Majdnem tökéletes

thumb_19962_default_news_size_5Hiába városi rangadó avagy Merseyside Derby ezt a meccset kontextusában érdemes szemlélni. A legfontosabb szempont, hogy a kloppi tanulóévben a vizsgán, azaz a Dortmundon túl vagyunk. Nagyon szépen helyt álltunk – ami a lényegi szempont – sőt a továbbjutással túl is teljesítettük a célt. Ez a szezon, így már mindenképpen pozitív kicsengésű. Most már a ráadás megy, a visszatapsolás utáni rész egy koncerten. Mivel a tovább jutás meglett, így a BL álom megint egy karnyújtásnyira került, hiszen elméletileg elég lehet két jó meccs a nagy cél eléréséhez. Nem csoda és nagyon helyes lépés a stáb részéről, hogy – ebben a helyzetben – mindent az EL-nek rendel alá. A célnak annak kell lennie a bajnokságban, hogy a két Beatles meccsre a keret fizikálisan és mentálisan a lehető legjobb állapotba kerüljön és mindenki ezen a két meccsen legyen éles. Baromira nem kellene még több sérülés, mivel az iszonyat sok meccses terhelés sorra kezdi szedni áldozatait ismételten. Éppen ezért nagyon helyes lépés, hogy a két legutóbbi bajnokinkon gyakorlatilag sorcserét hajtottunk végre. Igazából ezt az elvet szeretném látni a maradék Pl meccseken is, sőt kötelező, ha komolyan gondoljuk az EL-t.

Derbyt nyerni nagy különbséggel mindig öröm, ha nincsen Origi sérülése tökéletes lenne. Azonban igyekszem az értékelést a bevezetőben megadott szempontok alapján levezetni.thumb_19949_default_news_size_5

A kezdőnek nagyon örültem a sorcsere miatt, mondjuk a most aktuális vasárnap-szerda-szombat erőltetett menet miatt a szezon vége felé erősen indokolt is volt. Az örömhír viszont, hogy emiatt az EL meccsre több felkészülési idő jut. Kloppéknak sikerült úgy keverni a lapokat, hogy a mai sor volt az elérhető legjobb játékosokból a legerősebb. Egyedül az Origi-Sturridge viszonylatban lehetne vitatkozni, de nem érdemes az ifjú belga nem csak a jobban rendszerbe illő, de a két formában levő csatárunk közül – SaS óta volt ilyen? – a kicsivel jobb formában levő. A lényeg a fizikális és mentális pihentetés ezzel a mai napra kipipálva.

A meccset nagyon pörgős Kloppballal kezdtük és végig domináltuk. Öröm volt nézni a játékunkat, helyzeteink végig nekünk voltak. Nem emlékszem mikor volt utoljára ilyen dominanciánk meccsen a statisztikákra ránézve, mint ma. Elég, ha csak annyit írok nekünk volt 37 lövésünk, amiből 13 kapura ment, nekik volt 3 lövésük, amiből egyik sem tesztelt Minyon barátunkat. Persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a kiállítás és utána a védelmi hibájukból a Lucas gólpasszos Sturridge találattal véget ért a találkozó, így az utolsó fél óra gyakorlatilag egy edző meccs volt. Ennek fényében érthetőbb a Klopptól szokatlan 87%-os passz pontosságunk a mai találkozón. A srácok heves ollézások közepette cicáztak a pályán a vége felé. A „kőműves” Milner mai kettő gólpasszával már 16-nál jár a szezonban és időarányosan több köze van meccsenként a góljainkhoz, mint Coutinhonak.

1604_goalinvolvement

Sturridge már majdnem a régi fényében szerzi a gólokat. Origi korához képest kiemelkedő.

Összességében azt gondolom, hogy az eredményből és a mutatott játékból mindenféle mentális erőt lehet meríteni a jövő hétközi EL meccsre, így a Derby győzelmen felül is elégedettek lehetünk.

thumb_19945_default_news_size_5

Látjuk még idén?

A meccs egyetlen negatívuma, hogy Origi lesérült elsőre elég komolynak tűnik egy ilyen boka sérülés. Remélem, hogy nem így lesz, bár Klopp arca elég sokat elmondott az esetnél. A komolyabb baj, hogy az elmúlt néhány meccsen Hendó, majd Can és most Origi is áldozatul esett az idei őrült meccs terhelésnek, ezzel a középpályánk motorjai és a legjobb formában levő csatárunk esett ki. Szóval piszok nehéz lesz a szezon hátra levő része. Sajnos nem csoda, hogy kezdenek a játékosaink hullani, mint a legyek, hiszen a mai volt Klopp 44. meccse a szezonban (annyi, mint a BR-féle ezüstös szezonban összesen volt). Összességében pedig az 55. meccs került a srácok lábába, aminél egész szezonra vetítve többet a majdnem csőd óta csak tavaly játszottak. A jelenleg tuti lejátszandó meccseink száma 62, ennél többet a treble szezon óta csak a treble szezonban meccseltek srácaink. Remélem ez érzékelteti mennyire sok a meccs idén. A sok meccsnek meg sajnos/nem sajnos az a tulajdonsága, hogy nem marad el nyom nélkül. Sok vita volt erről, de nekem mindig az Iron Man típusú fáradásos törés jut eszembe a sok meccs és sérülések viszonylatról. Ezzel megint sikerült alá húzni, hogy a sorcsere nem csak jó (és mostanság eredményes) dolog hanem kötelező.

Klopp szép nagy meccs száma és a 44 jól felezhetősége lehetőséget biztosít számunkra egy kis statisztikai kitekintésre.

Nagyon röviden azt lehet mondani, hogy a csapat védekezés kárára javult fel a csapat támadó játéka és így lett összességében jobb és eredményesebb a játékunk. Ennyivel persze nem elégszünk meg.

1604kloppvedelemA védekezés esetében kisebb változások vannak, kicsivel több gólt kapunk meccsenként. A két legfőbb változás, hogy sokkal egy jó 20-20%-kal több lövést és kapura lövést engedünk ellenfeleinknek. Ennek egyik oka, hogy nehezebb ellenfeleink voltak, így a második menetben pl. a Dortmund oda-visszavágó sok-sok engedett lövéssel. Ez a változás nagyon nem vall Kloppra és a Kloppballra, hiszen csapatai általában az erőszakos és erős pressing miatt kevés lövést engedve, de abból nagy helyzeteket elv mentén épülnek fel. A következő szezonra ebben mindenképpen javulnia kellene a csapatnak. Érdekességként a ugyanúgy 22-22 a 10 vagy kevesebb engedett lövéses és a tíznél több engedett lövéses meccseink száma Kloppal. A két szám sor között ég és föld a különbség. Szerepelt már korábban ez a tábla, azóta nőtt a kapott gól számban a különbség, így logikusabb lett, hogyha kevesebb a lövés kevesebb a gól.

1604_klopptamadasA támadás kapcsán szerintem nem véletlen módon három mutató javult drasztikusan: kaput találó lövések száma, gólok száma és kiugratások száma. Azt hiszem minden Poolos vágja ezt az összefüggést. Azt megállapíthatjuk, hogy a gólok száma meccsenként 2 felett az már nem számít rossznak. Sejthető volt, hogy ez fog lassabban menni. Az érdekesség itt Benteke, nem is tudom, hogy vele érdemes-e még foglalkozni? Az tuti, hogy ordító különbség van a góljaink és szerzett pontjaink számában annak függvényében, hogy kezd-e.

Összegezve a Kloppball még csak bontogatja a szárnyát, de azért már látszanak jól látható jelei és összességében, ha nem is mindenben, de idővel láthatóan javultak a dolgaink a kloppi tanuló évben.