Robbie_Fowler

A védelem az a fránya védelem. Minden szakértő és kevésbé szakértő el szokta mondani, hogy a védekezés a csatárnál kezdődik. Rendben. De hol végződik? A kapusnál gondolom én logikusan. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkinek ugyan annyi védekező feladata lenne, de azt se hogy csak és kizárólag Lovren vagy Klavan hibája lenne a rossz védekezés. Ráadásul ez a szeptember inkább a kihagyott helyzetekről szól. Mert ugye kit érdekel Matip rosszul megpöckölt felszabadítási kísérlete, hisz Stu. Salah (hónap játékosa), Ox kihagyott helyzetein ment el az, hogy nem 4-1 állt a meccs végén az eredményjelzőn. Moszkvába más nevekkel, de ugyan ez. Én azt látom, hogy fejlődik a csapatunk mióta Klopp érkezett. Kikerültek olyanok a rendszerből, akik vagy fizikai esetleg szellemi adottságuk miatt nem voltak csapatba illeszthetők. Sikerült jókat igazolni és sajnos vannak, akik még nem értek ide. De nem lehet azt mondani, hogy rossz úton járunk. Metál zene csak a sávok még nem álltak össze. De jön az. A kérdés, hogy mikor. Mert ugye senki nem szereti a majd jövőre szöveget. A komment mezőben már sokat boncolgatták kijöhetett VOLNA. A dologgal nekem az a bajom, hogy Kloppék a részükre álló nagyobb információ tömegből nem véletlenül VVD-t nézték ki, mint egyetlen épkézláb KH. Szerintem nem adtak nagyobb esélyt egy Coilbalynak az olasz bajnokságból újonnan érkezőnek, mint annak, akik már egy éve vele edzenek. Védhető álláspont, persze a volna az volna.

Örülnék, ha a Szentek januárban elengednék. De remélem, a következő hónapok inkább arról szólnak majd, hogy összeért a támadó négyes és Henderson egy kis pince után, lelkesedéssel és egy kis zongoracipelőhöz illő finesszel belendíti a csapat motorját.

Nyáron pedig hozzunk egy olyan kapusedzőt, aki jobban érti, mit kell figyelnie, gyakorolnia egy olyan kapusnak, aki egy Heavy Metal zenekar leghátsó eleme.

TT

Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy megoszthatom veletek a véleményemet, ami az utóbbi hetekben sokszor kikívánkozott belőlem, de hosszabb-rövidebb pötyögés után mindig visszagyűrtem magamba. A kérdést szerintem viszonylag könnyű megválaszolni, de ha kellőképpen kipuffogtuk magunkat, érdemes egy lépéssel hátrébb állni, és megnézni, pár szaros ponton kívül mit veszíthetünk. Figyelem, erősen szubjektív és statisztikailag nem kellőképpen alátámasztott sorok következnek, akinek ez nem kenyere, görgessen a következő előadóhoz.

Hogy komoly-e a baj?

Az. Ezt tagadni szerintem mellébeszélés volna. Hogy 7 meccs mennyire hosszú időszak egy szezonban, az relatív. Ha egy csapat bajnoki címben gondolkodik, akkor 7 meccs tökéletesen elég arra, hogy a bajnoki cím elússzon.

Hogy nem a bajnokság volt a cél?

Nekem az volt; hogy én ilyen idealista vagyok, az legyen az én bajom, de mernék rá fogadni, hogy ha leülnék Kloppoval egy asztalhoz, két Unicum-Dreher és egy fél doboz betontigris után ő is bevallaná. Ha csak a hőn áhított szent top4 volt a cél, akkor még nincs tragédia. Egy 7 meccses gyengébb periódus valószínűleg belefér, valószínűleg a riválisaink közül lesz még legalább kettőnek ilyen időszaka. És maradjunk is ennyiben, hogy valószínűleg, mert konkrétabb jóslatot akkor teszek közzé, ha elvégeztem a jövőbelátó tanfolyamot. 1 pont csak a lemaradásunk a 4. helyezetthez képest. Egy kicsit szomorú ugyan, hogy a pontosan egy hónapja még lesajnált Arsenal már elénk is ugrott, de bocsássa meg nekem a világ, ha 1 pont miatt nem vagyok hajlandó pánikolni, amikor még 31 forduló van hátra ledolgozni.

Ahhoz viszont rendbe kellene tenni pár dolgot, mert ha ilyen ütemben nyeljük a gombócokat, minden további nélkül kicsúszik a kezünkből a Wenger-kupa is. Mert abnormálisan sok gólt kapunk. Pontosabban nem az a baj, amennyit kapunk, hanem az, hogy azt milyen kevés helyzetből. Gondolom, abban egyetértünk, hogy a játékunk rendben van. A City a kiállítás után lett tükörsima, a ligakupában pedig a félidei felforgatás után gyűrt be minket a Leicester. A többi csapat viszont kezdve a Sevillától a Castle-ig bezárólag egy ideális világban összesen nagyjából 0 ponttal és lógó orral hagyta volna el a pályát. Nekem meggyőződésem, hogy a baj mentális eredetű. Erre nincs bizonyítékom, csak – mondjuk úgy – egy nagyon erős megérzésem. Klopp nem egy ostoba ember, olyan nincs, hogy két hét alatt elfelejt védelmet szervezni. A keret kicsit vékony, de minőségileg jó. Az volt tavaly is, az előszezonban is, meg az idei első pár meccsen. Annyi kellene csak, hogy leüljön a csapat, a mester mondja el, hogy mindenki nyugodjon le a picsába, és ezt résztvevők el is higgyék.

A mentális tényezőről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mert kevésbé látványos, dolog, mint egy taktikai rajz, de attól még fontos. Hogy a focista legyen profi, és ne a lélek nagy dolgaival törődjön? Hát ez nem így működik. Itt huszonéves fiatalokról, esetenként gyerekekről van szó, akik egy sajátos közegben élnek, és nincs reális visszacsatolásuk a külvilágból. Csak az internet végletekig eltorzított félig-valósága. Onnan pedig mi ömlik a nyakukba? A szarakeret, meg a mindenkiout. Az önbizalomhiány és a bénultság átitatja az egész csapatot. Kit előbb, kit utóbb, idő kérdése csak.

A Shankly által definiált játékos-edző-szurkoló „szentháromság” megbicsaklott. Momentán ott tartunk, hogy a világ legjobb, leghűségesebb, leghangulatosabb és fociból igen kiművelt közönsége (tudjátok, ezek vagyunk mi, legalábbis a saját elmondásunk szerint) Kloppoutozik. Na, nem a Fonaton, mert itt szerencsére ez még nem szalonképes, hanem a facebookon, ilyen-olyan fórumokon, meg a beszivárgó pletykákban. Ennyi volt a hangulat, meg a szakértés. Egy hónap, és a hívő közönség zúgolódik, a focihoz való értés meg abba torkollik, hogy majd valaki más biztos megoldja. És itt van az a szerencsétlen dolog is, hogy nyáron nem hoztunk még egy védőt. Pont. Kellet volna? Igen, kellett volna, ezt láttuk már akkor is, mostanra pedig az ellentétes álláspont minden hitelét elvesztette. Ezen jól kidühöngtük magunkat, de köszönjük Emese, már elértünk arra a pontra, amikor ezen rugózni fárasztó, és kontraproduktív. Szóval itt tartunk, Klopp elkövetett egy nagyobb és talán néhány kisebb hibát, erre pedig valljuk be nyugodtan, a szurkolótábor katasztrofálisan reagál. Én még nem láttam olyan problémát, ami attól oldódott volna meg, hogy a hibát elkövetőnek folyamatosan a fejéhez vagdossák, hogy ő mekkora hülye volt. A hibával szembesíteni kell azt, aki elkövette. Egyszer. Aztán támogatni kell, hogy javítsa ki.
Lehet, hogy velem van a gond. Amikor utoljára bajnokok voltunk, még nem tudtam, hogy létezik olyan nevű város, hogy Liverpool. Aztán szurkoló lettem, és az vagyok lassan 20 éve, de a csapatomat soha nem láttam bajnokságot nyerni. Talán emiatt, talán mert az élet türelemre nevelt, nem tudok tajtékzani akkor sem, ha nem leszünk bajnokok, sőt akkor sem, ha nincs meg az a csudálatos top4. Klopp hitele nálam semennyit nem csökkent, ha rossz szezont zárunk, akkor is töretlen a bizalmam, és átmeneti visszaesésnek fogom betudni. Azt is elfogadom, ha valaki hevesebb vérmérsékletű, türelmetlenebb, nagyobbak az elvárásai stb., de a szurkolók most valami nagyon rosszat tesznek a csapattal. Az internet hibás és a valóságtól elrugaszkodott kommunikáció felé tereli az embert. Mindenki kényszerítve érzi magát, hogy sarkos ítéleteket hozzon, különben nem olvassák annyian a szarságait, mint egy másik tökéletesen nulla jelentőségű emberét. A szavak inflálódnak, minden csak végletesen jó és rossz lehet (inkább rossz természetesen, attól jobban beindul a szófosás). És mivel az ellenvélemény kizárása egyszerű, elszeparálódó csoportok a végletekig gerjesztik magukban az agybajt úgy, hogy nem adják meg maguknak az esélyt önálló vélemény kialakítására. A szurkolóink köreiben pontosan ugyanez zajlik le. Korábban sem sokat olvastam külföldi LFC-s fórumokat, de most már egyáltalán nem teszem. És őszintén szólva a Fonaton is látok olyan hajmeresztő dolgokat, hogy ahhoz is ritkábban van kedvem.

Azt hiszem, a Shankly-féle háromság meg fog törni. Lehet hogy már megtörtént, és csak én vettem észre most. Lehet, hogy még nem, és még menthető a helyzet. De szerintem most fog megtörténni. Én legalábbis most számoltam le végleg az illúzióval, hogy a mi szurkolótáborunk akármiben is különb volna.
Ezt veszíthetjük egy félresiklott hónap gyengébb eredményeivel.

Ha valaki személyeskedésnek veszi a fentieket, attól elnézést kérek. Nem volt ilyen szándékom.