Elfújta a szél…

4472__4553__461264218_10_513X307… a jó játékunkat, pedig a meccset egyébként erősen befolyásoló meteorológiai tényező inkább a haza csapatot hátráltatta. Még a mieink játékán is meglátszott (a 42 hosszú passznál idén kétszer a Citeh ellen és a Sunderland hazain passzoltunk kevesebbszer hosszan), de Minyonnak is pontosabbak szoktak lenni a hosszú labdái. Azonban a hazaiak játékának, amely sokkal inkább épít hosszú labdákra, erősebben betett (a mai 50 az átlag 62-höz képest elég erős visszaesés) a szél, úgy gondolom ennek is köszönhető, hogy a védelmünk ma ilyen jónak tűnt. Hiszen szezonban a legkevesebb, 5 alkalommal próbálkoztak csak ellenünk lövéssel (a Villa és a Swansea a Mikiegérben még a társrekorder meccsek). Kaput találó lövésben ugyan nem hoztunk ma negatív szezonrekordot,  hiszen a Burnley nemrég egyszer sem találta el a kapunk, viszont az 1 engedett kapura lövés nagyon jónak számít, mert csak 4 alkalommal hoztunk ilyen alacsony számot (Tottenham, Villa, valamint a hazai meccsen ellenük). A szél kapcsán már csak egy dolog Johnson átlövését majdnem befújta, de csak majdnem. Ennyi asszem bőven sok is a szél meccset befolyásoló hatásáról.

Ha akarnánk el lehetne intézni magát a meccset elég röviden: egy gyengén játszó ellenfél ellen, nem jó játékkal behúztunk 3 pontot, gyorsan felejtsük is el az egészet., kicsit hasonlóan a Burnley meccshez.

Azonban ennyivel nem ússzátok meg. Azt látni kell, hogy a Sunderland nem egy jó csapat, ellenben nehezen lehet megverni őket. Nem véletlen és nem csoda, hogy 11 döntetlennel a liga vezetői ebben a kategóriában. Főleg hazai pályán hoztak már döntetlent a MU, Tottenham, Everton, Chelsea, valamint a szezont jól kezdő West Ham ellen, így hogy elhoztuk tőlük a 3 pontot, az nem kis szó, még akkor sem, ha az Arsenalnak és a Citehnek is sikerült ez idén már.

Mielőtt még a meccsel foglalkoznánk, néhány érdekességet érdemes megemlíteni. A szezont eredményesség szempontjából három részre lehet bontani

  1. az első 3 meccs, amikor volt még Sturridge (2 PPG), ekkor még nem voltak bajaink.
  2. Az azt követő 15 meccs ködére (1 PPG).
  3. Valamint a Ludogorets meccsel kezdődő kilábalás 13 meccse (2 PPG). A kilábalás alatt csak a MU-tól kaptunk ki, mondjuk az is igaz, hogy igazán neves ellenfél ebben az időszakban rajtuk kívül csak az Arsenal volt, így azért nem kell túlértékelni a dolgot (nem is tesszük, azt hiszem).

FormacioeredmenyekSunderlandA 3-4-3 – 3-4-2-1, ha pontosabbak akarunk lenni -, egyelőre tartósabbnak és jobbnak bizonyult, mint gondoltam/gondoltuk. Eddig ez BR-től az idei gyémánt, amit kitúrt a szemétdombon kapirgálva. Ez az amivel hozzuk a pontokat ez az amivel lőjük a gólokat, így nem akkora baj, hogy közben nyeljük is őket. (Persze ide is igaz, hogy nem éppen világverő alakulatok ellen használtuk.)

tamadostilus

Nem statisztikai véletlen szerintem a lövések, gólok és kiugratások közötti összefüggés

A formációnál szerintem fontosabb, hogy megfelelő stílusban kezdtünk el focizni, amikor átálltunk a 3-4-3-ra. BR stílusába megfelelő támadókat kezdtünk el használni. Milyen is az ilyen?

5 dolgot tud: presszingelni, cselezni, sokszor lőni, kulcspasszokat adni. No és a sebesség.

2015-1-Liverpool3

Itt az 5 meccses LSC időszak számai a fontosak. No meg az ha nem a megfelelő stílusban fociztatod őket akkor nem olyan jók.

BR csapata akkor tud jó lenni, ha a 3 legtámadóbb embere ebben az 5 dologban jó. Ekkor megy a cápánk, ekkor vagyunk fluidak, ekkor vannak kiugratásaink, ekkor vannak helyzeteink, ekkor lövünk gólokat. Nagyon fontos ez, hiszen a védekezés nem erősségünk BR alatt. Mikor a legtámadóbb hármasban nem mind az 5 dologban jó emberek vannak, elkezd akadozni, és/vagy leáll a gépezet. Ezt tanultuk meg elég fájdalmasan az idei szezonból (remélhetően BR is megtanulta véglegesen). Nem kellene feltétlen így lennie, de BR alatt ez így van ezért nem jó nekünk Balotelli, Borini, Lambert, mert mindből hiányzik valamelyik (vagy több is) összetevő.

_80177587_raheem_sterling_instagramEzek fényében nézzük a mai meccset. A kezdőnk kapcsán a legjelentősebb az volt, hogy a jamaicai nyaralásából frissen visszatért Sterling kapott még egy meccses pihenőt (így a Wimbledon után, ami rá is fért, hiszen az ősz folyamán nem pihent semmit és a tavaszi meccsekre nagyon jót fog tenni neki az extra szabadság), de támadópotenciálban Borini jelentős visszaesés volt hozzá képest, pedig a gólpasszal és 4 kulcspasszal egészen jó meccse volt. Igaz, ami igaz, Can kiugratásából összehozott ajtó-ablak helyzetét meg csúnyán mellé lőtte. Gerrard ismételt jobboldali támadóként szerepeltetése is hozta magával a várható pozitívumokat és negatívumokat is.

16kivululovesek

(Pirossal a kapu mellé, kék a kapura, szürke a blokkolt lövés)

Azonban ma a támadóink a kapu előtt (21 lövés 4 kapura 1 gól) impotenciáját leginkább a távoli lövések, valamint a türelmetlenség és az ebből fakadó blokkolt (4 blokkolt lövés a legjobb góllövő helyről) lövések okozták, mint azt az ábrákon is jól lehet látni. Ebben Coutinho, Gerrard és Balo járt az élen.

16onbelulilovesek

(Pirossal a kapu mellé, kék a kapura, szürke a blokkolt lövés, sárga gól), de úgy is lehet nézni, hogy az egyetlen prime position lövésünk, ami kaput talált, gól lett.

A mai meccs kapcsán nem tudok elmenni BR baromsága mellett sem. A félidei cseréjével van bajom. Nem, nem azzal, hogy lehozta Gerrardot és nem is azzal, hogy Lovren jött be (egészen jó meccse volt 3 interception 45 perc alatt nem rossz és ma még baromsága sem volt). Azzal van bajom, hogy a Bournemouth meccs után (mikor Can nagyon rossz volt ezen a poszton, majd 10-15 perc után visszahúzta középpályára ahol hirtelen jól játszott) megint Cant tolta fel a támadóhármasba, úgy hogy közben Markovics pályán volt szárnyvédőként. Can ma megint rosszul játszott a támadóhármasban (pedig CB-ként és később szárnyvédőként is jó volt), nem értem miért erőlteti. labdabirtoklasalakulasaEkkor volt az, hogy a friss kiállítás mellett is a Sunderlandnél volt a labda, és támadtak is, csak azért mert Can és Markovics a csapat számára rossz poszton játszott. BR sem vak ő is észrevette, hogy ez a hiba és jó 10 perccel a második félidő kezdete után meg is cserélte őket. Can lett a szárnyvédő Markovics a támadó. Aminek a hatására rövidesen át is vettük a labdabirtoklást és a meccs irányítását, mint az ábrán gyönyörűen látszik is.

A következőkért tuti, hogy nem fogtok szeretni (én sem szeretem magam, mert nem tudtam megállni, hogy leírjam). Azt be kell látni, hogy a 34-35 éves Gerrard a klublegendánk, a valaha volt egyik legjobb játékosunk, ám ma már csak két skillel rendelkezik a fentebb már emlegetett ötből. Még mindig baromi jól és sokat lő kapura és jó kulcspasszokban (de a védekezése, sebessége, cselezése nem a régi). Nem az ő hibája, ez a korral jár, de amikor ő játszik a támadóhármasban akkor sérül a játékunk. Erre készítettem táblát is. GerrardvsCouTudom baromira nem elegáns ilyen kevés meccsből következtetéseket levonni, főleg nem összehasonlítani a szezonban legjobbját hozó 22 éves Couval, de csak ők ketten kezdtek meccset 3-4-3 jobboldali támadóban (Can és Markovics játszotta még ezt a posztot néhány perc erejéig, így őket kihagytam) és óriási a különbség kettejük között. Meggyőződésem, hogy a 24-27 éves Gerrard kenterbe verné Coutinhot, de már nem annyi idős…

541felpalyaspresszingA mai meccs kapcsán beszélgessünk kicsit a presszingről. A támadóharmadbeli presszingünk ma nem volt jó, viszont a félpályás presszingünk ellenben nagyon is jól működött. Ez utóbbi a 3-4-3 esetében egy 5-4-1-es felállásban valósul meg, mikor az ellenfél játékosa a félpálya közelébe ér, akkor támadjuk meg. Ebben a két középső középpályásnak és a csatárnak van nagy szerepe.

541felpalyaspresszing2Ma és úgy általában akkor megy a félpályás presszingünk mikor a Lucas-Hendó duó van a két KK poszton. Mikor együtt játszanak, nagyon jók abban, hogy amelyik oldalán (rendszeresen oldalt cserélnek, ahogyan hozza a játék) hozza fel az ellenfél a labdát, az kiront az 5-4-1-es formációból és első szándékból a csatár segítségével megpróbál labdát szerezni (nagyon fontos, hogy ilyenkor a szélső támadónak kötelessége visszazárni a kitámadó KK-helyére, btw Lallana ebben fantasztikus), ha ez nem megy akkor a pálya széle felé kell terelni a csatár segítségével az ellent és ott a feljebb lépő szárnyvédő segítségével megszerezni a labdát vagy legalább is egy visszapasszt kikényszeríteni. Ha ezt a mechanizmust megértettük, akkor világossá válik, hogy miért így alakult ma az ebben résztvevő játékosok sikeres tackle száma.

sunderlandpresszingtackle

Markovics csak azért szerepel mert az 57 perctől ő volt a RFW-d.

És azt is, hogy miért így nézett ki ma a tackle “térkép”.

Livtackle

Jobbra a támadó harmad. (3 szerelési kísérlet)

A mai meccs kapcsán a fiatal, külföldről jött, angolul kevéssé beszélő játékosok korai leírásának veszélyeiről érdemes még beszélni. Ma Markovics a legjobbunk volt és a legveszélyesebb támadónk a góljával, kapufájával és a minimum tizenegyes gyanús helyzetével. De nem ma játszik először jól, sőt az elmúlt 6-7 meccsén folyamatosan jól játszott. MarkovicsEz egybeesik azzal, amióta szárnyvédőt játszat vele BR, de nem hiszem, hogy a pozíciócsere hozta ki belőle a jó játékot, hanem jó eséllyel az, hogy mostanra szokott be. Hoz mindent, ami nekünk egy szárnyvédőtől kell: védekezik, cselez, lövöldöz. Viszont bosszús leszek BR-re, ha Sturridge és Lallana felépüléséig nem az MSC lesz az alap támadó trió.

A másik delikvensünk Can, aki szintén huzamosabb ideje jól játszik. Neki is érdemes volt időt hagyni a csapatba épülésre (a sokat szidott nyári igazolásaink egyre jobban néznek ki, nemde?). Ma is jó volt a háromból kettő pozícióban, amiben játszott. Hihetetlen fizikuma, igaz nem túl nagy sebessége van. Sokban emlékeztet Hendóra sokszínű felhasználási lehetőségek kapcsán, hiszen az elmúlt másfél szezonban, így 20 évesen csak csatárt, irányítót és controllert nem játszott. CanA támadóhármasbeli szerepléseit leszámítva (táblában jobb és baloldal) minden poszton jól is játszik. Controllerként is tudom nálunk képzelni hosszabb távon, hiszen látjuk, hogy CB-ként is megállja a helyét, ezért nem okozna neki gondot a védelembe visszajárás. Viszont, hogy támadóerejét ne öljük meg, jobb ha CM-ként játszatjuk 4-1-2-3-ban.

Nem jól, nem szépen játszva, de a 3 pont a zsákban és ez fontos, amikor 2 hónap alatt 16 meccset játszol (decemberben és januárban is 8). De összességében alakulunk, a  jöhet a következő meccs.

ui.: Lucas ma is hatalmasat játszott, mint a 3-4-3-as fordulat óta többen is. Nevetséges lenne, ha most vagy akár nyáron távozna. (passzolás, passzpontosság, tackle kiemelkedő)

Lucasmostansag