BL döntő

0997__3769__basel_champ_away_1000x600_517X310

Most, hogy újra van számítógépem, szerencsésnek érzem magam, hogy megint egy BL meccshez kapcsolódóan írhatok posztot. A hangsúly az „újra” szócskán van, mert a neverton elleni események után felálltam, lehajtottam a laptopom, kiittam a maradék pár kortyot a sörösüvegből, majd arcomon enyhe agóniával az utcasarokig baktattam, ahol egy dagensztáni tetőfedő hátán vertem darabokra sok ezer forintnyi HP terméket. Bár a bajnokságban még erősen döcögős a dolog, nézzük, mire mennek fiaink a Basel ellen a BL-ben.

Nem lesz egyszerű meccs, de én személy szerint egyáltalán nem félek tőle. Ez lesz az a találkozó, ami a csoportból való továbbjutásunk szempontjából igazán számít majd, innen is a rendkívül találó cím. Félni nem félek, de a Basel egyáltalán nem lebecsülendő csapat, hiszen tavaly oda-vissza csapták a Dinamót, és bár a Schalke kiporolta őket rendesen, gyakorlatilag a Steaua elleni két, amúgy elkerülhető döntetlenen múlt, hogy nem jutottak tovább a csoportból. Most viszont az a „kényelmes” helyzet állt elő, hogy nem mi vagyunk azok, akiknek mindenáron meg kell vernie őket, hanem nekik kell jönni az eredményért. Teljesen más volt tavaly a Chelsea ellen, ahol nyilvánvaló volt, hogy csoportban elfoglalt helyezéstől függetlenül az olajosoknak kell kezdeményeznie, ők meg kontráztak szépen az Ikarusból, ami elég jó százalékkal be is jött nekik.

fc_basel_liverpool_s8

Most viszont egy idegenbeli döntetlent simán alá tudnánk írni (hej, mondom ezt egy pár éve BL döntős csapatról, változnak az idők), ráadásul ha kikapnak, akkor jó eséllyel az Eurépa ligáért meccselhetnek, ha csak be nem mutatnak valami extra bravúrt a Real ellen, nekünk meg győzelem esetén a Rúdugróléc elleni idegenbeli meccsre nem kell rástresszelni. Lehet, hogy a svájci bajnokságot vezetik, de azért az is egyértelmű (számomra) a Steaua elleni meccsekből (is), hogy ha nekik kell kezdeményezni, akkor azért vannak gondok. A Schalke elleniekből meg az, hogy ha nem, akkor is lehet komplikáció. Annyi gonoszság meg azért így utólag engedtessék már meg nekem, hogy

  • Egyrészt az a szimpatikus kanpatikus gyrossütő és/vagy tevehajcsársarj remélem felfekvésesre üli a seggét a padon, ahova tavaly télen igazolt, ahelyett, hogy inkább nálunk akart volna bizonyítani. (Oké, hogy a Dinamo ránkígért, de azért ez mégsem emberkereskedelem, legalábbis ha nincs benne 3. tulaj, hogy ne lehessen nemet mondani)
  • Másrészt remélem a kékek is örülnek a fejüknek, hogy megvették, mert azon kívül, hogy velünk kibasszanak, nem sok értelme volt ennek az átigazolásnak. Taps, taps, taps.

mohamed-salah-basel
Nem, nem kell csípős, neeem

A felállást illetően, hála a sérülteknek, illetve a durcizóknak, sok újra nem készülhetünk. Mivel én a kontrákra építenék főleg, ezért Moreno nálam nem lenne rotáció áldozata (ez meg úgy hangzik, mint egy zs-kategóriás horrorfilm. Mindegy.) a Professzorral szemben. Középpályán dettó nincs sok variációs lehetőség, erre a meccsre pont jó lenne egy Lucas-Allen-Can középpálya, hogy Hendersonnak például ne kelljen eladáskor tekerni egy erőset a km óráján, illetve csóró Lallana is a lelkét kifutotta a neverton ellen, így neki is jó lenne a pihenés. Sterlinget dettó a WBA ellen tartalékolnám, mert a BL-ben most nincs rajtunk a nyerési kényszer, de szombaton már muszáj lesz villantani, mert nem fog mindig megmenteni minket, hogy a többi top4 aspiráns is hasonlóan szerencsétlen. Így a Hendó-Gerrard(Lucas?) pivot előtt nálam a Markovic-Cou-Borini trió lenne a kezdő, természetesen Balotellivel az élen.

Britain Soccer Champions League

Akit, ahogy bemutató posztomban is említettem, körmöm szakadtáig fogok anyatigrisként védeni itt a blog hasábjain, amire talán itt az első (és reméljük utolsó) alkalom. Azt kéne látni, hogy Balo az utóbbi egy évet egy nagyon más közegben töltötte. A Milanban nagyon sokszor rajta múlt, hogy lesz-e helyzet/lövés/gól az adott szituációból, ráadásul mivel nem lő rosszul, szerette mindig a lövőhelyzetet keresni. Ez van most is: örlődik bent nyomorult centerben, hátrajön labdáért, fut vissza, ez már így leírva is kétszer annyi futás, mint amihez szokott. Aztán mikor végre helyzetbe kerülne, kicsit hosszú a beadás, beleér egy védő, vagy megy a tökörészés. Persze, hogy elszáll az agya és lő minden helyzetből, ahonnan labdához jut, mert egyrészt azt szokta meg, hogy ez a Balotelli show és vagy ő, vagy semmi, másrészt várhat megint 20 percet, hogy elérjen hozzá egy passz, amivel helyzetbe kerülhet.

Egyrészt a bizonyítási vágy hajtja, másrészt azt is vegyük észre, hogy mezőnymunkában azért nem keveset vállal. Támadja a védőket, visszalép, ráadásul a győztes gólt jelentő szabi előtt ő szerzett labdát és őt faultolták le. Kicsit sokat fetreng, ha szabálytalankodnak vele, a helyezkedése is lehetne jobb, illetve az is igaz, hogy a visszalépései dacára sokkal több helyváltoztatás kéne tőle labda nélkül, mert így felülről fojtogatja a cápát és veszi ki a fluiditást a támadásokból. De össze fog ő csiszolódni a srácokkal, a keretet nem bomlasztja, dolgozik (magához képest) elég sokat, ha Lamberttől, az ő tökéletes inverzétől nem várunk sokat, mert magához képest mindent megtesz, akkor ugyan hagyjunk már időt Balonak is, mert róla ugyanez mondható el. Ha sikerül megzabolázni, akkor meg egy elég kurva jó csatárpárosunk lesz megint, mert BR alatt emlékeim szerint rosszabb nem lett senki (ha a sérüléseket kivesszük a kalapból).

Ja igen, a meccset simán nyerjük 3-1-re, Balo most már beüt egy szabadot kegyetlenül, a maradékon osztozik Cou és Lovren fejesből.