Megérte?

8614__8426__459837506_513X307Nem tudom, rég voltam már győzelem után ennyire levert, mérges, frusztrált, mint ma. A mai meccsnek összesen két pozitívuma van. Egy: nyertünk és az ezzel járó 3 pont. Kettő: idén először fordítottunk meg bajnoki meccset, megmutattuk ismét a híres “karaktert”. Ennyi. Semmi több. Mondjuk az is jó dolog, hogy idén már másodszor sikerült most egymás után 2 meccset nyerni, de ez inkább csak az útvesztésünk és szar formánk indikátora. El vagyunk veszve az erdőben, nem is kérdés. Jobban, mint BR alatt valaha. Elvesztettük utunkat, stílusunkat. Rossz volt nézni a mai meccset, még ha erre lehetett számítani és ezt is harangoztam be.

A kezdőről. Moreno ismételt kimaradása nagyon bosszantó dolog. Elsőre érthetetlen. Másodjára érthető, de nem tetszik. A védelmünk nem jó idén sem. A sok ok közül az egyik az, hogy a Skrtel-Lovren duó stílusban nem egyezik. Így váltottunk a stílusban megegyező Skrtel-Touré duóra, viszont ha már váltottunk, akkor köréjük kell felépíteni a csapat védekezési stílusát, ami pedig mélyebben helyezkedő reaktív lesz, blokkolásokkal, behúzódásokkal, stadionból kibaszott felszabadításokkal. Hozzájuk kell varrni a FB-ket is kevésbé felszaladgáló emberek kellenek, így Moreno marad ki, hiszen Manq, Prof, és még Glen is a baloldalt jobban passzol a követelményeknek. Persze ez így kihat az egész csapat játékára, így nem tudom eléggé várni Sakho felépülését és ezzel Lovren, Moreno visszakerülését. No és akár Gerrard, Lambert duóval lesz 4-2-2-2 akár a Lucas, Hendó duóval a szélen gyémánt, akár 4-2-3-1 lesz a Lucas-Gerrard double pivottal, nem várható ettől a kezdőtől szép támadó foci és domináns játék. (Disclaimer: ez a rész még a meccskezdés előtt íródott.)

Talán nem kellene első felindulásból összefoglalót írni, de most már mindegy. Villámösszefoglalónak szánom egyébként is, néhány gondolat felfröccsentése, nem több.

BR ismét új dolgot próbált és megpróbálta átverni az ellenfelet, így a meccs legelső pár percében bemutattunk egy dájmondot Sterling, Lambert csatárduóval mögöttük Gerrarddal a gyémánt csúcsán, de ez csak átverés volt, hiszen valójában 4-2-3-1-el készültünk és ezt is játszottuk a meccsen. Gerrard elhelyezése volt a másik meglepetés: irányítót játszott Lambert mögött, és borzalmas volt ebben, hiába a gólja és a 3. gól előtti szép passz, egyszerűen borzalmas volt ezen a poszton. Kaptunk egy Lucas, Hendó double pivotot, két nem támadó FB-et, Lambertet előre, zéró presszinget. Rossz volt nézni. Sőt a legnagyobb sértést el lehet mondani a mai meccsről. RH- elismerően csettintene és dicsérné a mai produkciót. A játékunk stílusát, mentalitását. Az RH- hasonlatot félidőben felírtam magamnak, de csak a Lovren becserélése és az utolsó 10 perces teljes területátadásos mentalitás, az ami miatt le is írom.

7052__2353__prop141202-063-leicester_liverpool_513X307Felírtam magamnak, hogy a kiútkeresésről írjak néhány sort. Nos a kiút nem lett meg, nagyon nem. Ok, az eredmény megvan, BR-t lehetne dicsérni pragmatizmus miatt, de nem. Ha RH- focija tetszene, akkor őt akarnám a padra és nem BR-t. Nem szabad, nem lehet, hogy a pillanatnyi eredmények BR elvigyék ebbe az irányba! Basszus, csak Skrtelnek ma 20 felszabadítása volt, mint egy igazi kiscsapat heroikus védőjének.

Ma megint öregfiúk csapatot láthattunk legalább is a mi szintünkön. A védelemben Skrtel, Touré, Glen 30 vagy több. Előrébb Gerrard, Lambert 30+, így nem csoda, hogy olyan a stílusunk, amilyen. Mondjuk, 3 meccse tart az öregfiúk tapasztaltak erőteljesebb használata, amikor még nem kaptunk ki, de nem szeretném, hogy ez legyen BR következtetése és hosszabb távú kiutat.

SkrtelToureduohatasaastilusraAz egyébként teljesen logikus, hogy a CB duódhoz alakítja a csapatot. A Skrtel-Touré páros meg kicsit ugyan, de jobban működik, mint az eddigiek. Amióta összeálltak csak meccsenként 1 gólt kapunk, ami a szezon 1,43-hoz képest jelentős előrelépés, de ennek ára van: a csapat stílusa. Elég csak ránézni a táblára. A stílusmutatókon mind látszik. Ludogorets, Stoke többet birtokolta a labdád, mint mi. A passzpontosságunk a béka segge alatt. Ellenben kiugróan magas felszabadítás számmal dolgozik a reaktív védelmünk.

SkrtelTourestilustamadasMost jöjjön a Skrtel-Touré köré épített öregfiúk csapat „hatása” a támadójátékunkra. Az nem kérdés, hogy eredményesebbek vagyunk: meccsenként 2 gólt hoz a szezonbeli 1,29-el szemben, de nem fenntartható módon. Mikor lesz megint olyan, mint ma hogy 3 kaput találó lövésünkből 3 gól lesz? No és milyen gyakran? Fura ez a 3 meccs, mert 2gy 1d nem túl erős csapatok ellen, de kétszer többször próbálkozott az ellen (0,5 alatti TSR) és kétszer pedig többször találtak kaput pont a két győzelem (0,5 TSoTR). Alapvetően stílusról van szó, így kicsit ugyan, de kevesebb sikeres cselt mutatunk be, kevesebbszer passzolunk, de a hosszú lasztik száma nem csökkent.

3185__1401__459837514_513X307A mai és az elmúlt 3 meccsből remélem BR nem azt szűrte le, hogy csak erre tovább. Magamat ismételve, nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy várom Sakho felépülését és vele Lovren, Moreno és a stílusunk visszatértét.