A legjobbak ellen

FA_Cup_logo_(2014)Az angol fociban az ünnepek alatt nagy a pörgés. Kis túlzással többet fociznak az ünnepek alatt mikor az összes többi ligában pihi van, mint máshol egy hónap alatt. Az újév első hetében pedig kezdődik az FA kupa. A világ legrégebbi, legpatinásabb leg-leg-leg kupasorozata. Legalább is régen az volt, manapság fénye erősen megkopott, bár ezt sokan nem akarják még elfogadni. Pénzdíjazása (most éppen nincs is külön főszponzora), tv-közvetítése (helló tavalyi rádiós meccs) mondjuk egy EL-hez hasonlóan nem teszi istenigazán vonzóvá. Hiába a Wembley-s elődöntők, döntők, amiknek azért még most is megvan a varázsa. 

Egy kicsit a pénzdíjazásról: a PL csapatok, így a Liverpool is a 9. kanyarban szálnak be, amit 3 harmadik rendes fordulónak hívnak (ezzel együtt 6 meccset kell nyerni annak, aki haza akarja vinni a trófeát). Nos ebben a fordulóban 67 500 fontot visznek haza a győztesek (egy átlagos keresetű focistánk heti fizuja). A következő kanyarban (4. rendes forduló) 90 000 font jár a győztesnek (egy jól kereső játékosunk heti fizuja). A 8 közé jutásról döntő fordulóban (5. forduló) 180 000 fontot kapnak a nyertesek. Ezt követően aki a négy közé kerül (6. forduló) 360 000 font a nyeremény. A döntőbe jutásért 900 000 font a négy közötti részvételért 450 000 font jár. A döntős kap még 900 000 fontot, míg a győztes 1 800 000 fonttal térhet haza. Az FA kupa győztese ha PL csapat, akkor cirka 4 milliót visz haza. Nos ha ezek a számok mellé odaállítjuk, hogy 750 000 fontot ér ha a TV adja a PL meccsedet és 1,2 millió fontot ér minden PL helyezés, akkor nem meglepő, hogy azt tapasztalhatjuk, hogy kicsit a Mikiegérkupára hajazóan a leggazdagabbak és a kicsik játékterévé vált az FA kupa, hiszen a plusz meccsekkel járó erőfeszítés a 4 közé jutásig abszolút nem éri meg. Kivéve ha a 3 szuper kerettel rendelkező közé tartozol, akiknél az a probléma, hogy legyen mindenkinek elég játékideje, vagy ha olyan kicsi vagy, hogy ez is jó pénz és a játékosoknak és a szurkolóknak olyan élményt ad egy kupamenetelés, hogy egyszerűen nem érdekel az anyagi vonzata a dolognak. A legnagyobbak és kisebbek előretörésére jó példa, hogy az elmúlt 10 év döntőiből 4-et a Chelsea, 1-et a Citeh, 2-őt az Arsenal, 1-et a Liverpool nyert de beleszaladt 1-1 győzelembe az azóta csődbe ment Portsmouth és a kiesett Wigan is. A döntőző csapatok pedig: West Ham, Cardiff, Everton, Portsmouth, Stoke City, Hull City. Azonban ez az összefüggés csak tovább erősíti az FA kupa egyik hagyományát, az óriásölő Dávidokét, így mondjuk egy Liverpoolból nézve baromira nem jó ez a kupa, hiszen három valószínű opció van:

  • vagy a 3 nagy közül kiejt valamikor valamelyik
  • vagy jön egy Oldham/Northampton-kategóriás égés
  • vagy megnyerjük, döntőzünk, de ez a bajnoki szereplés kárára megy (Kennyvel így volt Mikiegérben, már így is elődöntőzünk két meccset a Chelseavel, félő, hogy a sok szék közt a pad alá esünk)

Azaz igazából jó opció nincs. A nyers tényeken nem változtat az sem, hogy Gerrard trófeával szeretne búcsúzni.

1771429A maga kategóriájában a világ legjobb csapata ellen fogunk pályára lépni. Súlyos és talán kicsit bulváros kijelentés, de ettől még igaz. Hiszen ez a Wimbledon nem az a Wimbledon, ami nekem is meg úgy az embereknek először beugrik hiszen az a csapat megszűnt, pontosabban elköltözött és ma Milton Keynes Dons néven fut. A csapat akikkel találkozunk az pedig az AFC Wimbledon. Ezt a csapatot 2002-ben a klubvezetés költözési tervével elégedetlen szurkolók alapították, és ők is a fő tulajdonosai a csapatnak. A 21. században a klubvezetéssel elégedetlen szurkolók megalapítják a saját csapatukat egyre bevettebb dolog, így tettek az SV Austria Salsburg szurkolók, mikor átnevezték a csapatot Red Bullá, így tettek a MU szurkolók a Glazer-féle hatalom átvétel ellen tiltakozva, így tettek a mieink a két bohóc és a magas jegyárak ellen tiltakozva mikor megalapították az AFC Liverpoolt, azaz az Affordable Football Club Liverpoolt. Ezeknek az új szurkolók által tulajdonolt csapatoknak közös tulajdonsága, hogy alacsony osztályban amatőr szinten kezdenek, előrelépnek 1-2-3 osztályt, majd megragadnak valamelyik még amatőr ligában. Nos a Wimbledon is hasonló cipőben jár, de sokkal előrébb jutott hiszen ők a kilencedosztályban kezdtek, majd az évek során előrelépegettek 5 osztálynyit és ma már a 4. szezonjukat töltik a negyedosztályban. Az óriási különbség az az, hogy a több mint 20 osztályt tartalmazó angol focirendszerben 4 osztály tartalmaz profi csapatokat, ezzel ők az egyetlenek az újonnan alapított szurkolók által birtokolt klubok közül akiknek sikerült az amatőrből profivá válás. Nem semmi, szerintem megsüvegelendő teljesítmény még akkor is, ha náluk a költözés miatt egy sokkal erősebb és nagyobb szurkolótábor maradt, mint a többiek esetében. Azt nem lehet mondani, hogy a Wimbledon lenne a világ legjobb szurkolói kézben levő csapata, hiszen a listán olyan csapatok szerepelnek, mint a Real Madrid, Barcelona (mindig jót tudok mosolyogni mikor azzal érvelnek hogy a tulaj nyomja pénzzel őket), az Atletico Bilbao, Hajduk Split, az összes argentin csapat, így pl. Boca Juniors, River Plate. Uruguayban is bevett forma, hogy a szurkolóké a csapat pl.: Liverpool Fútbol Club, de a Penarol is. A görög Panathiaikos is szurkolói kézben van. Visszatérve, Angliában a Swansea azért is egy kiemelkedően szimpatikus csapat, mivel a 3. legnagyobb tulajdonosa a szurkolói, de pl. a nagyra növünkben csődbe ment Portsmouth is mára a szurkolói kezébe került. (Talán érdemes megemlíteni a tojás labda világából az amerikai foci csapatot a Green Bay Packerst, mely szintén a szurkolói tulajdonában van).

afc_wimbledon2A játékukra sok szót nem kell vesztegetni, hiszen egy angol negyedosztályú csapatról beszélgetünk, akiknek 1 db nem brit játékosa van, és csak brit edzői, így tipikus brit 4-4-2-t tolnak, Ikaruszoznak ha kell, és tolják a széljátékot. Veszélyes nem a stílusuk lesz, hanem ha belegondolunk, nekik ez tényleg életük meccse, jön a Liverpool látogatóba, ha nem adj isten sikerrel járnak, erről fognak a játékosok és a szurkolók is évekig beszélni. Ezért nem szabad, hogy belelkesedjenek és egy pillanatig is elhiggyék, hogy lehet esélyük.

PROP141004-026-Liverpool_WBA-600x3692A mieink ennek pont az ellentettje, valahogy minimális energiabefektetéssel túl kell lenni a meccsen a karácsonyi pörgés után és a két Mikiegérkupás Chelsea meccsel terhelt január előtt. Szerencsére már csak Jones és Sturridge sérültek, meg Touré van az Afrika kupán, Lallana kérdéses és Flanno meg Suso fitnesze jó eséllyel kevés a meccshez. A magam részéről abban vagyok biztos, hogy az LSC-ből senki ne lépjen pályára, de ha lehet a nagydarab lassú csatáraink se játszanak (Lambert, Baló).
Kaptok 3 tippet a kezdőre:

  1. WS szerint 3-4-3 marad Can, Skrtel, Sakho – Manq, Hendó, Lucas, Moreno – Cou, Borini, Markovics
  2. lehet egy öregfiúk/ lassú csapat 4-2-2-2 Manq, Skrtel, Sakho, Prof – Gerrard, Lucas – Markovics, Cou – Lambert, Balo
  3. magam egy fiatalos, stílusos csapatra tenném le a voksom 4-1-2-3 Manq, Lovren, Sakho, Moreno – Can – Rossiter, Hendó – Markovics, Borini, Suso (egy félidőre) majd helyette Ojo.

Az biztos, hogy Touré AK-jával nem igen látom értelmét január folyamán megtartani a 3 CB-t így jó lenne megint gyakorolni a 2CB-s rendszereket, nem lenne rossz újra megnézni a Lovren-Sakho duót. Az is tuti, hogy Sterlingnek kellene a pihenő, viszont az sem ártana, ha megint lőhetne 2-3 gólt csatárként önbizalomnövelőnek, hiszen sebességével a negyedosztályú védelem ellen megint kicsit olyan lehetne, mint mikor az ifiben játszott és legyorsult mindenkit, mint a kisfiúkat szokás.

tavol2Összességében nekünk az a lényeg, hogy minimális energiabefektetéssel kerüljünk el egy ciki eredményt.