Minek ez nekünk?

3D man near red question markPechetek van. A gép nekem dobta ezt a meccsösszefoglalót, a végére pedig ez a gondolat fogalmazódott meg bennem. Ezt is fogom kifejteni, félredobva a több oldalnyi jegyzetemet. Szándékoltan lesz egyoldalú a kérdéskör vizsgálata.

Persze értem, hogy fiatal nyeretlen csapat, fiatal nyeretlen menedzsernek jól jöhet egy szép fényes kupa. Ne is kezdjünk ebbe bele, ahogyan a fitnesz, gazdasági részbe sem.

yeatscupAz évek során egyrészt megkopott az FA-kupa régi fénye, hiszen régebben még talán fontosabb is volt, mint a bajnoki cím. Shankly idején, a klub első FA-kupa győzelmekor nagyobb volt az öröm és a büszkeség, mint mikor Shankly fiai bajnoki címet nyertek. Ezt azért mondom, hogy értsük: Angliában régen nagyon nagy volt a presztízse ennek a sorozatnak. Azonban mára jelentőségét vesztette a pénzügyi eljelentéktelenedés miatt. Ma már nevetséges, aki azt gondolja, hogy egy FA-kupa többet ér, nagyobb siker, mint a PL győztesének lenni. Mondjuk, az is igaz, hogy az angol szurkolók körében kisebb a FA kupa sorozat leértékelődése, mint a valóságban.

8258__4850__prop150308-042-liverpool_blackburn_513X307A mai gondolat másik felvezetése, hogy régebben is volt a sorozatnak egy “óriásölő kiscsapatok” narratívája. Azonban az elmúlt évek során ez az aspektus egyre erősebb. Az FA pedig látva a sorozat értékvesztését, marginalizálódását ezt az aspektust erősíti szánt szándékkal. Biztos vagyok benne, hogy a legrégebbi, legrangosabb kupasorozat régi fényét ezzel, azaz „a kicsiknek van esélyük” című dologgal próbálják visszahozni. Ettől remélve, hogy újra érdekelni fogja a szponzorokat, ha a népet is érdekli. Ez a gondolat persze még be is jöhet, de spec most sincsen a sorozatnak fő szponzora, így nem gondolom azt, hogy sikeres stratégiáról van szó. Annyi biztos, hogy mára sikerült elérni, hogy a nép és a média akkor boldog és azt várja el, hogy a 2.-3.-4. vagy még alacsonyabb osztályú csapat, ami az igazán nagy csapatok töredékéből dolgozik, legyőzi azokat. Hát nem nevetséges elvárás? Az, hogy 3-400 millió fonttal gazdálkodó csapatokat rendszeresen megfingassanak és legyőzzenek 2-3-tól 10-20 millió fontig gazdálkodó csapatok? Segítek. Az egyszerűen nevetséges. De ez senkit sem zavar, ezt várja a “nép”, ezt várja a média.

tumblr_n8pinmKzvJ1tayzceo1_500No és itt jön be az FA. Nos, ők meg megtesznek mindent, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. Annak, hogy boldog legyen a nép. Az FA égisze alá tartoznak a bírók, ugye. Ezzel lehet a leginkább befolyásolni a meccseket, szinte “észrevétlenül”. Persze nem az, de ez megint senkit sem zavar. Mert ugye mi mással lehet elérni, hogy a kicsik olyan rendszerességgel szívassák meg a nagyokat, mint az FA kupában elvárás? Semmivel. Nem ez az első meccsünk és ebben a sorozatban nem is az utolsó lesz, amit nevetséges bírói döntések tarkítanak. Nem is mi vagyunk az egyetlen csapat, akiket ez sújt. A rendszer lett olyan morbidan kialakítva, hogy másként nem is lehet. Nem hiszem el, hogy nincs megmondva felülről a bíróknak, hogy márpedig a nagyobb csapatnak, nem fogsz tizenegyest befújni bármi is történik. Erre persze más bizonyítékom nincs, mint hogy az egyébként sem tökéletes bírók ebben a sorozatban egészen nevetségesen fújnak ellenünk. A másik meg, hogy nem hiszem el, hogy nem felülről jön ez a bírói hozzáállás. Építve a régi hagyományokra és a foci férfiasságára, no meg a rögbis gyökerekre. Láthatóan a kicsiknek bármit szabad, nyugodt szívvel faraghatják a nagyobbak technikásabb játékosait, hiszen nekik mindent szabad, hiszen ettől férfias a dolog. Nem? Persze lehet, hogy túlságosan kelet-közép-európai a gondolkodásom. Nem kizárt.

Mindenesetre felmerült bennem, hogy minek nekünk ez az egész?

Láthatóan ellenünk fognak fújni a sorozatban, hiszen ez az elvárás. Azaz igazából csak arra jó, hogy blamáljuk magunkat. Mint az összes többi már kiesett PL élcsapat (szerintem nem véletlen, hogy majdnem mindenki kiesett már). Kell a narratívának.

Nike-2014-2015-FA-Cup-FootballHa megnézzük a dolgot a saját szemszögünkből, akkor azt mondhatjuk, hogy már megint sikerült jól tökön szúrni magunkat. A Bolton után megint ismételhetünk. Megint egy plusz meccs. Öröm és bódottá. Nyilván ez hiányzott ahhoz, hogy mentálisan erőre kapjunk a kupasorozatban.

0054__3477__prop150308-040-liverpool_blackburn_513X307Az öntökönszúrásban nagymesterek vagyunk. Kezdve az Anfeild gyepével, ami eddig is rossz volt, de mostanra borzalmas. Még szerencse, hogy ez a saját játékunkat jobban zavarja, mint az ellenfelét. (És az Eewood Parkban még rosszabb lesz a helyzet, ahogy azt Gary Bowyer már jelezte – macca8.)

Folytathatjuk azzal, hogy BR-nak a Balo becserélésvel és a vele járó formációváltással sikerült kiherélnie a játékunkat. A korábbi 3-4-3-ról most 3-1-4-2-re váltottunk, Can lett a kontroller, Cou visszahúzódott CM-nek. Ezzel sikerült elérni, hogy Can kivonódjon a támadásokból, hiszen most már az volt a szerepe, hogy a védő hármas előtt mozogjon és ne menjen előre. No, nem mintha a Blackburn nyomása ezt indokolta volna. Cou CM-é visszalépése sikeresen mélyre hozta a pályán. Jellemzően a felező vonalnál kapott lasztikat. Ezzel minden támadó messze került tőle, így esélye nem volt varázsolni (hiszen szabadon lehetett őt is rugdosni). Cserébe bejött Balo, aki egyből kellően be is lassította a játékunkat. Erre a legszebb az volt mikor félpercig húzogatta a lasztit az ellenfelet magától eltartva várva, hogy végre felrúgják. Balo jelenléte egyből be is vonzotta a beadásokat, amiben szokás szerint nem voltunk jók (ugh 36 beadásunk volt tegnap. 3-4-3 alatt 15 alatt van az átlagunk.). Most nem fogom ezért kárhoztatni sem őt, sem BR-t, hiszen a leparkolt Ikarusz ellen ez működőképes lehet és ez volt mára a B opció. De persze megint nem ment ez az opció. Nekem meg szokás szerint nem tetszett az efféle játék. Ha már Balo, egyszerűen nevetséges, mikor 40-ről oldalról zéró eséllyel fölé durrogtat. Komolyan, jobb lenne, ha már bójacenterezni akarunk, akkor jöjjön Lambert, mert ő legalább ilyen marhaságokat nem csinál.

(Masszív különvélemény – ez az az előny, amit egy poszt szerkesztése jelent: a szerkesztő beleírhat, még ha nem is komilfó, amit teszek, ezért elnézést, de nem bírom ki. Szóval szerintem Balo becserélése indokolt volt, és bár nem jött be, de semmiképp sem járt olyan negatív eredménnyel, ahogy azt Máté írja. Egyrészt Balóval veszélyesebbek lettünk, állandóan ott tanyáztunk a 16osuk környékén, és mivel 10 emberrel betömörülve védekeztek, így a gyors embereinknek sok területük nem adódott – másrészt távolabbról kellett indulniuk, hogy egyáltalán valami kis helyük legyen felgyorsulni -, a betömörülő védőfalba pedig kellett még egy csatár, aki elfoglalja a védőket. Sok hely nem maradt már a védelmi vonaluk és a középpályásaik között, ilyenkor az egyéni képességek és a büntetőterületre való érkezés minél több emberrel lehet megoldás. Balo pedig ezeket birtokolja, úgyhogy én logikus lépésnek tartottam a pályára lépését, főleg úgy, hogy előtte egy óráig az eredeti formációval sem sikerült gólt lőnünk. macca8)

A meccs kapcsán a kezdő maga tetszett, rendesen rotálta BR. Az is tetszett, hogy többféleképp lehetett megint felrajzolni a kezdőt. Az is jó volt, hogy nem az általam gondolt, hanem a logikusabb felállás lett: Glen CB, Can középpálya közepén, Sterling és Markovics szárnyvédőben.

2891__8527__prop150308-024-liverpool_blackburn_513X307A meccs maga olyan volt, mint amire számítani lehetett. Domináltuk a meccset, mind labdával, mind helyzetekkel. Azonban az idei helyzetkihasználásunkkal sikerült jól megszívatnunk magunkat. A Bolton Blackburn pontosan úgy játszott, mint számítani lehetett tőlük. Fizikálisak voltak, hiszen tehették büntetlen. Szervezettek és tömörültek hátul.

Még két gondolat Glen ma nem volt jó, ellenben pontosan úgy játszott, hogy a stílusunk megmaradjon. Rendszeresen tört előre, cselezett, támadott, ahogy Can is teszi az RCB poszton. Ez a 3-4-3 és a stílusunk egyik kulcseleme. Touré viszont borzadály volt. Rendszeresen magasra kikísérte emberét felment fejelni, de párharcot nem nyert, így rendszeresen tudtak mögé indítani, szerencsénk hogy nem nagyon erőltették támadásokat. Hiszen Touréval ez a mai 3-as hátul nem volt éppen verhetetlen. Lovren ma szerintem megint jó volt, igaz a felesleges hosszú lasztik továbbra is megvannak. Can viszont megint úgy tűnt, hogy a megszokott támadó CB szerep jobban fekszik neki, mint a középpálya közepe, hiszen a félpályás presszing nem az erőssége, ahogy Allennek viszont az.

A mai meccs ilyen jól sikerült:tumblr_nkcp6epk3v1s373hwo1_400

Megszívattuk magunkat, jöhet az újrajátszás idegenben. Erről a meccsről ennyi elég is. Akartam volna a mérleg és a pénzügyek kapcsán is írni, de ez ma elmarad. Majd valamikor később pótolom.

Úgy néz ki Skrtel rendben van.