A hűség sarcai #3 – Vasárnap

Elment. Régóta vártam erre. Megtört valami ott, akkor, még márciusban, amikor az első életerős napsugarak megpróbálták bevenni a szeles várost, én pedig a szokásos kocsmában ültem a szokásos barátommal és a szokásos vasárnap ebéd utáni meccset néztük. A legfőbb rivális ellen játszott a csapat, veszített, pedig nagyon fontos lett volna neki legalább nem veszítenie.

vasarnap

Még nem éreztem aznap, hogy vége, de amint jöttek a következő vasárnapok és gyengült el alattuk lépésenként a szél, úgy lett egyre nyilvánvalóbb, hogy mennie kell. Idővel aztán, amint a vasárnapok már mindent hoztak a kiérdemelt szélcsendjükben, csak győzelmeket nem, átfordult ez a sejtés először méreggé, aztán frusztrációvá, később letargiává. Mindez persze egy emberhez volt köthető, a keret egyáltalán nem tehetett róla, a fociszurkolót ugyanis így adják, kilora. Az ember a zakója belső zsebébe dugta az álmainkat, mágnestáblákon keresztül torpedózta ki a lelkesedésünket, és arrogáns nyilatkozatokkal fertőzte meg a hétköznapjainkat. Az elmúlt időszak már csak a haláltánca volt, arra vártunk, hogy a fösvény tulajdonos mikor elégeli meg a szenvedést. A szenvedést, amely kietlenné tette gyermekkorunk utolsó mementoját, a kilencven percet.

Jött. Egy hét sem telt el, de itt van. Azt hittük a klub jelenlegi helyzetében ő elérhetetlen, egy másik szint, akit a topcsapatok vadásznak le, amint felszabadul, mi pedig majd jobb híján néhány hónap múlva megnézhetjük, amint egy ilyen csapat sztárjaival csúnyán elveri a mi középszerűvé süllyedt játékosainkat. Közben pedig úgy mosolyog, ahogyan csak ő tud, krátert hagyva a szívünkön. Nem is mertünk hinni az újságíróknak, akik nap mint nap egyre biztosabbra vették, hogy hozzánk fog érkezni. De itt van, hozta magát és a mosolyát. A bemutatkozó sajtótájékoztatóján mindenkit levett a lábáról. Határozott, de könnyed, intelligens és komoly, mégis humoros. Isszuk a szavait, hiszünk abban, amit mond, pedig még egyszer sem indult el vele egy kilencven perc sem.

De újra elhisszük, hogy meg tudjuk csinálni. Újra meleg a vasárnap.