Itt a tavasz, dagad a tapírfasz?

Tisztul a kép a szezont illetően, bár Melwoodban még hó esett, de itt van a tavasz, lezajlott a téli ámokfutás, mi pedig vasárnapi vendégségbe vagyunk hivatalosak a kristály palotába. Adózva Trey Parkernek a következő kérdések mentén csordogálnak gondolataim mondatfolyamai: Sikerül-e a kiszállás a téli hullámvasutunkból és versenybringára szállunk? Megint betalál minket Purslow papa és az őszi vendettát megúszó csapata? Lesz-e tánc? Lallana melyik arcát mutatja? A szar keret, vagy a top4 remények töltik meg a kommentmezőt holnap délután? Újra indul-e a Bolasie hype mágnesvasuta? Villan-e kőműves dekoltázs? Lesz-e tavaszi feltámadásunk, vagy érdeklődés hiányában jövőre halasztjuk azt is? És végül de nem utolsó sorban ki Eric Cartmen apja?

Igen szar formában lévő Palace fogad minket, az elmúlt 14 meccsükből 3-at nyertek meg és mind a 3 győzelem az FA kupa sorozatában volt, így nem kell johnsoni magasságokba emelkedni, hogy rájöjjön az ember 11 meccse nem nyertek a Premier League sárdagasztásában. Ez a veretes sorozat amellett, hogy toronymagas vezetést biztosít a leghosszabb jelenlegi PL szopóroller listán, azt is eredményezi, hogy lassan már meg kell kezdeniük a menekülést a kiesőjelölt csapatok elől. Apránként mumussá növik ki magukat, hiszen a bajnokságban utoljára 2013 októberében győztük le őket. Arról nem is beszélve, hogy bőven lenne miért berugdosni az ablakokat azon a palotán. A felsorolt idei eredményeik miatt nagyon reménykednek Bolasie visszatérésében, aki biztosan lendít kontráik sebességén és veszélyességén. Alapjátékban nem számítok akkora meglepetésre, mint az őszi meccsen, progresszívabb, kevésbé hazardírozó palace-ra számítok. Főleg annak fényében, hogy FA menetelésük a héten folytatódik, még az is lehet, hogy nem érzik szorítónak a kieső zóna közelségét és inkább a dicső kupa menetelésre fordítanának nagyobb energiákat.

Ismerve csapatunkat a fenti tények fényében nem éppen nyugodtan fogok leülni a kanapéra irdatlan másnaposan és telezabáltan. Éppen a győzelmek utáni érzelmi fennsíkon sétálunk vakul örülve, hogy meggyaláztuk a cityt és nem vesszük észre a soron következő víznyelőt. Ezekbe szoktunk páros lábbal csobbanni, hogy milyen pompás pocsolya ez.

„Consistency not our hobby”

Első ránézésre a bajnoki tabellára azt mondom, lenne esély a TOP4-re. Az elmúlt évekhez képest sokkal kisebbek a különbségek, és az idei káoszban az amúgy a szezon ezen szakaszában nem szokásos sok helyes előrelépés nem esélytelen. Lemaradásunk 2,5 meccsnyi jelen pillanatban, de úgysem fog összejönni, mert a balfaszok közt mindig sikerül balfaszabbnak lenni, és még véletlenül sem összehozni egy konzisztens sorozatot, illetve ha össze is hozunk egy csodatavaszt az csak szépségtapasznak jó, Top4-et vagy bajnoki címet nem ér.

Elég vegyeske

Hullámzó teljesítményünk nem újdonság, okai sem ismeretlenek, sok meccs, kevés pihenő, sok sérült, új manager, etc. Viszont mellettünk szól, hogy a téli őrült hajtásnak végére érünk. Kifutottak a hazai kupák, itt hagyva minket a maradék két frontra a maguk tanulságaival. A pihenő és felkészülő napok ezáltal nőnek, 23 meccset játszottunk a három téli hónap alatt. Ezt a 23 meccset számos sérülttel küzdöttük végig (legrosszabb napokban akár a kövi meccsre is ütőképes kezdőt állíthattunk volna ki) és döntőt játszottunk az egyik kupában. A következő hónapokra összesen 13 meccsünk van garantáltan és még 5 opcionális EL meccsel nőhet ez a szám. A terhelés különbség jól látható, emiatt úgy gondolom még egy ilyen sérülésektől sújtott időszak nem vár ránk (lesznek sérültek, de ennyien nem adják be a kulcsot). Klopp is jobban érzi, hol a határ a le és visszatámadásos taktikára nevelés és az erőnlét kialakításánál, hogy ne idézze meg a hamstring (erre nincs egy szép magyar szó?) szörnyet. Új feladat ez neki ezzel a csapattal, hogy a rendelkezésére álló egészséges játékosokból most már válogatnia kell a feladatoknak legmegfelelőbbeket. Ebben a szezonban bármi megeshet, annak az ellenkezője is, de úgy néz ki a mostani előjelek jók, így érdemes pisálás közben egy könnyed szemből érkező fuvallatra számítani.

Vigyázz TOP4 jövünk!

Nagy jóslatokba nem bocsátkoznék, sok lehetséges eszköz van már Klopp kezében, Origi meggyőzően mozgott a két City meccsen, Studge egészséges, akár egyszerre ketten is pályán lehetnének (dájmond OMG). Lallana hétközi szabad cirkálása hatásos fegyvernek bizonyult egy eleinte visszaálló ellenfél ellen. Cou zsenijét szintén nem kell magyarázni, Firmino pedig belenőtt a PL trikóba. A középpályán a szokásos DP-re megint nagy az esély, főleg hogy mozgékonyságukra és futásmennyiségükre szükség lesz, hogy a kontrákat megakadályozzuk. Klopp szerintem egy szokásos 4-2-3-1-el megy neki a meccsnek, elöl Studge mögötte az LFC, Can, Hendó kétfős belsőközéppályával. A védelemben szintén rég nem látott lehetőségei nyíltak, Flano teljes értékű bevethetőségével. Skrtel már edz, Sakho is laza edzésen vett már részt, Touré elpusztíthatatlan, Lovren is újra egészséges. Moreno döntőbeli sérülése után a héten pihent így ő is elérhető, mint ballábas FB nagy szükség van rá, ha a szélső támadójátékot nem akarjuk úgy feladni, mint a hétközi meccsen.  A csütörtöki EL-re nagyon előre pihentetni nem hiszem, hogy sok értelme lenne így elég erős kezdőt várok.

Hazai kupák

Tökéletes csapatunk sosem lesz, de még tökéletes kezdőnk sem, sikereink sosem ettől függöttek. Jól ismerjük ennek okait, nincs annyi pénzünk, mint a BL nagyjainak, és még a BL vonzereje sincs a kezünkben, mint a BL kicsijeinek. Kicsik közt nagyok vagyunk, a nagyok között kicsik. Frusztráló, évek óta tartó helyzet ez és a villanykörte még nem gyulladt ki Henry atyánk feje fölött. Vannak olyan csapatok, ahol közel járnak a tökéleteshez és sikerekben ott sem garantált semmi. Guardiola a Bayernt csiszolja évek óta és BL döntő még nem jött össze neki. Ha visszagondolunk Dudek konzisztens volt? Djimi fasza védő volt aggyal? És fordítva, a Xabi, Masch, Gerrard középpálya együtt egy aranyérmet sem gyűjtött, akárcsak Torres és mégis joggal ők az etalon. Isztambult egy stabil egymás rezdülését ismerő és évekig egyben tartott korszakos csapat nyerte? Rengeteg játékosnak kifelé állt a szekere a melwoodi istállóból. Utolsó esélyük volt valamit alkotni tudva, hogy nem feltétlen szerepelnek az új edző terveiben, vajon ki tudja-e ezt hozni Klopp a mostaniakból? Vajon megvan a mostanság sokat kritizáltakban, hogy a megfelelő pillanatban adják ki a legjobbat magukból? A ligakupában majdnem megvolt.

Szerencsénkre olyan managerünk van, aki ezzel tisztában van és nem is akar egy álmot hajhászni, hogy 11 brittel leigázza Európát, cserébe hisz a kemény munkában. Bármilyen siker a cél és az eredmény, legyen az tavaszi feltámadás, top4, top5, MU előtt végzünk, EL győzelem csak és kizárólag akkor jöhet össze ha Fortuna nagy néha olyankor ránk mosolyog mákos fogsorával. Ahogy Norbi mondta a kiegyensúlyozottság nem volt a hobbink idén (15 éve nem az). Mentális deficitünk oka és eredménye is ennek hiánya. Lehetőség megvan, hogy jó legyen a tavasz, tapasztalataink szerint azonban esély erre irdatlanul kicsi. Hogy mennyire éhezünk a sikerre, azt mindenki érzi a saját bőrén és már csak egy jobb meccs után is TOP4 és bajnoki harcról szólnak a várakozások, míg pár napon belül egy remizett Augsburg meccs után már a keretünket beárazta az azóta a Bayernt legyőző és a Leverkusent is majdnem legyőző német kiesőjelölt.