Rókalyuk

Így hívták hivatalosan a kedvenc kocsmámat a gimnázium közelében, bár mi a fölötte kifüggesztett tábla miatt csak Sport1-nek hívtuk. Őszinte hely volt, igazi késdobáló miliő lengte be, balhéba azonban sosem futottunk ott bele, viszont mindig azt kaptuk, amire számítottunk. Az 5-4-es dráma után újra a Premier League küzdelmeiben találjuk magunkat, ráadásul a még kipukkadásra váró Leicesterhez megyünk vendégjátékra, egy, az előbb említett műintézményhez hasonlóan őszinte helyre. Ahhoz a Leicesterhez, akiknek azon kívül, hogy nagyon idegesítő leírni a nevüket, vezetik a bajnokságot. Stílusuk nem változott a legutolsó, karácsonyi találkozásunk óta, formájuk pedig pont megüti a legkevésbé szar címet, így joggal elsők.

Idézzük fel kicsit a legutóbbi találkozót, jött egy bejglitől álmos és langyos rókafi had az Anfieldre. Klopp tudta, mit akar látni a pályán és azt is, hogy hogyan lehet ravaszabb (nyehehe). A szezon egyik legintenzívebb állására tekerte a pressing-gegenpressing fokozatkapcsolót és kiadta a parancsot, ne hagyjuk, hogy értelmes kontrát építsenek. Valamint a másik elengedhetetlen felfogás a világraszóló, egygólos sikerünk érdekében az volt, hogy ne engedjük őket rókalyukat ásni a kapujuk elé, minél gyorsabban és direktebben vezessünk támadást, ezzel lépésre kényszeríteni a még rendezetlen védelmet. Ezzel a két lépéssel sikerült is letaktikázni a Ranieri Karakterét (nyehehe2).

Ami viszont tanulságos volt azon a meccsen, hogy Origi sérülésével bizony ez a terv Bentekével megborult, és mint a túl magas sebességben lévő kocsi a hirtelen lejtőn, elkezdett dadogni a motor. Vissza is kapcsoltunk és nagy szerencsénk, hogy tényleg egy olyan Leicester volt az ellenfél, akik túl sokáig játszottak a karácsonyi ajándék legóval és nem tudtak élni az enyhülő pressing adta lehetőségekkel. Azonban csapatunk egyik gyengesége, hogy nem tud megfelelő minőségű helyzetet kidolgozni, hiába a megfelelő alaptaktika.

leszter g-a

Egyszerű kombinációk vezetnek a góljaikhoz, nem bonyolítják túl, lényeg a sebesség: az első legjobb pillanatban fejezzék be az akciót. Vardy elsődleges célpontja a rövidre történő befutás, teljesen mindegy, hogy melyik oldalt fut az akció, ő jön a rövidre ezzel biztos opciót kínálva a Mahreznek, Albrightonnak vagy Drinkwaternek. Nem gondolják túl ezt sem, ha lehet tenni Vardynak, akkor odateszik, ha nem, akkor vagy Mahrezt keresik, aki a rövidre mozgó társa mögötti területet próbálja kihasználni. Rém egyszerű a terv, így kell a danger zoneból lőni, és eddig óramű pontossággal értékesítik a helyzeteiket.

arsenal shotsleszter shotslfc shots

Védekezésünk javult, kivéve a rögzített szituációkat, illetve ha több energiát áldozunk a támadásokra, az deficitet okoz hátul, mint azt láttuk a Norwich ellen is, bár szerintem némi köze lehet a védekezésünk megroggyanásának a sérülésekhez is. Miután mindenki visszamászott a székére és csillapította a nikotinéhségét, a betört képernyőkért, a félbetört billentyűzetekért és az előző mondatom eleje okozta passzív agresszív családi drámákért felelősséget nem vállalok. De mire is gondoltam mikor a védekezés javulásáról írtam? Nem meglepő, Klopp-pal a ligában a harmadik legkevesebb az engedett kapura lövések számában a csapat, valamint a legtöbbet szereljük meccsenként. Meccsenként átlagosan 9,8 lövést engedünk az ellenfeleknek, ennél csak a két manchesteri gárda produkált jobb mutatót, a City 9-cel, míg a MU 9,5-tel áll előttünk. Ami viszont érdekesebb a mai meccsre nézve, az a szerelések száma, hiszen itt vezetjük a PL listáját 23,2-vel pont a rókafiak előtt (22,7). Ez alapján és a két csapat stílusát ismerve, egy őszinte középpályás harc kezd körvonalazódni, ahol valószínűleg a hazaiak próbálják átadni a területet és mélyen labdát szerezni, míg Klopp valószínűleg magas fokozatba kapcsolja a pressinget megint.

A két csapat az utóbbi időben felemás formát mutat, főleg a mi fiaink. A karácsonyi találkozó után a Leicester mini hullámvölgybe került, bár azóta veretlenek 2 győzelemmel és 3 döntetlennel, viszont ők is dupláztak az FA-ben a T’ham ellen egy döntetlen és egy vereség a mérleg, ami már árnyalja a januári teljesítményüket. Év végén érdemes lesz visszatekinteni, hogy korai búcsúik a hazai kupákból mennyire hátráltatták mentálisan őket. Utoljára azt a Stoke-ot csapták meg 23-án 3-0-ra. Kérdem én, mikor volt ekkora szünet utoljára két liverpool meccs közt? (Az első helyes megfejtő egy nagy doboz jakuzzi buborékot nyer.) Azt a Stoke-ot, akik mindent eldöntő vendégségbe jöttek hozzánk a ligakupa mezejére három nappal később, irdatlan motivációval játszhattak a rókák ellen. Jóval több idejük volt felkészülni erre a meccsre, mint nekünk, még ha a főszerephez jutók pihentek is a hétvégén, azonban a keddi 120 perc belőlük teljesen hiányzik. Cserébe a csirke-róka klasszikus ellentétet kimaxolták az elmúlt hetekben.

leszter form

Januárban a mieink lábába 9 meccs került, ebből 5 kupameccs volt, nem véletlen, hogy az egészségesnél többször kertül elő az fiszfasz „ugyan hagyjuk már vs nyerjünk már valamit” kérdéskör. A képet árnyalja, hogy 3 meccsen játszottak a fiatalok és 6 meccsen az A-csapat, viszont ha mögépakoljuk a decemberi 7 meccset is, ahol egyedül a Sionra lehet mondani, hogy B csapat szerepelt, de az inkább A mínusz volt. Februárban megint 7 meccs tuti, és egy esetleges FA továbbjutás ezt villámgyorsan 8-ra duzzaszthatja, ami ugye B-csapattal mehetne is a Blackburn ellen. Irdatlan terhelés ez, ami érthetően hullámzó teljesítményben mutatkozik meg. Kockázatos a kupák űzése és más módon nehéz ez az út, mint a lemondás a kupa győzelmekről és aszkéta módon koncentrálni a PL küzdelmeire, de én úgy gondolom eszmei értéke a kevésbé megfogható Wenger-kupának a nagyobb. Igen, kupákat nyerni felemelő érzés minden játékosnak és mentálisan adhat mentális pluszt a sikerélmény, amikor újra teljesíteni kell. Viszont semmi sem garantálja, hogy nyerünk is valamit. (Nem mintha arra garancia lenne, hogy csak a PL-re koncentrálva elérjük a TOP4-et, költséghaszon-elemzés ez, szvsz – macca8, és bocs.) Óriási kockázat feltenni egyik, másik, harmadik lóra a házat, kocsit, feleséget, majd a pad alá esni. Láttuk tavaly. Két kupaelődöntő és az év végére se a menetelések mentális ereje sem a top4 bébi tapírfasznyi távolsága nem volt már elég ahhoz, hogy értelmes dolgot lássunk a pályán. Amit én jövőre elvárok, az a szigorú prioritási rend felállítása. Hogy ez most miért nincs meg, az elég egyértelmű, kisebb gondja is nagyobb Jürgennek egy új klubnál, mint ilyen szaros kérdésbe kezdésnek beletenyereljen.

Firmino, a csatárpótlék január meghatározó embere volt Allennel karöltve, Klopp nagyon jól nyúlt hozzá és nem hinném, hogy ez a vak szerencse, inkább már jobban ismerik a bundásból azt, hogy mire képes és nem kérnek tőle lehetetlen feladatot, mint anno a bölcs bagoly, aki Torrest cölöpnek akarta használni. Hogy mi is a siker titka, csak négyen hárman (Henderson 3,9, Can 3,6, Lucas és Leiva 3,3) szereznek több labdát az egész csapatból a pálya középső harmadán, mint Firmino (3,2 meccsenként). Góljai és támadó képességei mellett képes arra a munkára, ami Bentekétől elképzelhetetlen.

Látványos ábra Firmino BR és Klopp alatti összevetéséről, azonban azt jegyezzük meg, hogy BR alatt nem játszott teljes meccseket a PL-be szoktatás miatt, míg Kloppnál már igen. Így a per90 adatok nem mutatnának ilyen látványos eltérést, valamint azt is érdemes megjegyezni, hogy BR és Klopp teljesen más poszton és szerepben játszatja Firminót.

A meccsre újra összeállhat Lovren-Sakho duó. Henderson a legfrissebb hírek szerint tudja vállalni a játékot. Minden adott, hogy a decemberihez hasonló taktikával szoros, őszinte meccset játsszunk. Kulcsfontosságú lesz megakadályozni, hogy a megszokott passz útjaik működjenek és más útra terelni őket, hasonlóan kimozdítani őket a komfortzónáikból védekezésben és támadásban. Szívem szerint a következő kezdőt látnám, Mignon – Clyne, Lovren, Sakho, Moreno – Hederson, Can – Milner, Allen, Lallana – Firmino. Nem ez lesz, valószínűleg Lucas kezdeni fog az elmúlt meccsekhez hasonlóan, de félek, hogy a villámgyorsa támadásvezetésre és behúzódásra berendezkedő Leicester ellen komolyan ki fog ütközni a sebesség hiánya a kotorékban.

Remélem egy újabb klasszikus jó meccset látunk majd és nem kell harcot vívnom az elmulasztott alvásórák okozta extra szemhéj-gravitációval. Fortuna kegyét szerintem Norwichban kimaxoltuk, bár ha jól emlékszem ellenfelünk egész évben a hölgy közelében tesped, azonban félek, két meccsen egymás után nekünk nem adja ki a cseresznyéket a gép. Meglátjuk, hogy sikerül a csapat feltüzelése erre a meccsre egy morzsával közelebb kerülhetünk a kupa terhelés vs PL teljesítmény megoldásához, de majd a nyáron úgy is levonjuk, amit le kell. De nem is ez a lényeg, hanem, hogy Kloppmackóék is levonják majd.