Més que un kommentfogó

mondjuk nem sokkal, de Barca meccs előtt a héten támadt egy-két gondolatom. Egy csodálatos metszetben ér össze az előszezonos meccsek három halmaza, értelmes időpontban, értelmes ellenfél ellen, értelmes erősségű csapattal. A vizualizációt mindenkire rábízom, önszorgalomból nyomassatok egy három körös Venn diagramot. Ez már inkább próbatétel lesz a csapatnak, mivel valószínűleg a durva alapozó edzések már lecsengőben vannak a szezon közeledtével. Nyolc nap múlva indul az idény és még két sörmeccs van hátra ráadásul két napon belül. Ennek következtében valószínűleg két teljesen másik csapatot láthatunk majd a Mainz és a Barcelona ellen. Elvileg lesz Suarez és Masch is az ellenfélben, hogy régi kedvenceinkről is megemlékezzünk.

Viszont, ahogy haladunk az uborkaszezon vége felé egyre inkább erősödnek a vészjósló hangok, miszerint sok a sérültünk a védelemben, szarok az igazolások és csak Moreno van az LB pozícióra és ezeket tényleg létező problémákat csak és kizárólag az átigazolási piacról lehet orvosolni. Nem értem, miért az a lehető legjobb megoldás, ha az eddigi hat teljes mértékben elsőcsapatos nyári igazolásunk és egy téli fiatal Grujics mellé még beépítésre szoruló embereket követelünk a csapatba. Szerintem a folyamatos útkereséssel Brendan saját magát taszította bukásba azzal, hogy folyamatosan túl sok érkezővel kellett a keretét alakítania. Egyrészről ez elkerülhetetlen volt, hiszen a Kenny-Comolli-féle britesítés sikere erősen megkérdőjelezhető volt, így egy igen öregedő stílusidegen keretet örökölt. Ezután pedig jött az európai hadszíntérrel járó extra terhelés és megint kellettek az új emberek, hogy legyen hová elosztani a terhet, valamint további kulcsjátékosok távoztak. Végre egy olyan nyáron vagyunk túl, ahol a szokásos Cou lelép pletykákon kívül semmi komoly jele annak, hogy valaki meghatározó játékos távozik, így a tavalyi kupa menetelések alapja egyben marad. Az érkező oldalon tapasztalt egyből bevethető játékosok vannak többségben, azaz ha nem is egyértelmű upgradet jelentenek a keretben, de színvonalat tartva mélyítik azt.

Látható, hogy arra nincs esély, hogy Götze kategóriájú sztárigazolásokat BL nélkül elhozzunk, így ezek az igazolási kezdemények pusztán próbálkozás szinten el is haltak. A keretünk mélysége tavalyra rendbe lett rakva, a legnagyobb sérülési hullámban is értelmes erősségű kezdőnk volt, természetesen ekkor a padon rengeteg fiatal volt, de egyiküknek sem kellett kezdeni. Ezen a stílusba illő igazolásokkal javultunk a piacról, Allen fizikálisan nem a kloppi darálásra termett és kezdőbe esélye se volt ezért ment, jött a helyére Wijnaldum az igencsak gólveszélyes középpályás, Mané Ibe helyén maradt űrt tölti be, azt hiszem nincs értelme magyarázni a különbséget, a Matip-Klavan kettős pedig a Kolo-Sktrel duót váltotta mindketten stílusbeli különbségeket korrigálva a keretben. A kapusposzton szintén kihívót kapott Mignon valamint egy rutinos harmadik opció is érkezett. Az igazolással a legjobb 11 és a cserék közti olló zárult mind képességekben, mind tapasztalatban.

Sérülésekkel részletesen nem foglalkoznék most, fele szerencsétlen baleset, egy pár pedig valóban terheléssel kapcsolatosnak tűnik, de leginkább attól para a helyzet, hogy főleg a védelem van sújtva. Azonban Morenóról megjelenő TAW cikk érdekes megközelítéssel bírt. Tényleg ennyire szar a helyzet Morenónál vagy inkább csak a saját meccseinkre koncentrálunk, így egy románchoz hasonló rózsaszín köd lengi be a lehetséges érkezőket az ismeretlen előéletük miatt. Hibákat mindenki vét aki játszik, de egy emberre egy csapatsportban nem lehet kenni semmit. Máté halfspace posztjában tökéletesen világított rá a Moreno probléma gyökerére, Cou mellé magas támadó opciót kell nyújtani a szélen, hogy a legjobbját ki tudjuk használni a halfspaceben. Emiatt Moreno nagyon magasan helyezkedik, ami miatt a védekezésbe való visszazárást alapból hátrányból kezdi meg. Okosabb helyezkedésével vagy a bal oldali középpályás és a középsővedő segítségével ez a sebezhető pont jobban is lefedhető lenne, van még mit javítani rajta, de nem biztos, hogy nem ugyanebből a pozícióból indulna-e el egy új igazolás beépítése a pozícióra.

Viszont tényleg csak két darab opció van a szélsőhátvédek posztjára, ami egy egész szezonra kevésnek tűnik, viszont azzal hogy rövid a szezon még elég is lehet. Valószínűleg jót tenne Morenónak a versenyhelyzet is, de ha nem érkezik új arc, akkor Milner tapasztalata jól jöhet ott, viszont sebességben lehet, hogy kevés lenne, mindenesetre vész back upnak jó opció lehet, így egy olyan poszton lehetne a pályán rutinjával, ahol nem elvárás az érvényes lábtengó-válogatott tagsági aranyigazolvány. Mindenesetre messze még az átigazolási szezon vége, bő három hét hátra van, azalatt sok minden változhat, de temetni semmiképpen sem kell a csapatot úgy, hogy még egy percet nem játszottunk le a szezonból. Ha 8-12 meccs után is ugyanezek a problémák fennállnak és vészesen akadályozzák a szezonbeli haladásunkat akkor lehet kongatni a vészharangokat, addig inkább szavazzunk bizalmat Klopp döntéseinek, jelentsék ezt bármelyik játékosba vetett hitét is.

Jó harapó-fogót mindenkinek, tényleg jó időben lesz a meccs.