Körkérdés Sakhoról

klopp-sakho-663765A most aktuális válogatott szünetben jó szokásunkhoz híven. A nagy kedvencemhez a Körkérdés rovathoz fordulunk. Most egy összetett és nem annyira egyszerűen megközelíthető kérdést tettünk fel, amely így hangzott: Mit gondolsz Sakhoról és a Sakho körüli szituációról? Nem egyszerű mivel Sakho egy tehetséges, közönségkedvenc kult hero, aki ellenben fegyelmezetlen és gyakorlatilag minden edzőjével volt súrlódása. A tovább után három választ olvashattok a témában. Köszönjük nekik.

Ddodi

EL döntő. A „mi lett volna ha…” kezdetű mondatoknak a fociban sincs semmi értelme, így azon gondolkodni, hogy vele vajon megnyertük volna-e a döntőt, szerintem felesleges. Kikaptunk és pont. Nem a védelmen múlt, hanem az egész csapaton, nem voltunk ott a második félidőben, megittuk a levét…
Aztán az eltiltást törölték. Hm, meglepő, de szerintem nem érdemes összeesküvés-elméletekbe bocsátkozni!

A nyári szünetben aztán jött az amerikai túra, amiről állítólagos nem megfelelő viselkedése miatt Klopp hazaküldte. Itt kezdődik a teljes homály, már ami a valós tényeket illeti. Nyilván neki is, Kloppnak is van egy verziója, a pontos valóságot úgysem fogjuk megtudni.
Ezzel elvileg kihagyta a felkészülés egy fontos részét. Na bumm, láttunk már ilyet, nem hiszem, hogy a nem megfelelő hozzáállás és a kihagyott pár edzés miatt Sakho fitnesze akkorát esett volna, ami a nem megfelelő edzettségi szinthez vezetett volna.
Ha már ezen akarunk kattogni, akkor könnyen lehet, hogy ez csak egy ürügy a vezetés – és Klopp – részéről, hogy miért is nincs szüksége a németnek a franciára. Ebben az esetben sem fogjuk megtudni a pontos igazságot, így megint csak féligazságok alapján lehet egyik, vagy másik fél álláspontjára helyezkedni.

Ami a csapatot illeti, az utóbbi időben a védelem továbbra sem teljesen acélos, sajnos több gólt kapunk, mint kellene. Persze ez relatív, hiszen a meccseket hozzuk (mínusz Burnley meccs), így az, hogy 2:1-re, 5:1-re, vagy 1:0-ra nyerünk, szerintem tök mindegy. Nyilván jobb lenne kapott gól nélkül lehozni a meccseket, de ugye ellenfél is van a pályán általában. Szóval a védelem nem tökéletes, de vajon Sakhoval jobb lenne? Nem vagyok biztos benne! Kit raknánk ki a csapatból? Matipot? Aligha… Lovrent? Háát, én őt sem ültetném a padra mostanában. Akkor?

Másik oldalról megvizsgálva a dolgot, és folytatva az előző gondolatmenetet, a kapott gólok ellenére a védelmünk kezd összeállni. Matip eddig szerintem több mint bíztató, Lovren pedig a pálfordulása óta elképesztő formajavuláson megy át. Nos, akkor, hová is kellene a csapatba Sakho? A padon ott van az egyik legjobb sorozat főszereplője Ragnar, és az örök kedvencem Lucas is, tehát alternatívánk van. Ebből kiindulva, és az érezhető Klopp bizalomvesztés miatt én most azt mondanám, Sakhonak harangoztak Liverpoolban. Ezen pedig aztán végképp nem segít az, hogy olyan nyilatkozatokat tesz, amilyeneket. Persze az ellenzők szerint Klopp sem feltétlenül jár el teljesen tisztességesen vele, de ugye a részletek pontos ismerete nélkül nehéz megfelelő képet kapni. Ami viszont biztos, hogy jelenleg nálam nincs helye Sakhonak a csapatban, a padon pedig van alternatívánk, így, ha pénzzé tehető a francia, akkor én hajlok rá, hogy megváljunk tőle. Ezen a körülményen az sem javít, hogy Sakho sérülékeny, így hosszútávon kérdéses, mennyire lehetne rá számítani. Ahhoz pedig, hogy a padon ücsörögjön, szerintem túl fiatal és drága védő. Talán a vezetés is ezt mérlegelve hozta a helyére Klavant, aki nálam abszolút pozitív csalódás volt, amikor pályán volt.

Összegezve, azt gondolom, hogy a Klopp vs. Sakho (szó)csata jót semmiképp nem tesz a csapatnak, de itt a focista az egyetlen, aki sérülhet abban, ha nem a jövővel, a focival, hanem a sérelmeivel foglalkozik. Ha valóban a bizonyítás a kulcsa a maradásnak, akkor bizony ezt kell tennie, ha pedig mennie kell, szerintem ilyen kvalitásokkal talál magának megfelelő helyet. Én, ha Klopp helyében volnék, és valóban nem számít rá, januárban útilaput kötnék a talpára.

sakho-1
TT

Először is, köszönöm a lehetőséget, hogy újra elmondhatom a véleményemet egy ilyen megosztó kérdésben. Sokféle véleményt olvashattunk az elmúlt hónapokban. Hogy vagy Mama fogja be a száját és üljön vissza a pincébe. Vagy Klopp tegye félre a kivagyiságot, és ne tegye tönkre egy ilyen tehetség pályafutását, és főleg ne pazarolja el a klub értékeit. Nem ismerjük a történet részleteit, hogy patikamérlegen kiadagolt igazságot tudjunk tenni, mint két civakodó gyerek között, de szerintem ha azt vizsgáljuk, mi a klub érdeke, könnyebb lesz állást foglalni. Nagy dolgok vannak készülőben, és a Liverpool érdeke az, hogy ne adjunk esélyt annak, hogy ezt bármilyen apró dolog kisiklassa.

Először is, ha valaki tönkreteszi Sakho karrierjét, az nem Klopp, hanem maga Sakho. Nem akarok disszertációt írni a pályafutásáról, csak néhány releváns tényt itthagyok, még a PSG-s időkből. Van egy erősen hátrányos helyzetű, de szupertehetséges fiú, akit kevés választ el attól, hogy a naplopó pitiáner gengszter életmód el ne ragadja őt a futballtól. Szerencsére az utóbbi erősebbnek bizonyult. Végigjárja a ranglétrát, berobban a PSG-be, és viharos gyorsasággal közönségkedvenc és gyerekkori klubja csapatkapitánya lesz. Majd viharos gyorsasággal el is kezdődnek a fegyelmezetlenségéből fakadó ügyek, először az akkori edzője, Kombouaré kerül miatta kellemetlen helyzetbe, majd kicsit később az őt váltó konfliktuskerülő Ancelotti is elengedi a kezét, és folyamatosan kiszorul a kezdőcsapatból. Ismerős, ugye? Igen, mert innentől részletesen ismerjük a pályáját, ami kísértetiesen hasonlít ahhoz, ami Párizsban lezajlott. Hiába tehetséges, és vannak rendszeresen jó meccsei, Előbb-utóbb Rodgers-nál is a pincében találja magát. Pedig a Liverpool bajban van. Brendan mester Lovrent favorizálja, pedig a pályán nyújtott teljesítménye alapján nem szolgál rá, és akkor még finoman fogalmaztam. A védőtársa Skrtel, akinek sok mindent elnéztünk a sok éves szolgálatáért, de nagyon nem érti meg magát Lovrennel. A Fonat éles szemű és művelt közönsége már látja, hogy az ideális összehangolt védőpáros Lovren és Sakho volna, de nem úgy tűnik, hogy BR erre törekedne. Közben Sakho nálunk is közönségkedvenc lett, mert a derűje, csapat iránti lojalitása és a karitatív tevékenysége mindenkit lekenyereznek. Majd egy közepesen váratlan fordulat után megérkezik Klopp. A kis oroszlán kiszabadul a ketrecből, és folyamatosan javuló teljesítménnyel hálálja meg a bizalmat. Ekkor robban a bomba. Sakho megbukott egy doppingteszten, és rossz esetben 2 év eltiltás is várhat rá. Márpedig amikor egy bomba robban, akkor egy erős, hibátlan szerkezetet is tönkre tud tenni, egy ilyen hajszálrepedésekkel gyengített, de a felszínen összepántozott valamit, mint Sakho és a Liverpool szakmai stábjának kapcsolata, egy ilyet különösen.

Én jóhiszeműen azt gondolom, hogy a szegény tényleg csak fogyni akart (és nincs is okunk arra, hogy mást higgyünk), annak viszont a legrosszabb módját választotta. Nem várom el, hogy tisztában legyen a gyógyszerészet alapjaival, de aki ennyi időt eltölt a profi sportban, annak valaminek derengenie kellene arról, hogy vannak ún. doppingszerek. Sok bogyó számít doppingszernek, megjegyezhetetlenül sok… viszont a csapatnál van valaki, aki el tudja választani az ocsút a búzától, ő pedig a csapatorvos. Na ő az, akinek a véleményét Sakho biztos nem kérte ki. És még véget sem ért az ügy, jöttek a következő petárdák. Kimaradt egy rehab majd egy rendes edzésről. Egy kis napi jófejkedés interjú közben, és repülhetett is haza. És itt sincs vége, előbb sikerült Klopp utasítását megtagadnia, hogy menjen kölcsönbe, majd jött a twitteres kirohanása. Ez mind fél év terméke. Sűrűn, intenzíven, és teljes meggyőződésből rázza a pofonfát.

Alapvetően szerintem minden edzőnek szankcionálnia kellene az ilyen típusú fegyelmezetlenségeket, és akkor talán nem azok a játékosok (és ügynökeik) finganák a passzátszelet, akik durciznak, mert nem kapnak szülinapi tortát a klubtól. Ez nálam alapelvi kérdés. Kész vagyok elismerni, hogy nem a feltétlenül a legjobb pedagógiai módszer, de szerintem most nem abban a helyzetben vagyunk, hogy Sakho mindenáron jó útra terelése legyen a prioritás. Különösen úgy, hogy végre egy igazi prémiumkategóriás edzőnk van, amilyenért és akiért már évek óta rojtosra koptattuk az ujjainkat Fonat kommentmezőjében.

Egy dologgal nem árt tisztába tenni magunkat: Klopp követelményrendszere a mi követelményrendszerünk. Amikor minimális a különbség a top4 és a top7 között, akkor melyikünk nézi jó szemmel, ha valaki egy kicsit lazáskodik? Szerintem senki. Mert ha benyelnénk 1-2 gólt a 80. percben fáradtság vagy koncentrációs hiba miatt, akkor gondolom senki nem jönne elő azzal, hogy „nem baj, de milyen jófejek voltunk nyáron az interjú közben”. Akkor szarakeretéznénk egy jót, volna Kloppout, mindenkiout, csak az nem jutna az eszünkbe, hogy az ilyen nem rendszerből fakadó hibák keményebb, következetesebb és koncentráltabb felkészüléssel elkerülhetők lennének. Ennek pedig része az, hogy mindenki fenntartás és lázadozás nélkül 100+ százalékos intenzitással és elkötelezettséggel elvégzi az edzésmunkát, ügyel a regenerációjára.

Irtó szerencsénk van, mert Klopp szemmel láthatóan hatalmas lökést adott munkamorálnak. (Pont a múlt hétvégén láttuk a Swans ellen, hogy megnyertünk egy meccset, amit az elmúlt 5 évben a félidőben elengedtünk volna.) Ennek viszont ára van. Többek között az, hogy a bomlasztó elemeket el kell távolítani. Mindenáron. Pont. Mert mi történik, ha egy játékos azt látja, hogy valaki flegma hozzáállással, rossz erőnléttel a csapatba kerülhet? Úgy fogja érezni, hogy az ő munkája nem ér annyit. Hogy a kevesebb is elegendő. Én nem szeretném azt látni, hogy a bármelyik játékosunk szerint a kevesebb is elegendő. Akik jegyet vesznek a meccsre, szintén nem szeretnénk látni. Semelyikünk nem szeretné látni. Mi a győzelmeket és a trófeákat szeretnénk látni.

Örülünk annak, hogy a bajnokság és egyáltalán az élfutball színvonala ilyen magas? Igen. Vannak olyanok, akik nem örülnek annak, hogy a focisták nem olyan közvetlenek, vagy jó arcok, mint a hőskorban, hanem sótlan alakok lettek, név, egyéniség nélküli cserélhető alkatrészek csupán. Nekik is van némi igazuk. A rossz hír az, hogy ez a playboy-hozzáállás nem fér bele, ha valaki a legmagasabb szintet el akarja érni. A champóban talán, esetleg a Nizzában, de a PL-felsőházban biztos nem.

Úgyhogy meggyőződésem, hogy Klopp helyesen cselekszik. Teljes mellszélességgel kiállok amellett, hogy a lazsálás üldözendő, és a legkisebb nyomát sem szeretném látni a keretben. Ordnung muss sein. Én nem szeretném, ha szakításra kerülne sor. Én azt szeretném,ha benőne Sakho feje lágya, és a tehetségéhez méltó játékos válna belőle. Ahhoz viszont úgy kell táncolnia, ahogy Klopp fütyül. Egyrészt mert ő a főnök és kész, másrészt neki vannak nagyon jó referenciái, ami a tehetséges játékosok fejlesztését illeti, Sakho pedig félig még mindig csak egy be nem váltott ígéret. És ami a legkegyetlenebből hangzik, de a legbiztosabb: Klopp fontosabb része a tervünknek, mint Sakho. Van természetesen visszaút. Alázat, fegyelem, türelem, megbánás. A jellemfejlődés következő lépcsője. Hajrá, Mama.

mamadou-sakho-large_transqvzuuqpflyliwib6ntmjwfsvwez_ven7c6bhu2jjnt8

Ryjnaldum

Nem olyan rég ebben a témában már lezajlott a Rynald versus Macca rangadó (ami gondolom már az El Clasiconál is unalmasabb párharc, a többség oda se kapcsol rá), lényegében az ott leírtakhoz képest nem sokat változott a véleményem az elmúlt hetekben, de most igyekszem összefoglalni és árnyalni ezt egy picit, anélkül hogy határozottan kiállnék egyik vagy másik oldal mellett, és remélem, hogy sikerül 1-2 extrát hozzátennem a korábbiakhoz.

Azzal kezdeném, hogy bár úgy vélem, Klopp minden egyes döntése Sakhoval kapcsolatban megállja a helyét, az első gondolatom nekem mégis az volt minden egyes fejlemény után, hogy a francnak sem hiányzik ez az egész, és nagyon reméltem, hogy Klopp kegyelmet gyakorol majd felette. Persze tűnhet ez egyszerű fotelszurkolói vágyálomnak, hiszen az edzőnek következetesnek kell lennie, a csapatösszhang a legfontosabb, és ahhoz hogy fenntartsuk, a fegyelmet büntetni kell stb… Ami jogos is, de emellett én erénynek gondolom, ha egy vezető felismeri, mikor nem az izmozás a legcélravezetőbb eszköz, akár a csapat akár az egyén nevelésének szempontjából. És lássuk be, ez az egész nem hiányzik nekünk, még most sem, amikor nagyon jól mennek a dolgok. A két kezdővédőnk mögött ugyan viszonylag megbízható backupok vannak (Ragnar, Lucas), de én mégse lennék nyugodt, ha bármelyiküknek egy egész hónapot le kéne nyomnia az egyik kezdő sérülése miatt. Emellett feleslegesnek tartanám a több hónapos játszmát kettejük között, ahol Sakhonak Klopp kegyeiért kell küzdenie. Hiszem, hogy erre nincs is szükség, ennél sokkal gyorsabban meg lehet nevelni a franciát, úgy hogy az ne menjen a csapatösszhang kárára, és ősz közepére-második felére már vissza is térhet legalább a keretbe. Jobban mondva inkább reménykedem, mert úgy néz ki ő maga finoman szólva sem törekszik rá, hogy megadja Kloppnak az esélyt erre.

És bár kétségtelen, hogy fontos játékosa lehetne a csapatnak, közel sem lett az a meghatározó elem, amit vizionáltunk vele kapcsolatban, talán soha nem is volt, változó okok miatt többnyire persze a sérülések. És így hogy az új korszak hajnalán ő a legkevésbé sem befele játssza magát a csapatba, egyre valószínűbb hogy már soha nem is lesz.

Nem találok komoly kivetnivalót abban, hogy elutasította az utolsó pillanatos kölcsönadást, illetve azt is meg tudom érteni, hogy zavarja, ha a stáb egyeztetés nélkül kifele mást kommunikál vele kapcsolatban, mint a valóság. Viszont vele szemben pedig jogosnak tűnnek azok a kritikák, hogy a „kirohanása” egy túl korai méltatlankodás is lehet, és hogy ezzel könnyen elveheti Klopptól a lehetőségét annak, hogy elnéző legyen.

Ugyanakkor én még nem vesztettem el a visszatérés reményét, és látok is reális esélyt rá hogy ez bekövetkezzen. Ehhez szerintem arra van szükség, hogy egyértelmű és viszonylag gyors út vezessen vissza számára az első keretbe, a részéről pedig arra, hogy bebizonyítsa, hogy ezután hajlandó lesz rendesen dolgozni, elfogadni, hogy jelenleg ő csak többedik opció, a meccskeretbe kerüléshez pedig már meg kell küzdenie a csapattársakkal. Bizakodom, hogy azzal hogy játszhatott az u23-ban, Klopp ezt a visszautat készíti elő, ő pedig végre megmutatja, hogy képes rendezni a kialakult helyzetet.