Visszahívások…

article-0-19E007B6000005DC-968_634x529…korát éljük most a téli őrületben a Liverpoolnál. Először a Stoketól hívtuk vissza kölcsönből, majd adtuk el – a hírek szerint 4,7 millió fontért – a nálunk soha be nem illeszkedő Assaidit. Majd az Ibe-ot hívtuk vissza a Championshipben a feljutásért küzdő Derbyből. No és közben folyamatosan lebeg Origi extra pénzért való visszahívása a Lilleből. Eddig egyébként elég csendes a téli őrület, ami pénzügyeinket figyelembe véve és magát a téli ablakot, jó eséllyel így is marad. A hétvégi ellenfelünk, a 3 meccses kupaterhelés előtt, a BR alatt amolyan mumussá előlépő Aston Villa lesz a szombat délutáni összecsapás során.

Eddig öt alkalommal találkozott az ugyanazon a nyáron kinevezett két manager. A mérleg a mi szempontunkból 2gy 1d 2v. A funfact az, hogy a győzelmek a másik otthonában születtek. Mi meg most megyünk hozzájuk.1501elmultVillameccsekstatjaiHa kicsit belenézünk a statisztikákba akkor ezekben az összecsapásokban rendszerint fordított logika szokott működni és háromszor is az a csapat nyert, amelyiket szinte minden tekintetben felmúlt a másik (lövésekben és kaput találó lövésekben is). Ha hozzáadjuk, hogy a két hazai vereség alkalmával egyértelmű labdabirtoklási fölényünk volt akkor látszik igazán, hogy mennyire frusztráló vereségek voltak ezek.

2990Az idei éveben a Villa egy elég gyenge csapat, főleg támadásban. Ők rúgták a legkevesebb gólt (11-et), ők próbálkoznak a legkevesebb lövéssel (10,2), ők találják el legkevesebbszer a kaput (2,7), és csak 3 csapatnak van kevesebb sikeres csele meccsenként (6,6). Viszont a védelmük jó: övék az ötödik legkevesebb kapott gól (23), amit nem annak köszönhetnek, hogy kevés lövést engednek az ellenfeleknek – hiszen a meccsenkénti 13,8 kapujukra zúduló lövés a 13. helyre jó a ligában -, hanem annak, hogy az ellenfeleiknek csak a Chelsea és a Palace engedi kevesebb százalékban lőni az 5-ön belülről. azaz az Ikaruszuk jól működik. A formájuk továbbra is pocsék, az elmúlt 6 meccsen 3d 3v a mérleg, viszont a gólszegénységük itt is meglátszik, hiszen 1 rúgott és 4 kapott góllal hozták mindezt, azonban a többi szempontból jobbak mostanában.

3032

Csereként nem rosszak ezek a számok. A rendszeres szárnyvédőség meg meglátszik.

Nézzük a mieinket. Felgyorsulnak az események és az idén szokatlanul hosszú meccs nélküli időszak után gyakorlatilag 2 hét alatt játszunk 5 meccset (2 bajnoki, 2 Mikiegér a Chelsea ellen és egy Bolton elleni FA kupa meccs). Nagyon remélem BR rotál majd, és a prioritásai rendben lesznek, ami alatt azt értem, hogy a legerősebb kezdő a két bajnokin lesz és nem a Chelsea ellen, valamint azt, hogy a Bolton ellen a lehető legkevesebb egyébként kezdő játékos lesz majd a pályán. Ehhez a célhoz remek, hogy idén most van a legkevesebb sérültünk: csak Jones és Allen nem elérhető (Touré AK-n). Gerrard, Lallana, ha nagyon kell, bevethetőek. Flanagan, Johnson és Sturridge is elkezdte az edzéseket. Szerintem most még marad a 3-4-3, így a kezdővel kapcsolatos kérdés, hogy Markovics hol kezd (támadóként vagy szárnyvédőként), illetve, hogy Manq vagy Lovren fog kezdeni, így Can CB vagy szárnyvédő lesz. A kezdő, amit szeretnék a támadást részesíti előnyben, ezért kerül Can előrébb, Markovics a támadó sorba, Hendó a szélre Agbonlahor sebessége miatt.

1501VillaLiv

A meccs nagy taktikai kérdése, hogy mit kezdünk a villámgyors trióval középen.

Ennek fényében őrültség lenne egy sokgólos meccset vizionálni. Valószínűleg olyan meccs lesz, amikor több lövésünk, a kaput találó lövésünk lesz, nagyobbrészt nálunk lesz a labda, és az a csapat nyer aki betalál (Verebes mágus szavaival: tipikus egygólos meccs… kivéve, ha mégsem, és 3 vagy 4 gól esik :) – macca8). A számok alapján frusztráló vereség (döntetlen) vagy egy „gyorsan felejtsük el”-kategóriás győzelem néz ki.

A tweet dobozban is volt, meg kommentek között is kiveséztük Beez eredményességet és a labdabirtoklást illető statjait BR alatt. Az jött ki, hogy a legnagyobb és legkisebb 10 labdabirtoklású meccsünkön nagyon hasonló az eredményességünk, ami felvetette a BR és a labdabirtoklás, mint stílusjegy eredményességi kérdését. Megnéztem én is. (Mostanra minden BR alatt játszott meccsről van valamennyi statisztikám (lövés, gólok és labdabirtoklás van meg minden meccsre).) Egy baromi egyszerű statisztikát készítettem: rendes játékidőben elért győzelmekre, döntetlenekre, vereségekre osztottam fel a meccseket. A labdabirtoklás kapcsán az jött ki, hogy lényegi eltérés nincs: majdnem mindegy hogy győzünk, döntetlent, játszunk a labdabirtoklásunk 56-57% között mozog. Igaz a győzelmek esetében a legmagasabb, de nincs lényegi különbség. A lényeg az, hogy BR alatt bármi is az eredmény, nálunk van többet a labda, igaz nem 60% felett, ami döntő fölény lenne, de nálunk van többet a labda – ez a stílusunk.

1501BRvedekezesistiluseredmenyeHa már itt van a tábla akkor nézzük meg miben is van lényegi különbség BR alatt. Kezdjük a védekezésel. Nyilvánvaló módon az eredménymutatókban nagy az eltérés, így a kapott gólok, engedett lövések és leginkább a kapunkat találó lövések tekintetében, amitől leginkább függ a kapott gólok száma. A stílusmutatókban kisebb az eltérés, bár több sikeres tackle és több interception van győzelmek esetében, mint a vereségek alkalmával. No és a kedvencem a felszabadítás, ami elsőre furcsa hiszen pont ellentétes azzal, mint amit szoktam mondani, hogy minél kevesebb felszabadítás, annál kevesebb labdavesztés, annál inkább stílusban vagyunk és jobbak az eredmények. Erre majd egyszer Skrtel kapcsán részletesebben kitérek ennek a fordított logikának oka, hogy BR első évében volt kevés felszabadításunk, amikor nem voltak túl jók az eredményeink (viszont BR első évének tavaszán kaptuk meccsenként a legkevesebb gólt). A legtöbbet meg a tavaly tavaszi menetelés alkalmával (abban a félévben kaptuk meccsenként a legtöbb gólt egyébként).

1501BRtamadasistiluseredmenyessegeUgorjunk is a támadásra, ami szerintem BR alatt leginkább meghatározza az eredményességünket. Az evidencia itt is megvan, hogy az eredmény mutatókban (TSR, TSoTR. lövések, gólok) tekintetében elég nagy különbség van a vereségek és a győzelmek között. Azt azért megjegyezném, hogy a vereségeink alkalmával is elég sokszor lövöldözünk és találunk kaput belőle összehasonlítva a top5 bajnokság csapataival – csak, hogy értsük, hogy BR alatt mennyire domináns a támadójátékunk. A többi stílusmutatóban csak a beadások és a kiugratások között mutatkozik nagy különbség, a többi esetében nincs nagy differencia. Azonban amikor győzünk, lényegesen kevesebbszer adunk be és lényegesen többször ugratunk ki, mint amikor nem nyerünk. BR stílusa a labdabirtoklás, sok rövid passz nem sokat ér, ha nem társul hozzá kiemelkedő penetration, ahogyan az angol mondaná, azaz ha nincs baromi sok kiugratásunk, akkor megette az egészet a fene. Érzékeltetésként idén ugye nincs jó évünk, BR-i mértékkel nézve nagyon alacsony kiugratásszámmal dolgozunk (3 kerekítve a bajnokikon), ami még így is nagyon simán elég a top5 bajnokság első 8-ba kerülésbe ebben a kategóriában. Ebből is látszik, hogy BR esetében ez mennyire túl van tolva a statisztikai extremitás irányába. (Ezért is döglődik nálunk a cápa, ha lassabb ember kerül előre.)

ibe-dribbles

Tex is cselművész.

Ibe hazahívásáról ejtek még néhány szót. A srác a csiszolatlan gyémánt mintapéldánya (decemberben lesz 20 éves), de mielőtt hozzánk került, 15-16 évesen már pályára lépett a 3.osztályban a Wycombe Wanderers színeiben és még gólt is szerzett. Most a Derbynél 24 meccsen lépett pályára és 5 gólt szerzett, mielőtt visszahívtuk. Nekem meggyőződésem, hogy az ő korában a fejlődés szempontjából a legfontosabb a játékidő, és másodlagos, hogy a kapott játékidő milyen stílusban történik. Márpedig a Championship 46 fordulós, ebből a szempontból nehéz vele versenyezni. A Derby feljutásért küzd idén is. Nagyon könnyen tud ez a hazahívás mindenkinek rossz lenni. Rossz a Derbynek, hiszen mostanra kezdővé küzdötte ott magát. Rossz Ibe-nak, hiszen sokkal kevesebb játékidőt kap majd és ez visszaüthet a fejlődésében. Rossz nekünk, ha nem sikerül Ibe-ból kihozni a maximumot. Ezért is kell, hogy legalább csereként rendszeresen lehetőséget kapjon. Erre kiválóan alkalmas is, hiszen gyors, ami fáradó védelmek ellen jó. Mint láthatjuk, ugyan nem túl eredményesen, de baromi sokat cselez (90 perce vetítve a Championshipben) és viszonylag sokat lő és abból elég eredményes (31 lövéséből 5 gól lett, ami 16%-os értékesítési arány nálunk is a legjobbak között lehetne).
IbeAzaz most mivel a védekezése a gyengéje, így a presszingje nem az igazi, kezdő nem tud lenni. Viszont erősségei alkalmassá teszik arra, hogy csapatfelpörgető, vagy Sturridge, Lallana, Sterling helyett pihentető csere legyen. Csak használjuk is rendszeresen erre. No meg kezdjen a Bolton ellen. Mindkét hazai kupában pályára lépett a Derby szineiben, így nálunk ezekben nem léphet pályára ugrottak a Bolton és a Chelsea meccsek számára. Különben hiba részünkről a visszahívása.

A nyári sörmeccses produkciói is benne vannak.