Need For Spurs-way

dsc6174-edit-2-edit

Ma ebédre vár minket a csapat, mely napjainkban (éveinkben) nálunk ügyesebben, szorgalmasabban és csendesebben tette a dolgát. Sok fontos dologban (pénz, népszerűség, ház) jobbak vagyunk annál a csapatnál, aztán valahogy mégis ő viszi haza minden buliból a jobb nőt. Ti értitek? Felveszem a vörös ingemet, Canosra zselézem a hajamat, Niveázom az arcom, és Ferrari 328-cal megyek a bárba. Jó, kicsit régi, de hát micsoda histórikus autó már. A 80-as években nem volt párja. Beparkolok a vadi új Porschék, Aston Martinok meg Merdzsók mellé, ja meg a béna fehér Ford Focushoz. Ki vesz ilyen kocsit? Van egy stílusa, meg keveset fogyaszt, de na. Clarkson is agyondicsérte, tán még a Tomkins Cars is, de ki pörgeti a Ford-bilétás slusszkulcsot a matatóujján?

Bent a bárban már várnak a többiek. A fekete gatyással már úgy 25 éve nem is köszönünk egymásnak. Pár kék inges Don Perignon-t kortyolgat, anyátokat. Valami új srác épp egy 10-es csajt fűz a sarokban. Na persze, majd pont vele mész haza… te rókaképű.

Megérkezek a csocsóasztalhoz, már vár rám Csirke Pityke. Ma vele gurigázok. Valószínűleg elég jól megverem. A társaság, élükön a hölgyekkel bőven nekem fog szurkolni. Aztán valami falábú köcsög az este során rám borítja majd az italát, egy másik sündisznóhajú meg lehányja a kabátomat is, csak hogy mindenemből hemperegjen a na baszd meg megint életérzés. Aztán persze ki viszi haza a top4 csaj egyikét? A fehér inges Gyuri. Meg nyilván megint az öreg ráncos a kifinomult öltönyében. Már a sliccét sem képes felhúzni miután kijött valaki kíséretében a WC-ből? Na nem baj, majd jövő héten akkor is ők fognak irigykedni!

Péntek esti hasonlatos hasmenéses agymenés vége.

34180835

Back to reality:

A fenti képes sztori ma már szerencsére nem állja meg a helyét, maximum kis részleteiben. FSG, moneyball, BR, Klopp, mind ismerjük az irányelveket, és a – legtöbbször – okosan épített jövőnket. A régi Ferrari helyett ma egy új generációs Dodge Chargert építünk, német kormányszerkezettel. Nem egy luxusjószág, de piszok jó tud lenni, ha ügyesen rakjuk össze és kezeljük.

cars_dodge-charger-daytona567tsthg55

Jön még szép ősz –
ez itt szerintem macca8 szerint sem PS, bár el tudom képzelni, hogy talán az avar színére rátettek max. egy szűrőt

Egy agyondicsért Focust is meg tudna verni. Csakhogy van itt ez a Spurs csapat, akik valahogy kisebb erőforrásokból, de azokat sokkal ügyesebben kihasználva mindig beelőznek minket. Az elmúlt 6 évben 5-ször.

Képkivágás

Konzisztencia vs. inkonzisztencia

És hogy mit csinálnak annyival jobban? A PL-ben ugye egy bő évtizede két út létezik. 1) Eladod a pinád egy olajos bácsinak, aki addig erőszakol, míg valahogy ki nem strihhelsz pár kupát a milliós kellékeiddel. 2) Okosan felépíted magad. Nincs cukrosbácsi hirtelenjött milliárdja, hát kitermeled lassú, de szorgos munkával. Lásd United, lásd Arsenal. És lásd Tottenham. Ők a legújabbak, és szerencsére mi is. Új stadion, játékosnevelés, nettó pozitív transzferek, Moneyball. Felesleges magyarázni, hogy Wengerék ügyesen megcsinálták, csakúgy mint Levy Londonban.

Csak egyszerűen annyira balfaszok tudunk lenni, hogy 6-ből 5-ször a seggüket néztük, miközben nagyobb bevételünk van mindhárom kategóriában, a szponzoroktól többet kapunk, és jobb az eredményünk. Persze az adósságukat a konzisztensebb pénzügyi felfogásukkal (és hogy nem kerültek csődközelbe még messziről sem) nálunk nyilván eredményesebben építették le.

Képkivágás2

És ha már adósság és pénzügy. Belevágtunk a stadionfelújításba, nagyon helyesen, persze idő míg kitermeljük. 150 millió környékén lett, és 0%-os hitelből finanszírozhattuk. Henry papa, puszi. Nyilván a Spurs ebben sem hülye, de ők kénytelenek nagyobb fejszébe vágni a fájukat: kb. 10%-kal több ülőhelyes új stadiont akarnak építeni. De csak hogy érezzük: ez úgy 600 millióba fáj. Vs. 150. Ingyen hitellel, míg ők Bentekéket fognak csak kamat címszó alatt kifizetni. Hirtelen a fent látható 20 vs. 95 millás adóssághátrányunk nem is tűnik nagynak. Persze Londonban ők nem csak 10%-kal több matchday bevételt fognak elérni nálunk, főleg hogy évi két NFL-t is odavisznek. (Mondom, hogy kurva okos egy klub.)

A stadiont és a fenti pókhálót két dolog miatt fejtettem ki: 1) érezzük, hogy mennyire kurva jól járunk az FSG-vel már csak ebben. (Mi lett volna ha a bohócok tényleg belevágnak az új arénába? Valószínűleg ötödosztályban rúgnánk a bőrt, de jobb nem belegondolni.) 2) Érezzük, hogy itt egy nálunk – ki kell mondani – az elmúlt években okosabban, sokkal tudatosabban építkező csapat, akiknél pénzügyileg még mindig sokkal, de sokkal jobb helyzetben vagyunk. Néha nekünk is fáj belegondolni, hogy a történelmünkből élő szurkerek vagyunk (valahol), de ott van a számokban szárazon: a nagy klub imázs még bőven benne van a világ – értsd akár szurkolók, semleges nézők, pénzügyi cégek, befektetők – fejében, hogy Liverpool vörös oldala egy futball nagyhatalom.

Ezek azok a dolgok, amiket mi itt a légyszi légy már türelmes címszó alatt magyarázunk sört földhöz baszni vágyó teljesen érthető ingerállapotokban. És persze amikor valaki elbaszarintja – mert egy seggarc, lásd BR és a TC harca; mert nem 21. századi, lásd Kenny-Comolli britesítése és 442-je – akkor persze mi is a kurva anyánkba kívánjuk őket a kidobott évek miatt.

Továbbra sem célom, bár néhol valószínűleg sikeresen letargikus irányba vittem a posztot. De persze mindenkiben él a remény, hogy Klopp nem az elbaszott évek mintapéldánya lesz, és végre Spurs-i konzisztenciát hoz nekünk. Mert röhögtök, hogy jajj baszd, ne akarj minket egy angol középcsapathoz hasonlítani, de A) jobban csinálják, B) a fent felsorolt előnyeinkkel – azért a nagycsapat gyökereit csak ki tudjuk még mindig élvezni – egy hasonló eszmei utat bejárva mi Top4-es csapattá avanzsálhatnánk. Mert a konzisztencia működik, és nyilvánvalóan nincs meg a 3 gazdag klubnál. Mert annyi pénzzel ez nem is lehet meg, sokkal nagyobb az eredménykényszer. (Pont ezért tökéletes választás ott Dart Mou, hogy aztán 3 év múlva megint bögrét törjön Csernusnál.) Szerencsére nekünk adott ez az út, ami ugyanolyan, sőt eredményesebb is lehet.

És akkor hogy az érthetetlen csajos-autós bevezető és az érzelmi ömlengésem után végre a meccsel is foglalkozzunk:

Pochettino-t már senkinek nem kell bemutatni. Meglendítette a Sotont, elment a Tottenhamhez, simán hozza a szép futballt és a jó eredményeket. Az idei két meccsük alapján nyilván hiba nagy okosságokat mondani még, a Goodisonban kezdtek egy 1-1-gyel. Jejj. A Palack ellen meg kihozták az 1-0-t. Tudnak sünt verni, és már mindenkinek a könyökén jön ki, hogy igen, ezen múlik a PL. Úgyhogy nyilván mi holnap nyerünk, hogy aztán valami libalegelőn kapjunk egy duplát és közünk ne legyen a Kloppballhoz. Mané az új Suarez, de csak kéne az az uruguayi világot letaglózó mentalitás valakibe.

Nagy bevásárlást idén sem tartott a Spurs, de minek is? Konzisztencia, mondtam már ma? Jött egy Wanyama DM-nek Pochettino szokásos 4231-ébe, számunkra kicsit sem ismeretlen a név. Az egyre éretebb Dier-rel várhatóak DP-ben. Manela-Eriksen szél. 10-esben pedig a legutóbbi meccsükön Kane nyomta, ebben nem vagyok biztos, hogy ismét ott fog szerepelni. De csatárban az új Janssen gyerek eléggé kiváló volt, szóval akár megtörténhet. A fiú amúgy Hollandiából jött 18.6 millió fontért. Beszakadt font-euró árfolyam és idei PL-TV pénzek mellett. Lehet Ayre-t is dicsérni, de van még feljebb.

Félek a meccstől, mert ők tipikusan jól presszingelnek, és minket ez látványosan zavar már évek óta. Talán Matip végre hoz valami stabilitást, főleg ha Lovren a megszokott helyére megy vissza. De ezt a 433-at Hendoval középen én most nagyon gyorsan elfelejteném holnapra Klopp helyében. Ginivel és Adammal főleg presszing ellen ezt még nagyon nem érzik. Ez lehet a jövő, de ha már ott a tarsolyban, akkor én 4231-eznék. Főleg, hogy Studge annyira bizonyítani akar centerben. Cou  pedig tegnapig nem edzett a srácokkal hamstring-elővigyázatosságból, szóval Mané és Lali között elnézném Firminot. Can sincs, úgyhogy Stewart-Hendo DP, hátha. Lloris továbbra is tv-ből nézi a meccseket, úgyhogy hajrá Daniel! Ja és Moreno-t azonnal vissza a kezdőbe!