Szevasz, Ádám!

120908-adam-bogdan-496x286Vegyes érzéseim vannak Bogdán Ádi leigazolása kapcsán. Egyrészt azzal, hogy magyar, az egész közelebbről érint, ha nem így lenne, nem kezdeném ádizással. Szerintem egyrészt remek dolog, hogy van újra magyar játékos a felnőtt keretben: könnyen lehet, hogy ez segíti a hazai tábor növekedését és valószínűsíthetően nagyobb figyelmet fogunk kapni a hazai foci szerető tábor részéről, ami egyrészt jó dolog, viszont lesznek árnyoldalai is. Készülhetünk előre a „Bogdán ezt kifogta volna”, „miért nem Bogdán véd” típusú hozzászólásokra. Az ismeretségi körömből is az első kérdés az volt, hogy mekkora esélye van kezdeni Ádinak? Ezt és még egyéb témákat járunk körbe a tovább után.

Mielőtt a mostani igazolással foglalkoznánk, teszek egy kis kitérőt. Ádi a harmadik új igazolásunk ezen a nyáron, pedig még teljesen nem nyílt meg a nyári átigazolási időszak hiszen az majd csak július elsején lesz, azaz nagyon aktívak vagyunk eddig. Ez egyrészt nagyon jó dolog, hiszen jó eséllyel hamar összeállhat a keret, ami a felkészülés során sosem hátrány, viszont nem vagyok meggyőződve arról, hogy ennyit kellene igazolnunk a lejárt szerződésű játékosok közül. Amíg utána nem néztem, azt gondoltam, hogy soha nem voltunk még ennyire aktívak az “ingyenjátékos” (ugye a bosmanosok fizuban többet esznek, lásd Joke Cole és pl.: most Ingsért hiába jött ingyen, nevelési díjat kell fizetni) piacon. Azonban kiderült, hogy volt már két szezonunk, mikor 3 vagy több “ingyen játékost” igazoltunk. Először Houllier alatt történt 2001/02-ben mikor érkezett a McAllister, Arphexad, Babbel, Litmanen négyes. A második alkalommal a csődközeli nyáron, 2010/11-ben jött a Jovanovic, Joke Cole, Aurelio (miután Rafa elengedte RH- újraigazolta) trió. Egyszóval nem egyedi eset, hogy ekkora aktivitást mutassunk a lejárt szerződésű játékosok piacán, azonban azt is érdemes figyelembe venni, hogy 1959 Shankly érkezése óta ez mindösszesen a harmadik ilyen alkalom, szóval nyugodtan mondhatom, hogy idén nyáron eddig nem a megszokottak alapján igazolunk. Nagyon remélem, hogy nyár végére, de még inkább jövő nyárra kiderül, hogy a sokat emlegetett „legyünk okosabbak kevesebb pénzből” stratégiánk jó példái lesznek az újoncok.

_kozma_poolMielőtt még Ádámmal foglalkoznánk, leigazolása remek alkalmat ad arra, hogy átnézzük a Liverpool és a magyar játékosok eddigi kapcsolatát. Azt hiszem, azt mindenki tudja, hogy a felnőtt csapatban eddig csak Kozma István lépett pályára a fiaink közül. Ő azért érdekes, hiszen a Kop körében legendás játékosról van szó. Nem sűrűn látok olyan toplistát, amiben ne lenne benne a legrosszabb igazolásaink vagy a legrosszabb játékosaink között a Souness által Skóciából hozott középpályás. Ezzel eddig ki is fújt a felnőttek között tétmeccset játszó magyar játékosok liverpooli „listája”.

Azonban az elmúlt lassan egy évtized során elég sok ifjonc nevelkedett az Akadémiánkon. Az gondolom, mostanra evidens, hogy az átkerülés (pályára lépés) a felnőttekhez senkinek sem sikerült. A legközelebb a padunkon rendszeresen ülő Gulácsi jutott. Mondjuk, nem csoda, hiszen Gerrard után Sterling az első, akinek az Akadémiánkról sikerült a nagy áttörés és a 100 első csapatbeli pályára lépési szint megugrása. Azonban játéklehetőséghez az elmúlt években nagyon sok fiatal jutott (Suso, Robinson, Wisdom, Flanagan, Williams, Rossiter, Sinclair, Ibe, Teixeira, Smith, így hirtelen az elmúlt 3 évből). A srácainknak azonban ez sem sikerült, pedig próbálkozóból nem is volt annyira kevés: Németh, Adorján, Polgár, Simon, Poór és a már említett Gula. Ha ezt a névsort végignézem, akkor eddig nem a legszerencsésebb a klubunk és hazánk játékosainak a kapcsolata. Reméljük, ez majd most változik.

CHSVibJUsAAfhJ4Félreértés ne essék, Ádit nem kezdőkapusnak hoztuk, de jó eséllyel még csak nem is versenyezni Minyonnal a kezdőért, hanem a lejárt szerződésével távozó, rendkívül szimpatikus, de eléggé korlátozott képességű Jones pótlására a padra + a kupameccsekre. Erre a feladatkörre nem is rossz, hiszen ingyen volt, bérben feltehetően egy kategória Jones-al, igaz nem HG, de fiatalabb és az alapvető kapusképességekben jobb nála. Ilyen tekintetben jó igazolás Ádi. De ezzel kicsit előreszaladtam.

CHTk2ojUYAA3M1b

Főleg a veszélyzónában nem túl hatékony

Nézzük meg, kit is igazoltunk. Ádám idén lesz 28 éves, ami kapuskorban a legjobb évek eleje. Angliai tapasztalata van, hiszen eddig 8 évet húzott le ebben a közegben. Ez idő alatt 121 meccsen lépett pályára, amit 19 meccsel tud megfejelni az Aranylábúak között. Egyszóval cserének bőven megfelelő tapasztalata van.

Adi_stats

OK, hogy Minyon is megtanult röviden és pontosabban passzolni, de…

Ha megnézzük, akkor látszik, hogy miért a padra érkezik. Életében még sosem játszott végig egy teljes szezont. Az igazat megvallva, nem tudom, hogy az elmúlt két évben a Championshipben sérülések miatt-e, de az biztos, hogy a padra szorult az utolsó szezonjára. (Igen, sérült volt, mind ebben a szezonban, mind az előzőben: a Transfermarkt szerint 12, illetve 14 meccset volt kénytelen kihagyni a két szezonban sérülés miatt – macca8.) Karrierje szempontjából a másodosztályú Bolton padját a Liverpooléra cserélni, előrelépés.

CHTXKUgWEAEHS3i

Élete meccse volt. Remélem ennél alaposabban felmértük.

A vonalon jól véd, jó shot stopper, és a Whoscored szerint jó a koncentrációs készsége is, ellenben gyengéje a passzolás. És pontosan ezért nem felel meg igazából nekünk, hiszen nem csak az én mániám, hogy nekünk sweeper keeperek kellenének, olyanok akik tudnak a 16-on kívül söprögetni és lábbal ügyesek. Nos Ádám nem ilyen. Azok után, hogy a tavalyi szezonunk egyik fő hibája az volt, hogy nem a stílusunkban fociztunk, hozunk egy nem a stílusunkba illő kapust, számomra nem a remélt stílushoz való visszatérést vetíti előre, ami hatalmas hiba lehet, ha a nyár folyamán maradunk ennél. Persze cserének szánt kapus esetében ez a szempont igazából mérsékelten számít, de engem nem tölt el a helyes úton járunk jóleső érzésével.

Összegezve a rossz érzéseim ellenére hoztunk gazdaságosan a távozó Jones helyére egy nála fiatalabb, jobb kapust a padra, akivel nyugodtabban aludhatunk Minyon kiesése esetén, vagyis igazából egy jó igazolást csináltunk.

UI: Üdv a klubban Ádi.