Derby lesz

FBL-ENG-PR-EVERTON-NEWCASTLE  PEL1789A Liverpooli városi derbyről sok mindent lehet mondani, így ötödik nekifutásra azonban nehéz újat mondani a derby hangulatáról, így nem is erőltetném, aki akarja elolvashatja a régebbi irományokban. Azért annyit mondanék még a témában, hogy az egész derby-spiritnek az is szerves része, hogy teljesen mindegy, hol állnak a csapatok a tabellán, ugyanannyira esélyesek a csapatok, ahogyan az is, hogy a 96-ok emlékére plakettet állítanak a Park túloldalán. Az elmúlt időszakban egészen jó formát mutatunk, de a top4 esélyeink továbbra is elenyészőek (4,8%), így futunk neki a városi rangadónak.

Mostanában elég sokat beszélgetünk kupák hatásáról és fontosságáról főleg gazdasági értelemben. Nos, régi nótánk, hogy az EL negatívan hat a bajnoki szereplésre. Nem is kell nagyon keresgélni ezen állítás alátámasztására jobb példát az Evertonnál. Tavaly nagyon jól ment nekik, veszélyesek voltak mindenkire, sőt a top4 versenyből is csak a legvégén szálltak ki. Mindezt persze az akkor új edzőjük, Martínez hatására. Idén viszont a 12. helyen szerénykednek 7 ponttal a kieső zóna felett 23 forduló után. Feltehetjük a kérdést: mi változott?
781Martínez lett hirtelen rossz edző? Esetleg gyengült volna a keret? Nem költöttek a nyáron? Elfelejtettek focizni? A válasz: nem, nem, nem és nem. Igazából most nyáron költöttek először komoly pénzeket emberemlékezet óta (ugye megvették elég nagy pénzekért Lukakut és Barryt, akik tavaly kölcsönben voltak náluk).

Everton Player Trading 2014Igazából ez a probléma, hiszen gyakorlatilag a tavalyi kerettel, plusz Besic és félévig az azóta távozó Eto’o, vágtak neki egy olyan szezonnak, amiben nem legtöbbször nem heti egy meccset, hanem kettőt játszottak. A mostani keretük, ahogyan a tavalyi is egyfrontos csatározáshoz tökéletes, azonban a kétfrontos küzdelemhez kevés. Ennyire egyszerű.Everton Wages 2014

(2012/13 és a 2013/14-es szezon állapota) Miért nem költenek többet bérre, hogy erősebb legyen a keret? Alább kiderül.

Everton Wages to Turnover 2014

Emlékeztetől 60% vagy az alatt az egészséges mutató.

Persze lehet mondani és igaz is, hogy Barry és Lukaku többek között sokkal gyengébb formában játszik, jöttek sérülések stb. Azonban ezek nem az okok, hanem a következmények. Annak következménye, hogy beleálltak az EL-be teljes mellszélességgel, mikor nem voltak erre felkészülve. Az EL-ben menetelnek is csoportelsőként továbbmentek a csoportjukból, úgy hogy a most éppenséggel hipertrendi Wolfsburgot és a nem rossz erőkből álló orosz mágnásos Krasznodart és a Lille csapatát utasították maguk mögé. Az EL menetelésükből eddig össze gyűjtöttek kb. 2-3 millió fontot. Miközben a bajnokságban látjuk, hol vannak. Emlékeztetőül minden egyes PL hely cirka 1,2 millió fontot ér a TV pénzben. Mindenki eldöntheti, hogy mennyire is éri meg ez nekik. Aki részletesebben akar olvasni anyagi helyzetükről az megteheti a mindig kiváló swissramble-n.

Everton Revenue Growth 2014Emlékeztetőül: tavaly nagyon hasonló cipőben járt a Swansea, Mikiegér kupa győzelem miatt EL-ben indulhattak, ahol egészen ól is ment nekik, csak a bajnokságban voltak kieső helyen, így ki is rúgták a sikeredzőjüket Laudrupot. No meg a szintén zenész Wigan, az EL-szerepléssel bolondított szezonja óta sem vette sikerrel a Championshipből való feljutás feladatát. (A mi helyzetünk más: mi pontosan a kétfrontos háborúra vagyunk felkészülve a jelenlegi állapotunkban (de nem a 4 frontosra), ezért tud jó lenni a hasonlat. Az EL győzelem BL indulást ér. Igazából ez az egyetlen indok ami miatt nem mondom azt, hogy ne foglalkozzunk az EL-el, hogy BL induló lesz, aki megnyeri, eme halvány remény miatt éri meg nekünk foglalkozni a sorozattal, mert önmagában ebben sincs sok pénz, így önmagában nem ér sokat.)

Britain Soccer FA CupKicsit még maradva az Evertonnál: ugye a bajnoki tabellán a 12. helyen állnak. Érdemes megnézni, hogy a különböző statisztikákban hogyan szerepelnek. Az eredménymutatók között támadásban 9. helyen vannak, kapura lövésben, 8. helyen, a kaput eltaláló lövések tekintetében, védekezésben 10.-ek az engedett kapura lövés számban. Összegezve, ha nem is sokkal, de rosszabbul szerepelnek, mint kellene. Stílusmutatókban: 3.-ak labdabirtoklásban, 4.-ek passzpontosságban, 3.-ak sikeres cselek tekintetében, 1-ők az ellenük elkövetett szabálytalanságokban, azaz támadásban nagyon jók. Míg védekezési stílus tekintetében elég pocsékak 19.-ek sikeres szerelésekben és 19.-ek interceptionök tekintetében. Összességében is kijelenthető, hogy jobban játszanak, mint ahogyan szerepelnek. Mi lehet ennek az oka? Fáradtság? Koncentráció hiány? Apró ellenfél függő taktikai hiányosságok? Nincs elég erő védekezni? Szerintem mind benne van. Ezek közös magyarázója pedig, hogy nem bírják el a sikeres EL szereplésüket. Egyébként ezen mutatók és a meccs idegenbeli jellege miatt arra számítok, hogy meccseinket tekintve kivételesen náluk lesz többet a labda és nem nálunk.

3101A mieink kapcsán a legfőbb kérdés, hogy Sturridge elég fitt-e már egy kezdéshez? Szerintem nem. Ettől függetlenül valószínűleg kezdeni fog. A másik kérdés, hogy Markovics sérülésével mi van? (Mikor ezt írom, még nincs hír erről a kérdésről). A következő lényeges kérdés, hogy mi lesz Gerrardal. Gerrardot az utolsó városi rangadóján kezdetni kell. Legalább is érzelmi alapon biztos. BR is így fog dönteni. Azonban az ő korában már nem kellene egy héten 2×90 percet tolnia, mert az sem neki, sem a csapatnak nem igazán jó. Egyébként sem vagyok meggyőződve arról, hogy Gerrard ma ebben a 3-4-3-ban, ha a legerősebb kezdőt akarjuk a pályára küldeni benne van a legerősebb kezdőben. Erre készült tábla. A 3-4-3-ra váltásunk óta Gerrard posztjaival és az ott rendszeresen játszókkal, így a jobboldali támadó poszt, ami amolyan szélső, irányító keverék és a középső középpálya.

Azt tudni kell, hogy a táblában meccsenkénti statok vannak, így akkor összehasonlíthatóak jól a játékosok, hogyha kicsi a percbeli különbség – mivel csak Lallana tér el erősen a többiektől, így ezzel nincsen probléma – hiszen evidens, hogy a pályán töltött percek száma erősen befolyásolja mit tudsz csinálni a pályán (legerősebben a passzok számát). Mivel kismintáról van szó, így egy-egy meccs erősen benne számít így egy az átlagostól erősen eltérő meccs elviheti az átlagot, így csillaggal az első oszlopban ott van a meccs szám. Mivel mind két esetben Gerrardé a legkevesebb meccs, így neki van plusz tábla arra, hogy egyes meccseken mit is csinált (kivastagítva az átlagtól eltérő teljesítmény, amiből látszik, hogy nála egy-egy jó meccs javítja az átlagot).

Gerrard343A 3-4-3-unk irányító/szélső posztján nagyon fontos az, hogy mennyit tesz bele valaki a presszingbe, mennyit cselezget, mennyit fut, milyen gyors, mennyit változtatja a helyét, mennyi helyzetet alakít ki és ezekben bizony elmarad Gerrard, mára már csak a lövések maradtak meg. Igen Lallana és Gerrard között kicsi a különbség kulcspasszokat és passzokat tekintve de Lallana egy bő 5 percel kevesebbet is töltött a pályán ebben az időszakban. gerrardvstobbiekper90

Csak érzékeltetésként, így néz ki 90 percre átszámolva a tábla. (nem ez alapján elemzem) No és az, hogy táblámban/tánláimban mennyit számít a játszott perc. btw a WS-on a is meccsre vannak bontva a statisztikák, így náluk is sokat számít ki mennyit tült a pályán meccsenként

Gerrardvstobbiek343joA másik posztja Gerrardnak a középpálya közepén van. Itt is fontos a presszing, emellett fontos a mozgékonyság és a sok és pontos passz. Nos Gerrard, ha nem is sokkal, de a legkevesebbet és legpontatlanabbul passzol hármuk közül (megint csak: 0,3 a különbség Hendo és Gerrard pontossága között – macca8). Ezen felül azt kell látni, hogy Lucas a védekezési specialista, aki azért valamennyit hozzátesz a támadásokhoz és Gerrard és Hendó az, akik b2b számokat hoznak és Hendó jobb. A gond igazából az, hogy a Lucas-Hendó párosítás jól működik, míg valami deficit van mind a Gerrard-Hendó (nincs védekezési specialista) mind a Gerrard-Lucas párosban (immobilisak és szétszakad a pálya azzal, hogy Gerrard rendszerint Lucasnál is mélyebben helyezkedik).

Míg ennek ellenoldala az, hogy Gerrard, ha szar is a formája az Everton meccsre, akkor is felszívja magát igazi scouserként. Erre mindenki vissza tud emlékezni, de segítségül van ábra is a WS jóvoltából.3103

Egyszóval érdekes lesz, hogy az értelem vs érzelem küzdelemből mi fog ki kikerülni. Ma szinte biztos, hogy az érzelem. Ettől függetlenül meglesz ez az összefüggés az egész tavasz folyamán Gerrard kapcsán, jelentősen megnehezítve BR dolgát.

liveve1502

Ha már ilyen lesz a kezdő, arra figyeljünk, hogy a támadópotenciál maximalizálása érdekében Sterling a baloldalon legyen, ami neki jobblábasként a tükör oldala és sokkal erősebb onnan támadásban.

A meccsre visszakanyarodva baromi nehéz meccsre számítok, olyanra, amit nem mi fogunk dominálni. Labdabirtoklásban szinte biztosan nem, de szerintem lövésekben sem. Szerintem nyerni sem fogunk, de kívánom, hogy ne legyen igazam.