Úton vol. 2

Mely cím már szerepelt a Fonaton ‘bokor Macca nagyszerű helyfoglalójaként egy olyan helyzetről, amikor látjuk, hogy honnan indultunk, sejteni lehet, hogy hova tartunk, de a köztes időszak tyúklépései miatt semmi egetrengető nem tud történni. Ahogy most is.

Azt gondoltuk, hogy Klopp regnálásának kezdetével nem kezdjük el ötösével szórni a gólokot minden testnyílásunkból. Nem az ő emberei, kész keretet vett át, ráadásul egy mentálisan eléggé lelakott társaságot próbál meg a jó irányba pofozni.

És bár én vagyok a kloppizmus egyik legerősebb előretolt helyőrsége, a megnövekedett futásteljesítményen kívül én még nem tudom belelátni, hogy mivel adott volna többet a csapathoz, mint mondjuk BR, ha előveszi a józan eszét és nem a barna nadrágjában próbálja meg összerakni a csapatot. Mert rendben, Clyneról kaptuk a gólt a Kazany ellen, de tényleg elbírja a csapat őt és Morenót egyszerre, sőt. Mert Sakhonak minden épeszű edzőnél kezdőben a helye, nem csak Lovrennel szemben, hanem abszolút értékben. Mert Can tényleg fel tudja venni a Boss öltönyt a középpályán is, mert nem kellett nulláról újraírni a firmwaret a támadókon, hogy megint legyen presszing. És nem arról a langyos lófaszról beszélek, amikor Benny vagy Studge kocog egy kicsit a kapus felé, hátha leesik neki valami.

De mindez nem is elvárás. Amit quick fixszel meg lehetett foltozni, azt meg is tette, ultra nagy verésekbe nem szaladt bele, kb. úgy érzem, most tartunk ott, ahol BR tartana, ha ki is tart az elvei mellett hosszú távon. A helyzetek alakulgatnak, a középpálya mozgékonysága és sokoldalúsága nekem kimondott felüdülés, más kérdés, hogy nehéz úgy gólfiesztát várni, hogy Lallana nettó 20 km/h-val képes csak a kapuig elrúgni, Coutinho újra elég gyenge formában van, az egy szem csatárunk meg a 20 éves Borigi, aki nagyon hasznos, nagyon tündér, de ha az eritreai árvák kérik sírva, akkor sem fog gólt lőni.

És a lecke adott, mert valóban, az lesz a top4 elérésének, vagy el nem érésének egy sarokköve, hogy a csehszlovák táncdalénekes pajtikájával karöltve hogyan tervezik a behatolást az Ikarus park járműveinek többségébe. Ha látszik majd, hogy erre az enigmára mi a megoldás, vagy egyáltalán milyen irányból próbálja meghágni a több tonnányi rozsdás vasat, akkor lehet majd elmélkedni, hogy jó-e az elképzelés vagy sem. addig meg maradunk az úton.

Aminek a következő állomása igazából lehetne bármi: Swansea, Newcastle, most éppen az angol középmezőny szürkeségének felsőbb polcáról a Southamptont dobta az FA öreg, ősz könyvtárosa elénk. Egy csapat, akivel kapcsolatban egy kicsit Swansea érzésem van: Hatalmasat mentek egy fiatal, karakteres edzővel, csapatként voltak erősek és szép, attraktív focit játszottak. Aztán tavaly, bár azt hittük, hogy a legjobbjaikat szipkázzuk el, úgy néz ki a ballasztot sikerült letépni róluk, minden várakozás ellére február – márciusig még nagyobbat mentek, hogy aztán elfoglalják a helyüket a középmezőny tetején. Ahol vannak gyakorlatilag most is, és ahol (szerintem) végezni fognak majd a szezon végén is, a 8. helyen, hozzánk hasonlóan 13 ponttal. Készülni belőlük valamilyen speciális taktikával? Felesleges. 4-2-3-1, felfutó fullbackek, verőnéger Wanyama, ügyes és gyors támadó Tadic és Mané, hitman Pellé, vagyis Premier League fish and chipse.

Nálunk Benny és Firmino már mocorgott valamit erőnlétileg, de a Klopp által diktált iramot még jó eséllyel nem fogják bírni. Az én tippem egy Tottenham elleni meccs tribute lenne, két, nagyjából egyenrangú csapattal, félidőben Origi helyett Benteke cserével, aztán vagy bekotorja a melák és nyerünk, vagy szerencsénk lesz, mert Pellé csak a kapufát fűrészeli majd ketté és akkor jó az egy pont a anfieldi pokolból. Ha mást sokaknak nem is, azt azért talán BR is megtanította, hogy csodák nem egy hét, vagy hónap alatt születnek. Ha egyáltalán.

Szerk: Közben a srác a Mignolet – Clyne, Škrtel, Sakho (c), Moreno – Emre Can, Lucas – Firmino, Lallana, Coutinho – Benteke kezdőt jövendölte, meglátjuk.