PNE – kommentfogó

shanklystandA mai napon fogják a már munkába állt fiaink másodszor megmozgatni a természetszerűen kissé még rozsdás lábaikat. A tavalyi sörmeccs-túra után idén is találkozunk a Preston csapatával. Hogy miért velük? Jó kérdés. Jó eséllyel azért, mert a nagy Bill náluk töltötte játékospályafutása nagyobb részét, így van közös pontunk. A meccsről és a fitnessz meccsekről sok újdonságot nem tudok elmondani. Az biztos, hogy még ma is elsősorban a fiatalok fognak lehetőséget kapni. Az is biztos, hogy félidőben sorcsere lesz. Az valószínő, hogy az El Professzor, Can, Lambert trióból 1, legfeljebb 2 ember szerepel majd egy félidő erejéig. Így a tovább után egy egészen más témát fogok elővenni.

Mint tudjátok, a futballgazdaság az egyik kedvenc témám, így rendszeresen van erről szó a blogon. Most is erről lesz szó, de inkább a geográfia oldaláról megközelítve.

73_vilagvarosokAz szerintem mindenkinek feltűnik, hogy a nagy, gazdag, tradicionális klubok Európában az országok vezető gazdasági központjaiban, és sok esetben világvárosaiban alakultak ki lásd Róma, Milánó, Torino, Párizs, Marseille, München, Ruhr vidék, Barcelona, Madrid, London, Manchester és Liverpool. Az is feltűnhet, hogy a többi felsorolthoz képest Liverpool mennyivel kisebb és szegényebb. Miért ezekben a városokban? Természetes, hiszen ott volt felvevőpiac, pénz, szponzor és amit akartok, hogy a klubok fejlődni tudjanak.

77_vilagvarosokAz első az, hogy a mai pénz uralta foci világban nem lényegtelen, hogy az adott városban, hány multinak van központja. Mivel az alapból befolyásolhatja, ki/kik lesznek a szponzorok. Nem kell sokat gondolkodni, hogy kiderüljön Németország egyik leggazdagabb tartománya Bajorország és az sem okoz fejtörést, hogy az összes nagy bajor cég a Bayern nagy szponzora, ahogyan az Ajaxnak a holland multik, a Juventusnak a Fiat csoport. Kicsiben a Wolfsburgnak (Volkswagen autócsoport) és a Bayernek (Bayer gyógyszergyár) a helyi multi. A másik gondolat, amit mindig elmondok a jegyárak kapcsán, hogy drágább lehet a jegyárad és több a vállalati luxus boxod, ha vannak a multiknak központja a városban, ha többen laknak ott és nagyobb a város gazdasági ereje.

WagsA mai focivilága a celebesedesé felé megy. Celeb focisták mennek az éppen aktuális trendi gazdag csapatba iszonyatos fizetésekért az oldalbordájukkal, aki vagy modell, vagy énekes vagy csak celeb, bármit is takarjon ez a „foglalkozás”. Nekik fontos, hogy az adott város mit tud adni. Vannak-e menő klubok, éjszakai élet, divatélet, luxusáruházak? 

wagsanchez

Nézzük meg ezt a két állítást liverpooli szemüveggel. Kezdenék a másodikkal, hiszen az egész apropóját BR nyilatkozata Alexis Sanhcezről adja. Azt mondja, hogy a Barcának a játékosnak pénzben ugyanazt adtuk volna, a két klub között a trófeák megszerzését illetően nincs különbség, így nem ezek a faktorok döntöttek. Liverpool városa viszont nem vette fel a versenyt Londonnal. Itt jön a képbe az, hogy London egy 15 milliós világváros, ott van a világ egyik legjelentősebb tőzsdéje, így a világ egyik legjelentősebb gazdasági központja. Persze Alexist és partnerét nyilván az jobban izgathatta, hogy Milánó és Párizs után London a divatvilág 3. legjelentősebb központja, megelőzve New Yorkot, de jelentős a zene, filmvilág szempontjából, jelentős éjszakai és klubélete van. Liverpool ehhez képest egy 1,3 milliós kisváros iparral, kikötővel és Beatles múzeummal. Egy WAG szempontjából nem kérdés, hogy London az a város ahol jó élni és nem Liverpool. BR szavaival Alexis családja inkább oda vágyott. Gyanúm szerint mikor a Tottenham és mi mentünk Van der Vaart leigazolásáért, akkor is ez volt a Tottenham mellett döntő tényező. Valamint sok esetben mikor az elmúlt években a Tottenham elvitt valakit az orrunk elől, ez lehetett az egyik tényező. Nem a legfontosabb faktor, de ha minden más megegyezik, ez lehet a döntő és ez ellen nem tehetünk semmit, legfeljebb nem „sztár” focistát keresünk. De egyébként az összes esetben, mikor egy Kroos (kicserélhető) egy Madridnál (kicserélhető) köt ki, ebbe sem árt belegondolni. Liverpool városa sosem lehet menő  a többiekkel szemben egy WAG-nak.

74_global_citiesAzt tudjuk, hogy a hat gazdag angol csapat közül csak a Citehnek alacsonyabb a jegyára a mienkénél (valahogy nekik is meg kell tölteni a stadiont). A bővítés kapcsán sokszor volt már róla szó, de nem árt tudni, hogy Liverpoolban sosem lehetnek olyan magas jegyárak, még ha akarnánk se, mint Londonban, vagy Manchesterben. Elég csak erre a gazdasági teljesítményt összegző listára nézni. London gazdasága 35 szöröse, de még Manchesteré is a 3,5 szöröse a Liverpoolinak.  Amivel megint nem tud a klub önmagában versenyezni. Liverpoolban olcsó jegyekből bármekkora stadion megtölthető, de egyszerűen nincs annyi gazdag vállalkozó, multi stb., akik megtöltenék az igazán drága helyeket, a boxokat, luxus székeket, amikből a nagy bevétel generálható. Liverpool sosem lehet olyan gazdag város, mint a riválisainké.

Futballgazdaság és játékos/WAG-vonzás szempontjából, azt hiszem olyanok vagyunk, mint mikor a gazdag vidéki gyáros fiacskája elmegy bulákat felszedni a dizsibe. Beállít egy full extrás nagyon pöpec BMW-vel, de mindenki másnak Ferrarija, Maseratija és Rolls Royceja van.