Felzárkózási derby

Everton v Newcastle United - Premier LeagueNem kifejezetten szokásunk hírekkel foglalkozni, most azonban kivételt teszek. A héten volt két, nem a csapat szokásos életével kapcsolatos dolog, amit érdemes megemlíteni. Az első örömhír keddi, volt egy szavazás a Hivatalban a stadionbővítési terveink kapcsán, ahol is ellenszavazat nélkül elfogadták őket, így ha minden igaz, nincsen már akadálya, hogy meginduljanak nem csak a bontási, hanem az építési munkálatok is lassan, és az első fázis átadásra kerülhessen a 2016/17-es szezonra. 

A másik hír, hogy az UEFA az FFP szabályoknak való nem megfelelőség miatt vizsgálatot indított a klub ellen. Sok helyen sok baromságot olvastam e kapcsán, de a Fonat olvasóinak ennek nem kellene hatalmas meglepetést okoznia ennek, hiszen volt is poszt tavasszal a témáról. Már akkor is leírtam, hogy első ránézésre nem felelünk meg a szabályoknak, de nem kell aggódni, hiszen a szabályokban benne vannak könnyítések nem beszámolandó költségek, stb., így igazából megfelelünk a szabályoknak, de ezt ki kell vizsgálniuk UEFA-éknak is (emlékeztetőül). Tudom, sokaknak ez fárasztó, de azért leszögezném, semmi köze a vizsgálatnak a nyári átigazolási költségekhez (többek között azért, mert a játékosért kifizetett összeg a könyvelésben az amortizáción keresztül jelentkezik a szerződés hosszában elosztva). A másik emlékeztető, hogy tavaly több, mint 70 csapatot vizsgált az UEFA és kb. 5-6 csapatot büntetett.

A kis kitérő után foglalkozzunk a szokásos ügyekkel.

A mieink rossz formában kezdték a szezont. Ez nem kérdés. Azonban nincs semmi sem veszve, hiszen az idei évünk arról szól, hogy meg kell ragadni a BL indulók között. Ebben pedig nem vagyunk lemaradva, sem a Tottenham, sem a MU, sem az Everton nem kezdett jobban mint mi, sőt mind olyan szarul vagy még rosszabban mint mi. 5 meccsből persze nem lehet azt a következtetést levonni, hogy ez így is marad, de még nincs baj. A Top4-re ugyanannyi esélyünk van még mindig, mint a szezon előtt. Sőt, van modell (mondjuk nem találtam meg melyik) amely szerint 4.-ek leszünk. No és akkor a top4. Sokan sokféle módon próbálják meghatározni. Mi kell a top4-hez? Több rúgott gól? Kevesebb kapott? Jobb gólkülönbség? Minimum 73 szerzett pont? A legegyszerűbb cinikus válasz: az adott évben szerzett 4. legtöbb pont. No de ennél azért többet lehet mondani abból az egyszerű kis táblából (a táblák elég rosszul látszanak így itt érdemes megnézni őket), amit egyszer Maccaval való vitához raktam össze:

  • PLteljesAz első az, hogy ugyan megvan az egész PL-re a tábla, de amíg az első években 42 meccsről beszélünk, meg nem volt 4 BL hely, addig nem is érdemes Top4 vizsgálatot végre hajtani.

PL01-05

  • A másodikon ami elég jól látszik, hogy a foci ciklikus. A ciklikus kulcs szó, hiszen a folyamatos változásaiban mindig van egy visszatérő jelleg, ez elég jól látszik a szerzett és kapott gólok alakulásán. 2001/02 és 2002/03 (az első két éve a 4 BL helynek) az outscore-ról szólt, sok kapott gól és viszonylag sok lőtt gól. Viszont az azt követő 6 szezon a védelmeké és a kevés kapott gólé volt, amit a Darth Mou első regnálása és elképesztően kevés kapott gólja jellemzett. Viszont a 2009-10-es szezonnal megfordult a trend és megint a támadósorokról szól a PL. Megint az outscore a menő, és ez úgy néz ki, hogy idén sem változik, ezért nem baj, hogy BR is ezt csinálja.

PL05-09

  • A harmadik dolog, hogy egy-két esetet eltekintve egyébként pofon egyszerű módon a gólkülönbség adja meg hol végzel az első 5 között.

PL09-14

  • A negyedik megfigyelés, hogy egyre magasabban van a küszöb, egyre több pontot szerez, mind a 4. mind az 5. csapat köszönhetően az egyre erősebb versenynek és annak, hogy gazdasági értelemben 6 erős csapat küzd a 4 helyért. Jó eséllyel ez a trend nem fog változni és könnyen lehet idén megdől a rekord 72 pont az 5 helyért. Annak ellenére, hogy mint már említettem, elég rossz formában kezdték a 4-7. helyre predesztinált csapatok a szezont.

Ezzel forduljunk is rá az Evertonra. Ők még nálunk is rosszabb formában kezdték a szezont. A Chelsea elleni 6-3-as vereségük mellett nem tudták verni az újonc Leicestert, valamint kikaptak a Crystal Palace-tól. Vígaszuk, hogy az Arsenal ellen döntetlent játszottak és a Wolfsburgot meg el is verték. A rossz formájukat amúgy nem igazán értem hiszen megtartották a tavalyi csapatot, csak megszerezték véglegesen Lukakut és Barryt. Mondjuk rajtuk kívül nem volt sok érkező csak a Besics gyerek és Eto’o. Azaz ha valami bajuk várható volt erre a szezonra, hogy nem elég bő a keret az EL okozta kettős terhelésre, de ennek még nem kellene látszódnia, ennek február környékén kellene érződnie. Azt sem lehet mondani, hogy fiatal lenne a csapat és ezért betlizik, hiszen ők az egyik legöregebb csapat a ligában (NFL-es hasonlattal élve win now módban vannak) baromi sok idős kezdő játékossal, így kissé értetlenül állok a gyenge kezdésük előtt. Remélem kitart rossz formájuk bár ellenünk sejthetően a legjobb, vért ivós formájukat fogják nyújtani.

2694Magunkra kanyarodva sok mindent lehet mondani arra, hogy miért is kezdtük szarul ezt a szezont. VB év, sok újonc, fiatal csapat stb., ezeket az érveket mind ismeritek már. Most nem is keresném kifejezetten az okot. Hanem csak statos leíró jelleggel felvázolnék néhány jellemzőt. Alapvetőn mindkét kapu előtt gyengébbek vagyunk, mint szoktunk lenni. Mondjuk az meglepő volt számomra, hogy idén eddig 0 a gólkülönbségünk. Egy rövid kis kanyar, most már van egy nagyobb mintám az elmúlt 5 szezonra a top5 bajnokság és még a holland, orosz, brazil, MLS egy-egy szezonja, ami szintén megerősíti a képet, hogy 10 lövésből születik egy gól (részletesen később).

vedelemeverton1409Így ehhez hasonlítom az idei szezonunkat. Idén eddig 10 lövést engedünk ellenfeleinknek (ami még mindig jó) azaz 1 gólt kellene kapnunk, de ennél sokkal rosszabbak vagyunk (1,5 gólt nyelünk meccsenként), másként mondva 6,36 engedett lövésenként kapunk egy gólt (a kb. 560 elemű mintában a legrosszabb védelem 5,7-et produkált) ami borzalmasan rossz. Ebből persze több következtetést lehet levonni. Az enyém az, hogy a nagyszámok törvénye alapján javulni fogunk, csak tudjuk kivárni. Ha már gyengén teljesít a védelem, a támadás cserébe átlagos, 10 lövésenként szerzünk gólt. Ez viszont a BR-féle Liverpooltól gyenge eredmény, így nem csoda, hogy az eredmények is elmaradnak. A támadósor javulásához is idő kell.

tamadaseverton1409Persze ha a védelem és a támadás is gyengébb mint szokott, akkor a középpálya sem lehet az igazi. Sokan Gerrardoznak, hogy ő a bajok egyik forrása. Ezzel nincsen is bajom, mert igaz. Pocsék formában kezdte a szezont. Gyakorlatilag mindenben gyengébb, mint tavaly volt. A statbombos ábra is jól mutatja ezt.

Gerrard_Early2015

A statbombos kördiagram lényege, hogy minél nagyobb annál jobb.

Az általam összerakott posztonkénti statokon is jól látszik ez, hogy mind támadásban de főleg védekezésben sokkal kevesebbet tesz hozzá, mint tavaly. Persze az idei minta nagyon kicsi, így csak a jelenlegi formájáról beszélhetünk, de nagyon látványosan nyújt kevesebbet a pályán eddig, mint tavaly. Controllerként is gyengébb, de elsősorban double pivotban volt eddig sokkal rosszabb, mint tavaly.

Gerrard

Igazából a vastaggal kiemelteket kell nézni mert a régebbi években még szét kell válogassam a double pivot és a két fős középpálya adatait.

A nagy kérdés, hogy ez csak pillanatnyi forma vagy csak ennyire elfogyott lába? Ezt most még nem lehet megválaszolni, de remélhetőleg előbbi. Az biztos, hogy jelenleg a nyújtott játéka alapján nem lenne helye a pályán. Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy fiatal a csapatunk és rajta kívül gyakorlatilag nincs idősebb tapasztalt játékosunk, aki rendszeresen játszik is. Főleg a BL tapasztalat az, ami kevés. Így ő már elsősorban azért van a pályán, hogy a többieket irányítsa, hogy mentális erőt adjon. A mondani való lényege medvével elmondva:

bear-photography-4-760x505Mondjuk pont az Everton és a MU meccsek ahol sosem számított a formája és igazi scouserként vért ivva menni, hajtani szokott, és nagy teljesítményeket tesz le a pályára. Erre számítok tőle most is. Viszont a további pihentetésére ki kell majd találni valamit. Neki erősségének és nem gyengéjének lenni a csapatnak.

Maradva még a középpályánál jelenleg innen van a legtöbb sérültünk Allen és Can személyében (Hendó sem 100%-os), akik mind elég fontosak a csapat játékénak szemszögéből, elsősorban a presszing miatt Ezzel jöjjön megint egy magyarázat miért is gyengébb idén a csapat, ez pedig a presszing alakulása a jobb és rosszabb meccseinken. Elég látványos, hogy a győztes meccseinken jól ment (OPPA 2,5 körül) a presszing a veszteseken nem (OPPA 3,3 felett).

LFC-Team-Pressing-StatsItt most egy kicsit elkalandoznék egy kis stat filozófiához. Régebben úgy gondoltam, hogy a labdabirtoklás eredményindikátor, azaz az eredményt befolyásolja. Pedig egyáltalán nincs így, mert ugyan megfigyelhető egy olyan, hogy a jobb csapatoknál, meg az előrébb végző csapatoknál többet van a labda, de nem ez a lényeg. A labdabirtoklás stílusindikátor. Azt mutatja melyik csapat milyen stílusban szeret focizni. Egy Guardiola csapatnál sokat lesz a laszti, egy Big Sam vagy Simeone csapatnál meg nem. Most úgy gondolom, hogy a labdabirtoklás a fő stílusindikátor, ez befolyásolja a többi stílusindikátort. Ha magas a labdabirtoklásod akkor jellemzően magas lesz a passz pontosságod, ha ez így van akkor kevés alkalommal kell megszerezned a labdát, így kevés szerelése és labdaszerzése lesz a csapatnak. Fordítva meg ha keveset van nálad a labda akkor jellemzően pontatlanul passzolsz és sokszor kell megszerezned az ellenféltől, lásd Ikarusz és, hogy abban mennyi laszti akad el. A két véglet között van kismillió verzió, de erről majd talán később. Az eredményindikátor baromi egyszerű, az a kaput találó lövések száma mindkét kapu előtt.

No és akkor kanyarodjunk vissza a presszinghez. Ha összerakjuk a korábban szereplő meccsekre lebontott labdabirtoklást és az összes presszingeseményeket, akkor látszik, hogy alapvetően amikor kevesebbet volt nálunk a labda, akkor többször presszingeltünk. Ezt a labdabirtoklási problémát – azaz ha nincs az ellenfélnél és annak védelménél a labda akkor nem tudsz presszingelni – a táblában is megoldják az OPPA (Oposition Passes Pressing Action) mutatóval (ez nagyon hasonlít a már tárgyalt statbombos PPDA mutatóhoz), azaz mennyi passz jut átlagban letámadási eseményekhez képest. Az OPPA és a presszing sikeressége is azt mondja, hogy a nyertes meccseken jól presszingeltünk és a veszteseken meg rosszul. A kérdés a miért? Alapvetően két válasz rajzolódik ki: a heti 3 meccs mellett nem megy. A másik pedig, hogy Allen és Can nélkül nem megy. A választ meg majd az idő hozza.

_72212796_daniel_sturridge_gettyMég egy apróbb témánk van, a visszatérőben levő Sturridge: mindenki várja visszatértét, mint egy megváltóét. Mindenki reméli, hogy jó formájában tér vissza. Mondjuk a mostani meccs lehet még korai neki. Jó eséllyel maximum a padra azért leülhet, azonban egy észrevételt tennénk vele kapcsolatban a jakuzziból. Félelmetes szerintem, ahogyan visszatér hosszabb, de inkább rövidebb sérüléseiből. Fel is merül a kérdés: Miért tér vissza sérülésből, úgy mintha ki sem hagyott volna? A leghihetőbb válasz az lehet, hogy jó eséllyel sosem vagy ritkán játszik teljesen egészségesen. Kicsit másként fogalmazva, félelmetesen magas fájdalomküszöbe lehet. Viszont azt is látni kell, hogy ha ez igaz, akkor 30 felett ő már nem lesz teljes értékű támadó. Elkapja előbb-utóbb őt is az Owen-Torres-szindróma.

liveve1409A hétközi 120+ perces meccsből kevesen fognak ma szerepet kapni nálunk. Csak Manq, Lallana, Sterling trió fog kezdeni. A csapatunkat Gerrard köré építjük, így a mai meccsen tuti nem lesz double pivot, így 4231 kizárva. Sturridgenak korai ez a meccs, így dájmond sem lesz (az Everton széljátéka és támadó FB-vel szemben egyébként sem lenne zseniális ötlet), így szerintem maradunk a mostanában sokak által utált 4-1-2-3-nál, ahol ha Cou nem elég egészséges, akkor kicsit öngyilkos outscore módon Suso lehet a meglepetés CM.

Akkor nézzük is a meccset. Egy derbin mindig gyilkos tempóra, kemény belemenésekre számítok. Meg hatalmas hangulatra. Mindezek mellett szerintem szenvedni fogunk és kikapunk, pedig hazai pályán nem szokásunk az Everton ellen, és most ők lehetnek akik megkezdik a felzárkózást az élbolyhoz. Ez csak megérzés nem tudom észérvekkel alátámasztani.

2700 (1)

_________________________________________________________________________
A közös meccsnézés szokás szerint Malátában.