Nem lehetünk…

thumb_10731_default_news_size_5…elégedetlenek. Mivel a legnehezebb EL-meccsünkön, de legalábbis a legnevesebb rivális otthonából pontot hoztunk el, azaz legalább nem kaptunk ki és az EL-továbbjutás szempontjából ez a pont még jól jöhet. Az idei nem túl magas mércével mérve még a jobb meccseink egyikét hoztuk le, főleg a második félidőben: megint sikerült szerezni egy szép egyéni gólt és persze összehozni egy buta bekapottat. De összességében a mai a jobb meccseink egyike volt és tényleg nem lehetünk elégedetlenek BR, a csapat és az egyéni hibák ellenére sem. Ez persze nem jelenti, hogy minden rendben lenne és kint lennénk a mocsárból. Érkezzen is a mai vegyesfelvágott.

Először nézzük meg azokat a dolgokat, amiket eddig is tudtunk, de a mai meccs megerősített:

  • Sakhonak nem az EL, hanem a bajnoki csapatban kellene állandóan kezdenie;
  • Moreno bizony az a baloldali FB-nk, aki tud támadni;
  • Ibe nem tud védekezni és ha ez így marad, akkor Townsend lesz;
  • Lallana és Cou akkor nem oltja ki egymást, ha mindkettő szabad szerepkörben a pálya áttellenes oldaláról indulva kavarhat, mint tegnap is. Ilyenkor nemhogy kioltják egymást, hanem még rá is erősítenek a másik játékára;
  • Benteke nélkül jobb a focink. Pontosabban a Benteke-típusú csatárok nélkül.
  • A 3-4-3, pontosabban a 3-4-2-1 jól áll a keretnek.

Aztán gyorsan azokat, amik ma derültek ki:

  • Gomez bizony nem FB-nek való, hiszen pontosan ugyanannyit jött ma előre, mint szokott. Az ordító különbség, hogy CB-ként ez megsüvegelendő, míg FB-ként édeskevés.
  • Origi még nagyon nyers, de tehetséges játékos.

thumb_10726_default_news_size_5

Sok múlik azon, hogyan használjuk a srácot

Részletesebben két kérdéssel szeretnék foglalkozni. Az első a már ismert fiatal keret, fiatal csapat kérdéskör. A mai meccs után nem nagyon lehet vitatni, hogy fiatal a csapat, hiszen u21-es korúak közül pályára lépett ma: Gomez 18, Chirivella 18, Rossiter 18, Brannagan 19, Origi 20, Ibe 20, Can 21 (mindegyiküknél a 2015-ös év során betöltött életkor szerepel), azaz a pályára lépőknek majdnem a fele nem múlt el 21 éves. Piszkosul fiatalok. Moreno és Coutinho a maguk 23 évével már-már korelnöknek számítottak. Azt tudjuk, hogy a fiatal csapatok, fiatal keretek bizony inkonzisztensek és tapasztalatlanok, ahogy a mai bekapott gólon is pontosan ez látszott. Az biztos, hogy örültem neki, hogy ilyen fiatal csapattal mentünk neki a meccsnek. Az EL, Mikiegér és FA kupa pont arra valók, hogy a fiatalok megmutathassák mire képesek. Ideális esetben ez a fiatal brancs elég lesz az EL-továbbjutáshoz. A fiatalok közül Origi és Ibe nem volt ma jó, de a többiek bizony jól szerepeltek, egy-két hibát leszámítva. Rossiter és Chirivella kifejezetten tetszett, egyrészt mert jól is játszottak, másrészt meg mivel évek óta követem őket, így örömmel tölt el, hogy most a “nagyok” között is meg tudták mutatni, mire képesek. Rossiterben nagyon bízom, de rá nagyon igaz, hogy ahhoz, hogy sikeres lehessen nálunk, a csapatnak olyan stílusban kell fociznia, ami kiemeli az előnyeit és elfedi a hátrányait. A hátrányai azt hiszem, fájdalmasan nyilvánvalóak: a srác nagyon alacsony (Spearing, Allen és ő versenyezhetnek abban, hogy ki a legalulméretezettebb. Győztest nem tudnék kihirdetni, de az tuti, hogy nagyon szoros lenne a verseny – minority report: a wiki adatai szerint a sráci 178cm, ami valóságos óriássá teszi Allenhez és Spearinghez képest, ráadásul 18 évesen még növésben is van; bocs, macca voltam), amit nem segít, hogy lassú is (a sérülés utáni Lucas és az öreg Gerrard sebességére emlékeztet). Röviden megfogalmazva: fizikálisan erősen be van korlátozva a srác, ellenben nagy küzdő, jól szerel és jól passzol. Azt gondolom, csak akkor van esélye, ha a csapat nem a fizikális angolos focit fog tolni á la BR újabban, hanem ha a lasztibarátabb sokpasszos, okos focit á la BR kezdetekben.

A másik nagyobb kérdéskör a taktika. A mai 3-4-3 jól állt a csapatnak. Kiegyensúlyozottabb volt a csapat, mint idén eddig bármikor. Persze ez azért nem túl nagy szó, de a lényeg az az, hogy úgy volt stabilabb a csapatvédekezés, hogy közben azért abszolút nem buszozós volt a felfogás a meccs nagy részében (amikor meg buszoztunk gyorsan nyeltünk is egyet). Jobban tartottuk meg a lasztit, mint az eddigi meccseken bármikor (pedig gyakorlatilag első meccses tinik voltak a középpályán a labdatartás felelősei). Coutinho és Lallana sokkal jobban nézett ki, mint eddig idén bármikor. Nagyon sok játékosunk, így Gomez is a helyére került ebben a szisztémában. Ha kitekintek, akkor Firmino is ebben lehet a legjobb. Talán még Bentekét is bele lehet szuszakolni…
midleblock3421

A mai meccsen a middle block a csapattól. Lallana és Coutinho egy külön védelmi vonal, ők és az ifi középpályások négyzetben helyezkedtek

midleblock3421deffenzivebb

Ez azért érdekes, mert eddig ugyanez a middle block inkább így nézett ki. Láthatóan ez egy defenzívebb védekezés.

midleblock3421ultradeffenziv

Amit persze lehetne még defenzívebbé tenni egy 5-4-1-es lapos védekezéssel.

lowblock3421

Ugyanez megfigyelhető volt a lowblockban is (szép Fonatos nevén: Ikarusz formáció). Itt is megmaradt, hogy Lallana és Cou centrálisan a védelmi vonalak előtt helyezkedik, ezzel kvázi kimaradva a területvédekezésből, szabadon preszsingelhettek és gyűjthették össze a labdákat támadáshoz

lowblock343

Tavalyi 3-4-3-unkban a lowblock sokkal inkább így nézett ki. Látványosan deffenzívebb.

Alapból nem is erről a részéről akartam beszélni, hanem arról, hogy mennyire jó kis támadó 3-4-2-1-et pakolt fel a pályára BR. A támadó szellemű alatt most elsősorban a védekezési felállásra gondolok. Remélem, az alábbi ábrákból kiderül, mire is gondolok ez alatt.

A lényeg az, hogy gyakorlatilag a visszahúzódós területvédekezésből kivontuk mind Lallanát, mind Coutinhot Origi mellett, így a mai 3-4-3-unk pontosan 3-4-2-1-nek nézett ki és támadóbb felfogású volt, mint szokott lenni, hiszen eddig a középső középpályás és szélső/irányító védelmi négyes vonal sokkal laposabb volt és nem a mai négyzet szerű alakzat. Azért hangsúlyoztam, hogy területvédekezésből lettek kivonva, hiszen Lallana a maga 5 sikeres szerelésével a csapat legjobbja volt, (nem csak szerelésben), de ezeket presszingből szedte össze. Remélem, maradunk a 3-4-3-nál hosszabb távon, hiszen a mostani kevés gólt szerző BR csapatnak szerintem ez a taktika fog bejönni.

Összegezve, a mai relatív jó játékunk Benteke hiányának, a 3-4-3-nak és Lallana, Coutinho duó megfelelő használatának volt köszönhető. Abban csak bízni tudok, hogy BR nem annyira elvakult, hogy ne tartana ki a 3-4-3 mellett (a mai támadó szellemű 3-4-2-1) és Sakhot és Morenot ne tenné be a bajnoki csapatba, ha már van bajnoki és kupacsapat egy normális rotáció helyett.